Dire Wolf a sprawa Polska...

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Ja z kolei jak tylko wyszedl nowy podrecznik do imperium instynktownie dawałem polowe pkt za zabity czolg. Potem przeczytalem gdzies na necie ze nie trzeba, po paru tygodniach LS ustalila ze jednak 50% pkt sie nalezy.

Dla mnie wytlumaczenie zasad w RB i AB jest obecnie jednoznaczne, i nie powinno sie oddawac polowy pkt za czolg, ktory jest war machine. Tlumaczenie a propos inzyniera i statystyk zerowych uwazam za absurdalne. Jednakze dobrze ze LS uscislila tak jak uscislila, gdyz wg mnie GW popelnilo po prostu blad nie piszac przy zasadach STanka ze polowa pkt sie za czolg nalezy. Rozwalenie STankowi 5 ran powinno byc jakos punktowane, gdyz oznacza zwykle niemaly wysilek ze strony przeciwnika. Bardzo czesto moje tanki zostaja na jakis 2-3 ranach, i gdyby przeciwnik nie mial za to zadnych punktow to byloby dla przeciwnika nieco frustrujace. Puki co gram gram na dwoch tankach, i uscisleniach sedziowskich i uwazam ze dla ogolnie pojetego "ducha gry" wnoszą one wiecej dobrego niz zlego :)

Awatar użytkownika
szkodnik
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: szkodnik »

Shino pisze:przetlumaczyc ten fragment bo go nie rozumiesz? p oznacza page czyli strona...
Kozaczyć to potrafisz Shino, co widać w niejednym temacie. Co do selektywności w doborze "pages czyli stron" :roll: też jesteś niezły. Dla wszystkich pozostałych respecta za trzymanie poziomu dyskusji. Ja juz w tym temacie nie mam nic więcej do powiedzenia.

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Mi tam też te 50% za czołg zwisa w sumie ja mam wygrać to wygram jak przegrać to przegram.

Co mnie denerwuje to posty o wydźwięku: Masoneria z LS bije imperialistów

Albo: Ci słabi imperialiście nie potrafią grać i jęczą...
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=150283#150283

Co do samej dyskusji, powiem krótko: "what a Retardicon" :lol:
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Najprostsza rada.
Organizując turniej nie musisz grać na uściślenia LS, możesz całkowicie grać na to co jest w DW.
Jeżeli jednak przychodzisz do kogoś na turniej, kto chce grać zgodnie z tym co ustaliła LS, to się dostosuj albo nie jeździj na turnieje gdzie się używa polskich uściśleń.
Nie widze powodu na tyle kłutni. LS nie jest jakąś wyrocznią, każdy może stworzyć coś podobnego, na kształt LS. Co innego, że raczej orgowie turniejów nie będą respektować ich postanowień.
Wesołych
Obrazek

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

a ja proponuję zbanować czołgi do czasu wydania przez GW erraty wyjaśniającej wszystkie nieścisłości.

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

tak jak wcześniej pisałem to można tylko gadać może kogoś uda się przekonać, a na turniejach trzeba sie podporządkować. cóż nadal uważam że 50% jest z dupy wyjęte bo steam jest war machinem i jak wczesniej pisałem również to jak połowa za steama to i połowa za wszystkie warmachiny(od początku wydania booka zawsze oddaje te 150 pkt, tylko nie wiem z jakiej racji :wink: ).

PS. A poza tym jeszcze jedno pytanko do LS(ale sie oburzać) dlaczego żyrokopter nie jest wystawiany z machinami a steam tak?(czysta ciekawość)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

PS. A poza tym jeszcze jedno pytanko do LS(ale sie oburzać) dlaczego żyrokopter nie jest wystawiany z machinami a steam tak?(czysta ciekawość)
wiesz pewnie m.in. dlatego, ze zyro jest flying monsterem a steam tank juz nie...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

No i na żyro poisony działają :)
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

no spoko takie odpowiedzi to ja rozumiem :wink:

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Shino pisze:
wiesz pewnie m.in. dlatego, ze zyro jest flying monsterem a steam tank juz nie...
Nie jest monsterem jest maszyną hybrydą między maszyną a monsterem (działają na niego pojzony oraz czary działające na maszyny a w zasadach ma napisane że wystawia się go osobno)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

w zasaadach ma napisane, ze jest maszyna tylko pod wzgledem czarow dzialajacych na maszyny... pod kazdym innym jest flying monsterem ;)

Awatar użytkownika
Lipti
Falubaz

Post autor: Lipti »

Skoro to jest temat o ST, to zamieszcze moje pytanie tutaj. Wiem, że to nie jest czas na kłótnie, a one się pewnie znowu pojawią jak zadam to pytanie, ale ono wciąż mnie nurtuje (zadaje je bo nie znalazłem nigdzie indziej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, a moderatorzy pozamykali tematy podejmujące dyskusje)

A moje pytanie brzmi :-D: Skoro wyszła 7 ed., wyszedł nowy book do imperium, faqi do 6 ed. są nieaktualne, aktualnego faqu apropo tego o czym wspomne nie ma, a ST jest war machinem, to dlaczego nie moge wystawić ST na podstawce 40x40 skoro w rb jest przypisana do war machinów. I dlaczego większość na tym forum mi tego zabrania.

