HE - 1650 na Narbutta

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Kal_Torak
Masakrator

HE - 1650 na Narbutta

Post autor: Kal_Torak »

Witam,

Ostatecznie zdecydowałem jechać na turniej nowymi HE i zobaczyć co też potrafią zdziałać. Oto rozpa:

Mag 1 lvl
- 2xDS

10 Archers
10 Archers
10 Archers

6 Dragon Princess
- WarBanner
- Muzyk

5 Dragon Princess

14 Whitle Lions
- FCG
- Lion Standard

14 White Lions
- FCG

7 Sword Masters

Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower

W HE staram się iść w ilość, dlatego bohaterów ograniczam do niezbędnego minimum - uważam, że regimenty HE są dużo lepsze niż jacykolwiek bohaterowie. Ponieważ strzelania jest dużo postawiłem na WL, którzy w razie czego mają zatrzymywać przeciwnika lub przedzierać się lasami do pozycji defensywnych przeciwnika. Na flankach stoją DP, którzy mogą robić za uderzenia, oflankowywać lub do kontry. 7 SM stoja z tyłu jeśli przeciwnik ma strzelanie lub wyprowadzani są na przeciwnika, z którymi zwykle sobie świetnie radzą.

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

IMO za duzo lukow... Poza tym spoko... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Kal_Torak
Masakrator

Za dużo? W WE to standardowa ilość. Co być proponował za 10 łuczników?

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Moim zdaniem twoje założenie jest błędne.Ja bym tutaj wstawił bsb,nie wiem jak bez niego mają działać Wl.

Artemis
Chuck Norris

Post autor: Artemis »

Ja bym wyrzucił jedne łuki i dorzucił za to 7 swordmasterów (żeby była 14). I jeszcze 5 pkt. zostanie :D

Kal_Torak
Masakrator

Owszem BSB to jedyny bohater, na którego bym się skusił. Aczkolwiek WL to nie zwykły stubbornujący oddział, który z założenia przegrywa starcie i ma poprostu dzięki stubbornowi przetrwać ileś tam tur walki aby dać czas by coś wpuścić na bok przeciwnika. WL mają sile 6 z WS 5 i całkiem sporą liczbe ataków z ASF. Ci panowie znacznie rzadziej przegrywają walki bo potrafią nabijać rany. Dlatego pozwoliłem sobie BSB darować, dzięki czemu mam za niego dodatkowy regiment. Jesli WL bez BSB będą mi notorycznie uciekały to w niego zainwestuję, lecz dotychczas zwykle nie był mi ten pan potrzebny.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

hmm, jak grałem an turnieju to byle 5 knightów z musicanem zaszarzowałem w WL to zabijali mi max 2 a ja muu brakowałem oddział, podobnie z GS tylko ze tych to ja wystawaim 20 z BSB gdzie ktokolwiek w nich szarzuje od przodu oczwiście bo do boków to ja mam detki, i mam na starcie mam 8 + najczęsciej przewaga, na tych WL bez Magic standardu nie zdasz jakiego terroru i papa, wywal 1 łuki dopakuj SM, poza tym Stubborn to nie wszystko niby ta 8LD ale tez często można niezdać tego breaka

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

No właśnie wl mają tak działać,stoimy stoimy i coś w bok.Jeżeli już potrzebujesz regimentu który będzie wygrywał CC zainwestuj w SM :wink:

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Ja zamiast łukow jednych bym wsadzil moze Tiranoca lub Bsb...
W WE to standardowa ilość. Co być proponował za 10 łuczników?
Ale lucznicy WE sa poprostu lepsi... W nich oplaca sie wydac te punkty a u nas to oni raczej robia tylko to aby wypchac core'a, zajac cwiartke czy zdjac moze fasta... :)

Ja bym bral Bsb bo jak przegrasz to juz nie raz mi sie zdarzalo ze nie zdawalem tego stubborna a w nastepnej turze bym oddzial na loozie przepchnol... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Sword masterzy w takich ilościach szybko zejdą. Nawet do łuków by raczej taka siódemka nie doszła. Za dużo łuków wywal 2 oddziały i dodaj jeszcze oddział dragon princów lub dopakować silną w tej edycji piechotę.

