Hej. Potrzebuję pomocy w ocenie rozpiski na armię Ogrów. Jeszcze przeciwko nim nigdy nie grałem więc do końca nie wiem czy ten wariant mi się sprawdzi i co warto wystawić. Wszelkie komentarze i podpowiedzi co poprawić ( nawet jeśli trzeba kompletnie zmienić koncepcję) mile widziane.
Beastlord Khorne'a- Armour of Damnation, Rending Sword, Dark Heart, dwurak, tarcza
Wargor Undiv.- BSB, ciężka zbroja, banner of the Gods
-----------------------------------------------------------------------------------------
5 warhounds
5 warhounds
tuskgor chariot
tuskgor chariot
herd 5/5 muzyk
herd 6/11 muzyk
12 Bestigorów Khorne'a- FCG, warbanner
-------------------------------------------------------------------------------------
4 Minotaury Khorne'a, dwuraki
3 Minotaury Khorne'a, dwuraki
5 Rycerzy Khorne'a- wybrańcy, sztandar, muzyk
--------------------------------------------------------------------------------------
Bestie 2000
Nienajgorzej!
Ale:
Małego herda wywal, nic nie zrobi.
Tak samo bestigory, stubborn nic nie da, bo ich jest mało a ogry mają feara.
No ale minosy ze stubbornem są fajne więc BSB nie zmieniaj.
Ale lepiej, gdyby to był aspiring z savem 2+.
Dużo lepiej.
Ogry najbardziej bolą rydwany - tuskgory są idealne.
Są tanie i szybsze od ogrów, mają przerzuty feara i ostrza + 3 ataki z S5 z rydwanu.
Masakrycznie dobre i w corach.
Weź 5.
Punkty znajdziesz wyrzucając bestigory, mniejsze minosy i chosenów - chosenom też łatwo fear outnumber zrobić i zjada ich tyrant lub bruiser.
Poza tym są masakrycznie drodzy i zginą bardzo szybko od 2d6 no save, bo nie masz w ogóle skroli.
W zamian weź 5/6 rydwanów tak jak powiedziałem wcześniej i 2 X 4 dragon ogry za 316.
Ale te też są drogie, więc może jedna czwóreczka + exalted champion khorna na kuniu z enchanted shieldem i rendingiem.
Beastlord potrzebuje natomiast i damnation i gaza, by móc powalczyć z tyrantem.
Chodzi generalnie o to, żeby przeciwko ogrom zagrać też ogre-sized units.
Tylko bestiowe są 100 X lepsze.
Cała walka polega na ilości zadanych ran - a my mamy wyższego WS-a.
Dragon ogry mają natomiast i lepszego WS-a i większy ruch, więc skutecznie szachują wszystkie ogry poza tyrantem biegaczem.
Tak więc zrób coś na kształt kalki jego armii, tylko z o wiele lepszymi jednostkami.
Najlepiej weź doombulla i same rydwany, minosy i dragon ogry.
O herdach zapomnij - ogry wykorzystują ich wszystkie potwornie liczne wady - beznadziejna liderka, szarże taktyczne, brak rank bonusa od samotnych bohaterów.
Czyli podsumowując, zmień wszystko;D
Oczywiście jeśli nie chcesz całkowicie wdeptać kolegi to nie zmieniaj tak całkowicie pod ogry, bo to trochę nie fair.
Tą armią co masz i tak byś miał dość łatwo myślę.
Ale:
Małego herda wywal, nic nie zrobi.
Tak samo bestigory, stubborn nic nie da, bo ich jest mało a ogry mają feara.
No ale minosy ze stubbornem są fajne więc BSB nie zmieniaj.
Ale lepiej, gdyby to był aspiring z savem 2+.
Dużo lepiej.
Ogry najbardziej bolą rydwany - tuskgory są idealne.
Są tanie i szybsze od ogrów, mają przerzuty feara i ostrza + 3 ataki z S5 z rydwanu.
Masakrycznie dobre i w corach.
Weź 5.
Punkty znajdziesz wyrzucając bestigory, mniejsze minosy i chosenów - chosenom też łatwo fear outnumber zrobić i zjada ich tyrant lub bruiser.
Poza tym są masakrycznie drodzy i zginą bardzo szybko od 2d6 no save, bo nie masz w ogóle skroli.
W zamian weź 5/6 rydwanów tak jak powiedziałem wcześniej i 2 X 4 dragon ogry za 316.
Ale te też są drogie, więc może jedna czwóreczka + exalted champion khorna na kuniu z enchanted shieldem i rendingiem.
Beastlord potrzebuje natomiast i damnation i gaza, by móc powalczyć z tyrantem.
Chodzi generalnie o to, żeby przeciwko ogrom zagrać też ogre-sized units.
Tylko bestiowe są 100 X lepsze.
Cała walka polega na ilości zadanych ran - a my mamy wyższego WS-a.
Dragon ogry mają natomiast i lepszego WS-a i większy ruch, więc skutecznie szachują wszystkie ogry poza tyrantem biegaczem.
Tak więc zrób coś na kształt kalki jego armii, tylko z o wiele lepszymi jednostkami.
Najlepiej weź doombulla i same rydwany, minosy i dragon ogry.
O herdach zapomnij - ogry wykorzystują ich wszystkie potwornie liczne wady - beznadziejna liderka, szarże taktyczne, brak rank bonusa od samotnych bohaterów.
Czyli podsumowując, zmień wszystko;D
Oczywiście jeśli nie chcesz całkowicie wdeptać kolegi to nie zmieniaj tak całkowicie pod ogry, bo to trochę nie fair.
Tą armią co masz i tak byś miał dość łatwo myślę.
Dzięki za porady. Niestety nie mam więcej rydwanów. Jeden herd tez konieczny bo muszę mieć 3 cory.Tak więc coś takiego.
Beastlord Khorne'a- Armour of Damnation, Berserker Sword, Gaze of the Gods, dwurak, tarcza
Aspiring Champion Undiv.- BSB, konik, banner of the Gods
Exalted Champion Khorne'a- Rending Sword, Enchanted Shield, konik
-----------------------------------------------------------------------------------------
5 warhounds
5 warhounds
tuskgor chariot
tuskgor chariot
herd 5/7 muzyk
-------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------
4 Dragon Ogry z dwurakami
W sumie całkiem fajne tylko jakoś mnie mało.
Beastlord Khorne'a- Armour of Damnation, Berserker Sword, Gaze of the Gods, dwurak, tarcza
Aspiring Champion Undiv.- BSB, konik, banner of the Gods
Exalted Champion Khorne'a- Rending Sword, Enchanted Shield, konik
5 warhounds
5 warhounds
tuskgor chariot
tuskgor chariot
herd 5/7 muzyk
---------------------------------------------------------------------------------
4 Dragon Ogry z dwurakami
W sumie całkiem fajne tylko jakoś mnie mało.