Ogry 1650

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Maciek P.
Falubaz

Ogry 1650

Post autor: Maciek P. »

Bruiser (DHW, Ward 5+, handguny, przerzut brejka x1, re-roll save x1) 190 pkt
Butcher (Siege Breaker (+3S), -1 Ld) 180 pkt
Butcher (2 x Dispell Scroll) 180 pkt

4 Ogry + Stb,muz, look-out 175pkt
4 Ogry + Stb,muz, look-out 175 pkt
3 Ironguty 144 pkt
3 ironguty 144 pkt
8 trappers 48 pkt
21 Gnoblars 42 pkt
21 Gnoblars 42 pkt
Scraplauncha 165 pkt
Scraplauncha 165 pkt

total: 1650 pkt
modeli: 69 ;)
casting: 6
dispell: 4

------------------------------------------------------------------------------

W terorii wygląda to nawet ok. Dużo mnie, jest czym przywalić, mocno czaruje (mogę jeszcze zamienić jednego scrolla na bound spell d6 S4)

Ale i tak mam wizje jak wszystko spieprza, albo odbija się od zwykłych, 4-ro szeregowych klocków z nędznym WS3, panikuje od strzałów S3, ucieka od terroru, jest miażdżone albo większą szarżą i większym WS kawalerii, albo static CR-em piechoty. Plewy...
Ostatnio zmieniony 31 sty 2008, o 14:50 przez Maciek P., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Skoro masz taką wizję to dlaczego wystawiasz duże oddziały bulli, które piechoty nie przepychają zamiast dużych oddziałów Irongutów, które to robią i do tego mają wyższy Ld więc mniejsza szansa, że uciekną?
A licky boom boom down!!!

Maciek P.
Falubaz

b_sk pisze:Skoro masz taką wizję to dlaczego wystawiasz duże oddziały bulli, które piechoty nie przepychają zamiast dużych oddziałów Irongutów, które to robią i do tego mają wyższy Ld więc mniejsza szansa, że uciekną?
Bulle po to, żeby dłużej mieć look-out-sir. Gdybym w tym samym celu wystaiwał Ironów, to kazy model jest o 13 pkt droższy. A z generałem i tak mają Ld8. Lepiej centrum posłać ogry z Ld generała a flankami Ironów ze swoim Ld, niż odwrotnie.

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Ja bym jednak 1 oddział bulsów 1 gnoblarów , 1 gnoblarów trapersów 1 katapulte i riksona(tą bestie) dał
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Mam prośbę pisz ceny oddziałów i końcowy total score. Ja bym trochę pozmieniał. Zamien ilość bullsów na ironów i nie opłaca się dawać sztandary łatwo schodzą.Butcherom ja bym dał banstick i dispell scroll a drugiemu skull mantle i dispell scroll.

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

bohaterowie złożeni dobrze....tylko nie mam pojęcia co to jest DWH (dwuręczna broń, czy druga??)

co to bullich to odbijają się oni od wszystkiego co nie jest fastem i maszyną... więc tych panów ściąłbym do 3 z muzykami... to jest 115p. a jeżeli chcesz mieć trochę mocniejszych to 4-ki z dwiema brońmi i muzykiem 150? kosztują

Ironi sprawdzają się optymalnie w liczbie 4+ z muzykiem i sztandarem...więc takich wystawiam,

Gnoblarki> ja też je kocham...żadnych minusów, szkoda że muszą wlec za sobą ogry ;)

Katapki... silny rydwan, killing blow :) no i fajna mina przeciwnika jak masz misfire :D

Maćku, Twoja koncepcja z ustawieniem oddziałów bulich w środku i ironów na flankach jest dobra...tylko że przez 4 bulich przebije się 10 kawy imperialnej...które wtedy pójdą środkiem...:) 5-6 i musisz wbić na nich stubborn czy regeneracje...inaczej idą do piachu...takie jest moje zdanie poparte porażkami jeśli chodzi o bule :D

wrzuce tutaj swoją wersje rozpy i zobaczysz o co mi chodzi :D

Maciek P.
Falubaz

Kedziorson pisze:bohaterowie złożeni dobrze....tylko nie mam pojęcia co to jest DWH (dwuręczna broń, czy druga??)

