Dwarf Warriors
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
- Temple Guard
- Falubaz
Dwarf Warriors
Z jednej strony rewelacyjna piechota w atrakcyjnej cenie - WS4, T4, Ld9, save 3+/4+, a wszystko to za 9 punktów, jest to jeden z najlepszych oddziałów piechoty w grze pod względem cena-jakość. Ze statystyk można się przyczepić do siły przebicia. S3 i 1A to żenada, a broń wielka kosztuje 2 punkty i zostajemy z savem 5+ - nie opłaca się. Druga wada to brak możliwości wzięcia sztandaru runicznego, a zwykły +1 CR często zmieniłby losy walki. Tak więc mimo świetnych statystyk mogą spokojnie przegrać przez static CR nawet z najbardziej lamerską piechotą (wystarczy, że będzie ona miała outnumber, bo nie można liczyć, że 5-6 atakami z S3 na pewno się kogoś zabije, by uzyskać choćby remis). A więc czy wystawiacie starych dobrych warriorów? Ja muszę przyznać, że gdy kminiłem nad rozpiską na 2000 punktów to nie miałem zamiaru ich wystawić - w core'ach chciałem Longbeardów (dzięki zasadzie, że można mieć ich 1 oddział więcej, gdy wystawi się Lorda) i 2 x Thunderers.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
wojów zawsze conajmniej 1 oddział... chociazby dlatego, że są najtańszą krasnoludzką jednostką a mnie wkurza, że przeciwnik jest zawsze liczniejszy i staram się miec przynajmniej 3 klocuszki do walki... jednym z nich są zawsze warriorzy... czasem grywałem na 2x20 warriors+15 longbeards na małe punkty i też sie sprawdzało...
ogólnie na warriorsów nie narzekam chociaz raz potrafią rozwalic elitarny oddział lub go trzymac bardzo długo a raz dają dupy i uciekają lub są wybijani ale taki już los... i tak ich wystawiam i wystawiac będe (chyba że kiedyś wrzucą minersów z powrotem do Core
).
ogólnie na warriorsów nie narzekam chociaz raz potrafią rozwalic elitarny oddział lub go trzymac bardzo długo a raz dają dupy i uciekają lub są wybijani ale taki już los... i tak ich wystawiam i wystawiac będe (chyba że kiedyś wrzucą minersów z powrotem do Core

Mimo ze staticiem moga przegrac combata to jednak w zestawieniu cena/jakos wychodza genialnie. poza tym zawsze mozna im wrzucic jakiegos herosa albo zmiekczyc czajacego sie na nich agresora maszynka/strzelcami.
imho super jednostka.
imho super jednostka.
- Temple Guard
- Falubaz
Śmieszne jest to, że mogą przegrać ze slave'ami, ale za to zwykła ciężka kawaleria z 1 atakiem nie ma z nimi szans od przodu, bo to twarde bydlaki i wówczas to oni mają przewagę w static CR 

Gwardia umiera, ale się nie poddaje
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Ja zawsze wystawiam warriorow, bo kto ma taka piechote z T4 sv3/4 i LD9 gdzie z tarcza wychodzi 10pts model, ja ich zawsze wystawiam 25, albo 24 jak mam zamiar wsadzic tam boha, i jesli trzymasz sie nimi 6"od longow i 12"od BSB to naprawde ci panowie moga ustac cala bitwe
mamo, dostalem dzisiaj trzy szostki z religii ;]

o warriorach powiem tak :
Masakrator Gorzów 2006;
trzymali Bloodzia i Demonic heralda, 2 Bloodzio testował się na zniknięcie
według mnie zajebisty oddział...zwłaszcza jak masz bsb i longów w pobliżu
jeden klocek musi byc zawsze...herosik z kamieniem i możemy trwać do końca bitwy..
ps: w 5 edycji każdy oddział dwarfów (poza slayerami) mógł brac runiczny banner bez względu na koszt punktowy
Masakrator Gorzów 2006;
trzymali Bloodzia i Demonic heralda, 2 Bloodzio testował się na zniknięcie
według mnie zajebisty oddział...zwłaszcza jak masz bsb i longów w pobliżu
jeden klocek musi byc zawsze...herosik z kamieniem i możemy trwać do końca bitwy..
ps: w 5 edycji każdy oddział dwarfów (poza slayerami) mógł brac runiczny banner bez względu na koszt punktowy
Warriorzy to zajebisty oddzial... Nie wiem czemu ale jeden z moich ulubionych...
Twarde jak na Krasnoludy przystalo, wyposazone w krasnoludzka stal i pozadne pancerze i łodwazne... Ale nadal nie sa tak dobrzy jak kiedys...
Docenilem ich kiedy grajac HE i innymi armiami przeciwko dwarfom i stojac na przeciwko warriorow nie mialem jak skubancow ugryzc... Albo stalem w nich albo musialem szarzowac czyms naprawde mocnym... nie mowiac ze wystrzelac ich jest tez diabelnie trudno... Nawet jak szarzuje sie w nich czyms mocnym ala choseni to jest ten dreszczyk ze sie mozna nie przebic...
Ja ich biore zawsze! 

Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
Jak wiedze na forum teksty tego typu :

to przypomina mi się jeden cytat z AB o długobrodych "Długobrodzi bezustennie zrzędzą, a to, że dzisiejsze gobliny są mniejsze i słabsze niż dawniej bywało, a to, że nic nie jest wykonane tak dobrze jak ongiś. "Celedor11 pisze:Ale nadal nie sa tak dobrzy jak kiedys...

I tak wlasnie robimy specjalnie ot co a jesli sie myle to moj ojciec byl orkiem... Niech Grungni zaswiadczy! I na brode Griminira konczmy ten offtop... 

Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
Czy ktoś próbował kiedyś wystawić armię na 2k w samych warriors ? Mi wyszło osiem klocków po 20 z fcg i kowalem na kowadle do popychania ich. Ciekawi mnie jak takie coś by się sprawdziło, zwłaszcza że w razie potrzemy kowadło może nas wspomóc także innymi runami.
U mnie oni zadziwiają albo swoją skutecznością albo plewnością. Generalnie jak nie uciekną od Feara/Terroru to jest dobrze (niestety uciekają troche ponad statystyke - około 50%). Nie jest to oddział na którym polegam, ale raczej się przydają. Ostatnio walczyli z kroxami i biegaczem i ciagle wygrywali o muzyka - więcej szczęścia niż rozumu, ale i tak jestem zadowolony. Pewnie się to na mnie zemści w przyszłości i w następnej walce przegrają ze Slave'ami ;p