Star Lance a hero na piechote

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Marek Golan pisze: Idac Twoim tokiem rozumowania, przed "+3S when charging" nie ma "while mounted", wiec +3S dziala tez na piechote. Prawda?

Nie da sie ukryć, że cos w tym jest.

Gdyby założyc że określenie "mounted only" dotyczy kwesti wystawiania tylko.

A w świetle tego co napisał Pająk, jest to jesczsze bardziej prawdopodobne niż bym chciał.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Pająk: czy moglbys znalezc ten faq? I do tego dac jakiegos linka do zasad tego spec herosa?

Bez urazy, ale jesli nie jestes pewien to wartoby to sprawdzic, mozliwe np, ze bron tego goscia ma tylko w swej nazwie 'spear' a w opisie juz nie...

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Faq o ktorym pisze Pająk, to standardowy faq lizaków:

http://uk.games-workshop.com/news/errata/3/

I rzeczywiscie jest tam napisane, ze magiczna bron ma zawsze swoje magiczne wlasciwosci.

Pytanie tylko, jak jest opisana bron tego herosa. Nie mam niestety podrecznika do lizakow, wiec nie mam jak sprawdzic. Moze ktos wrzuci cycat?
Obrazek

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Obrazek

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

podwojny post
Ostatnio zmieniony 13 gru 2007, o 22:13 przez Robak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Ale jaja.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2007, o 22:17 przez Marek G, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

ja chcialbym zauwazyc ze bron o nazwie spear moze byc uzywana zarowno przez piechote jak i przez jezdzcow.. dla mnie nie ma nic dziwnego w tym ze jak spada potwor to ten koles bije ze speara z +1 do S, nie ma w opisie nic o mounted, jest o prostu magiczny spera (ktory moze byc uzywany zarowno przez piechote jak i jezdzca) z bonusem +1S w szarzy, to zdecydowanie nie jest to samo co lanca...

a ogolnie rzecz biorac gratuluje wam pomyslowosci i tego ze na tak jasny i oczywisty dla mnie temat napisaliscie 4 strony... nawet jak to przejdzie, a jesli tak sie stanie to bedzie to najwiekszy debilizm jakie moje oczy w kwestii zasad WFB ujrzaly, to ja i tak nie mam zamiaru korzystac z bonusu w szarzy, jak i nie mam najmniejszego zamiaru slucahc kogos kto mi bedzie mowil ze nie moge uzywac GW bo mam przeciez magiczna lance ktora to koles bedac na piechote walczy...

pzdr i bawcie sie dalej..

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Thurion, przywrociles mi wiare w siebie, dziekuje :).

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

hmmm, tam po prostu nie ma tego "count as spear" ani "spear", tylko że broń daje +1S w szarży

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Jest, ale to nie ma juz znaczenia :).

ELMALIER
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ELMALIER »

Ten topic stanowczo zbytnio przypomina spory dktryny prawniczej. Ale nawet
doktryna prawnicza w swoich stanowiskach cechuje sie zdrowym rozsadkiem a nie literalnie/slownikowo/jezykowo interpretuje przepisy prawa. Takie podejscie doprowadza do absurdow i nadurzyc.

Sam czekalem cala 6 edycje na to az nowe HE beda bardziej grywalne ale jak cztam ten topick to "wszystkie witki mi opadaja" .Nie moge sie pozbyc wrazenia ,ze takie podejcie moze sprawic iz nowe HE stana sie najczesciej "opluwana" armia.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

ELMALIER pisze:
Sam czekalem cala 6 edycje na to az nowe HE beda bardziej grywalne ale jak cztam ten topick to "wszystkie witki mi opadaja" .Nie moge sie pozbyc wrazenia ,ze takie podejcie moze sprawic iz nowe HE stana sie najczesciej "opluwana" armia.
taka specyfika tej armii ze przykuwa uwage wiekszosci dzieci zainteresowanych WFB... nie jej wina :roll: a niektorych ludzi piszacych na tym forum powinno sie starac zachecic do zmiany systemu na LoTRa albo na Magica.. bo im juz nic innego nie pomoże

pzdr !!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Thurion.. jako gracz HE wolalbym zeby nie mozna było kozytac z tej 'lancy' na piechote - wole bic GW niz 'lanca'.

wiekszosci graczy HE chyba najbardziej zalezy na tym by nie obowiazywala zasada "must use magic weapon" - logiczne to jest itp itd..
niestety sa osoby, ktore wola by ta zasada byla wazniejsza (np bless).

