Outridersi a Pistoliersi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Dołączam się do zdania przedmówcy Tylko i wyłącznie pistoliersi młodzi gniewni synowie baronów ziemskich/ szlachty przyszłe nabytki w knightly orders

Świetnie spisują mi się na flance po tej samej stronie stawiam 16 kuszników i luxio.....rekord w 3 tury wystrzelali co do nogi klocuszek orków... działają perfect z kusznikami oba oddziały obierają sobie za cel ten sam unit 1 tura strzałów 10 casulties w dalszych sukcesywnie wybijanie...warunek musimy dopaść pistoletami tak by biegać wkoło unitu wroga i sobie pykać boomba......a tak poza tym "oni to wiedzą Kocie"

Awatar użytkownika
Fensir
Chuck Norris

Post autor: Fensir »

Powiedziałeś o rzeczy, która dyskwalifikuje OR a wywyższa pistoliersów: manewrowość tych drugich. Ouci nie podjadą i strzelą. Muszą stać i czekać, aż ich dopadną :)

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Wilqu pisze:Świetnie spisują mi się na flance po tej samej stronie stawiam 16 kuszników i luxio.....rekord w 3 tury wystrzelali co do nogi klocuszek orków...
trochę się nie kalkuluje angażować takie siły żeby rozwalić jeden odział orków wart ile 150pts? nic rewelacyjnego IMHO
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Astragoth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Astragoth »

kurka_z_podworka pisze:
Wilqu pisze:Świetnie spisują mi się na flance po tej samej stronie stawiam 16 kuszników i luxio.....rekord w 3 tury wystrzelali co do nogi klocuszek orków...
trochę się nie kalkuluje angażować takie siły żeby rozwalić jeden odział orków wart ile 150pts? nic rewelacyjnego IMHO
najczesciej 168pkt plus bohater
i IMO nie masz racji, a dla Wilgu szacun, rzadko ktokolwiek ustrzela cały odział orków (takimi siłami), zazwyczaj wszyscy strzelają mi po innych jednostkach, zapominając o orkach które teraz są da best i i to one najczęsćiej bitwy wygrywają
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

kurka_z_podworka pisze:
300 pkt misiu jeśli w środku stał szaman :D
a siły warto angażowac bo kloc orków to straszne zagrożenie

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

było się chwalić od razu bo zaraz się okaże że było ich tam 3

odpuść sobie misa, nie trafia do mnie
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

hehhe gdyby było ich 3 to byłby mega sukces..... ale reasumując mobilni stzrelcy od nieruchliwych koksiarzy

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Panowie żeby nie zakładać nowego tematu to mam pomysł na pistoliersów :
jednych sklejam na pistoliers/Outriders żeby mieć i to i to w jednym. drugich natomiast jak cześć mojej fluffowej armii na "flagelantów pistoliersów" myślę ze fajny pomysł mam swordmenów flagelantów 2 działa i kawa IC a teraz pistoliers myślę ze dobry pomysł?!

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

Ciekawy pomysł, chciałbym zobaczyć jak według Ciebie ma to wyglądać. Czekam na foty. Z drugiej strony flaglanci pistoliersi, flaglanci nie używają pistoletów.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Sa!nt pisze:Ciekawy pomysł[...], flaglanci nie używają pistoletów.
Wiem i właśnie się zastanawiam może dziś albo jutro zadecyduje co zrobic (jak bedą falgelanci to dam foty)

Awatar użytkownika
Die for Emperor
Mudżahedin

Post autor: Die for Emperor »

Ostatnio miałem ciekawą sytuację. Otóż w czasie bitwy umiejętności moich Pistoliersów zostały... zanegowane. Mój przeciwnik oświadczył że skoro Pistoliersi dopiero co podgalopowali do wroga i strzelają to mają -1 To Hit. Ja na to z uśmiechem ależ oczywiście że nie bo uzbrojeni są w pistolety a ta broń nie ma ujemnych modyfikatorów za move and shoot. No to on dalej że mają brace of pistols a to w podręczniku się liczy jako 2xmultipleshot (str 97 Rulebooka) więc znowu -1 To Hit (grrrr....). ja na to że multiple shot to jest wtedy gdy zjednej i tej samej broni ładujesz dwa i więcej razy a w tym przypadku strzelasz raz z jednego i raz z drugiego więc to nie jest de facto multiple shot. Na to on się obraził i powiedział że kantuje :D
I jak tu mu nie przypie...... w realnym świecie? Najlepiej z brace of pistols jako multiple shot :)

Cord
Chuck Norris

Post autor: Cord »

Pisze przecież że brace of pistols jako multiple shot. Masz modyfikator -1.

