2k do pogrania.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mika
Wałkarz
Kontakt:

2k do pogrania.

Post autor: mika »

Witam.

Po czterech latach przerwy postanowilem wrocic do WFB i zaczynam zbierac moja pierwsza milosc w swiecie warhammera, czyli dark elfy. Przestalem grac bo ukradziono mi armie, a nie mialem sil i srodkow by zbierac od nowa, teraz sytuacja sie troche zmienila, 40k robi sie ciut nudne i mam ochote troche poglowkowac przy stole, a DE nadaja sie do tego najlepiej.

Oto moja rozpa :

Czarodziejka - lvl 3
Darkstar Cloak, Dispel Scroll
(dziewczyna ma tylko wspomoc armie, jest tansza niz dwie drugo-poziomowki, a daje tyle samo gosci i zajmuje jeden slot)

Noble - Lanca, Heavy Armour, SD Cloak
Enchanted Shield
Pegaz
(do polowania na rozne rzeczy jak magowie i maszyny, moze tez wspomoc cos w walce, generalnie bardzo lubie nobla w takiej konfiguracji, szczegolnie, ze kosztuje tylko 150 pts.)

Noble - General, Lanca, Heavy Armour, SD Cloak, Tarcza
Seal of Ghrond
Cold One
(Cold One'om brakuje przebicia, tani bohater w oddziale moze przechylic szale na korzysc naszych jaszczurek)

Beast Master - druga bron, light armour, SD Cloak
Web of Shadows
(tani bohater by wspomoc hydre, kiedys mi sie to sprawdzalo, gdy szarzowalem hydra nawet na pelen klocek czegos niezbyt twardego to wyzywalem na challenge champa i robilem niezlego overkilla, plus ataki hydry w oddzial - potrafilo to zlamac nie jeden klocek)

5 Dark Riders - Kusze, Muzyk
5 Dark Riders - Muzyk
(braklo punktow na drugie kusze)
20 Warriors - Spear&Shield, Champ i Sztandar
20 Warriors - Spear&Shield, Sztandar
(czarodziejka do oddzialu z champem, moje generatory CR)
10 Warriors - kusze, tarcze
(sciaganie ranek, czyszczenie pola ze smieci - to ich zadanie, szkoda ze braklo punktow na drugi taki squad)

6 Cold One Knights - Sztandar, Champion
War Banner
(obstawa herosa i glowny line breaker)

11 Witch Elves
(gole i tanie, wspomagaja klocki piechoty, uwielbiam ten oddzial i modele ktorych zreszta uzywam tez w 40k. na tyle nie groznie wygladaja, ze mam nadzieje beda pominiete w fazie strzelania i magii, a od boku, czy nawet od przodu w cos miekkíego potrafia przywalic)

6 Shades
(scouci zawsze sie przydaja)

War Hydra

91 Modeli
6 PD i 5 DD + Scroll
2000 punktow.

Generalny planjest taki, ze hydra i witchki trzymaja sie klockow, coldy + dr bez kusz staraja sie przebic i w ktoryms miejscu zlamac linie przeciwnika, natomiast dr z kuszami + shades + pegaz sieja ogolny mayhem, blokuja marsze i poluja na maszyny/magow.

Chcialbym zaznaczyc, ze to nie jest armia na turnieje, tylko do pogrania, nie ma tu takich oklepanych oddzialow jak charioty czy bolce. Za tymi pierwszymi nie przepadam - glownie przez zle doswiadczenia z nimi, bolty natomiast bardzo lubie, ale wystawialem je zawsze i chce czegos innego, szczegolnie, ze ich przydatnosc bywa dyskusyjna.

To tyle, ciekawym co turniejowi wyjadacze na taka rozpe :)

Pozdrawiam
mika

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Mi się podoba.
Szkoda, że BM spowalnia Hydrę do 10 cali.
Straasznie mi tu brak 2 Balist dla supportu. Do zcięcia szeregów, czy zwarzywienia Czołgu.
I na dużym magu chyba warto zainwestować w Wand of Kharadion, skoro tylko się zmieści.
N00b w COK's. Pomyśl o nim w roli BSB.

Szukaj punktów w kuszach na DRs i Shades. Za mało tych kusz, a punkty można troszkę korzystniej ulokować.

pozdrawiam: Jakub Paraszczak

Awatar użytkownika
mika
Wałkarz
Kontakt:

Masz racje z tym BM, zapomnialem o tym, ale w gruncie rzeczy nie ma to az takiego znaczenia jesli hydra ma wspomagac klocek spearmenow. Chyba? ;)

Co do BSB to tez o tym myslalem, ale to kosztowaloby mnie dodatkowo 45 pts.(baner plus SofM), a nie wiem za bardzo skad je wziasc, DR tak mam zlozone - jedni z wloczniami i jedni z kuszami, ewentualnie moga byc dwa oddzialy z kuszami jesli wymieszam modele.

