Outridersi a Pistoliersi
Moderator: #helion#
Dołączam się do zdania przedmówcy Tylko i wyłącznie pistoliersi młodzi gniewni synowie baronów ziemskich/ szlachty przyszłe nabytki w knightly orders
Świetnie spisują mi się na flance po tej samej stronie stawiam 16 kuszników i luxio.....rekord w 3 tury wystrzelali co do nogi klocuszek orków... działają perfect z kusznikami oba oddziały obierają sobie za cel ten sam unit 1 tura strzałów 10 casulties w dalszych sukcesywnie wybijanie...warunek musimy dopaść pistoletami tak by biegać wkoło unitu wroga i sobie pykać boomba......a tak poza tym "oni to wiedzą Kocie"
Świetnie spisują mi się na flance po tej samej stronie stawiam 16 kuszników i luxio.....rekord w 3 tury wystrzelali co do nogi klocuszek orków... działają perfect z kusznikami oba oddziały obierają sobie za cel ten sam unit 1 tura strzałów 10 casulties w dalszych sukcesywnie wybijanie...warunek musimy dopaść pistoletami tak by biegać wkoło unitu wroga i sobie pykać boomba......a tak poza tym "oni to wiedzą Kocie"
-
- Kretozord
trochę się nie kalkuluje angażować takie siły żeby rozwalić jeden odział orków wart ile 150pts? nic rewelacyjnego IMHOWilqu pisze:Świetnie spisują mi się na flance po tej samej stronie stawiam 16 kuszników i luxio.....rekord w 3 tury wystrzelali co do nogi klocuszek orków...
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
najczesciej 168pkt plus bohaterkurka_z_podworka pisze:trochę się nie kalkuluje angażować takie siły żeby rozwalić jeden odział orków wart ile 150pts? nic rewelacyjnego IMHOWilqu pisze:Świetnie spisują mi się na flance po tej samej stronie stawiam 16 kuszników i luxio.....rekord w 3 tury wystrzelali co do nogi klocuszek orków...
i IMO nie masz racji, a dla Wilgu szacun, rzadko ktokolwiek ustrzela cały odział orków (takimi siłami), zazwyczaj wszyscy strzelają mi po innych jednostkach, zapominając o orkach które teraz są da best i i to one najczęsćiej bitwy wygrywają
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p
-
- Kretozord
było się chwalić od razu bo zaraz się okaże że było ich tam 3
odpuść sobie misa, nie trafia do mnie
odpuść sobie misa, nie trafia do mnie
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
Panowie żeby nie zakładać nowego tematu to mam pomysł na pistoliersów :
jednych sklejam na pistoliers/Outriders żeby mieć i to i to w jednym. drugich natomiast jak cześć mojej fluffowej armii na "flagelantów pistoliersów" myślę ze fajny pomysł mam swordmenów flagelantów 2 działa i kawa IC a teraz pistoliers myślę ze dobry pomysł?!
jednych sklejam na pistoliers/Outriders żeby mieć i to i to w jednym. drugich natomiast jak cześć mojej fluffowej armii na "flagelantów pistoliersów" myślę ze fajny pomysł mam swordmenów flagelantów 2 działa i kawa IC a teraz pistoliers myślę ze dobry pomysł?!
- Die for Emperor
- Mudżahedin
Ostatnio miałem ciekawą sytuację. Otóż w czasie bitwy umiejętności moich Pistoliersów zostały... zanegowane. Mój przeciwnik oświadczył że skoro Pistoliersi dopiero co podgalopowali do wroga i strzelają to mają -1 To Hit. Ja na to z uśmiechem ależ oczywiście że nie bo uzbrojeni są w pistolety a ta broń nie ma ujemnych modyfikatorów za move and shoot. No to on dalej że mają brace of pistols a to w podręczniku się liczy jako 2xmultipleshot (str 97 Rulebooka) więc znowu -1 To Hit (grrrr....). ja na to że multiple shot to jest wtedy gdy zjednej i tej samej broni ładujesz dwa i więcej razy a w tym przypadku strzelasz raz z jednego i raz z drugiego więc to nie jest de facto multiple shot. Na to on się obraził i powiedział że kantuje
I jak tu mu nie przypie...... w realnym świecie? Najlepiej z brace of pistols jako multiple shot

I jak tu mu nie przypie...... w realnym świecie? Najlepiej z brace of pistols jako multiple shot

