DIPPING - TESTOWANIE

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Nie mialem ostatnio czasu , zeby sledzic wszystkie tematy... a zaluje... Bartekk uspokuj sie czlowieku - dostajesz oficjalne ostrzezenie , jesli sie nie uspokoisz bede kasowal wszystko po kolei co piszesz , a jesli sie nadal nie uspokoisz wniose wnioske o bana...

kalinus
Pseudoklimaciarz

Post autor: kalinus »

Witam , jestem nowy na forum.

Jestem skąpcem wiec chce złożyć armie jak najmniejszym kosztem. Stad owe własne projekty do armii O&G +bitsy z undedów.

Mam nadzieje ze owych własnych projektów można korzystać na wszelkich turniejach i eventach.

Wszystko pochodzi ze skull passa.

Użyta bejca : standardowo Sadoli orzech włoski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To dopiero początki mojej prawdziwej przygody z tym system i malowaniem.

Proszę o jakies rady, co poprawić itp. z góry dziekuje.

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Bardzo fajnie Ci to wszystko wyszło:
Super spear chukki, moje samoróbki wyglądają gorzej. :(
Fajnie zrobiłeś podstawki, dobrze tak wyglądają.
Sam dipping też w miarę ok, chociaż w wielu miejscach mi się on nie podoba.
Jak na początek to bardzo dobrze mym zdaniem.

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

Post autor: Reaper »

calkiem calkiem , ale przyczepilbym sie do cieciw w spear chukkach :D skoro sa napiete to powinny byc wyprostowane troche bardzie a nie pofalowane a tak to fajnie reszta ;)

kalinus
Pseudoklimaciarz

Post autor: kalinus »

Dziekuje za komentarze. Co do cieciw to wyrwałem kabel od halogenów i niestety był tak własnie gruby i cieżko urabialny ze srednio wyszedł.

Ogladajac zdjecia to rzeczywiscie wszystkie nie doskonałości dippingu bardzo dobrze widac. Gorzej niż wrzeczywistości , ale jak juz ktoś stwierdzil to dippowane figurki nie lubią sie fotografowac. :p

Cord
Chuck Norris

Post autor: Cord »

Z powodu tempa mojego malowania podobnego do prędkości przesuwania sie lodowca, bólu pleców zniechęcających do dłuższego malowania i innych czynników postanowiłem wypróbować ta technikę, jako że mieszkam za granicą musiałem trochę poczekać aż znajomy przywiezie mi bejce, benzynę lakową i lakier, niestety z udało mu sie kupić tylko sadolinowego orzecha włoskiego i benzynę kupił a lakier i dąb średni kupił nie taki jak chciałem ale cóż zabrałem sie do pracy z tym co mam i chciałbym zaprezentować efekt i prosić o ewentualne rady jak i zauważone przez was ewentualne błędy jakie popełniłem.

Do testu wyznaczyłem 6 ochotników pomalowanych najczęściej jedną warstwą farby na białym podkładzie.

Ochotnik No 1

Obrazek

Spearman z 6 edycji

Ochotnik No 2

Obrazek

Kolejny spearman z 6 edycji

Ochotnik No 3

Obrazek

Milicjant, mogłem jeszcze jedną warstwę położyć na płaszcz.

Ochotnik No 4

Obrazek

Drugi milicjant, widać że duże powierzchnie pomalowane bad moon yellow nie lubią bejcy a przynajmniej orzecha włoskiego.

Ochotnik No 5

Obrazek

Niby sierżant imperialnej piechoty a zarazem koszmar śniący mi sie co noc od kiedy zobaczyłem piechotę imperialną 7 edycji, zawodowy żołnierz imperialny bez butów? co to bretński pastuch albo kto? W życiu nie użył bym takiego czegoś wiec wylądował jako ochotnik do mojego testu, na coś sie przydał a myślałem że przeleży wieczność w wyprasce.

Ochotnik No 6

Obrazek

Obrazek

Ork łucznik, zapomniałem mu domalować oczu.

Wszyscy ochotnicy nurkowali w dość rzadkiej bejcy (ochotnik No 5 nawet w za rzadkiej chyba bo było robiony w sporym odstępie czasowym od reszty), już wyschli i tylko nie są polakierowani z powodu braku lakieru.

