Dziś na blogu DansE MacabrE mam dla Was recenzję modeli z serii Post apocalyptic miniatures od Orzol Studio, które Wy będzie mogli nabyć w ramach startującej niebawem kampanii na Kickstarterze - Post apocalyptic miniatures.
Stali czytelnicy bloga doskonale wiedzą, że DansE MacabrE to głównie Warheim FS i modele w klimatach fantasy. Jednak przy okazji różnych wpisów często wspominałem Wam, że sci-fi, w tym postapo interesuje mnie równie mocno, choć zwykle nośnikiem są inne media - książki lub gry komputerowe, do których starałem się ograniczać.
Niestety, gdy odezwał się do mnie Tomek z pytaniem, czy nie chciałbym rzucić okiem na ich modele w klimacie postapo i pokazał mi zdjęcia figurek w skali 32 mm uległem...
Cóż, nie jest to też pierwsza recenzja bardzo dobrej jakości modeli od Orzol Studio, wcześniej mieliście już możliwość obejrzeć między innymi Wyvernę (recenzję znajdziecie TUTAJ, a TUTAJ możecie rzucić okiem na pomalowaną figurkę).
...i po kilku dniach odebrałem solidną paczkę z modelami umieszczonymi w pojedynczych blistrach.
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy, to świetna jakość odlewów, którą zobaczycie na zdjęciach poniżej. CO więcej sklejone modele fotografowałem bez tradycyjnego u mnie washowania, a zdjęcia są zrobione w trybie makro i jedyne niedoskonałości jakie możecie zauważyć, to moje próby szpachlowania w przypadku dwóch konwertowanych modeli, które złożyłem z innych bitsów niż przewidział producent. Jeśli złożycie modele zgodnie z zamysłem producenta, to nie znajdziecie większych szczelin, bowiem części pasują do siebie bardzo dobrze.
Większość żywicznych modeli składa się z odlanych w całości korpusów z nogami, do których należy przykleić ramiona i głowy, a w przypadku snajpera także plecak z wyposażeniem.
Złożone z wielu części modele pozwalają na pewną dowolność w ustawieniu ramion i głowy, możecie także wymieniać bitsy pomiędzy różnymi modelami, dzięki czemu otrzymuje zróżnicowane figurki.
Modele podzielone są na dwie frakcje. Pierwszą stanowią odziani na sportowo, czyli w zdobione trzema lampasami dresy i bluzy z kapturami bandyci, skutecznie chowający się za przeszkodami dzięki mistrzowskiemu opanowaniu słowiańskiego przykucu, drugą zaś ubrani w mundury, dobrze wyposażeni stalkerzy. Większość modeli ma także założone maski przeciwgazowe. Ponadto do zestawu dołączone są dwie odlane w całości mechaniczki.
Jeśli szukacie modeli do gier w klimatach postapo lub osadzonych we czasach współczesnych, to zdecydowanie seria figurek od Orzol Studio jest warta rozważenia.
Polecam.
Więcej informacji znajdziecie na FB i KS.