Co wolno sztandarowemu armii

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Reyki pisze:
Malal pisze:A widziales kiedys elfa strzelajacego z luku?
Widziałem.Sam nim jestem.
Obrazek
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Wilqu pisze:**dwuraka mieć nie może, tarczy mieć nie może, może mieć magiczną broń jednoręczną , bądź jakieś itemy
nie moze miec zadnego nie magicznego ekwipunku poza light/heavy armourem lub fullplatem i bardingiem dla jego steeda ;) a z tego juz niw wynika, ze nie moze miec dwuraka

@tomash moze... tylko po co ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

@Shino: z ciekawości czystej. Wydawało mi się, że nie można liczplewom dawać broni, żadnej. Ale skoro tak, może coś zabawnego się wykmini poza standardowymi scrollami, jarami, sejwami czy okazjonalną broszką :)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
haggis
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: haggis »

licze nawet mają specjalną broń tylko dla nich "serpent staff"

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Reyki pisze:A strzelaliscie kiedyś z łuku?
Hmm moje figurki łuczników nie mają cięciw czy to oznacza, że mogą strzelać tylko jedną ręką, bo w sumie drugiej nie potrzebują bo i tak nie mają cięciwy do naciągania??

No a tak ciutkę poważniej:
to w takim razie jaką bronią jest kusza DE, bo niby lekka to może można strzelać z jednej ręki jak np. UZI, a może mimo wszystko jest dwuręczna bo waga zbyt duża. No i co np. z plujkami lizaków no niby jedna ręka wystarczy do trzymania, ale jak się dwiema złapie to stabilniej rurka na dmuchnięcie zareaguje.

:roll: :roll: :roll:
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Hmm....

W 6 edycji wyszedł FAQ, że jeśli bohater nie może mieć niemagicznego odpowiednika przedmiotu, to nie można dać mu magicznego.

Nadeszła 7 edycja i zobaczmy co znalazło się w podręczniku (w którym znalazły się generalnie wszystkie uściślenia, które wszyły podczas 6 edycji plus zmiany na lepsze)

MAGIC WEAPONS

By witch we means most commonly swords, but also; axes, maces, spears, bows, crossbows, etc.

A character that has a magic close combat weapon cannot use any other close combat weapon, altough it can carry a shield as normal. No character can carry more than one magic weapon. Magic weapon always ignore any special rule that apply to an ordinary weapon of the same type unless otherwise specified in the descryption of the weapon.

MAGIC ARMOUR

If a character wears magic armour, he cannot also wear a ordinary armour adn, needless to say, he can only wear only one set of armour. Magical shields and helms are also counted as magical armour, so you cannot have suit of magical armour and carry a magical shield or helm, unless specifically stated in the description of the magic item.

If a model has a magic shield he is allowed to wear a suit of normal armour. If a model is wearing a magic helm he is allowed to wear a suit of normal armour and carry a normal shield. If the model is wearing a suit of magic armour he is allowed to carry a normal shield.

A character that is not allowed to wear ordinary armour cannot be given magic armour/helms (unless differently specified in the Army book). A character that is not allowed to carry ordinary shields cannot be given magic shields (unless differently specified in the Army book). This includes many kind of Wizards whose natural magical harmony would be seriously affected by armour.

Jak widzimy nie ma ograniczeń dotyczących broni, które działalyby na tej samej zasadzie jak ogrniczenia dotyczące zbroii.
Nie ma problemu, żeby dać magicznego dwuraka magowi, mimo, że nie ma takiej opcji w army liście
Nie ma problemu, żeby dać np. łuk wampirowi (Lahmia), mimo, że nie ma w opcjach zwykłego łuku

Wydaje mi się, że zabranianie NIEKTÓRYM Battle Standard Bearerom używania dwuręcznych broni, to relikt VI edycji, którego się trzymamy, bo nikt się tym nie zajął. Bowiem w VII edycji nie ma ŻADNEGO przepisu, który by taką restrykcję uzasadniał, poza dostępnąścią opcji w Army Builderze, do którego jesteśmy tak przywiązani, a który niestety ma błędy (np. z WE noblem i łukiem trzeba kombinować, np. Big Names dla BSB Ogrów trzeba kombinować, np. pistolety w AB dalej dają +1A i all attacks are S4 -2arSv in 1st round of combat....długo by wymieniać)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

@Maciek Paraszczak

Dzięki za piękny post, wreszcie coś spoza LS co warto czytać.
Perfekcyjne podsumowanie faktów.
Dopiero przy wnioskach (nieszcęsny ostatni akapit) się różnimy. :P
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

no dobre podsumowanie - tzn. w 6 ed ta restrykcja o niemożności brania magicznego odpowiednika broni która miała zabronioną normalną wersję tyczyła się tylko broni do HtH, natomiast nie ruszała RANGED WEAPONS.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Teraz to CIę już Scimi nie kumam. Przecież głowną ideą mozliwości dawania magicznego łuku dla BSB było to że magiczny łuk to nie łuk (a więc nie Ranged Weapons). Na tym opierała się możliwośc uzbrojenia go w magiczny łuk. Teraz sam sobie przeczysz.

