9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Re: 9th Age

Post autor: Albo_Albo »

Murmandamus pisze:
Albo_Albo pisze:mozna by porozmawiac z jakas drukarnia i jak zie zbierze ze 100 chetnych albo lepiej to druknac wtedy na kredowym papierze z twarda oprawa a nie bindowane
Tak ale wtedy ktos zaplaci podatek dochodowy i vat no chyba ze zamierza cichaczem ale ryzykuje ze us sie dowali wtedy.
Dlaczego? Możemy to zrobić prywatnie komuś dać pieniądze i rozłożyć koszty dokładnie między zainteresowanych albo dać prywatnie komuś kasę i ktoś zapłaci i zamówi 100 szt. De facto wszyscy jesteśmy klientami drukarni jedna osoba tylko dostarcza je fizycznie :) podobnie jak zakupy grupowe z GW :)

Natomiast jeśli wszyscy się boją to można to zrobić przez czyjąś działalność z tym wyjątkiem, że kasa zebrana = koszt druku. Odliczony VAT to bonus :) aczkolwiek to niepotrzebne

MKG
Mudżahedin

Post autor: MKG »

Najlepiej i najbezpieczniej jest załatwić to zakładając stowarzyszenie zwykłe (https://pl.wikipedia.org/wiki/Stowarzys ... wyk.C5.82e), którego celem jest niekomercyjny i okazjonalny druk ogólnodostępnych w formie elektronicznej podręczników do prywatnego użytku członków. Druk 100 podręczników na osobę fizyczną to jest podkładanie się przy najbliższej kontroli w drukarni - jak ktoś chce na dywanik do US to proszę, szczególnie że wzięli na cel handel prowadzony przez osoby prywatne.
Prowadziłem kiedyś stowarzyszenie zwykłe do zbierania środków na Sturmovik Commandera zanim założyłem Assault Publishing, więc jak ktoś chciałby coś takiego na serio rozpocząć to mogę doradzić na PW.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

W nowej odsłonie reguł 9th zastanawia mnie jedna rzecz - otóż wprowadzono zasadę Light Troops oraz Hard Target. Jest to ciekawe rozwiązanie, które umożliwia wywalenie absurdalnej zasady Skirmisha (chodzi o zachowanie dystansu 12,5 mm między modelami). Bardzo mnie ucieszyła ta zmiana np. wardancerzy w końcu normalnie się poruszają (w formacji), zachowując wszystkie zasady dawnego skirmisha (innymi słowy są takim piechotnym fast cavalry). Zbiega się to z usunięciem wzorników na maszynach wojennych (padł ostatni bastion obrony zasady 12,5 mm, która mówiła o zmniejszaniu strat tej formacji od maszyn używającym wzorników). To cieszy bo powoli 9th idzie do przodu z uporządkowaniem zasad. I tu wychodzi zonk, bo skirmish nadal istnieje i nawet mogą ją mieć np. driady. Nie bardzo rozumiem po co to teraz komu? Czy nie wystarczy wywalić ten skirmish i oddziały, które go posiadały lub mogą posiadać dodać zapis o zasadzie Light Troops + Hard Target? Nie bardzo rozumiem sensu istnienia zasady "skirmisha" w dwóch wersjach. To tak jakby istniały dwie zasady Fast Cavalry - jedna z odstępami 12.5 mm, a druga w formacji ale z dołączoną zasadą Hard Target. Obie dają to samo, tylko jedna jest upierdliwa dla gracza i wymaga specjalnych treyów.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Skirmish się już nie zwija w combacie. Po drugie pewnie zabieg na zasadzie nie wywalajmy do końca, bo ludzie mają treye, więc lepiej im zostawić taką opcję.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Kal_Torak
Masakrator

JarekK pisze:Skirmish się już nie zwija w combacie. Po drugie pewnie zabieg na zasadzie nie wywalajmy do końca, bo ludzie mają treye, więc lepiej im zostawić taką opcję.
Sądzisz, że aż tak przejmują się opinią, wygodą i przyzwyczajeniami "ludu grającego" ;P ?
To można zrobić ankietę na temat skirmisha - takie referendum ;P
Chociaż w przypadku np. ograniczania maszyn i strzelców referendum nie było, a to pewnie bardziej zabolało co poniektórych.
No i tezie o treyach przeczy brak "płaczu" nad wymianą treyów dla wardancerów - raczej zostało to bardzo dobrze odebrane ;P
Widać graczom bardziej zależy na dobrych zasadach niż na treyach ;P