Double Handed Weapon (tak to się chyba tłumaczy - czyli broń dwuręczna)
co to bullich to odbijają się oni od wszystkiego co nie jest fastem i maszyną... więc tych panów ściąłbym do 3 z muzykami... to jest 115p. a jeżeli chcesz mieć trochę mocniejszych to 4-ki z dwiema brońmi i muzykiem 150? kosztują
Sztandary są tylko po to, żeby zapewnić bohaterom look-out sir. I po nic więcej. Te oddziały nie przyjmą żadnej szarży! W planach jest tylko flee i ewentualna szarża z boku. Nic więcej.
Ja tylko rzucam panika, panika, 2D6 S2 no save, 2D6 S2 no save, bach ze śmieciary, bach ze śmieciary...
Ironi sprawdzają się optymalnie w liczbie 4+ z muzykiem i sztandarem...więc takich wystawiam
Nie potrafię sobie wyobrazić żadnego oddziału ogórw, który ustoi jakąś szarże. z WS3? prawie bez save?. Więc puszcze je bokiem, i będe liczyć na jakąs szarże z flanki. A do tego 3 lesza niż 4 ze sztandarem, bo mniej serce boli jak zejdzie od jakieś głupiej paniki
Gnoblarki> ja też je kocham...żadnych minusów, szkoda że muszą wlec za sobą ogry ;)
Tanie mięsko z +3 za szeregi do CR i fajny screen. Polecą do przoedu na pożarcie, żeby zblokowąć wroga i narazić go na jakieś szarże z boku. dobry oddziałek. Byle się nie zapultać i żeby mi na 1 nie zablokowały całej armii :)
Katapki... silny rydwan, killing blow :) no i fajna mina przeciwnika jak masz misfire :D
Cóż, ryzyko jest. Ale ostatecznie przekonało mnie to że to jednak silny rywan. I strzela co turę, i nie ucieknie jak straci jeden model (jak 3 Leadbelcherów którzy kosztują dokładnie tyle samo). Poza tym np. na WE taki rywan wjeżdżając w driady może cokolwiek zrobić (nie mówie, że strasznie dużo), a Leadbelcherzy mogą najwyżej mężnie zginąć posiekani na kawałki.
Maćku, Twoja koncepcja z ustawieniem oddziałów bulich w środku i ironów na flankach jest dobra...tylko że przez 4 bulich przebije się 10 kawy imperialnej...które wtedy pójdą środkiem...:) 5-6 i musisz wbić na nich stubborn czy regeneracje...inaczej idą do piachu...takie jest moje zdanie poparte porażkami jeśli chodzi o bule :D
Tak jak napisałem: żadnego przymowania szarż! Same flee i screenowanie się Gnolarami. Dobrze wiem, że nie Bullsami mogę nie ustać nawet screamerów...

Maciek P.
Falubaz

Młody Pajak pisze:Mam prośbę pisz ceny oddziałów i końcowy total score. Ja bym trochę pozmieniał. Zamien ilość bullsów na ironów i nie opłaca się dawać sztandary łatwo schodzą.Butcherom ja bym dał banstick i dispell scroll a drugiemu skull mantle i dispell scroll.
Ceny dopisane.
Siege Braker dale kopa w HtH (mam 2 bohaterów z S7).
Taki mag bije w treemana 3+, 3+ no save, a w czołg auto hity, 3+, save 5+, 1 rana=D6 ran.
Tylko jeden hero do walki imho to za mało. A tak mam przynajmniej "namiastkę".
Panowie, zdajcie sobie sprawę, że Butcher (czyli mag!) jest w stanie wygrac pojedynek z prawie każdym zwyczajnym herosem na mniej niż 2K. Dlaczego? Bo ma 4 rany i T5, oraz bije z S7 (a wrogowie zwykle mają 2 rany i 3 ataki). I może się leczyć!

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Maciek Paraszczak pisze:
Ironi sprawdzają się optymalnie w liczbie 4+ z muzykiem i sztandarem...więc takich wystawiam
Nie potrafię sobie wyobrazić żadnego oddziału ogórw, który ustoi jakąś szarże. z WS3? prawie bez save?. Więc puszcze je bokiem, i będe liczyć na jakąs szarże z flanki. A do tego 3 lesza niż 4 ze sztandarem, bo mniej serce boli jak zejdzie od jakieś głupiej paniki
Moi Ironguci z War Bannerem regularnie przyjmują szarże i bardzo często te szarże w tej samej albo następnej turze odbijają.