No ale jak to relikt przeszłości to nie ma co dyskutowac, więc olejmy to.

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Czyli jesli wezme magiczny luk zwykjlym herosem, ktory wg LS nie jest lukiem, to moge bic dwurakiem w wlace wrecz ? Stworzylem pareh temat o tym ale szybko skasowalem bo :
Obrazek
Obrazek

Bylem pewny ze magiczny luk nie jest close combat weapon ;)

Camel-IL
Pseudoklimaciarz

Post autor: Camel-IL »

Powiem tak przy zasadach magicznego łuku masz zaznaczone że jest traktowany jak zwykły łuk. tj. np. DE Lifetaker -> "Lifetaker is treated like an ordinary repeater crossbow..." czyli ma zasady rc i dodatkowo ma jakieś właściwości. RC nie jest bronią CC więc możesz zamiast jej używać jakiejś innej (np. dwuraka) ale nie możesz już sobie machnąć magicznego mieczyka. Poza tym jak masz zwykły łuk to mógł byś go używać wymiennie bo nie jest bronią CC, a ograniczenie tylko takowe obejmuje.

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Problem w tym, ze nigdzie nie jest napisane ze jest traktowany jak zwykly luk i jezeli uznasz go za takowy to juz nie moze miec go BSB, a wszyscy wiemy ze moze;) Wiec jak to w koncu jest??:)

Camel-IL
Pseudoklimaciarz

Post autor: Camel-IL »

Sry mój błąd nie wziąłem wszystkiego pod uwagę.
U DE BSB nie może brać niemagicznego ekwipunku pomijając zbroje (szeroko pojęte) i jeżeli bierze mag. sztandar to nie może brać innych mag. przedmiotów.
U skavenów BSB nie może brać żadnej dodatkowej broni i tarczy.
(mag. czy też niemag. "can not choose any extra weapons, nor can he use a shield")
U TK sytuacja jest na tyle klarowna że nie trzeba tłumaczyć.

Heh więcej kodeksów nie mam więc nie skomentuje :?

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

a czy bsb moze wziac magiczna zbroje ktora ma tarcze w zestawie?
i jesli nie, to dlaczego? :D
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie moze. i dla tego,\e ma tarcze w zestawie, ktorejk on nie moze brac

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Shino, moglbys odpowiedziec na moje pytanie co do luku :) moze to byc to nieoficjalne stanowisko LS;) , ale to jest dosc wazna kwestia.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

bo niby lekka to może można strzelać z jednej ręki jak np. UZI
UZI to duża broń z której byłoby cholernie ciężko strzelać z jednej ręki, wbrew temu co widać w grach komputerowych. Często też jestmylone z małym pistoletem maszynowym, Ingramem MAC10 lub mac11, który ma łudząco podobny kształt, tyle że jest dwa razy mniejszy i z niego faktycznie dałoby się "rozpylać" jedną ręką. Ewentualnie mówisz o micro UZI, które ma 460mm długości, a nie 650mm jak duża wersj. Jak chcesz sprawdzić strzelanie z jednej ręki, to weż do ręki 5-kilowy odważnik i trzymaj go przez chwilę w wyciągniętej ręce i pomyśl że tyle właśnie waży załadowane UZI.

I żeby nie było offtopu:
IMHO:
- każdy bsb może dostać dowolną broń magiczną do walki wręcz z dwurakiem i łukiem włącznie
- każdy bsb może nosić dowolną zbroję nie będącą tarczą ani nie mającą tarczy w zestawie.
- bsb high elfów nosi co tylko ma ochotę
- bsb orków zawsze ma dodatkowo dwie czopy i dwuraka.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Icon Bearer z flail of skulls! Mniam! :D

Awatar użytkownika
Napoleon
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Napoleon »

czy dotyczyłoby to również bsb dwarfów?

Awatar użytkownika
haggis
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: haggis »

Tomash pisze:Icon Bearer z flail of skulls! Mniam! :D
gdyby nie tracił kiling blow to może jeszcze. u mnie ma armour of the ages i vambreces of the sun i jakoś daje rade a skorpy, uszatki i giguś w 12" są przeszczęśliwe

ODPOWIEDZ