HE w 9th AGE by ETC - ROZPISKI I ROZKMINY
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: HE w 9th AGE by ETC - ROZPISKI I ROZKMINY
Taki off top.
Jak wystawiacie klocki WL? Po ilu chłopa w szeregu, ile szeregów Np. wystawiając 24 wl to najlepiej w ustawieniu 8x3? Bo jak dobrze doczytałem, horda to 8 chłopa, dostają fier, ale nie korzystają z bonusów za szeregi, tak?
Jak wystawiacie klocki WL? Po ilu chłopa w szeregu, ile szeregów Np. wystawiając 24 wl to najlepiej w ustawieniu 8x3? Bo jak dobrze doczytałem, horda to 8 chłopa, dostają fier, ale nie korzystają z bonusów za szeregi, tak?
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.
- SZKODNIK-HE
- "Nie jestem powergamerem"
Taki pomysł
Nie testowane i raczej nie prędko mi się uda zagrać więc to tylko papierowy szkic
Co myślicie ?
Highborn Elves (Highborn Elves 2.0 Beta) [4500pts]
Commander [470pts]: Battle Standard Bearer, Dragonforged Armour, Great Weapon, Longbow (1+), Master of Canreig Tower, Shield
. Special Equipment: Magical Heirloom - Dominant, Rod of Battle
High Prince [610pts]: Army General, Heavy Armour, High Warden of the Flame, Longbow (0+), Shield, Spear
. Special Equipment: Lucky Charm, Protection of Dorac, Sliver of the Blazing Dawn, Willow's Ward
Citizen Archers [262pts]: 14x Citizen Archer, Musician
Citizen Spears [498pts]: Champion, 29x Citizen Spear, Musician, Standard Bearer
. Banner Enchantment: War Banner of Ryma
Elein Reavers [190pts]: Bow (3+), 5x Elein Reaver
Lion Guard [905pts]: Champion, 30x Lion Guard, Musician, Standard Bearer
. Banner Enchantment: Navigator's Banner
Grey Watchers [180pts]: 5x Grey Watcher, Shield
Sky Sloop [260pts]
Sky Sloop [260pts]
Phoenix [495pts]: Fire Phoenix, Warden's Bond
Total: 4500pts
Nie testowane i raczej nie prędko mi się uda zagrać więc to tylko papierowy szkic
Co myślicie ?
Highborn Elves (Highborn Elves 2.0 Beta) [4500pts]
Commander [470pts]: Battle Standard Bearer, Dragonforged Armour, Great Weapon, Longbow (1+), Master of Canreig Tower, Shield
. Special Equipment: Magical Heirloom - Dominant, Rod of Battle
High Prince [610pts]: Army General, Heavy Armour, High Warden of the Flame, Longbow (0+), Shield, Spear
. Special Equipment: Lucky Charm, Protection of Dorac, Sliver of the Blazing Dawn, Willow's Ward
Citizen Archers [262pts]: 14x Citizen Archer, Musician
Citizen Spears [498pts]: Champion, 29x Citizen Spear, Musician, Standard Bearer
. Banner Enchantment: War Banner of Ryma
Lion Guard [905pts]: Champion, 30x Lion Guard, Musician, Standard Bearer
. Banner Enchantment: Navigator's Banner
Sky Sloop [260pts]
Sky Sloop [260pts]
Total: 4500pts
Dobry wszystkim!
Zaczynam przygodę z 9th, po długoletnim graniu w 40k i totalnym zmęczeniem tym systemem i jestem po dwóch grach z kumplem gra Infernal Dwarves i graliśmy 2,5k i przymierzamy się do 4,5k, po małych przemyśleniach i poczytaniu forum, wyrzeźbiłem coś takiego, zamierzam również dozbierać modelowo tą rozpiskę i pojeździć nią dalej niż poza własne podwórka, więc każdy komentarz bd mile widziany.
