Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Post autor: Marys »

Zgadza sie. Problem w tym ze powierzchnia stołu jest elementem terenu według RB.

Skinek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Skinek »

Marys pisze:Zgadza sie. Problem w tym ze powierzchnia stołu jest elementem terenu według RB.
Ehh, r0m ma rację. Za bardzo kombinujesz :/ . Ale jeśli nawet byłoby tak jak mówisz, to powiedz mi, po co w ogóle GW wypuściło taka "jednostkę"/dodatek do jednostki jak fanole, skoro i tak sie zabijają jak tylko wyjdą z oddziału :/

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Post autor: Marys »

Dobra, widzę, że wam trzeba powolutku i dwa razy :D
W moim rozważaniu chodzi o to, że GW podzieliło tereny na 4 grupy jeśli chodzi o aspekt ruchu. I skoro fanatyk nie zabija się o powierzchnię stołu ( co jest naturalne), nie zabija się również o inne elementy terenu z tej grupy czyli drogi i górki. Zabija się natomiast o wszystkie tereny z grup: Teren Trudny, Teren Bardzo Trudny i Teren Niedostępny. Jeśli przyjmiecie zasadę, że fanatyk zabija się o górkę (oczywiście rozważamy wzniesienie bez klifu) będziecie musieli przyjąć również, że zabija się o powierzchnię stołu (co jest bzdurą). Skoro GW dzieli wyraźnie i klarownie tereny pod względem wpływu na ruch jednostek, to nie widzę powodu do uściślania zasad 100% klarownych. Mam nadzieję, że tym razem wszyscy zrozumieli i postarają się być merytoryczni.

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

ciekawe czy w innych krajach tez maja takie problemy jak fanol zabijajacy sie na plaskim bo 'stol to teren'... :roll: takie kombinowanie juz jest absurdalne, ale jakby sie bardzo uprzec to moze to nawet i zostac przeforsowane...
bo wlasnie o to chodzi w tej grze, zeby sie przypieprzac do kazdego slowa i kombinowac jak sie tylko da :roll:

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

przychylam posta Marysowi.

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

Zgadzam sie w 100% z Marysem

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

TruePunk pisze:przychylam posta Marysowi.
nie tylko Tobie sie tak wydaje

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Strzelam sobie z Doom'a. Pocisk znosi mi 10 cali od zamierzonego celu i ląduje tuz za oddziałem wroga który jest związany w walce z moim oddziałem.
1) Czy mogę użyć poprawki i trafić w ten wrogi oodział.

2) jesli nie, to czy w przypadku gdyby zniosło mi na walczący wrogi oddział, to czy musze uzyc porpawki aby w niego nie trafić bo nie można strzelać do walki ?

3)I jeszcze z innej beczki:
Ratling jest pod wpływem "gork 'll fix it".Strzela do kombatu. Czy przy ranieniu swoich tez zamienia 6 na 1 (Gork 'll screw it :wink: )

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

1) zalezy od sedziegu ale na ogol tak
2) tutaj z pewnoscia nie musisz
3) oczywiscie ze tak

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

A doom diver ogólnie nie może strzelać do walki tak?
Tzn nie mogę celować w oddział, który walczy?
A jeśli np, wyceluje w unit obok niego, nie związany walką i trafie po czym użyje samosterowności to mogę znieść na walczący unit? A jeśli samoby zniosło to hity są normalnie w ten oddział czy się rozdziela jakoś między walczącymi? (bo taką wersję gdzieś słyszałem)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

ja bym raczej powiedzial, ze nie mozna sie przesunac do combatu.. i nawet ze trzebaby o ile to mozliwe z niego odleciec.
ale ciekawe zagadnienie swoja droga

Inferno
Falubaz

1) Na dwoch roznych turniejach roznie mi zasedziowano...
2) ale przeciez jak trafisz przez przypadek w takie miejsce katapulta to nie dostaniesz worst playa i przefruwac napewno juz nie trzeba

Awatar użytkownika
Astragoth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Astragoth »

wg zasad: nie strzelamy do unitów w walce, i wg mnie kierowanie na unit temu podlega...
wg logiki: spadający z nieba goblin wybierze trafienie w wroga czy glebnięcie o ziemie? 8) :wink:

a tak z ciekawości jak strzelacie do małego celu, dorzucacie D3, wypadan np 3, to ruszacie sie o równe 3 czy do 3... pytanie zasadnicze w stosunku do małych celów.... ja zawsze równą ilość cali ..
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

do 3 (nie mam booka.. pewnie okaze sie ze waluje perfidnie, ale co mi tam, chwile szczerosci chociaz przezylem :P)

Inferno
Falubaz

zgadzam sie z przedmowca do 3 cali...
ale jezlei mi lista sedziowska zasedziuje ze musze ruszyc sie 3 cale to bede robil koleczka:P

IMO. napewno jak wpadniesz we wroga przez przypadek to nie musisz od niego odfrunac :P

Piotr3K
Kretozord

Naszło mnie dzisiaj takie pytanie:
Gdy rzucę czar dający orkom że w tej turze biją pierwsze i mają przeżuty trafień i zaszarżuje HE przeciwnika, to czy He biją pierwsze czy w tym wypadku Orki?
Bo to byłaby dobra rzecz na HE gdyby raz chociaż nie biły mnie pierwsze.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

porownuje sie inicjatywe w takim wypadku - wiec he.

Piotr3K
Kretozord

Aha, szkoda.
Myślałem że jak i przeciwnik i ja mamy asf to przy szarży jestem pierwszy..

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

niestety nie - porowuje sie I
chyba ze przeciwnik ma great weapon (np swordmasterzy) - wtedy ty zaczniesz (dokladnie w uscislenniach to opisane jest)

Piotr3K
Kretozord

To i tak nieźle. Ci swordsmasterzy są paskudni- straszny bat na O&G, taka 7 spokojnie rozwala klocek orków 25 z fcg :(

ODPOWIEDZ