9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Dziedzic
Chuck Norris

Re: 9th Age

Post autor: Dziedzic »

swieta_barbara pisze:
Dziedzic pisze:Nie wiem co w tym dziwnego. Dokładnie to samo zrobiłem z Eosem i w nagrodę dostałem bana. Za krytykę i brak szacunku do pracy pro bono. To, że ludzie mnie tam poparli nikogo nie obeszło. Pomysłów też sporo zamieściłem.
Kłamczuszek!

Nieprawda, nie za to dostałeś bana. Dostałeś bana za przeklinanie i obrażanie ludzi zaangażowanych w projekt. Moim zdaniem - słusznie.
No halo, za pierwszym razem dostałem za to bana, moje drugie konto skończyło się w momencie gdy napisałem, że freez zasad 1.3 to zły pomysł, że na bank nie będzie gotowe 2.0 nawet w połowie na wrzesień, że osoby które tego freeza forsują i obiecują ten 2.0 w październiku powinny położyć za to głowy gdy okaże się, że nie wykonali zadania. To przelało czare goryczy. Wczesniej dostałe warna właśnie za napisanie prawdy o booku Eosu i typie, który był odpowiedzialny za jego realizację. Typ nie miał pomysłu, nie starał się wprowadzić żadnych usprawnień, ciągle pisał, że każdy book powinien wyglądać jak Eos 1.2 i zostanie to osiągnięte poprzez boosty lub nerfy pozostałych armii. Razem z jednym rosjaninem napisaliśmy mu, że to tak nie działa, że na wszystkich forach jest wyścig zbrojeń, że wystarczy male zmiany wprowadzić aby książka była stabilna. Gośc się poczuł, że my do niego pijemy i dostaliśmy po warnie.

Ludzie w tym projekcie są w większości upośledzeni w procesie myślowym(poza ludźmi z PL bo my ogólnie inaczej myślimy), a zdecydowanie przewrażliwieni pod względem krytyki swojej pracy i nakładu czasu na nią a wartością wyniku. Wynik bezstresowego wychowania, gdy się dziecko napracowało, ale
się spartoliło i wynik jest daleki od oczekiwań, ale nadal głaszcze się takiego malca po głowie i gratuluje wykonanej roboty. To jest mentalność ludzi z T9A. W momencie gdy to zdanie pojawiło się na forum, że robota niezależnie od nakładów może dać zwyczajnie słaby wynik sprawiło, że w jednym momencie wyleciałem z tego forum po raz drugi. Nikogo nie obrażałem, to że nie uznaję poprawności politycznej to sory, ja nie szwed ani nie niemiec, rzeczy nazywam po imieniu.

Projektowi T9A brakuje project managera. Tam kążdy robi co chce, o ile to wychodzi przy tworzeniu RB to organizacja AB leży i kwiczy bo nie ma koncepcji balansu, ani człowieka, który by to jakoś ogarnął. Najlepszy był tekst typa z HQ, że to nie jest prawda, że siła podręcznika wpływa na szanse dostania się do drużyny na ETC, że przecież balans jest zajebisty i freez daje równe szanse wszystkim :) później kilka wykasowanych komentarzy i edycja tego posta. Śmiechłem.
Gremlin pisze:Co się dziwicie? Chłopaki przyjeli 7 lepców na twaSz, traca 3 zęby z tego 2 przednie, a wciąż dzierżą w ręku bagietę, która chcą zjeść. A Furek im tą bagietę zajumał i pobił nią ostatniego żywego francuskiego rycerza sprawiedliwości. Pieprzony polski złodziej. Odarł ich z marzeń.

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Post autor: Dancaarkiiel »

AndrzejAndrzej pisze:Bo są za wolne i za długo to trwa. Miały być od razu po etc, pod koniec sierpnia. Potem pojawił się termin grudzień. Teraz nie wiadomo, czy znowu nie przesuną, bo czytałem gdzieś na forum 9ki, że się wycofują z tego terminu.

Ja np. od 2 miesięcy chciałbym pograć sobie na sky-loopach, bo podoba mi się koncept mobilnego bolca. Ale jako, że nie wiadomo, czy to wogóle będzie grywalne, to nie chcę ryzykować i muszę grać starą rozpą. Co mnie nudzi. I wielu ludzi jest w podobnej sytuacji. Ojciec gra na 6 crusherach, a ma 3. Dokupiłby 3 kolejne, ale nie może tego zroibć z tego samego powodu. I jak nie ruszą tyłków i nie wypuszczą szybko bety 2.0, to coraz więcej ludzi będzie odchodziło do innych systemów/przestawało grać.
"muszę"
"nie mogę"

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

@Dancaarkiiel serio czepiasz się semantyki?

