Chukka z niczego

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Chukka z niczego

Post autor: Yahoo82 »

Stwierdziłem, że chukka to raczej niezbyt skomplikowana jednostka i można pokusić się o jej zrobienie samemu.
Używałem wyprasek (łuk i bełt), modeliny (stelaż), drutu (cięciwa) i wykałaczek (kolce), płytki drukowanej 40x40mm (podstwka - Shino stwierdził, że taki ma być wymiar zgodnie z polskim rulem).
Całość sklejona vikolem i kropelką, pryśnięta czarnym podkładem i pomalowana (dopiero się uczę!)
Dodam, iż na żywo lepiej to wygląda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojawia się pytanie - czy takim czymś (tzn samoróbką) można grać gdzieś poza domem? Bo zastanawiam się nad zrobieniem kilku squigów, ale jeśli będę mógł grać nimi tylko z kumplami to nie wiem czy jest sens...
Ostatnio zmieniony 13 sty 2008, o 22:06 przez Yahoo82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

można ale maks z malowania nie dostaniesz:)

zmniejsz fotki bo kłują w oczy liczne 'detale' ;)

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

zrobienie squigów jest bajecznie proste ... a z czego chcesz je robic ???... jak ja robilem squiga to zeby nie teracic za duzo green stufu uzylem tzw wypelniacza .. czyli w srodku squiga jest spora kulka lozyskowa (ok 1 cm)... mozna tez uzyc kulki szklane lub kawalek zaokraglonego korka (postaram sie zrobic fotke mojego squiga i ja tu zamiescic)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

ech. niechcialbym z czyms takim zagrac najzwyczajniej.

albo robi sie towar lepszy od oryginalnego, albo sie kupuje oryginalny. samorobki na takim poziomie IMO nie powinny miec miejsca na masterach przynajmniej (a i na turniejach lokalnych niechetnie)

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

stary sposob jak zrobic czukke ;)

cięciwa ze sznurka lepiej wygląda :P mozesz np. wytopic dziurki i tam zrobic przyczep na sznurek.

wyglada naprawde nieźle jak na samoróbkę ;)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Jagal pisze:wyglada naprawde nieźle jak na samoróbkę ;)
Dzięki :)

Co do squigów - nie mam zamiaru robić ich z gs, skoro równie dobrze sprawdza się modelina - naprawdę! (a kosztuje jakieś 4zł)

TruePunk - nie chciałbyś zagrać z przeciwnikiem który ma taką chukkę, czy z takim, który wystawi oddział zrobionych przez siebie squigów?

Co do squigów - nie wiem na ile będą dla mnie grywalni, dlatego szkoda mi wydawać prawie 100zł na 6 jednostek (cena z allegro), zwłaszcza, że dopiero od niedawna gram w whb, a jak wiadomo, na starcie wydatki są największe.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

nie wiem jak squigi Ci wyjda wiec sie nie wypowiadam ;)
od takiej czaki o niebo bardziej wole oryginalke GW. odnosnie tworzenia figsow pisalem kiedy wg mnie ma to sens ;)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Samorobki maja sens jak wygladaja jak oryginal albo inaczej ( jakas inna koncepcja) , ale wykonanie jest na wysokim poziomie. Sorry ziom , ale Twoje wykonanie jest dosc slabe.

Awatar użytkownika
Jasiuuu

Ziemko od czegoś trzeba zacząc. Czego oczekujesz po pierwszym modelu samoróbce ? na lokala jak najbardziej imo.

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

Yahoo82 pisze: Co do squigów - nie mam zamiaru robić ich z gs, skoro równie dobrze sprawdza się modelina - naprawdę! (a kosztuje jakieś 4zł)
No tak, w końcu wiesz to lepiej niż setki rzeźbiarzy figurkowych na całym świecie...