Rozdzka odpada, nie ma jej w booku, wiec nia nie pogram.
Albion jest jeszcze czasem tolerowany, ale o SoCH moge zapomniec.

Szukac punktow w shade'ach? W sensie calkiem ich wywalic? Nie przydaja sie w tej edycji?

Pozdrawiam
mika

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

Nie jestem turniejowym wyjadaczem, ale rzeczywiście brak mi tu 2 bolców. Bardzo lubię hydre i na przekór radom z BP czasami ją biorę do rozpy, ale nie miałem jeszcze przypadku, b potrzebowała pomocy od BM. tu można troche punktów podładować, a tak to rozpa bardzo mi się podoba.
Obrazek

Awatar użytkownika
mika
Wałkarz
Kontakt:

Maly upgrade

Czarodziejka - lvl 3
Seal of Ghrond, Dispel Scroll

Noble - Lanca, Heavy Armour, SD Cloak
Enchanted Shield
Pegaz

Noble - Heavy Armour, SD Cloak, Battle Standard
Sword of Might
Cold One

20 Warriors - Spear&Shield, Sztandar, Muzyk
20 Warriors - Spear&Shield, Sztandar
10 Warriors - kusze, tarcze

5 Cold One Knights - Sztandar
War Banner

10 Witch Elves

6 Harpie

War Hydra

Bolt Thrower

91 Modeli
5 PD i 5 DD + Scroll
2000 punktow.

Beastmaster wylecial, wywalilem jedna wychke i jednego rycerza, polecial tez champion z kawalerii, a zamiast shadow weszly harpie, w zamian bohater od coldow stal sie sztandarowym, druga lekka dostala kusze i wszedl bolt.

Lepiej/gorzej?

Pozdrawiam
mika[/quote]

Artemis
Chuck Norris

Post autor: Artemis »

Dużo lepiej. IMO tej rozpisce nic nie brakuje, są klocki piechoty, jest mobilna kawa, magia, ostrzał, i hydra (czasem cośtam zje). A i klimat jest (kocham hydre i witchki :P)

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Popieram. Rozpiska bardzo porządna. Wysuwam zapytanie czy mógłbym może ją wykorzystać? O ile jej nie opatentowałeś.
Obrazek

Awatar użytkownika
mika
Wałkarz
Kontakt:

Pitagoras pisze:Popieram. Rozpiska bardzo porządna. Wysuwam zapytanie czy mógłbym może ją wykorzystać? O ile jej nie opatentowałeś.
No toscie mnie panowie zastrzelili ;)

Rozpa jest do wziecia, jedyny warunek to napisanie jakiegos chocby krotkiego reporta jak Ci sie to sprawowalo i jak Ci sie tym gralo.

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

masz to jak w banku
Obrazek

Awatar użytkownika
mika
Wałkarz
Kontakt:

Funowa potworzasta rospa :

Bohaterowie
Highborn - Heavy Armour, Sea Dragon Cloak
Crimson Death
Enchanted Shield
Heart-Stone of Darkness
Mantysia

Beastmaster - Sea Dragon Cloak, Lanca
Blood Armour
Mantysia

Noble - Lanca, Heavy Armour, Sea Dragon Cloak, Tarcza
DeathMask
Pegaz

Core
3x 5 Dark Riders

Special
2x 6 Cold Ones - Sztandar i Champion

Rare
2x Hydra

Prosta jak drut rozpa i musze powiedziec, ze strasznie fajnie sie tym gra, 5 terrorystow i wszystko szybkie jak diabli. Trzeba sie chowac i kombinowac, wystawic przeciwnikowi jakies smaczne cele by dobieglo cos innego, cos jak moi dark eldarzy :)

Ostatnio gralem czyms takim przeciw orkom, na 3 magach, klocku big unow savagowych, klocku nocnikow z fanolami, dwoch klockach jakis wybuchajacych pajacow, paru fastach i 4 maszynach. Moja rozpa byla podobna, tylko mialem tam caddiego, harpie i tylko jeden oddzial ciezkiej + rydwan. Generalnie w pierwszej turze polowa armi mi uciekla przez jakies dudy czy cos, ale potem highborn na mantycorze plus hydry wytlumaczyly orkom co i jak :)

Gralo sie strasznie fajnie, ktos z was probowal juz czegos takiego?

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

szczerze mówiąc nie i wygląda to dosyć nienormalnie, ale ciekawa koncepcja. ja i tak biorę tą pierwszą po przeróbkach. :D :D
Obrazek

Awatar użytkownika
mika
Wałkarz
Kontakt:

Znaczy druga wersje pierwszej rozpy?

A jakie wprowadzasz zmiany?

ODPOWIEDZ