Co to znaczy community driven - LINK

Mnie dziwią stwierdzania typu: "pracuje dla nas 300 osób" "mamy dział HR". Nastukali tych działów masę i w sumie to całe community nie wie co kto robi i kto za co jest odpowiedzialny. Nie wiem czemu poszło to w stronę "zróbmy sobie korporację"?
swieta_barbara pisze:Proces produkcyjny się zwolnił, bo wszyscy narzekali na zbyt częste zmiany. Więc zmiany są rzadsze i teraz wszyscy narzekają, że zmiany są za rzadko.
To jest bardzo ogólne stwierdzenie. Z tego wynika, że i tak źle i tak niedobrze, a prawda jest taka, że jak wypuszczaliście co 2-3 miesiące nowy patch, to ludzie nie byli w stanie ogarnąć zmian w 16 podręcznikach i rulebooku na raz w tak krótkim czasie. Teraz zrobiliście 9 miesięcy bez poprawek i zbliża się termin zmiany. Nie ma najmniejszego sensu teraz czegoś robić jak za 2 tygodnie a może 4 miesiące wyjdzie nowy update czy to w formie beta testu czy czegokolwiek. Skoro zaraz się coś może zmienić, to po co grać w produkt, który zaraz będzie stary? Przy okazji insynuujesz, że sztucznie spowolniliście proces produkcyjny?

Pamięta ktoś jeszcze jak działało GW? Co jakiś czas wychodził 1 nowy podręcznik. Cała meta się zmieniała, bo dochodziły nowe jednostki itp. (no może po 2 AB a nie 1) T9A z każdym updatem robi nową grę. To po prostu nie jest dobre podejście.

I mój ulubiony przykład. WoDG. Tam są takie babole, że rączki opadają i nikt tego nie naprawia. Jak pytałem czemu to mi powiedzieli, że zmiany typu "dodanie specjalnej zasady" (nawet magiczne ataki) musi przejść cały proces "legislacyjny". Po co? (problem dotyczył na przykład tego, że ten sam mount pod jednym typem miał magiczne ataki a pod drugim nie).

Ostatnią rzeczą jaka mnie denerwuje jest brak porównywania. W BH jest gorgona za 430 pkt, która ma z 20 zasad specjalnych. W wochu jest Shaggot (EDC) za 540, który tych zasad ma 5 na krzyż, gdzie większość wynika z tego, że jest monsterem, ale za to ma dostęp do broni(ahw/GW/halabarda) i save 3+. W statystykach różnią się tylko ilością WS. Jak można przepuścić coś takiego? Te armie są mega podobne i w założeniach miały być a tu modele, które mają spełniać dokładnie tą samą rolę są po 2 stronach barykady zwanej balans.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
JimMorr
Chuck Norris

Post autor: JimMorr »

"Nie wolno porównywać kosztów oddziałów pomiędzy armiami".

To niby z czym mamy je porównywać skoro

"Każdy oddział w armii ma mieć unikalną rolę i charakter"

...

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

AndrzejAndrzej pisze:Bo są za wolne i za długo to trwa. Miały być od razu po etc, pod koniec sierpnia.
Ja niby jestem insider, ale nie słyszałem wcześniej o tej dacie. Nie wiem skąd wzięły się te oczekiwania jeśli mam być szczery.
Gdzieś tak od lutego b.r. oficjalna data wydania 2.0 to: jak będzie gotowa.
AndrzejAndrzej pisze:Ja np. od 2 miesięcy chciałbym pograć sobie na sky-loopach, bo podoba mi się koncept mobilnego bolca. Ale jako, że nie wiadomo, czy to wogóle będzie grywalne, to nie chcę ryzykować i muszę grać starą rozpą. Co mnie nudzi. I wielu ludzi jest w podobnej sytuacji. Ojciec gra na 6 crusherach, a ma 3. Dokupiłby 3 kolejne, ale nie może tego zroibć z tego samego powodu. I jak nie ruszą tyłków i nie wypuszczą szybko bety 2.0, to coraz więcej ludzi będzie odchodziło do innych systemów/przestawało grać.
No niestety będziecie musieli sobie jeszcze poczekać. A co gorsza - przecież szykuje się redesign booka do HE (nie wspominając o DL) - pewnie za jakieś 2-3 lata. No to chyba też nie ma sensu kupować, bo nie wiadomo, czy potem będą grywalne. No i wreszcie pewnie za 4-5 lat znów wypuszczą nową edycję i nie wiadomo co będzie grywalne, więc lepiej nic nie kupować. Nigdy.
AndrzejAndrzej pisze:I jak nie ruszą tyłków i nie wypuszczą szybko bety 2.0, to coraz więcej ludzi będzie odchodziło do innych systemów/przestawało grać.
Sorka, ale nie boję się, że zmienisz system - przecież wtedy musiałbyś kupić figurki, a nie znam systemu, który nie wydaje kolejnych edycji.
Co najwyżej możesz przestać grać, ale chyba sam widzisz Andrzej, że nie ma sposobu, żeby zaradzić całemu bezmiarowi Twojego rozczarowania.