Awatar użytkownika
Die for Emperor
Mudżahedin

Cord pisze:Pisze przecież że brace of pistols jako multiple shot. Masz modyfikator -1.
Nie wydaje ci się to trochę bez sensu? Niby używasz dwóch różnych pistoletów oddając dwa strzały a masz to traktować jak strzał dwa razy z jednej pukawki. Przecież to nie są cholerne repeater pistols. Goście z GW chyba się rozpędzili (i nie tylko w tym względzie) i palnęli gafę. Wiem że nie powinno się kłócić z zasadami gry ale jeśli zasada jest bezsensowna to niby czemu ją stosować.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Próbowałeś kiedyś strzelać z dwóch pistoletów na raz i jednocześnie zachować równie dobrą celność co jednym?
Multiple shots odzwierciedla nie tylko straty celności ze względów jakichś tam technologicznych, ale też konieczności podzielenia uwagi.
Wiem, że pistoliersi na tym tracą, ale ma to sens.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

no wg mnie tez ta zasada jes bez sensu ale jednak te pistolet miały jakies odzut ze zmieniała sie troche pozycja ciała

Cord
Chuck Norris

Post autor: Cord »

Die for Emperor pisze:
Cord pisze:Pisze przecież że brace of pistols jako multiple shot. Masz modyfikator -1.
Nie wydaje ci się to trochę bez sensu? Niby używasz dwóch różnych pistoletów oddając dwa strzały a masz to traktować jak strzał dwa razy z jednej pukawki. Przecież to nie są cholerne repeater pistols. Goście z GW chyba się rozpędzili (i nie tylko w tym względzie) i palnęli gafę. Wiem że nie powinno się kłócić z zasadami gry ale jeśli zasada jest bezsensowna to niby czemu ją stosować.
Strzelanie z 2 rak i do teko z siaodla podczas jazdy w bitewnym zgielku moim zdaniem nie sprzyja celnosci a juz na pewno z pistoletu skalkowego z ktorego kula leciala jak chciala. Bezsensownych zasad jest mase np dlaczego spear i halabarda sa gorsze od miecza i tarczy chodzi te pierwsze byly podstawowa bronia zolnierzy przez dlugi czas a miecz to raczej byla bron urzywana gdzy halabarda/pika sie polamala badzi z innych powodow byla nie dostepna?

Awatar użytkownika
Die for Emperor
Mudżahedin

No wiem wiem ze strzelanie z siodla z dwoch pistoletow nie jest proste i moze zasluguje na -1To Hit ale wolalbym zeby to bylo jakos wytlumaczone w Rulebooku w inny sposob a nie jako Multiple Shot ktorym de facto nie jest. Poza tym Pistoliersi wedlug Armybooka opanowali (podobno) do perfekcji taki wlasnie styl walki (podjazd-strzal w ruchu-ucieczka) wiec czemu znowu dowalac im ujemny modyfikator? To opanowali te sztuke czy nie?
Wiem ze taka jest zasada w podreczniku i niestety musimy sie jej trzymac... Ogolnie kupa... :D

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Die for Emperor pisze:wolalbym zeby to bylo jakos wytlumaczone w Rulebooku w inny sposob a nie jako Multiple Shot ktorym de facto nie jest.
wolalbys kolejna zasade, ktora spokojnie moze zastapic zasada Multiple Shot? po co?!
poza tym Multiple Shot to wielokrotny strzal. strzelenie z dwoch pistoletow to dwa strzaly. dwa strzaly to juz wielokrotnosc.
Die for Emperor pisze:Pistoliersi wedlug Armybooka opanowali (podobno) do perfekcji taki wlasnie styl walki (podjazd-strzal w ruchu-ucieczka) wiec czemu znowu dowalac im ujemny modyfikator? To opanowali te sztuke czy nie?
dlatego moga strzelac z dwoch pistoletow na raz.
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Die for Emperor
Mudżahedin

Szaman pisze: poza tym Multiple Shot to wielokrotny strzal. strzelenie z dwoch pistoletow to dwa strzaly. dwa strzaly to juz wielokrotnosc.
Zgadza sie. Strzelenie z dwoch pistoletow to dwa strzaly tyle ze nie z jednej i tej samej broni co jest podstawa zasady Multiple Shot (czyli np repeater pistol).
No ale dobra - proponuje koniec tematu bo gonimy w pietke :D
Konkluzja ogolna: -1 To Hit jest i go stosujemy.

P.S. Wlasnie jeden z moich Pistolierow dowiedzial sie o tym i palnal se w leb w ramach protestu... :)

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

Byro pisze:Próbowałeś kiedyś strzelać z dwóch pistoletów na raz i jednocześnie zachować równie dobrą celność co jednym?
Tak i uwierz mi nie jest to trudne.

Reszta to fluffowe łałałiła :P

ODPOWIEDZ