Oto rozpiska:
Commander [320pts]: Battle Standard Bearer: [B. Ench.]: War Banner of Rhyma, Great Weapon: [W. Ench.]: Touch of Greatness, Dragonforged Armour
Mage [670pts]: Army General, Wizard Master, Honour: Asfad Scholar, Elven Horse
Special Equipment: Book of Meladys, Binding Scroll
40x Citizen Spears [680pts]: Champion, Musician, Standard Bearer
Banner Enchantment: Rending Banner
5x Elein Reavers [190pts]: Bow (3+)
17x Citizen Archers [296pts]:
Giant Eagles [100pts]:
Giant Eagles [100pts]:
5x Knights of Ryma [340pts]
24x Lion Guard [743pts]: Champion, Musician, Standard Bearer
Banner Enchantment: Navigator's Banner
10x Queen's Guard [280pts]:
++ Total: [4494pts] ++
Zamysł prosty, Comander z Lionami, wspomagani czarami Maga kitrającego się przy Reaversach, a resztę już gra pokarze, czy to ma sens, proszę o komentarze nawet ostro krytykujące, bo pomoże mi się to szybciej wdrożyć w ten intrygujący system. Pozdrawiam
Zaczynam przygodę z 9th, po długoletnim graniu w 40k i totalnym zmęczeniem tym systemem i jestem po dwóch grach z kumplem gra Infernal Dwarves i graliśmy 2,5k i przymierzamy się do 4,5k, po małych przemyśleniach i poczytaniu forum, wyrzeźbiłem coś takiego, zamierzam również dozbierać modelowo tą rozpiskę i pojeździć nią dalej niż poza własne podwórka, więc każdy komentarz bd mile widziany.
Oto rozpiska:
Commander [320pts]: Battle Standard Bearer: [B. Ench.]: War Banner of Rhyma, Great Weapon: [W. Ench.]: Touch of Greatness, Dragonforged Armour
Mage [670pts]: Army General, Wizard Master, Honour: Asfad Scholar, Elven Horse
5x Elein Reavers [190pts]: Bow (3+)
17x Citizen Archers [296pts]:
Giant Eagles [100pts]:
Giant Eagles [100pts]:
5x Knights of Ryma [340pts]
++ Total: [4494pts] ++
Zamysł prosty, Comander z Lionami, wspomagani czarami Maga kitrającego się przy Reaversach, a resztę już gra pokarze, czy to ma sens, proszę o komentarze nawet ostro krytykujące, bo pomoże mi się to szybciej wdrożyć w ten intrygujący system. Pozdrawiam
Tak na szybko to za bardzo nie masz gdzie chować tego konnego Maga. Za Elyrianami i Knight of Ryma to trochę ogranicza Twoja manewrowość.
Pozostaje jeszcze teren ale wtedy nie poczarujesz ofensywnie, lub będzie to utrudnione/ pociągało niepotrzebne ryzyko.
W rozpisce musisz też określić który Lore masz na Magu (na stale w rozpisce)
Lepiej byłoby go na piechotę dać.
Reszta wygląda zgrabnie.
Jako, że w T9A można grać prawie wszystkim to musisz potestować co Ci lezy.
Pozostaje jeszcze teren ale wtedy nie poczarujesz ofensywnie, lub będzie to utrudnione/ pociągało niepotrzebne ryzyko.
W rozpisce musisz też określić który Lore masz na Magu (na stale w rozpisce)
Lepiej byłoby go na piechotę dać.
Reszta wygląda zgrabnie.
Jako, że w T9A można grać prawie wszystkim to musisz potestować co Ci lezy.
Muzycy na piechocie to mus, tym bardziej na strzelającej piechocie.
Maga daj z buta i niech biega z łukami, ma wydłużony zasięg więc nie powinno z tym być żadnych problemów.
Bsb do zmiany. Koleś ma slabiutką przeżywalnosc, nie przeżyje tury w combacie. 2+ armour save to minimum.
Jeden orzeł wystarczy. Za drugiego jak masz możliwość to kup więcej ciał na np ryma knightach.
Maga daj z buta i niech biega z łukami, ma wydłużony zasięg więc nie powinno z tym być żadnych problemów.