Pisze przecież że brace of pistols jako multiple shot. Masz modyfikator -1.
- Die for Emperor
- Mudżahedin
Nie wydaje ci się to trochę bez sensu? Niby używasz dwóch różnych pistoletów oddając dwa strzały a masz to traktować jak strzał dwa razy z jednej pukawki. Przecież to nie są cholerne repeater pistols. Goście z GW chyba się rozpędzili (i nie tylko w tym względzie) i palnęli gafę. Wiem że nie powinno się kłócić z zasadami gry ale jeśli zasada jest bezsensowna to niby czemu ją stosować.Cord pisze:Pisze przecież że brace of pistols jako multiple shot. Masz modyfikator -1.
Próbowałeś kiedyś strzelać z dwóch pistoletów na raz i jednocześnie zachować równie dobrą celność co jednym?
Multiple shots odzwierciedla nie tylko straty celności ze względów jakichś tam technologicznych, ale też konieczności podzielenia uwagi.
Wiem, że pistoliersi na tym tracą, ale ma to sens.
Multiple shots odzwierciedla nie tylko straty celności ze względów jakichś tam technologicznych, ale też konieczności podzielenia uwagi.
Wiem, że pistoliersi na tym tracą, ale ma to sens.
Strzelanie z 2 rak i do teko z siaodla podczas jazdy w bitewnym zgielku moim zdaniem nie sprzyja celnosci a juz na pewno z pistoletu skalkowego z ktorego kula leciala jak chciala. Bezsensownych zasad jest mase np dlaczego spear i halabarda sa gorsze od miecza i tarczy chodzi te pierwsze byly podstawowa bronia zolnierzy przez dlugi czas a miecz to raczej byla bron urzywana gdzy halabarda/pika sie polamala badzi z innych powodow byla nie dostepna?Die for Emperor pisze:Nie wydaje ci się to trochę bez sensu? Niby używasz dwóch różnych pistoletów oddając dwa strzały a masz to traktować jak strzał dwa razy z jednej pukawki. Przecież to nie są cholerne repeater pistols. Goście z GW chyba się rozpędzili (i nie tylko w tym względzie) i palnęli gafę. Wiem że nie powinno się kłócić z zasadami gry ale jeśli zasada jest bezsensowna to niby czemu ją stosować.Cord pisze:Pisze przecież że brace of pistols jako multiple shot. Masz modyfikator -1.
- Die for Emperor
- Mudżahedin
No wiem wiem ze strzelanie z siodla z dwoch pistoletow nie jest proste i moze zasluguje na -1To Hit ale wolalbym zeby to bylo jakos wytlumaczone w Rulebooku w inny sposob a nie jako Multiple Shot ktorym de facto nie jest. Poza tym Pistoliersi wedlug Armybooka opanowali (podobno) do perfekcji taki wlasnie styl walki (podjazd-strzal w ruchu-ucieczka) wiec czemu znowu dowalac im ujemny modyfikator? To opanowali te sztuke czy nie?
Wiem ze taka jest zasada w podreczniku i niestety musimy sie jej trzymac... Ogolnie kupa...
Wiem ze taka jest zasada w podreczniku i niestety musimy sie jej trzymac... Ogolnie kupa...

wolalbys kolejna zasade, ktora spokojnie moze zastapic zasada Multiple Shot? po co?!Die for Emperor pisze:wolalbym zeby to bylo jakos wytlumaczone w Rulebooku w inny sposob a nie jako Multiple Shot ktorym de facto nie jest.
poza tym Multiple Shot to wielokrotny strzal. strzelenie z dwoch pistoletow to dwa strzaly. dwa strzaly to juz wielokrotnosc.
dlatego moga strzelac z dwoch pistoletow na raz.Die for Emperor pisze:Pistoliersi wedlug Armybooka opanowali (podobno) do perfekcji taki wlasnie styl walki (podjazd-strzal w ruchu-ucieczka) wiec czemu znowu dowalac im ujemny modyfikator? To opanowali te sztuke czy nie?
"I fart in your general direction" 

- Die for Emperor
- Mudżahedin
Zgadza sie. Strzelenie z dwoch pistoletow to dwa strzaly tyle ze nie z jednej i tej samej broni co jest podstawa zasady Multiple Shot (czyli np repeater pistol).Szaman pisze: poza tym Multiple Shot to wielokrotny strzal. strzelenie z dwoch pistoletow to dwa strzaly. dwa strzaly to juz wielokrotnosc.
No ale dobra - proponuje koniec tematu bo gonimy w pietke

Konkluzja ogolna: -1 To Hit jest i go stosujemy.
P.S. Wlasnie jeden z moich Pistolierow dowiedzial sie o tym i palnal se w leb w ramach protestu...