Co do samej chukki - cięciwa jest straszna, ale generalnie da się przeżyć.
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Fingor - po co ta ironia? Jesne że gs jest o wiele lepszy, ale chyba lepiej zacząć zabawę od czegoś o wiele tańszego?

Co do cięciwy - postaram się ją wymienić (chociaż na "żywo" to tak strasznie nie wygląda i przede wszytskim mniej się błyszczy)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

sama podstawke squiga mozna zrobic z czegokolwiek.
ale zeby lapy itd to juz GS konieczny.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Nie zapominajcie, że moje duże squigi też są z modeliny ;)
Z tym, że duże się robi o niebo łatwiej niż malutkie..

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

ta sa fotki mojego squiga ... na wstepie dodam ze byl robiony ze trzy lub cztery lata temu , ze starego gs -dlatego sa te zolte grudy i wtedy nie wiedzialem ze uzywa sie wody do wygladania powierzchni. fotki daje jako przyklad ze nawet poczatkujacy w gs moze ulepic squiga (wiec nie piszcie zadnych porad lub negatywnych opini )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Yahoo82 pisze: Jesne że gs jest o wiele lepszy, ale chyba lepiej zacząć zabawę od czegoś o wiele tańszego?
wiesz wydaje mi sie ze lepiej zaplacic wiecej i uczyc sie (chociazby na squigach) jak poslugiwac sie gs .... a pozatym nie musisz odrazu kupowac gs firmy GW ... mozesz kupic tanszy ... widzialem gs Polskiej produkcji i chyba kosztowal 10 zl (co do jego jakosci to nic nie wiem bo go nie uzywalem)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Stary nie pisz hasel , nie piszcie negatywnych opinii , bo to jest forum i jesli cos wystawiasz to zdaj sobie sprawe z konsekwencji , ze kazdy moze to ocenic. Polski gs jest do dupy i nikomu nie polecam.

Odnosnie squiga - jest duzo duzo lepszy od chukki.

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

napisalem tak bo squig byl robiony kilka lat temu i teraz nie potrzebuje opini typu "popraw to..." , a co do negatywnych opini to wiem ze ten squig jest zrobiony na niskim poziomie ... wiec nikt nie musi o tym mi przypominac ... teraz potrafie wykonywac rozne rzeczy w gs na duzo wyzszym poziomie ... co mam nadzieje w niedlugim czasie zaprezentuje w galeri
jescze raz powtorze ze ta fotka jest tylko jako przyklad ze poczatkujaca osoba moze ulepic squgiga

Edit : zreszta mam to w d.... :P jak chcecie to piszcie sobie co chcecie ... wkoncu to forum publiczne ....

Awatar użytkownika
pio_eustachy
Wałkarz

Post autor: pio_eustachy »

Treevill pisze:Edit : zreszta mam to w d.... :P jak chcecie to piszcie sobie co chcecie ... wkoncu to forum publiczne ....
W takim razie ja też coś dopisze - chyba ulepię parę własnych Squigów. :wink:
Szaman pisze:
Bonczek pisze:Ale nie możesz zaprzeczyć, że wolałbyś grać czymś takim niż kawałkiem kartki lub kartoflem?
w morde tez wolalbym dostac piescia niz kijem...
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Byle tylko nie wyszły jak ta chukka, która wygląda jak ostatni crap. Wolał bym juz proxy z samej podstawki zrobic, bez kitu.

Awatar użytkownika
Jasiuuu

naprawde wolałbyś samą podstawke od tej chukki ?

Awatar użytkownika
korek
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: korek »

Yahoo82, w Twojej maszynce, przede wszystkim odstrasza cięciwa, jeśli zamiast tego co tam jest dasz jakiś sznureczek, kordonek czy inną dratwę... to będzie to o wiele lepiej wyglądało...
A jeśli chodzi o samoróbki, to myślę że zawsze trzeba próbować swoich sił, co nie znaczy że zawsze trzeba owoce swojej pracy wystawiać na forum... ;P

ODPOWIEDZ