Bsb do zmiany. Koleś ma slabiutką przeżywalnosc, nie przeżyje tury w combacie. 2+ armour save to minimum.
Jeden orzeł wystarczy. Za drugiego jak masz możliwość to kup więcej ciał na np ryma knightach.
touch of greatness na GW slabo dziala jak doczytasz opis enchanta. zamiast pchac bsb w cc gdzie w zasadzie nie ma on czego szukac to lepiej daj mu jakis honor. albo strzelajacy albo czarujacy.
i masz o 41 pkt za duzo w core, niepotrzebnie, spokojnie mozesz wywalic tych 2 spearelfow.
i masz o 41 pkt za duzo w core, niepotrzebnie, spokojnie mozesz wywalic tych 2 spearelfow.
Dzięki wielkie za podpowiedzi
Po waszych uwagach, takie coś wyszło:
High Prince [680pts]: Honour: High Warden of the Flame, Elven Horse, Shield: [Sh. Ench.]: Dusk Forged, Lance: [Wp. Ench.]: Blessed Inscriptions, Heavy Armour: [Ar. Ench]: Basalt Infusion
Special Equipment: Crystal Ball
Mage [620pts]: Army General, Wizard Master, Honour: Asfad Scholar, Path: Divination
25x Citizen Archers [460pts]: Musician
Giant Eagles [100pts]:
6x Knights of Ryma [484pts]: Champion, Standard Bearer
Banner Enchantment: War Banner of Ryma
22x Lion Guard [689pts]: Champion, Musician, Standard Bearer
++ Total: [4488pts] ++
Comander zamieniony na Princea, który idzie do Rymów, jeden oddział Queen's przycięty na rzecz odpasienia Princea i Rymów. Strasznie dużo pkt w tym HQ, ale zobaczę w najbliższym czasie jak się to sprawdzi, przy Księciuniu rozważałem opcje Honoru Master of Canreig Tower i alchemie, ale nie wiem czy starczyło by mi kości na wycastowanie wszystkiego.
Nie wiem jakie są realia tego systemu pod kątem innych armii i czy na księciu opłaca się ulepszać pancerz enchantem i wyciągnąć 6 armora i rerollować przy użyciu shielda, czy dać mu tylko Dragon arma i przyciąć Crystall Ball,a dać np, Amethyst Crystal, dla lepszego globalnego dispela?
Pytanie z innej beczki pod kątem oceny modelarki, czy Sea Guardsy, przejdą jako Citizen Spearsy, jeżeli w ramach rozpiski mam tylko zwykłe Spearsy? Bo logicznym dla mnie jest, że posiadając w jednej rozpie oba unity, w dobrym guście by było, aby modele były takie jak być powinny.
Czy z bazowym aegis 4+ i +2 do aegisa przeciw Flame, książe ma 2+ aegis na Flame?
Po waszych uwagach, takie coś wyszło:
High Prince [680pts]: Honour: High Warden of the Flame, Elven Horse, Shield: [Sh. Ench.]: Dusk Forged, Lance: [Wp. Ench.]: Blessed Inscriptions, Heavy Armour: [Ar. Ench]: Basalt Infusion
Special Equipment: Crystal Ball
Mage [620pts]: Army General, Wizard Master, Honour: Asfad Scholar, Path: Divination
Giant Eagles [100pts]:
6x Knights of Ryma [484pts]: Champion, Standard Bearer
22x Lion Guard [689pts]: Champion, Musician, Standard Bearer
++ Total: [4488pts] ++
Comander zamieniony na Princea, który idzie do Rymów, jeden oddział Queen's przycięty na rzecz odpasienia Princea i Rymów. Strasznie dużo pkt w tym HQ, ale zobaczę w najbliższym czasie jak się to sprawdzi, przy Księciuniu rozważałem opcje Honoru Master of Canreig Tower i alchemie, ale nie wiem czy starczyło by mi kości na wycastowanie wszystkiego.