P.S. Oczekuje konkretnych odpowiedzi, logicznych, zgodnych z zasadami. Nie chce nawet słyszeć odpowiedzi typu: " Bo tak jest na zdrową logike...", "bo tak wszyscy grają (wałkują samych siebie??)" , "Bo to by było chamskie", itp . , itd.

Pozdro all, i wesołych świąt.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Lipti pisze:Skoro to jest temat o ST, to zamieszcze moje pytanie tutaj. Wiem, że to nie jest czas na kłótnie, a one się pewnie znowu pojawią jak zadam to pytanie, ale ono wciąż mnie nurtuje (zadaje je bo nie znalazłem nigdzie indziej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, a moderatorzy pozamykali tematy podejmujące dyskusje)

A moje pytanie brzmi :-D: Skoro wyszła 7 ed., wyszedł nowy book do imperium, faqi do 6 ed. są nieaktualne, aktualnego faqu apropo tego o czym wspomne nie ma, a ST jest war machinem, to dlaczego nie moge wystawić ST na podstawce 40x40 skoro w rb jest przypisana do war machinów. I dlaczego większość na tym forum mi tego zabrania.

P.S. Oczekuje konkretnych odpowiedzi, logicznych, zgodnych z zasadami. Nie chce nawet słyszeć odpowiedzi typu: " Bo tak jest na zdrową logike...", "bo tak wszyscy grają (wałkują samych siebie??)" , "Bo to by było chamskie", itp . , itd.

A gdzie w RB masz napisane, ze maszyny maja podstawki 40x 40?
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

przypominają misię już scrolle na noblu HE :roll:
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

O Jezu, Lipti naprawdę to jest chore. Czy odpowiedź że tak jest w uściśleniach Cię satysfakcjonuje? Ja mam problem zmieścić cannony na 40x40 a Ty chcesz Steam Tanka :shock:
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
Zbik666
Chuck Norris

Post autor: Zbik666 »

NIe uzywasz 40x40 bo jest zamala proste. I nie wymyslajmy problemow na sile.

Awatar użytkownika
Lipti
Falubaz

Post autor: Lipti »

bless pisze:
Lipti pisze:Skoro to jest temat o ST, to zamieszcze moje pytanie tutaj. Wiem, że to nie jest czas na kłótnie, a one się pewnie znowu pojawią jak zadam to pytanie, ale ono wciąż mnie nurtuje (zadaje je bo nie znalazłem nigdzie indziej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, a moderatorzy pozamykali tematy podejmujące dyskusje)

A gdzie w RB masz napisane, ze maszyny maja podstawki 40x 40?
Zdawało mi się, że czytając rulebook'a (a było to ponad rok temu), widziałem tabelke z wymiarami podstawek, dla jednostek, i nie wiem dlaczego cały czas ją widze przed oczami, a nie moge jej znaleźć ( i nie jest to ta tabelka z 6 edycyjnymi wymiarami podstawek ze strony GW). W każdym bądź razie Teraz przewertowałem 10 razy rb i nie moge znaleźć, a więc musiałem się pomylić. A więc, moje pytanie traci na wartości i go nie było. Mój błąd, przepraszam. Pozdro.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

karlee pisze:uwazam ze dla ogolnie pojetego "ducha gry" wnoszą one wiecej dobrego niz zlego :)
"Duch gry"! Matko, jak ja dawno nie widziałem tego pięknego wyrażenia w charakterze argumentu. Normalnie powraca mi wiara w polhammera :)
Żeby jeszcze niektórzy członkowie LS nie wypalali z kompromitującym "w dupie mam ducha gry"... ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Tomash pisze: Żeby jeszcze niektórzy członkowie LS nie wypalali z kompromitującym "w dupie mam ducha gry"... ;)
Skompromitowałeś się w moich oczach.
Lipti: idź zaparz ziółka ok? ;) Bo takiego wałka jak chcesz zrobić to dawno nie czytałem. A teraz tłumaczę: wypis podstawek był w pdfie na 6ed, ale generalnie jest zasada że bierzesz podstawke jaką dostajesz w pudełko. Pod machiny gw nie przewiduje podstawek - Polska tak.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