+3 do siły w szarzy mnie nie interesuje - IMO nie ma zadnego umocowania w zasadach.

jesli ktos chce sie spierac na ciekawe tematy to moge zaraz wysunac tezę ze Star Lance daje +5 do siły podczas szarży (+2 za to ze ma zasady lancy i +3 ze swojego opisu) ;-)
takich absurdów pewnie da rade wyciagnac wiecej.. ja tylko chce uzywac GW jak jestem na piechote zamiast tej 'magicznej lancy'.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Jak dla mnie sprawa jest prosta
Spada z kunia, nie jest mounted, nie uzywa lancy, bije z dwuraka,,,

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Asassello pisze:jesli ktos chce sie spierac na ciekawe tematy to moge zaraz wysunac tezę ze Star Lance daje +5 do siły podczas szarży (+2 za to ze ma zasady lancy i +3 ze swojego opisu) ;-)
takich absurdów pewnie da rade wyciagnac wiecej.. ja tylko chce uzywac GW jak jestem na piechote zamiast tej 'magicznej lancy'.

pozdrawiam
z checia poslucham jak mowisz mi, ze chcesz miec +5 do sily z lancy.. poczekam az stracisz ounta, wibje w ciebie swarmy i powiem, ze masz magiczna lance, ktorej nie mozesz uzywac bo nie jestes mounted a nie mozesz bic z innej broni bo masz magiczna... ale taka dyskusja do nieczego nie doprowadzi :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Shino pisze:
Asassello pisze:jesli ktos chce sie spierac na ciekawe tematy to moge zaraz wysunac tezę ze Star Lance daje +5 do siły podczas szarży (+2 za to ze ma zasady lancy i +3 ze swojego opisu) ;-)

pozdrawiam
z checia poslucham jak mowisz mi, ze chcesz miec +5 do sily z lancy.. poczekam az stracisz ounta, wibje w ciebie swarmy i powiem, ze masz magiczna lance, ktorej nie mozesz uzywac bo nie jestes mounted a nie mozesz bic z innej broni bo masz magiczna... ale taka dyskusja do nieczego nie doprowadzi :)
wystarczy ze bedzie na koniku ;-)

chyba napisałem ze takich absurdów jest wiecej, chyba sam zdajesz sobie z tego sprawe (ogolnie to dobry jestes w takich kwiatkach ;-) )
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Moje stanowisko jest takie, ze magiczne lance/włocznie daja bonusy do sily w szarzy while mounted. W kolejnych turach walki, albo kiedy trzymajacy je jest zaszarzowany, albo kiedy jest na piechote, lance/wlocznie nie maja bonusow do sily, lecz maja wszelkie inne moce magiczne (jesli nie jest zaznaczone, ze tez dzialaja, while mounted), choc poza tym traktowane sa jak hand weapon.

To moim zdaniem wynika z zasad i jest w miare sensowne/bezkonfliktowe. Zmienianie broni z magicznej na niemagiczna nie ma poparcia w zasadach.
Obrazek

ELMALIER
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ELMALIER »

Bless czy mam to rozumiec tak ,ze jesli bohater uzbrojony w lance straci wierzchowca to nie moze walczyc bo ma magiczna lance wiec jako bronie magicznej musi jej uzywac ale nie moze jej uzywac bo jest ona lanaca a tej mozna uzywac tylko jesli posiada sie wierzchowca? Przeciez to istny paragraf 22.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

A kto Ci powiedział że nie może używac lancy?

Jak juz pisałem wszystko zależy od interpretacji "mounted only" (czy chodzi o kwestie przy wystawianiu czy ogólnie o używanie). Nie jest to sprecyzowane.

A biorąc jeszcze pod uwage idee że magiczny łuk to nie łuk, magiczna lanca to nie lanca itd to ma sens.

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Zgadzam sie z Blesem. Dla mnie walem jest uzywanie dwuraka jak ma sie magiczna bron :)
Pzdr. Thurion, idz grac w Lotra ;)

ODPOWIEDZ