Bestie 2000

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Mikel
Wałkarz

Bestie 2000

Post autor: Mikel »

Hej. Potrzebuję pomocy w ocenie rozpiski na armię Ogrów. Jeszcze przeciwko nim nigdy nie grałem więc do końca nie wiem czy ten wariant mi się sprawdzi i co warto wystawić. Wszelkie komentarze i podpowiedzi co poprawić ( nawet jeśli trzeba kompletnie zmienić koncepcję) mile widziane.

Beastlord Khorne'a- Armour of Damnation, Rending Sword, Dark Heart, dwurak, tarcza

Wargor Undiv.- BSB, ciężka zbroja, banner of the Gods
-----------------------------------------------------------------------------------------
5 warhounds
5 warhounds

tuskgor chariot
tuskgor chariot

herd 5/5 muzyk
herd 6/11 muzyk

12 Bestigorów Khorne'a- FCG, warbanner
-------------------------------------------------------------------------------------
4 Minotaury Khorne'a, dwuraki
3 Minotaury Khorne'a, dwuraki

5 Rycerzy Khorne'a- wybrańcy, sztandar, muzyk
--------------------------------------------------------------------------------------

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Nienajgorzej!

Ale:

Małego herda wywal, nic nie zrobi.

Tak samo bestigory, stubborn nic nie da, bo ich jest mało a ogry mają feara.

No ale minosy ze stubbornem są fajne więc BSB nie zmieniaj.

Ale lepiej, gdyby to był aspiring z savem 2+.

Dużo lepiej.

Ogry najbardziej bolą rydwany - tuskgory są idealne.

Są tanie i szybsze od ogrów, mają przerzuty feara i ostrza + 3 ataki z S5 z rydwanu.

Masakrycznie dobre i w corach.

Weź 5.

Punkty znajdziesz wyrzucając bestigory, mniejsze minosy i chosenów - chosenom też łatwo fear outnumber zrobić i zjada ich tyrant lub bruiser.

Poza tym są masakrycznie drodzy i zginą bardzo szybko od 2d6 no save, bo nie masz w ogóle skroli.

W zamian weź 5/6 rydwanów tak jak powiedziałem wcześniej i 2 X 4 dragon ogry za 316.

Ale te też są drogie, więc może jedna czwóreczka + exalted champion khorna na kuniu z enchanted shieldem i rendingiem.

Beastlord potrzebuje natomiast i damnation i gaza, by móc powalczyć z tyrantem.

Chodzi generalnie o to, żeby przeciwko ogrom zagrać też ogre-sized units.

Tylko bestiowe są 100 X lepsze.

Cała walka polega na ilości zadanych ran - a my mamy wyższego WS-a.

Dragon ogry mają natomiast i lepszego WS-a i większy ruch, więc skutecznie szachują wszystkie ogry poza tyrantem biegaczem.

Tak więc zrób coś na kształt kalki jego armii, tylko z o wiele lepszymi jednostkami.

Najlepiej weź doombulla i same rydwany, minosy i dragon ogry.

O herdach zapomnij - ogry wykorzystują ich wszystkie potwornie liczne wady - beznadziejna liderka, szarże taktyczne, brak rank bonusa od samotnych bohaterów.

Czyli podsumowując, zmień wszystko;D

Oczywiście jeśli nie chcesz całkowicie wdeptać kolegi to nie zmieniaj tak całkowicie pod ogry, bo to trochę nie fair.

Tą armią co masz i tak byś miał dość łatwo myślę.

Mikel
Wałkarz

Post autor: Mikel »

Dzięki za porady. Niestety nie mam więcej rydwanów. Jeden herd tez konieczny bo muszę mieć 3 cory.Tak więc coś takiego.

Beastlord Khorne'a- Armour of Damnation, Berserker Sword, Gaze of the Gods, dwurak, tarcza

Aspiring Champion Undiv.- BSB, konik, banner of the Gods

Exalted Champion Khorne'a- Rending Sword, Enchanted Shield, konik
-----------------------------------------------------------------------------------------
5 warhounds
5 warhounds

tuskgor chariot
tuskgor chariot

herd 5/7 muzyk

-------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------
4 Dragon Ogry z dwurakami

W sumie całkiem fajne tylko jakoś mnie mało.

ODPOWIEDZ