Szymek
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Szymek »

Na twoim miejscu powiększyłbym liczebnie swordmasterów-jeżeli mają coś zdziałać. W chwili obecnej jedna salwa z łuczników potwornie ich masakruje... I zastanowił się nad wystawieniem bsb- może naprawde wiele zdziałać. Ale zamysł pójścia na ilość jest dobry, po małych modyfikacjach rozpiski będzie można tym nieźle cisnąć :D . Pozdr

Kal_Torak
Masakrator

No to pierwsze bitwy testowe mam za sobą :)

Walczyłem głównie z armiami, które posiadały strzeleckie jednostki np. imperium i SM od ostrzału nigdy mi nie schodzili, dzęki silnemu własnemu ostrzałowi. SM w tym wypadku stali jako druga linia za pozycjami luczników poza zasięgiem ostrzału przeciwnika lub ja eliminowałem ostrzał wroga na tyle szybko że szybko wchodzili do gry - zresztą posiadając 5 regimentów do walki przeciwnicy i tak woleli strzelać do WL albo DP lub kontrować mój ostrzał niż łapać tych 7 SM - gdyby do nich probowali na siłę strzelać to bym się nawet ucieszył :). Swoją drogą chyba jednak wolałbym zainwestować w 7 WL :).

WL radzili sobie w walce bez BSB. Aczkolwiek jesli miałbym wyrzucać łuczników spowodowałbym, że to nie narzucałbym inijcatywę armii przeciwnika - nawet defensy czuły się dyskomfortwo, kiedy to ja posiadałem przewagę zasięgu i ostrzału i w dodatku miałem 5 regimentów do walki. Maks z jednych łuczników można zrezygnować. Wtedy zainwestowałbym z standard of balance dla drugich WL. I zostałoby całe 65 puntów na szaleństwo - (na bsb nie starcza chyba ze jakiegos golutkiego za te 110).

Artemis
Chuck Norris

Post autor: Artemis »

za 65 pkt.? Znaleźć gdzieś jeszcze 15 pkt. i wrzucić 5 moich cudownych SW :D

Kal_Torak
Masakrator

Okey zatem pomyślałem o BSB w rozpie i wywalilem jednych łuczników. Rozpa wygląda zatem tak:

Mag 1 lvl
- 2xDS

BSB na koniu z Bardingiem
- Reaver Bow
- Enchanted shield
- Dragon armour
- Halabarda

10 Archers
10 Archers

6 Dragon Princess
- WarBanner

5 Dragon Princess

14 Whitle Lions
- FCG
- Lion Standard

14 White Lions
- FCG
- Standard of Balance

Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower

Za najbardziej użyteczną kombinacje na BSB uznałem reaver bow i enchanted shi;led na koniu. Dzięki możliwosci brania nornalnego strzętu jest zdecydowanie wtedy bardziej uniwersalnym bsb niż jego odpowiednik w armii WE (BSB+hail). BSB da te przerzutki dwóm oddziało WL oraz z łukiem zastąpi odjętą 10 łuczników (sam też jest twardy ma Dodatkowo zainstalowałem standard of balance na drugich WL aby i ich wyłączyć spod oddziaływania strachu - zyskuje też sporo atutów w walce z przeciwnikami z frenzy i hate oraz sam oddział nie panikuje. Niestety odbiło się to również kosztem 7 SM.

Zatem BSB z reaver bow i standard of balance kosztem 7 SM i 10 łuczników. Pytanie czy napewno to opłacalna inwestycja kosztem dwóch regimentów. Nie omieszkam jednak tego przetestować :)

Rybol
Wałkarz

Post autor: Rybol »

Kal_Torak pisze: BSB na koniu z Bardingiem
- Reaver Bow
- Enchanted shield
- Dragon armour
- Halabarda
Rozpa w sumie wporzo, ale czy BSB na koniu może mieć halabardę? Zamiast 10 łuczników i Standard of Balance nie lapiej będzie wrzucić Swordmasterów???

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Opcja z BSB chyba jednak lepsza :) Ogólnie super rozpiska.

Pozdr!

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

IMO BSB z RB (zobaczcie jakie skróty tutaj sie wkradają w nasz kochany język :P) będzie nawet lepszy niż te 10 łuczników. A SoB zawsze się przyda.

No i jest do tego jeszcze jeden plus - 5 dragonow ze wsparciem BSB przepycha klocki od przodu ;)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

ODPOWIEDZ