Biegacze Von Carstein - 2200

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Jedy Knight pisze: . Necrach (chyba nie uwierzyliście w osłabienie magii i śmierć generała VC na dwóch jedynkach?) 3 nekrosów, jeden oddział BK, psy, wilki, ghule, baty, Giganci. Trochę trzeba umieć .
:shock: :shock: :shock: a co to za jednostka ???
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

bigpasiak pisze:
Jedy Knight pisze: . Necrach (chyba nie uwierzyliście w osłabienie magii i śmierć generała VC na dwóch jedynkach?) 3 nekrosów, jeden oddział BK, psy, wilki, ghule, baty, Giganci. Trochę trzeba umieć .
:shock: :shock: :shock: a co to za jednostka ???
Admini wpisali.
Idź spać.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Jedy Knight pisze:Więc spotykamy się 25. :D
Niech się stanie ! :)
Jedy Knight pisze: U mnie był drugi nekros zamiast konnego Thralla, (Count miał CB), co jest ewidentnie silniejsze, gdyż daje normalną wampirzą fazę magii.
Jeden Kloc 14 BK i dwie gołe piątki BK (do łowienia Driad) - gorsze od Twoich trzech jedenastek z trzema bohaterami do walki.
Kosmetyka - tylko 2 x 5 Ghuli, tylko jeden oddział DW "łowca smoków" (trochę szkoda, ale punkty).
No i nie uznawałem armatek - więc nie wziąłem żadnych rarów.

Taka sama, taka sama, a na koniec okazuje sie, ze zupelnie inna. :)
Jedy Knight pisze: W 7 edycji spokojnie starcza na WE klasyczna koncepcja Holana, zmodyfikowana przez Vardena. Necrach (chyba nie uwierzyliście w osłabienie magii i śmierć generała VC na dwóch jedynkach?) 3 nekrosów, jeden oddział BK, psy, wilki, ghule, baty, Giganci.
Jacku, cenie Twoj glos w dyskusji, ale ta rozpiska, to z dla mnie oczywiste 18:2 w plecy na dzien dobry dla VC. To wyjatkowo slaba rozpiska na WE. Nie masz czym walczyc i nie bedziesz mial. Jeden wylosowany Gaze of Nagash Cie nie uratuje. Tym bardziej wskrzeszane zombie. Osobiscie wolalbym swoimi WE grac z VC Vardena, niz ze swoimi biegaczami. Na 25-go wez tez ze soba troche VC - zagramy dwie bitwy. Nic tak nie studzi teoretycznych dysput, jak odrobina praktyki. Zrobimy tak: najpierw ja VC na Twoje WE, potem Ty VC na moje WE.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

bless pisze: Jacku, cenie Twoj glos w dyskusji, ale ta rozpiska, to z dla mnie oczywiste 18:2 w plecy na dzien dobry dla VC. To wyjatkowo slaba rozpiska na WE.
Też tak myślałem.
Obudziłem się po masakrze w plecy w pierwszej partii. Co nie zapobiegło powtórce w drugiej.
Nie jestem najlepszym graczem świata, ale jak mam przewagę "mismatch" na starcie, to raczej się nie obawiam o wynik.

Rozpiska, rozpiską, rozpisce, a jeszcze liczy sie co z nią się robi.
Ja nie za bardzo umiem w ten sposób grać VC, (spokojnie czekać i zimno manewrować) ale spróbuję.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Też nie mam pojęcia jak magujące wampiry mają szanse wygrać z hordowymi WE, ale po tym jak zobaczyłem, że nasz DMPowa rozpiska "na wampiry" dała dupy, to nie jestem pewien niczego :lol:

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Ciekawa rozpiska. Grałem taką na Strategiconie 2002. 4 wampirów biegaczy, 4 kawalerie, 4 oddziały psów (na 2K). Sprawdziła się tak dobrze, że pomimo oddania walkowerem ostatniej bitwy (ouch...ależ ja się źle czułem po nocnej imprezie na której piłem formaline :) ) zająłem 7 miejsce :)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Hmm... Macku, sam dobrze wiesz, jakie zmiany zaszly w batlu od 2002 roku. :) Twoja relacja nie daje mi wiec wiarygodnego rozeznania w mozliwosciach tej armii. Poza tym, moja rozpa jest jednak nieco inna... Nie wiem tylko, czy te zmiany, wymuszone wlasnie przez nowe armie/kombosy, pomoga, czy zaszkodza... ;)
Ale dzieki za opinie !
Obrazek

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

tymi jedenastkami bk zamierzasz grać w formacji 2x6? Wpadł mi taki pomysł do głowy już jakiś czas temu, ale od kilku miesięcy nie grałem i nie miałem okazji przetestować więc ciekaw jestem czy to Ci się sprawdzi...