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Skirmish jeszcze nie testuje DT na ruinach a LT tak
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Kal_Torak
Masakrator

A to przepraszam - zacna różnica ;P

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

JarekK pisze:Skirmish się już nie zwija w combacie. Po drugie pewnie zabieg na zasadzie nie wywalajmy do końca, bo ludzie mają treye, więc lepiej im zostawić taką opcję.
Sprzedam traye bo ktos akurat mnie ktos skirmisz wywalil innym nie. Dzieki bardzo za takie podzialy. Albo usunac wszystkim albo zostawic jak bylo generalnie usystematyzowac. Plus to ze tancerze dostali po ucueciu skirmiszu hard target a hoppersy nie (a podwyzka i rak jest taka ze tych 30 modeli nigdy nie wystawie) tez pokazuje ze jezeli jest jakis team odpowiedzialny za spojnosc zasad we wszystkich ab to mu slabo idzie...
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

@Qc
Tancerze są po 40 pkt za model...

A co do skirmisha - powinien zniknąć
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Imo teraz jest całkiem ok. Skirmish się nie zwija i najgorszy problem z głowy.
Dość wygodne przy lataczach, gdzie modele mają skrzydła i się nie da ich ustawić btb.
Natomiast jakby całkiem to wywalili, to też by było dobrze. Z punktu widzenia zasad byłoby prościej, jednolicie.

Btw, light troops mają stubborn w lesie?

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Nie zgadzam się, że powinien zniknąć. Moim zdaniem warhawki, pegazy, vargi, muchy i kadimy (tzn. wszystkie latające oddziały) powinny mieć zawsze skirmish.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Light troops rozmiaru piechoty mają stubborn w lesie.

Skirmish jest mocno uposledzony w walce - przykład wayow 46 ppm z WS 5, 2a AP I6 - a bić nie mogą - powinni być tansi bez bajerów których nie użyja. Jeszcze lepszy przykład to driady ze skirmishem - jedyna jednostka piechoty stricte CC ktora jest tak uposledzona.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Piechoty i Piechoty Potworzastej

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

No i co ze tyle kosztuje :P kosztuje bo ma pierdyliard zasad

Skirmiszu powinni po prostu nie zmieniać fajny byl. A jak zmieniac to jednolicie
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Nie mów, że tęsknisz za ciągłym zsuwaniem i rozsuwaniem figurek :shock:
Do tego traye pod skirmish były albo ładne (z wypełnionymi przestrzeniami między modelami), albo praktyczne (z zostawionymi dziurami do zsuwania). Teraz można zrobić w końcu ładne, grywalne traye, co dla mnie jest sporym plusem.

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

Kołata pisze:Nie mów, że tęsknisz za ciągłym zsuwaniem i rozsuwaniem figurek :shock:
Do tego traye pod skirmish były albo ładne (z wypełnionymi przestrzeniami między modelami), albo praktyczne (z zostawionymi dziurami do zsuwania). Teraz można zrobić w końcu ładne, grywalne traye, co dla mnie jest sporym plusem.
+1

szkoda tylko, że wydałem prawie 60 dych na treje pod skirmish u victora by się dowiedzieć że w mojej armii już nie ma skirmishu. :cry:
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

No no 60x10 = 600 PLN, całkiem sporo jak na traje :P
Obrazek

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

oczywiście że zmiana zasad skirmishu jest na plus dla całej gry

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

PiotrekN pisze:No no 60x10 = 600 PLN, całkiem sporo jak na traje :P
hehe, blachy ze złota tanie nie są :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Tancerze kosztują 320 za 8 a kolejni są za 30. Więc oddział 15 to 35/model.
Od nowej magii pociski są strasznie ograniczone, a to była największa słabość SE jak i samych pathfinderów, IMO są przez to mocniejsi niż byli.

ODPOWIEDZ