Nie wiem jakie są realia tego systemu pod kątem innych armii i czy na księciu opłaca się ulepszać pancerz enchantem i wyciągnąć 6 armora i rerollować przy użyciu shielda, czy dać mu tylko Dragon arma i przyciąć Crystall Ball,a dać np, Amethyst Crystal, dla lepszego globalnego dispela?
Pytanie z innej beczki pod kątem oceny modelarki, czy Sea Guardsy, przejdą jako Citizen Spearsy, jeżeli w ramach rozpiski mam tylko zwykłe Spearsy? Bo logicznym dla mnie jest, że posiadając w jednej rozpie oba unity, w dobrym guście by było, aby modele były takie jak być powinny.
Czy z bazowym aegis 4+ i +2 do aegisa przeciw Flame, książe ma 2+ aegis na Flame?
- Dancaarkiiel
- Falubaz
High Warden of the Flame jest "Models on foot only", więc konik jest nielegalny dla takiego pana.
Plus Dusk Forged ma niewiele sensu na modelu z Aegisem - ta właśnie tarcza nie pozwala na używanie specialnych ochron (a taką jest Aegis).
Sea Guardzi spokojnie przejdą jako Citizen Spears i na odwrót. Byleby która jednostka jest która była jakoś rozpoznawalna (malowanie, inny tray, różne sztandary etc). Jest o wiele więcej luzu jeśli chodzi o modele niż "za czasów GW".
Basalty nie dają +2 do Aegisa, tylko Aegis 2+ na flamingi. Nawet jeśli nie masz warda sam z siebie, to masz 2+ właśnie na płonące.
Co do reszty - zwyczajnie pograj, zobacz co Ci się podoba i sprawdza a co nie.
Plus Dusk Forged ma niewiele sensu na modelu z Aegisem - ta właśnie tarcza nie pozwala na używanie specialnych ochron (a taką jest Aegis).
Sea Guardzi spokojnie przejdą jako Citizen Spears i na odwrót. Byleby która jednostka jest która była jakoś rozpoznawalna (malowanie, inny tray, różne sztandary etc). Jest o wiele więcej luzu jeśli chodzi o modele niż "za czasów GW".
Basalty nie dają +2 do Aegisa, tylko Aegis 2+ na flamingi. Nawet jeśli nie masz warda sam z siebie, to masz 2+ właśnie na płonące.
Co do reszty - zwyczajnie pograj, zobacz co Ci się podoba i sprawdza a co nie.
Patrzyłem tyle razy na ten zapis i nie doczytałem, że przy HWotF jest zapis ON FOOT ONLY... złożenie sensownego HQ, w tym systemie zajmuje z 10 razy tyle co całej rozpy w wh 40k, haha
Co do Dusk Forged zrozumiałem ten zapis tak, że w przypadku, gdy korzystam z re-rolla to nie mogę wykorzystać posiadanego Aegisa i wybieram, który w danej sytuacji save bd dla mnie lepszy. I wydawało mi się, że do zwary z masą ataków z niskim ap, dobry bd wspomniany re-roll, ale gdy przyjdzie do starcia z czymś solidniejszym to bd kulał aegisa. Popraw mnie jak się mylę proszę, ale Warding przy tym Shield Enchantcie zabrania używania w jednej fazie re-rollu savea i rzutu na aegisa, czy posiadanie na modelu specjalnej ochrony takiej jak aegis czy regeneration?
Co do Dusk Forged zrozumiałem ten zapis tak, że w przypadku, gdy korzystam z re-rolla to nie mogę wykorzystać posiadanego Aegisa i wybieram, który w danej sytuacji save bd dla mnie lepszy. I wydawało mi się, że do zwary z masą ataków z niskim ap, dobry bd wspomniany re-roll, ale gdy przyjdzie do starcia z czymś solidniejszym to bd kulał aegisa. Popraw mnie jak się mylę proszę, ale Warding przy tym Shield Enchantcie zabrania używania w jednej fazie re-rollu savea i rzutu na aegisa, czy posiadanie na modelu specjalnej ochrony takiej jak aegis czy regeneration?
