Dwarf Warriors

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Dwarf Warriors

Post autor: Temple Guard »

Z jednej strony rewelacyjna piechota w atrakcyjnej cenie - WS4, T4, Ld9, save 3+/4+, a wszystko to za 9 punktów, jest to jeden z najlepszych oddziałów piechoty w grze pod względem cena-jakość. Ze statystyk można się przyczepić do siły przebicia. S3 i 1A to żenada, a broń wielka kosztuje 2 punkty i zostajemy z savem 5+ - nie opłaca się. Druga wada to brak możliwości wzięcia sztandaru runicznego, a zwykły +1 CR często zmieniłby losy walki. Tak więc mimo świetnych statystyk mogą spokojnie przegrać przez static CR nawet z najbardziej lamerską piechotą (wystarczy, że będzie ona miała outnumber, bo nie można liczyć, że 5-6 atakami z S3 na pewno się kogoś zabije, by uzyskać choćby remis). A więc czy wystawiacie starych dobrych warriorów? Ja muszę przyznać, że gdy kminiłem nad rozpiską na 2000 punktów to nie miałem zamiaru ich wystawić - w core'ach chciałem Longbeardów (dzięki zasadzie, że można mieć ich 1 oddział więcej, gdy wystawi się Lorda) i 2 x Thunderers.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

wojów zawsze conajmniej 1 oddział... chociazby dlatego, że są najtańszą krasnoludzką jednostką a mnie wkurza, że przeciwnik jest zawsze liczniejszy i staram się miec przynajmniej 3 klocuszki do walki... jednym z nich są zawsze warriorzy... czasem grywałem na 2x20 warriors+15 longbeards na małe punkty i też sie sprawdzało...

ogólnie na warriorsów nie narzekam chociaz raz potrafią rozwalic elitarny oddział lub go trzymac bardzo długo a raz dają dupy i uciekają lub są wybijani ale taki już los... i tak ich wystawiam i wystawiac będe (chyba że kiedyś wrzucą minersów z powrotem do Core ;) ).
Obrazek

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

jako ze praktykuje ostatnoi stromniego moi warriorsi juz nie przegrywaja z byle lamerską piechotą ;)

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Mimo ze staticiem moga przegrac combata to jednak w zestawieniu cena/jakos wychodza genialnie. poza tym zawsze mozna im wrzucic jakiegos herosa albo zmiekczyc czajacego sie na nich agresora maszynka/strzelcami.

imho super jednostka.

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Śmieszne jest to, że mogą przegrać ze slave'ami, ale za to zwykła ciężka kawaleria z 1 atakiem nie ma z nimi szans od przodu, bo to twarde bydlaki i wówczas to oni mają przewagę w static CR :)
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

mi jeszcze nigdy ze slave'ami nie przegrali... a raz ich od boku zaszarżowały szczurki a i tak ustali i po 4 turach walki złamali śmierdzieli... oddział porządny i tyle...
Obrazek

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Post autor: HarryAxe »

poza tym wojacy wspomagani przez BSB w 12" mogą naprawdę długo stać...

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Post autor: k.a.r.p »

Rzeczywiście świetna jednostka za takie pkt. jednakże są oni niedoceniani bo słabo wypadają na tle innych krasnoludów, no ale nie można mieć wszystkiego.
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
slonkutno
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: slonkutno »

Ja zawsze wystawiam warriorow, bo kto ma taka piechote z T4 sv3/4 i LD9 gdzie z tarcza wychodzi 10pts model, ja ich zawsze wystawiam 25, albo 24 jak mam zamiar wsadzic tam boha, i jesli trzymasz sie nimi 6"od longow i 12"od BSB to naprawde ci panowie moga ustac cala bitwe
mamo, dostalem dzisiaj trzy szostki z religii ;]

Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

o warriorach powiem tak :
Masakrator Gorzów 2006;
trzymali Bloodzia i Demonic heralda, 2 Bloodzio testował się na zniknięcie
według mnie zajebisty oddział...zwłaszcza jak masz bsb i longów w pobliżu
jeden klocek musi byc zawsze...herosik z kamieniem i możemy trwać do końca bitwy..
ps: w 5 edycji każdy oddział dwarfów (poza slayerami) mógł brac runiczny banner bez względu na koszt punktowy

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

Wariorzy to najlepsza jednostka w Armi Dwarfs - zawsze biorę 2 klocki bo nie gram na strzelcach wcale - potrafią wytrzymać bardzo dużo a w połączeniu ze stromnim wymiatają!

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Post autor: HarryAxe »

true true :D

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Warriorzy to zajebisty oddzial... Nie wiem czemu ale jeden z moich ulubionych... :D Twarde jak na Krasnoludy przystalo, wyposazone w krasnoludzka stal i pozadne pancerze i łodwazne... Ale nadal nie sa tak dobrzy jak kiedys... :wink: Docenilem ich kiedy grajac HE i innymi armiami przeciwko dwarfom i stojac na przeciwko warriorow nie mialem jak skubancow ugryzc... Albo stalem w nich albo musialem szarzowac czyms naprawde mocnym... nie mowiac ze wystrzelac ich jest tez diabelnie trudno... Nawet jak szarzuje sie w nich czyms mocnym ala choseni to jest ten dreszczyk ze sie mozna nie przebic... :wink: Ja ich biore zawsze! :)
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Thorin108
Pseudoklimaciarz

Post autor: Thorin108 »

Jak wiedze na forum teksty tego typu :
Celedor11 pisze:Ale nadal nie sa tak dobrzy jak kiedys...
to przypomina mi się jeden cytat z AB o długobrodych "Długobrodzi bezustennie zrzędzą, a to, że dzisiejsze gobliny są mniejsze i słabsze niż dawniej bywało, a to, że nic nie jest wykonane tak dobrze jak ongiś. " :D
:D PATOLOGIA MUSI BYĆ !! :D

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

prawda, prawda, tak jest w istocie...

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

I tak wlasnie robimy specjalnie ot co a jesli sie myle to moj ojciec byl orkiem... Niech Grungni zaswiadczy! I na brode Griminira konczmy ten offtop... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

bo widzisz synku, za naszych czasów ..... :D
true true

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Czy ktoś próbował kiedyś wystawić armię na 2k w samych warriors ? Mi wyszło osiem klocków po 20 z fcg i kowalem na kowadle do popychania ich. Ciekawi mnie jak takie coś by się sprawdziło, zwłaszcza że w razie potrzemy kowadło może nas wspomóc także innymi runami.

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

przydal by sie do tego bsb ze stromnim na przyklad. albo jakis klocek elity z ciekawymi bannerkami.

Awatar użytkownika
Menace
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Menace »

U mnie oni zadziwiają albo swoją skutecznością albo plewnością. Generalnie jak nie uciekną od Feara/Terroru to jest dobrze (niestety uciekają troche ponad statystyke - około 50%). Nie jest to oddział na którym polegam, ale raczej się przydają. Ostatnio walczyli z kroxami i biegaczem i ciagle wygrywali o muzyka - więcej szczęścia niż rozumu, ale i tak jestem zadowolony. Pewnie się to na mnie zemści w przyszłości i w następnej walce przegrają ze Slave'ami ;p

ODPOWIEDZ