T9A:FB 2.0 - przecieki i dyskusja
Re: T9A:FB 2.0 - przecieki i dyskusja
Rozumiesz to tak że:
Jak ma 7 ran to nic nie dostaje.
Jak 6, 5 lub mniej ran to odpowiednio 6, 5 lub mniej ataków?
Zasadę można przetłumaczyć mniej więcej tak: za każdy punkt życia który model obecnie jest poniżej 7 dostaje jeden atak. Mniej więcej, my inglisz is bad.
Jak ma 7 ran to nic nie dostaje.
Jak 6, 5 lub mniej ran to odpowiednio 6, 5 lub mniej ataków?
Zasadę można przetłumaczyć mniej więcej tak: za każdy punkt życia który model obecnie jest poniżej 7 dostaje jeden atak. Mniej więcej, my inglisz is bad.

Dwuznaczność jest i to także gdy to przetłumaczyć.
Za każdy posiadany punkt życia poniżej 7, model zyskuje jeden +1Att.
Jak mam 4 punkty życia, to ile ich posiadam? 4. Czy 4 są poniżej 7? Są. Czyli mam 4 ataki. By było jednoznacznie, trzeba by to sformułować,
'Za każdy brakujący punkt życia...'
Swoją drogą nie model zyskuje, tylko model part
Jak mam 4 punkty życia, to ile ich posiadam? 4. Czy 4 są poniżej 7? Są. Czyli mam 4 ataki. By było jednoznacznie, trzeba by to sformułować,
Swoją drogą nie model zyskuje, tylko model part

- Dancaarkiiel
- Falubaz
Piszesz dłuższe i "szczegółowe" zasady, a potem jest ryk bo nie chce się czytać, olaboga tyle do zapamiętania i ogólnie gejm iz hard.
"xD"
"xD"

Ryk jest nie o to, że gejm iz hard, tylko że napisane jest to miejscami tak, że zrozumienie wymaga przeczytania 5 razy, znajomości wcześniejszej wersji, a najlepiej zagrania z kimś kto wie jak to działa. Krócej i treściwiej nie zawsze znaczy lepiej i czytelniej... szczególnie jak redakcji i skrócenia dokonuje sam autor, który przecież wie co miał na myśli.
Możliwe że mogli to napisać inaczej. Większość rozumie ocb tak czy siak.JimMorr pisze:Dwuznaczność jest i to także gdy to przetłumaczyć.
Nie ma absolutnie żadnego znaczenia ale ok.JimMorr pisze:Swoją drogą nie model zyskuje, tylko model part

Aby podsumować mój tok myślenia i rozróżnić na podsawie całego booka, czym faktycznie jest Footprint i Boundary Rectangle.
Footprint - służy tylko do wyznaczenia Boundary Rectangle
Boundary Rectangle - to jest realnie miejsce na planszy jakie zajmuje jednostka - mierzenie odległości od impassable terrain, strzelanie, czary, szarże itd - wszystko wykonujemy wg tego prostokąta. (Nawet jak chcemy strzelić lub zaszarżować oddział - jak BR jest w zasięgu to wszystko gra, mimo że fizycznie nie ma tam modelu)
Footprint - służy tylko do wyznaczenia Boundary Rectangle
Boundary Rectangle - to jest realnie miejsce na planszy jakie zajmuje jednostka - mierzenie odległości od impassable terrain, strzelanie, czary, szarże itd - wszystko wykonujemy wg tego prostokąta. (Nawet jak chcemy strzelić lub zaszarżować oddział - jak BR jest w zasięgu to wszystko gra, mimo że fizycznie nie ma tam modelu)
Tak.
Plus footprint używa się żeby określić czy dana jednostka/modele są w terenie (lasy, górka itp) i przy dangerous testach jak przeciwnik przebiega. Musi przejść przez footprint a nie rectangle.
Plus footprint używa się żeby określić czy dana jednostka/modele są w terenie (lasy, górka itp) i przy dangerous testach jak przeciwnik przebiega. Musi przejść przez footprint a nie rectangle.

Czyli Footprint potrzebny jest do:
1. Wyznaczenia BR
2. LOS
3. Określenia, czy modele znajdują się na danym terenie.
Czyli możliwe są takie sytacje?:
1. Mam LOS do modelu znajdującego się 6" ode mnie, ale zasięg strzału itd. może wynosić 5", bo BR jest bliżej.
2. Mogę nie mieć LOS do oddziału, który swoim BD blokuje mi znacznie ruch. Przykład:

1. Wyznaczenia BR
2. LOS
3. Określenia, czy modele znajdują się na danym terenie.
Czyli możliwe są takie sytacje?:
1. Mam LOS do modelu znajdującego się 6" ode mnie, ale zasięg strzału itd. może wynosić 5", bo BR jest bliżej.
2. Mogę nie mieć LOS do oddziału, który swoim BD blokuje mi znacznie ruch. Przykład:

Tak jak piszesz w obu przypadkach

Sądzę, że przydałby się zapis w rule booku podsumowaujący czym różnią się obie zasady i jak działają.
Bo mamy raczej zapis jak je wyznaczyć, a to jak działają rozsiane jest po całym Rule Booku.
Footprint:
1. LOS
2. Interakcje z terenami, po których model się porusza lub na których stoi (np. Dangerous Terrain, Soft Cover)
2. Cover
Boundary Rectangle:
1. Do mierzenia wszelkich odległości pomiędzy obiekatmi (unity, impassable, itd.)
Dodatkowo - przykład podany wcześniej przeze mnie powoduje moim zdaniem absurdalną sytuację. Może Boundary powinno być tylko ograniczeniem do 1" gdze unit kończy ruch, a przy poruszaniu brać tylko 0.5" od Footprint?
Bo mamy raczej zapis jak je wyznaczyć, a to jak działają rozsiane jest po całym Rule Booku.
Footprint:
1. LOS
2. Interakcje z terenami, po których model się porusza lub na których stoi (np. Dangerous Terrain, Soft Cover)
2. Cover
Boundary Rectangle:
1. Do mierzenia wszelkich odległości pomiędzy obiekatmi (unity, impassable, itd.)
Dodatkowo - przykład podany wcześniej przeze mnie powoduje moim zdaniem absurdalną sytuację. Może Boundary powinno być tylko ograniczeniem do 1" gdze unit kończy ruch, a przy poruszaniu brać tylko 0.5" od Footprint?
Zrezygnujmy lepiej całkiem z footprinta i liczmy wszystko do boundary. Potraktujmy cały boundary jako obszar zajmowany przez jednostkę (maruderów, rannych, zagubionych). Przy szarży i tak dostawiasz się do boundary i bycie w kontakcie z boundary oznacza, że jesteś w walce...
- wind_sower
- Masakrator
JimMorr pisze:Zrezygnujmy lepiej całkiem z footprinta i liczmy wszystko do boundary. Potraktujmy cały boundary jako obszar zajmowany przez jednostkę (maruderów, rannych, zagubionych). Przy szarży i tak dostawiasz się do boundary i bycie w kontakcie z boundary oznacza, że jesteś w walce...
Generalnie byłbym za.
Maluję dla Perfectly Painted Studio!
https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/
perfectlypaintedstudio@gmail.com
https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/
perfectlypaintedstudio@gmail.com
Ma to sens
Malo rzeczywiste, ale proste i skuteczne

jak to w końcu jest, jezeli warriorzy szarżowali by na jakąś tam jednostkę przed nimi to mogą przebiec w szarży kolo gryphonow na 0" czy na 1/2" ?Blaesus pisze:
W szarży nie musisz trzymać cala między jednostkami ale możesz wejść do styku tylko z jednostką na którą deklarowałeś szarżę.

Zgadza się, ja mówię o normalnym ruchuCiara pisze:W szarży nie musisz trzymać cala między jednostkami ale możesz wejść do styku tylko z jednostką na którą deklarowałeś szarżę.

I tutaj mam problem. Może potrzebuję instrukcji jak czytać rule book.ślivek pisze:Do szarż bierzesz boundary rectangle.
Do strzelania footprint.
IV. Measuring Distances
(...)When measuring distances to and from a unit, measure from their Boundary Rectangles.(...)
XII.1.A Shooting With a Unit
(...)Measure the range to the target unit for each individual shooting model. This is measured from the actual position of each shooting model to the closest point of the target unit (even if this particular point is not within Line of Sight).(...)
czymkolwiek jest closest point of the target unit... ale mierzymy odległości wg. VI. czy jak?
XI.2.C Spell Types
Range X″
The spell has a maximum range. Only targets within X″ can be chosen.
Tu jak mniemam mierzymy do BR?
Focused
The spell may only target single models (including a Character inside a unit). If the target is a multipart model (such
as a chariot with riders and pulling beasts, or a knight and its mount), only one part may be targeted.
Jak to interpretować? Realnie celem jest model i model rzuca czar - także nie obchodzi nas zasada z VI.
Intuicyjnie - tak powinno działać, ale realnie nie jest napisane skąd się mierzy zasięg. (Może jestem upierdliwy, ale wiem, ze zasady piszą doświadczeni gracze i pewne rzeczy są dla nich oczywste, stąd pewne rzeczy mogą w RB się nie znaleźć.)
XX.1 Universal Rules
Commanding Presence
(...)All units within 12″ of a friendly non-Fleeing model with Commanding Presence may borrow the Discipline of the model with Commanding Presence, instead of using their own Discipline.(...)
Tutaj wyraźnie napisane jest, że mierzymy zasięg CP od modelu. Co tutaj oznacza "units within" - BR?
- Dancaarkiiel
- Falubaz
"When measuring distances to and from a unit, measure from their Boundary Rectangles"
To powinno odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania.
Zaklęcia, strzelanie, generalska etc.
To powinno odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania.

Zaklęcia, strzelanie, generalska etc.