- Dancaarkiiel
- Falubaz
Imo to jest właśnie piękne - każdy może grać na swój sposób, opcji jest multum.
Zapis zrozumiałeś dobrze, zgadza się. Niemniej pompujesz naprawdę sporo punktów w ochrony dla tego gościa (Aegis ~~90, Dusk 50), więc musisz sobie zwyczajnie zadać pytanie czy warto tyle płacić za sejwy z których nie będziesz korzystał cały czas. Albo jeden, albo drugi - któryś na pewno będzie używany rzadziej.
I tak jak poprzednio - pograj i wyciągnij wnioski.
Zapis zrozumiałeś dobrze, zgadza się. Niemniej pompujesz naprawdę sporo punktów w ochrony dla tego gościa (Aegis ~~90, Dusk 50), więc musisz sobie zwyczajnie zadać pytanie czy warto tyle płacić za sejwy z których nie będziesz korzystał cały czas. Albo jeden, albo drugi - któryś na pewno będzie używany rzadziej.
I tak jak poprzednio - pograj i wyciągnij wnioski.
Dobra, finalny pomysł, teraz tylko grać! Dzięki za szybkie podpowiedzi
High Prince [550pts]: Elven Horse, Shield, Lance: [Wp. Ench.]: Blessed Inscriptions, Dragonforged Amour
Special Equipment: Crystal Ball, Diadem of Protection
42x Citizen Spears [714pts]: Champion, Musician, Standard Bearer
Giant Eagles [100pts]:
7x Knights of Ryma [538pts]: Champion, Standard Bearer
++ Total: [4500pts] ++
High Prince [550pts]: Elven Horse, Shield, Lance: [Wp. Ench.]: Blessed Inscriptions, Dragonforged Amour
Special Equipment: Crystal Ball, Diadem of Protection
42x Citizen Spears [714pts]: Champion, Musician, Standard Bearer
Giant Eagles [100pts]:
7x Knights of Ryma [538pts]: Champion, Standard Bearer
++ Total: [4500pts] ++
- Big Boss M.
- Falubaz
Na queens Quardach warto dać muzyka,podobnie na knights of ryma;)
1. Czy ktoś wyjaśni jak Prince z Master of Canreig Tower ma wybrać 5 czarów, skoro ma dostęp do 1,2,3,4,H z czego H zastęuje 1 z zasady "Protean Magic" :>
2. czy The Oaken Throne działa dla czarów z innych niż Druidyzm domen?
2. czy The Oaken Throne działa dla czarów z innych niż Druidyzm domen?
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE
haslo klucz to jest Protean Magic ktore mowi ze wybierasz tylko sposord jedynek dostepnych lorow czyli jesli masz commandera masz 3 czary i wybierasz 3 czary z jedynek z alchemii kosmo, druidyzmu szamanizmu i wichrafta i Hereditiary, do tego w bonusie znasz oaken thronRobson pisze:1. Czy ktoś wyjaśni jak Prince z Master of Canreig Tower ma wybrać 5 czarów, skoro ma dostęp do 1,2,3,4,H z czego H zastęuje 1 z zasady "Protean Magic" :>
jesli masz princea to po prostu zasada jw ale masz w sumie 5 czarow + oaken throne
nie2. czy The Oaken Throne działa dla czarów z innych niż Druidyzm domen?
ok, zasugerowałem się, że muszę wybrać 1 konkretny lore.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE
tez tak myslalem za duzo tych hasel porobili bo de facto ta zsada odnosi sie do 3 miejsc w rulebooku i w army booku imo bez sensu mogli od razu napisac ze wybierasz same jedynki z tych lorow np 1 z A 1 z W i 1 z C a jak masz princea to znasz dwie jedynki wiecej, do tego mzesz zamienic 1 na H a w bonusie zawsze znasz Oaken Throne no ale coz, ulatwili jak w urzedzie bo napisali protean magic
zaraz, czyli on nie może znac czarów 1-4 + H jak normalny wizzard adept?
RIP