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Maćku kiedy jakieś plejtesty przegiętych ogrów ? Czekam z niecierpliwością na wyniki . ;)
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Ja tez sie pisze na sparing z moimi WE

Maciek P.
Falubaz

Byłem wczoraj oglądać co tam z armią. Będzie na Lublin. Grube murzyny obrastają w piórka. Na Jędrusiu się też z nimi chyba pojawie

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

w Lublinie możliwe, że wkońcu wymienimy poglądy na temat grubasków na żywo :D też się szykuje ....ale z całkiem inną rozpą chyba

Maciek P.
Falubaz

Kedziorson pisze:w Lublinie możliwe, że wkońcu wymienimy poglądy na temat grubasków na żywo :D też się szykuje ....ale z całkiem inną rozpą chyba
Ależ ja jestem czytym teoretykiem :D Zagrałem tłuściochami 2 bitwy na 1300 i to, ponieważ grałem z moją przyszlą żoną, można powiedzieć, że grałem sam, ze sobą :) (udało mi się raz wygrać, i raz przegrać :D )
Cóż, zobaczymy jak to wyjdzie w praniu

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

zobaczymy, zobaczymy :D
ja tylko wywale tyranta i jednego maga :D i już będzie 1650 ;)

blady da'Rasta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: blady da'Rasta »

zdecydowanie odradzam scraplaunche - nie dosc ze jak to rydwany padaja od S7, to jeszcze ich elitarne ld :( powoduje ze najprostsza metoda na nich jest wysunac jakis klocek piechoty - sama sie wtedy zabije... oczywiscie mozna je trzymac w poblizu generala ale: 1. on tez nie blyszczy ld-kiem, 2. nie wszystko zawsze moze stac obok gienia...

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Scraplaunche wiadomo, że nie są boskie, ale są solidne i pełnią wiele użytecznych funkcji.

Natomiast brak bangsticka dość znacznie osłabia Ci magię.

Maciek P.
Falubaz

ksuM pisze:Scraplaunche wiadomo, że nie są boskie, ale są solidne i pełnią wiele użytecznych funkcji.

Natomiast brak bangsticka dość znacznie osłabia Ci magię.

Co do Scraplaunchy: dokładnie jak napisał KsuM...bez rewelacji, ale to twarde bestie. Albo będa w okolicach generała, albo będą razem - wtedy ewentualna szarża na klocek wroga wcale nie musi się skończyć dla nich źle. Poza tym...jak nie generał, i nie dwie razem, to zawsze mogę je zblokować Gnoblarami tak, żeby na nic nie mogły szarżować, ale mogły strzelać.
A S7...cóż, z armiami strzelającymi i tak mam marne szanse, a biegaczy/chaośników z flailami jakoś będe się starał wymanewrować

A bankstick....cóż, w pierwszej wersji rozpiski był, ale po przemyśleniach, stwierdziłem, że 1 scroll to mało. A D6S4 co zabije? 1-2 driady? 0,5 kawalerzysty na turę? Oczywiście jest przydatne, ale scroll musi być, jak również drugi hero z S7
A magia i tak mocna. Mogę rzucić nawet 6 czarów. A 4 bardzo nieprzyjemne (2xpanika,2x 2D6 S2 no save)

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

No dobra, to skoro taka dyskusja się wywiązała to wrzucę swoją wersję ogrów:
1 Bruiser @ 189 Pts
General; Luck Gnoblar (x1); Ogre Club; Heavy Armour
Siege Breaker [30]
Wyrdstone Necklace [20]

1 Butcher @ 180 Pts
Dispel Scroll [25]
Bangstick [25]

1 Butcher @ 180 Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

3 Ogre Bulls @ 127 Pts
2ndWeapon; Musician

3 Ogre Bulls @ 127 Pts
2ndWeapon; Musician

21 Gnoblars @ 42 Pts

21 Gnoblars @ 42 Pts

9 Gnoblar Trappers @ 54 Pts

4 Ironguts @ 252 Pts
Look-Out Gnoblar; Standard; Musician
War Banner [25]

4 Ironguts @ 227 Pts
Look-Out Gnoblar; Standard; Musician

3 Ironguts @ 154 Pts
Musician

1 Gorger @ 75 Pts

Casting Pool: 6

Dispel Pool: 4

Models in Army: 72

Total Army Cost: 1649

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

nie lepiej skull mantle zamiast scrolla?
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

ODPOWIEDZ