@Dziedzic: wybacz, ale nie śledziłem aż tak dokładnie. Ale z doświadczenia wiem, że prawda często kryje się pośrodku.
Dziedzic pisze:Ludzie w tym projekcie są w większości upośledzeni w procesie myślowym(poza ludźmi z PL bo my ogólnie inaczej myślimy), a zdecydowanie przewrażliwieni pod względem krytyki swojej pracy i nakładu czasu na nią a wartością wyniku. Wynik bezstresowego wychowania, gdy się dziecko napracowało, ale się spartoliło i wynik jest daleki od oczekiwań, ale nadal głaszcze się takiego malca po głowie i gratuluje wykonanej roboty. To jest mentalność ludzi z T9A.
Dla mnie gra jest spoko, na turniejach bawię się świetnie, no i przede wszystkim ETC gra w dziewiątkę.
Fakt, pojawiają się często jakieś przepychanki polityczne na górze, ale nie ma to wyraźnego wpływu na grywalność systemu.

I odnośnie porównywania: czy Twoim zdaniem działo powinno mieć taką samą wartość w WDG i w DH?

Dziedzic
Chuck Norris

Post autor: Dziedzic »

Ja bym nic im nie zarzucał, na dobry produkt warto zaczekać. Ale. Było kilka akcji typu co zmieniamy w hotfix, ankieta, pomysły itd. Byly akcje typu zapytamy graczy o. Po czym psu na budę tę pomysły i ankiety bo i tak zrobili coś innego. Żadnego pomysłu graczy nie wprowadzili. Tyle samo to ja miałem do powiedzenia za GW. Teraz miało być inaczej, wspólna praca itd. Przestałem podpowiadać.
Gremlin pisze:Co się dziwicie? Chłopaki przyjeli 7 lepców na twaSz, traca 3 zęby z tego 2 przednie, a wciąż dzierżą w ręku bagietę, która chcą zjeść. A Furek im tą bagietę zajumał i pobił nią ostatniego żywego francuskiego rycerza sprawiedliwości. Pieprzony polski złodziej. Odarł ich z marzeń.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Dziedzic pisze:Ale. Było kilka akcji typu co zmieniamy w hotfix, ankieta, pomysły itd. Byly akcje typu zapytamy graczy o. Po czym psu na budę tę pomysły i ankiety bo i tak zrobili coś innego. Żadnego pomysłu graczy nie wprowadzili.
Moich kilka wprowadzili. Może Twoje były nieudolne?

A ankiety i akcje działy się głównie ostatnio, właśnie z myślą o 2.0, więc nic dziwnego że nie ma ich w obecnej wersji 1.3.

AndrzejAndrzej
Chuck Norris

Post autor: AndrzejAndrzej »

Spoko, możemy sobie śmieszkować i udawać że nic się nie dzieje, że ludziom coraz mniej się to wszystko podoba (jak widać po 10 stronach tematu w 1 dzień na 9ed, nie jest to problem jedynie takich "roszczeniowych" graczy jak ja), ważne że Ty bawisz się świetnie na turniejach :D Tylko nie wiem gdzie te turnieje, bo w małopolsce i na śląsku turniej na więcej niż 10 osób to rzadkość (a byłem na prawie wszystkich), ostatni master był na ile, 20 osób? Zobaczymy jak wyjdzie łódź, ale patrząc ile ludzi przyjeżdża na pre-macki, 40 osób to będzie duży sukces.

Ostatnio gadałem z Sevim, chciał wrócić do battla, ale jak usłyszał, że się zmienią zasady w bliżej nieokreślonej przyszłości, to stwierdził że zlewa ten temat i się więcej nie odezwał.

A co do samej 1.3, to mi się nawet spoko w nią gra, problem jest w tym, że niedługo będę miał problem, żeby rozegrać na turnieju 3 bitwy z różnymi osobami (sytuacja z ostatniego turnieju w katowicach, gdzie nie losowaliśmy nawet par, bo grał każdy z każdym)

Awatar użytkownika
JimMorr
Chuck Norris

Post autor: JimMorr »

Natomiast jeżeli dobrze rozumiem wypowiedź DJWoodElf CAŁY dział Suggestions który on pracowicie zreferował poszedł do kosza...?

A jeżeli chodzi o datę freeze było podane w styczniu czy na początku lutego, że zasady nie ulegną zmianie do ETC. Jako argument przytaczano nawet, że scena turniejowa nie lubi zmian. Fakt: nie podano że zmiany nastąpią zaraz po ETC ale w ten sposób ogromna rzesza ludzi ten komunikat odczytała.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

AndrzejAndrzej pisze:ważne że Ty bawisz się świetnie na turniejach
Tak.

