Enemy in the Way

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Enemy in the Way

Post autor: Shino »

Mam taka sytuacje na stole:

w w w w
-w w w
... w

.....n
...n n
..n n

......CH
.........CH
............CH

Legenda:
CH - charioty
w - wardancerzy
n - night runnerzy

czy jesli zaszarzuje chariotami w wardancerow lecz okaze sie, ze nie mam do nich zasiegu to moge zrobic enemy in the way w night runnerow?

pytanie glownie podyktowane niezgodnoscia moja z sedziami ostatniego mastera...

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

moim zdaniem nie, nie masz zasiegu do celu na ktory deklarowales, szarza spalona

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ale mam przeciez wroga na drodze... czemu wiec nie moglbym skorzystac z tej zasady? czy jesli moj przeciwnik mi ucieknie poza zasieg mojej szarzy to juz nie mozna deklarowac enemy in the way?

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Obrazek

"After a unit has fled form the charge.." wiec chyba nie.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

errata 3 od gory po lewej stonie. Pierwsego zdania nie ma :)

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

No fakt, jest zmienione, w takim razie chyba odpowiedz moze byc tylko jedna;) Pewnie ze moga:) Skoro to zdanie jest zmienione to z tego na pewno to wynika

Obrazek

Swoja droga ciekawy myk:) Pewnie znowu beda ludzie narzekac ze tylko w Polsce cos takiego wymysla :P

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Shino może i to zgodne z zasadami , ale na pewno nie z duchem gry .
:lol2:
Beka na maxa

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Oczywiście Nightrunerzy po drugiej deklaracji szarży też mogą zadeklarować flee?
Oskar pisze: Shino może i to zgodne z zasadami , ale na pewno nie z duchem gry
To akurat podciągnął bym pod sprytny manewr, zmyłka przeciwnika co na prawdę jest celem szarży. W Polsce są inne wielokrotnie gorsze zagrywki "nie zgodne z duchem"...
Ostatnio zmieniony 18 gru 2007, o 22:21 przez pelcu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Oskar pisze:Shino może i to zgodne z zasadami , ale na pewno nie z duchem gry .
wali mnie duch gry... jakl gram przeciw armii skladajacej sie z 30paru modeli to nie wiedze w grze ducha lecz rozgryke taktyczna czym w sumie z definicji jest gra bitewna... :wink:

@pelcu moga... to tez mialo swoje bonusy ;)

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

W takim razie taka zagrywka bardzo mi sie podoba, sprytna i czysta...
To ewidentny błąd grającego skirmiszem, że się tak niefortunnie podstawił, jeśli trzyma dystans, to zawsze może probować zwiać poza zasięg szarży ...

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Mówcie co chcecie mnie się to nie podoba i uważam, że tak się grać nie powinno bo cały sens deklaracji szarży jest taki, żeby dobrze na oko wymierzyć czy szarża dochodzi czy nie, a taka interpretacje powoduje, że zawsze można sobie zadeklarować szarżę na pałę na przykład na screenowanych Khorniarzy, jak dojdzie to dobrze a jak się okaże, że nie ma zasięgu to też żaden problem bo zawsze można zredirectować w screen. Nie wiem jak wy, ale ja chyba grałem w trochę inną grę dotychczas.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jak dla mnie dosyć niezrozumiała sytuacja.
Deklarujesz na wardancerów. Oni oczywiście stoją. Jedziesz w ich kierunku tak, by ominąć przeszkodę w postaci night runnerów - to chyba dosyć oczywiste, że jedziesz po takiej drodze, by ominąć przeszkody, w tym wypadku night runnerów.
Nie jedziesz sobie przecież dowolnie, tylko po najkrótszej możliwej drodze do celu szarży. W moim odczuciu jest to wał.
Gdyby w miejscu night runnerów było jeziorko, też byś do niego wjechał po spalonej szarży?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Jankiel pisze:Jak dla mnie dosyć niezrozumiała sytuacja.
Deklarujesz na wardancerów. Oni oczywiście stoją. Jedziesz w ich kierunku tak, by ominąć przeszkodę w postaci night runnerów - to chyba dosyć oczywiste, że jedziesz po takiej drodze, by ominąć przeszkody, w tym wypadku night runnerów.
Nie jedziesz sobie przecież dowolnie, tylko po najkrótszej możliwej drodze do celu szarży. W moim odczuciu jest to wał.
Gdyby w miejscu night runnerów było jeziorko, też byś do niego wjechał po spalonej szarży?
Całkowicie popieram wypowiedź Jankiela.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Izo pisze:
Jankiel pisze:Jak dla mnie dosyć niezrozumiała sytuacja.
Całkowicie popieram wypowiedź Jankiela.
ja rowniez, gracz dobry powinien umiec rozroznic granice dobrego smaku w kwestii stosowanych zagrywek...

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Thurionie, ale masz odpowiedź, parę postów powyżej.
Shino pisze:wali mnie duch gry...
Oczyma duszy widzę obraz autora tych słów kierującego je do Thuriona i ripostę tegoż w klimacie jak z tematu o wheelach. :lol2:
Piękny widok.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Shino pisze:
Oskar pisze:Shino może i to zgodne z zasadami , ale na pewno nie z duchem gry .
wali mnie duch gry...
Szczerze odradzam granie tak w Sztokholmie czy Modenie.
Wałowanie zgodnie z zasadami ogranicz do turniejów polskich.
W pełni popieram sędziego który ci na to nie pozwolił.
Nie podejmuję się obronić tej decyzji sędziego na LS.
Truimf RL.
Happy?
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Shino pisze:Mam taka sytuacje na stole:
Tak mnie post Jankiela zainspirował... skoro deklarujes szarżę w tancerzy, to do nich się obracasz i do nich jedziesz tak, żeby ominąć pozostałych chłopców. Jak się okaże, że nie sięgasz, stajesz gdzie dojechałeś 8", zapewne pysznie wystawiony bokiem do NR. I tyle. Nie widzę tutaj za bardzo możliwości wału.

Właśnie sobie uświadomiłem, że powtórzyłem post Jankiela, jeno innymi słowami. No trudno. W każdym razie może to Cię przekona.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie podejmuję się obronić tej decyzji sędziego na LS
Ależ to jest spokojnie do wybronienia :/
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

To ja opisze podobna sytuację.

W W W W

OO D D D
OO

....K

W-wardancerzy
O - obelisk
D - driady
K - konny chaośnik

Na oko konny chaośnik przejdzie między driada a obeliskiem w wardancera. Więc deklaruję szarżę w tancerzy. Okazuje sie ze jednak nie bylo 1,01 cala, tylko 0.99 cala miedzy driadą a obeliskiem, więc spokojnie robie enemy in the way w driadę...

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Mam takie pytanie, jak tak wlasciwie sie sprawdza linie enemy in the way?? ;) Wydawalo mi sie, ze jak dwa klocki szarzuja na siebie to klocek szarzujacy ustawia sie prostopadle do linii laczacej srodki regimentow i wtedy idzie do przodu, zgadza sie?

ODPOWIEDZ