Mam jeszcze prośbę do autorów tego tematu o podanie linka do strony na której znaleźli tą metodę bo jak dobrze pamiętam jest Szwecka a ja w tym kraju właśnie mieszkam i może będę miał dostęp do takich materiałów jak mają oni bo na polskie muszę sporo czekać i często dostaje nie to co chciałem.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2008, o 16:01 przez Cord, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Post autor: Motyl »

Ogólnie: :shock: niebieski ci się udał... :)

Rady:
Zmień kolor skóry na elf flesh'a- moim daniem lepszy niż bronzed flesh
Usuwaj nadlewki bo to najbardziej boli

Pozdro.
Serwis społeczności Mordheim
www.najmita.net

check it out!

Cord
Chuck Norris

Post autor: Cord »

To jest elf flash

Nadlewek jakoś na zdjęciach nie widzę ale skoro sie dopatrzyłeś to panowie ci są do testu wiec sie nie starałem zbytnio z wycinaniem.

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Post autor: Motyl »

Chodziło mi o mold line te linie działowe np na rękach. Jeżeli to jest elf flesh to albo zdjęcie nie oddaje kolorku albobejca w tak dużym stopniu zabarwiła ten róż.
Serwis społeczności Mordheim
www.najmita.net

check it out!

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Nadlewki - lewa stopa greatsworda. Do tego obie jego dłonie.

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Ogólnie nieźle, najbardziej podoba mi się pierwszy spearmen i drugi milicjant. Na orku faktycznie bejca chyba za rzadka. A ze strzepywaniem też nie można przesadzać, czasem lepiej zostawić trochę więcej bejcy na modelu a potem ściągnąć ewentualny nadmiar pędzelkiem.

To raczej Duńczycy niż Szwedzi (o ile o tą stronkę chodzi), ale tu jest link do firmy która robi "bejcę do figurek" - LINK

Stara stronka - można pobrać pdf'y z poprzednimi pracami.

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

sam nie wiem, technika bardzo ciekawa ale... rozumiem, pomalować w tej technice jakiegoś zgniłego zombie, czy inne plugastwo ale pozostałe figurki (nie obrażając w żaden sposób autorów prac) preznetują się jakby były pokryte śluzem albo były zrobione z porcelany.

Skinek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Skinek »

Hurtmaker pisze:sam nie wiem, technika bardzo ciekawa ale... rozumiem, pomalować w tej technice jakiegoś zgniłego zombie, czy inne plugastwo ale pozostałe figurki (nie obrażając w żaden sposób autorów prac) preznetują się jakby były pokryte śluzem albo były zrobione z porcelany.
Może dlatego że nie wszystkie są polakierowane :roll:

KoLi567
Plankton

Post autor: KoLi567 »

Witam mam pytanko do doświadczonych dipping'owcow. Chce wypróbować ta technikę na WE ( kolorki standard leśne zieleń , brązy itp ). I tu moje pytanko przeglądając wszystko na forum co było pisane o tej technice zauważyłem ze wszyscy uzwaja Altaxin lub Sadolin orzech wolski , uważacie ze orzech nada sie do WE czy może jakie inne propozycje. golnie oglądając galerie figurki wydawały mi sie z deka za ciemne ( aczkolwiek możliwe ze to wina zdjęć ,oświetlenia ) a ja wolał bym armie bardziej "pogodna" :P ale z 2 strony czytając wasze wypowiedzi na temat jaśniejszych bejc opinia byle taka ze nie widać bejcowania ... :P

Jeszcze 1 sprawa co myślicie nad nakładaniem bejcy pędzlem zamiast "trzepania" probował ktoś tego ? Moze dzięki takiej metodzie będziemy mogli dokładniej i precyzyjniej rozłożyć cienie

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

figurki 1 i 4 sa super... 4 ma swietna twarz ... i faktycznie mogles usunac nadlewki

Szymek
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Szymek »

Czy może już ktoś wypróbował dipping na szkieletach? Jeśli tak to prosze o link do jakiś zdjęć... Pozdr

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Szymek proponuje przejrzec temat od poczatku ;>

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

Bejcowi któlowie, któlewny i co tam jeszcze, prosze o radę :wink: Mianowicie leń ze mnie straszny i postanowiłem zdipingowac sobie szkielety i zombi. Jaką bejce radzicie? chciałbym otrzymaćkolor starych kości (ale nie brazowych) :P JZ góry dzięki :)

Dante
Warzywo

Post autor: Dante »

Probował ktoś dipowania Lizardmenów?? Jak tak to pytanie z jakim efektem ;]

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

Cord...po wyschnieciu wygladaja o niebo lepiej niz jak mi ich pokazywales za pierwszym razem ;)

ODPOWIEDZ