Pytania dotyczące wersji 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
1. czy Devastating Charge (+1Armour) działa już na s&s czy dopiero gdy pacynki zetkną się podstawkami w cc ?
2. oddział spalił szarże, czy bohater stojący obok może w tej turze do niego wejść?
2. oddział spalił szarże, czy bohater stojący obok może w tej turze do niego wejść?
@ironhead
wydaje mi się że powinien być z prawej strony czempiona
@esgaroth
1. Tak. W momencie deklaracji szarży jesteś uznawany za szarżującego.
2. Można. Jednostka ma zakazy (shaken) ale nie postać która dołącza.
@esgaroth
1. Tak. W momencie deklaracji szarży jesteś uznawany za szarżującego.
2. Można. Jednostka ma zakazy (shaken) ale nie postać która dołącza.
Zapomniałem dodać że hero jest w unicie B (nie wiem czy to miało znaczenie przy Twojej odp?).Ciara pisze:@ironhead
Spróbuj zastosować algorytm z przytoczonej zasady. Mi wychodzi, że hero przeskakuje na lewą stronę
Tak właściwie, jak wczytuje się w zasadę, to jednak powinien być z lewej, bo:Ciara pisze: wydaje mi się że powinien być z prawej strony czempiona
- "If a non-R&F model is standing in a position that would normally be removed as a casualty..."
Na pozycji, z której powinniśmy usunąć poległego stoi hero,
- "...remove the next eligible R&F model..."
Następnym dostępnym modelem R&F jest ten za championem,
- "...and have the non-R&F model take its place"
Hero, który stał w miejsc, z którego powinniśmy usunąć poległego przechodzi w miejsce usuniętego, bo "the" oznacza ten konkretny model, z początku wypowiedzi, czyli naszego hero.
Po prostu z przyczyn technicznych, najczęściej zdejmuje się wszystkie modele, a to co zostało zsuwa się do siebie, tak jak stało.
Dzięki Bela, dokładnie o to mi chodzi
Tylko to co napisałeś, że z przyczyn technicznych zsuwa się to co zostało to tutaj też nie wiadomo w którą stronę zsuwać, bo jak wiadomo może czasem być korzystniej zsuwać do lewej a czasem do prawej - fajnie jakby był jeden "algorytm" usuwania modeli i każdy się niego trzymał
Tylko to co napisałeś, że z przyczyn technicznych zsuwa się to co zostało to tutaj też nie wiadomo w którą stronę zsuwać, bo jak wiadomo może czasem być korzystniej zsuwać do lewej a czasem do prawej - fajnie jakby był jeden "algorytm" usuwania modeli i każdy się niego trzymał
Tak jak pan jezus powiedział
a jak bearer/wearer to tylko działa na jeźdzca
Jeżeli mount ma coś innego niż C w tej stacie to bierzesz state mounta.
tak jak w rb
chciałbym tez zauważyć gdy zmniejszysz teren o dwa cale to zmniejszasz jego powierzchnię o połowę, 4"x4"=16"2 ; 6x6"=36"2 ; 8"x8"=64"2, dlatego jeżeli masz tereny z 6th ed które są zazwyczaj malutkie to wydrukuj pod nie tereny z map packa i grajcie po obrysie bo inaczej będzie płacz że armie strzelające mają dużą przewagę i "nicz sie nie da zrobić"
chciałbym tez zauważyć gdy zmniejszysz teren o dwa cale to zmniejszasz jego powierzchnię o połowę, 4"x4"=16"2 ; 6x6"=36"2 ; 8"x8"=64"2, dlatego jeżeli masz tereny z 6th ed które są zazwyczaj malutkie to wydrukuj pod nie tereny z map packa i grajcie po obrysie bo inaczej będzie płacz że armie strzelające mają dużą przewagę i "nicz sie nie da zrobić"