Czy też zamierzasz zostawić 5 w szeregu i kilku nadliczbowych bk z tyłu trzymać?

Borysss
Chuck Norris

Post autor: Borysss »

Assur pisze: Czy też zamierzasz zostawić 5 w szeregu i kilku nadliczbowych bk z tyłu trzymać?
Szczerze mówiąc to nic nie daje (nie ma bonusu do CR tak i tak), a dodatkowy atak jest jak najbardziej wskazany.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Gralem jednym klockiem BK w formacj 2x6 przez dlugi i czas i sprawdzali sie wysmienicie. :)
Obrazek

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

Szczerze mówiąc to nic nie daje (nie ma bonusu do CR tak i tak), a dodatkowy atak jest jak najbardziej wskazany
szerszy front zmniejsza nieco manewrowność jednostki przy skręcaniu, o to mi chodzi głównie. BK i tak zwykle robią w trakcie bitwy jedną, max 2 istotne szarże. gdyby przez to że zabraknie im cala raz na jakiś czas tracili te szarże to spory problem dla armii jako takiej.

ale cóż, nowa edycja- nowe czasy. dam formacjom 2x6 szanse za jakiś czas

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ja orkowymi boar boyz gram 2x6 juz od 2 lat - dziala. Manewrowosci nie zmniejsza. Rozpa jest ostra, ale mysle, ze z orkami, skavenami i imperium mialaby problem. Pierwsze 2 ze wzgledu na magie i horde, kolejna ze wzgledu na szerokie wymiatanie knightow, dziala, gryfa i st. Z reszta armii w miare, w miare, ale brak mi magii...

Co bys zrobil z magicznymi wampirami? Wtuby straszne :D

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

bless pisze:
Von Carstein Vampire Count @ 340 Pts
General; Magic Level 2
Wolf Form [20]
Ring of the Night [30]
Book of Arkhan [25]
Dispel Scroll [25]

Von Carstein Vampire Thrall @ 155 Pts
Battle Standard Bearer
Wolf Form [20]
Flayed Hauberk [30]

Von Carstein Vampire Thrall @ 143 Pts
Von Carstein; Nightmare, Barding; Heavy Armour; Shield
Sword of Might [20]
The Gem of Blood [25]

Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

11 Black Knights @ 315 Pts
Barding; FCG

11 Black Knights @ 315 Pts
Barding; FCG

11 Black Knights @ 340 Pts
Barding; FCG
War Banner [25]

5 Fell Bats @ 100 Pts

2x 7 Dire Wolves @ 80 Pts
Doom Wolf @ [10] Pts

2x 7 Ghouls @ 56 Pts

2x Cannon @ 85 Pts

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 78
Total Army Cost: 2300
No to sobie Bless przetestował armię :)

Z magicznymi HE (arcymag + 2 małych magów, 10 archerów, 2x5 Helmów, 3 rydwany, 5 Dragonów z BoS, 5 Ellyrianów i 4 RBT).

Mój wybór czarów padł na 2xmetal i 1xlife (dla misstres of marsh, które dzięki bagienku na środku stołu pięknie wkurzało Blessa).

Efekt?
Bless nie dojechał. Ellyrianie blokowali 1 kloc Knightów (który sukcesywnie rozstrzeliwałem). Silverzy i rydwan drugi, a w trzeci szła magia.
Miałem trochę szczęścia - np. łucznicy w 1 turze zabijają wszystkich obsługantów z armaty.
I trochę pecha - miscast, w wyniku którego Bless rzuca za darmo popychaczkę na BK, a ja dispelluję powerami i w zasadzie zamykam sobie fazę magii.

Myślę, że jego armia jest fajna, bo bardzo bardzo szybka. Ale takie HE jak moje, były dla Blessa prawdziwą mordęgą.
Może na WE by się sprawdziły ale na HE - na pewno nie.

...
Potem Bless wziął WE, ale to już zupełnie inna historia... :D

ODPOWIEDZ