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

panie drogi!

mam taką fajną armijkę mono nurgla(ekhm pestilence)...daj pan tańsze aspekty na mono(lub z mono więcej bonusów/generalnie na mono jednostki tańsze), bo taki mono pestilence jest droooogi :mrgreen:

AndrzejAndrzej
Chuck Norris

swieta_barbara pisze:
Tak.
Nie.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

AndrzejAndrzej pisze:
swieta_barbara pisze:
Tak.
Nie.
Uściślę: z mojego punktu widzenia nic więcej się nie liczy.

AndrzejAndrzej
Chuck Norris

swieta_barbara pisze:Uściślę: z mojego punktu widzenia nic więcej się nie liczy.
Cóż, jeśli takie jest podejście przeciętnego twórcy zasad 9ed, to nic dziwnego, że wygląda to tak, jak wygląda :roll:

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

AndrzejAndrzej pisze:..., ostatni master był na ile, 20 osób?
Tylko i wyłącznie dlatego że był dwa tygodnie po DMP i mało kto miał czas na dwa mastery w tak krótkim odstępie czasowym? Pozdrawiam. Frekwencja na masterach zdaje się dopisuje.

Ludzie grają, u nas w Szczecinie co jakiś czas dochodzą nowe osoby, środowisko ożywa. Jest nas chyba 2-3 razy więcej niż jak zaczęliśmy grać w 9kę. Na turnieju u nas było 20 osób, całkiem nieźle.

Jedyne co mnie denerwuje to że trzeba czekać tak długo na 2.0. Tym bardziej że jako playtester zagrałem parę gier na te wstępne zasady 2.0 z nowym rbkiem i magią i nie mogę się doczekać aż wydadzą oficjalnie rbka z dostosowanymi army bookami. Jest miodnie, gra się tak dobrze że już nie chce mi się grać na 1.3 =P~

Mam nadzieję że jak wydadzą to 2.0 i będzie freez na kolejny okres czasu z pewnymi hot fixami czy coś to się środowisko ożywi.
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

AndrzejAndrzej pisze:
swieta_barbara pisze:Uściślę: z mojego punktu widzenia nic więcej się nie liczy.
Cóż, jeśli takie jest podejście przeciętnego twórcy zasad 9ed, to nic dziwnego, że wygląda to tak, jak wygląda :roll:
A jakie podejście byś sugerował?

AndrzejAndrzej
Chuck Norris

Ciara pisze:Tylko i wyłącznie dlatego że był dwa tygodnie po DMP i mało kto miał czas na dwa mastery w tak krótkim odstępie czasowym? Pozdrawiam. Frekwencja na masterach zdaje się dopisuje.
Oby tak było. Mam nadzieję, że Łódź pokaże, że to był tylko jednorazowy wypadek przy pracy.
Ciara pisze:Ludzie grają, u nas w Szczecinie co jakiś czas dochodzą nowe osoby, środowisko ożywa. Jest nas chyba 2-3 razy więcej niż jak zaczęliśmy grać w 9kę. Na turnieju u nas było 20 osób, całkiem nieźle.
U nas jest niestety na odwrót. Może jak wyjdzie 2.0 uda się odwrócić ten trend.

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

AndrzejAndrzej pisze:Oby tak było. Mam nadzieję, że Łódź pokaże, że to był tylko jednorazowy wypadek przy pracy.
Tak było, od nas na dmp było z 10~ osób, a na tego mastera pojechały dwie. Nie każdy jest w stanie przeznaczyć dwa całe weekendy w ciągu miesiąca na granie. :)
AndrzejAndrzej pisze:U nas jest niestety na odwrót. Może jak wyjdzie 2.0 uda się odwrócić ten trend.
Oby, 2.0 jest na prawdę atrakcyjna w porównaniu do 1.3. Same zmiany na plus.
Obrazek

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

spoko na zielonki juz sie zapowiedzialy 3 teamy z UA pewnie ze 2 z Rosji plus moze jeszcze ze 2-3 z Niemiec i Czech :) wiec chyba dramatu nie bedzie nie ma co w czarnmych kolorach swiata ogladac a ze zmianami i projektami jest tak ze zawsze cos komus nie pasi i na odwrot :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Po prostu tragedią jest to, że jest jakiś bliżej nieokreślony termin :/
Gdyby wersja 1.3 była wersją 2.0 to nie byłoby problemu, a tak to każdy czeka i czeka i niezbyt chce patrzeć na to co jest teraźniejsze bo w zasadzie to już przeszłość.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

ODPOWIEDZ