Po czterech latach przerwy postanowilem wrocic do WFB i zaczynam zbierac moja pierwsza milosc w swiecie warhammera, czyli dark elfy. Przestalem grac bo ukradziono mi armie, a nie mialem sil i srodkow by zbierac od nowa, teraz sytuacja sie troche zmienila, 40k robi sie ciut nudne i mam ochote troche poglowkowac przy stole, a DE nadaja sie do tego najlepiej.
Oto moja rozpa :
Czarodziejka - lvl 3
Darkstar Cloak, Dispel Scroll
(dziewczyna ma tylko wspomoc armie, jest tansza niz dwie drugo-poziomowki, a daje tyle samo gosci i zajmuje jeden slot)
Noble - Lanca, Heavy Armour, SD Cloak
Enchanted Shield
Pegaz
(do polowania na rozne rzeczy jak magowie i maszyny, moze tez wspomoc cos w walce, generalnie bardzo lubie nobla w takiej konfiguracji, szczegolnie, ze kosztuje tylko 150 pts.)
Noble - General, Lanca, Heavy Armour, SD Cloak, Tarcza
Seal of Ghrond
Cold One
(Cold One'om brakuje przebicia, tani bohater w oddziale moze przechylic szale na korzysc naszych jaszczurek)
Beast Master - druga bron, light armour, SD Cloak
Web of Shadows
(tani bohater by wspomoc hydre, kiedys mi sie to sprawdzalo, gdy szarzowalem hydra nawet na pelen klocek czegos niezbyt twardego to wyzywalem na challenge champa i robilem niezlego overkilla, plus ataki hydry w oddzial - potrafilo to zlamac nie jeden klocek)
5 Dark Riders - Kusze, Muzyk
5 Dark Riders - Muzyk
(braklo punktow na drugie kusze)
20 Warriors - Spear&Shield, Champ i Sztandar
20 Warriors - Spear&Shield, Sztandar
(czarodziejka do oddzialu z champem, moje generatory CR)
10 Warriors - kusze, tarcze
(sciaganie ranek, czyszczenie pola ze smieci - to ich zadanie, szkoda ze braklo punktow na drugi taki squad)
6 Cold One Knights - Sztandar, Champion
War Banner
(obstawa herosa i glowny line breaker)
11 Witch Elves
(gole i tanie, wspomagaja klocki piechoty, uwielbiam ten oddzial i modele ktorych zreszta uzywam tez w 40k. na tyle nie groznie wygladaja, ze mam nadzieje beda pominiete w fazie strzelania i magii, a od boku, czy nawet od przodu w cos miekkíego potrafia przywalic)
6 Shades
(scouci zawsze sie przydaja)
War Hydra
91 Modeli
6 PD i 5 DD + Scroll
2000 punktow.
Generalny planjest taki, ze hydra i witchki trzymaja sie klockow, coldy + dr bez kusz staraja sie przebic i w ktoryms miejscu zlamac linie przeciwnika, natomiast dr z kuszami + shades + pegaz sieja ogolny mayhem, blokuja marsze i poluja na maszyny/magow.
Chcialbym zaznaczyc, ze to nie jest armia na turnieje, tylko do pogrania, nie ma tu takich oklepanych oddzialow jak charioty czy bolce. Za tymi pierwszymi nie przepadam - glownie przez zle doswiadczenia z nimi, bolty natomiast bardzo lubie, ale wystawialem je zawsze i chce czegos innego, szczegolnie, ze ich przydatnosc bywa dyskusyjna.
To tyle, ciekawym co turniejowi wyjadacze na taka rozpe
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Pozdrawiam
mika