Lub innymi słowy - ustawowe bezprawieGobo pisze: dura lex sed lex
Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Nie jestem pewien, czy we właściwym temacie, bo to nie do końca będzie wylewanie pomyj
Na LS toczy się obecnie dyskusja n/t nowych demonów.
Między innymi poruszona została kwestia czy gift będący bronią ręczną może być traktowana jako druga broń ręczna na potrzeby zasady "fighting with two hand weapons".
Swego czasu pytałem o analogiczną sprawę - czy pojedyńczy pistolet może być podobnie traktowany (tutaj).
Nie widziałem kwestii pistoletu rozwiązanej ani w uściśleniach ani w FAQ, zatem - skoro sprawa jest w zasadzie ponownie rozpatrywana - czy LS mogłoby się i do tego odnieść?
Pozdrawiam
Na LS toczy się obecnie dyskusja n/t nowych demonów.
Między innymi poruszona została kwestia czy gift będący bronią ręczną może być traktowana jako druga broń ręczna na potrzeby zasady "fighting with two hand weapons".
Swego czasu pytałem o analogiczną sprawę - czy pojedyńczy pistolet może być podobnie traktowany (tutaj).
Nie widziałem kwestii pistoletu rozwiązanej ani w uściśleniach ani w FAQ, zatem - skoro sprawa jest w zasadzie ponownie rozpatrywana - czy LS mogłoby się i do tego odnieść?
Pozdrawiam
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Możesz wskazać źródło? Na podstawie odpowiedzi Gava, czy na podstawie zapisu z rulebooka przy brace of pistols?
Pytam, bo:
a) w rulebooku nie ma informacji, że tylko dwa pistolety (a nie np. jeden + bazowy hand weapon) korzystają z zasady walki dwiema brońmi,
b) odpowiedź Gava jest w najlepszym wypadku nieoficjalna (i niekonsekwentna).
Poza tym w temacie demonów sugerujesz, że uznanie giftów za zwykłe przedmioty - a w konsekwencji giftu broni za hand weapon - powinno skutkować możliwością korzystania z zasady walki dwiema brońmi. Skoro tak, to dlaczego pistolet, który przecież "count as hand weapon" w połączeniu z bazowym hand weaponem nie może z niej korzystać? Z resztą z uwagi na Twoją argumentację właśnie wrzuciłem tutaj pytanie o pistolet.
Pozdrawiam
Możesz wskazać źródło? Na podstawie odpowiedzi Gava, czy na podstawie zapisu z rulebooka przy brace of pistols?
Pytam, bo:
a) w rulebooku nie ma informacji, że tylko dwa pistolety (a nie np. jeden + bazowy hand weapon) korzystają z zasady walki dwiema brońmi,
b) odpowiedź Gava jest w najlepszym wypadku nieoficjalna (i niekonsekwentna).
Poza tym w temacie demonów sugerujesz, że uznanie giftów za zwykłe przedmioty - a w konsekwencji giftu broni za hand weapon - powinno skutkować możliwością korzystania z zasady walki dwiema brońmi. Skoro tak, to dlaczego pistolet, który przecież "count as hand weapon" w połączeniu z bazowym hand weaponem nie może z niej korzystać? Z resztą z uwagi na Twoją argumentację właśnie wrzuciłem tutaj pytanie o pistolet.
Pozdrawiam
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
Nie pomyje i żale (bo prace dobre, i dobrze że są - dzień bez wazeliny to dzień stracony ), tylko na szybko komentarz do tego co przed chwilą przeczytałem, bo samego mnie to nurtuje.
Wg mnie to powinno zależeć od danego Heralda: palanquin taka podstawka jak Epidemius (chyba 50 x 50, nie miałem jeszcze styczności), juggernaut jak ... inne juggery , steed of Slaanesh jak steedy seekerek (to ten sam stwór) i pozostaje tylko dysk, na którego nie ma "oficjalnego" w tej chwili modelu (heralda jeszcze nie ma do demonów, a z listy Chaosu dysk jako taki zniknął, zastąpiony demonic steedem), ale dotychczas był 50 x 50. Choć 40 x 40 brzmi ciekawie.Barbarossa, na zlustrowanym pisze: 12) jaka podstawke powinni miec heraldzi demoniczni na daemonic mountach odpowiednich?
Barbarossa stawiałbym na 40x40
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
10) Jaka podstawke powinien miec hellsteed?
a) 25x50
b) 40x40
c) 50x50
a) 25x50 Barbarossa jest normalnym jednowowundowym mountem, tyle, że lata
Shino: C
Malal C
Pogięło was?
Zmieńcie to, ale już.
a) 25x50
b) 40x40
c) 50x50
a) 25x50 Barbarossa jest normalnym jednowowundowym mountem, tyle, że lata
Shino: C
Malal C
Pogięło was?
Zmieńcie to, ale już.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Słuchaj.Shino pisze:dlatego, ze? jakies konkretne przeslania ku temu, ze mialo by byc inaczej?
Jest dokładny opis Helsteeda – jest to najtmera. Tylko, że ma skrzydła.
Najtmera ma podstawkę 25x50. Koniec.
Koncepcji z tyłka wziętego ujednolicania podstawek w ramach którego najtmera ma mieć podstawkę 50x50 bo jest to spójne z jakąś „koncepcją” – nie mogę bez używania słów powszechnie uważanych za obraźliwe komentować.
LS wolno wszystko – również narażać się na śmieszność.
Kiedyś turlałem się ze śmiechu i wciągałem smoki z powrotem za stół.
Teraz mogę wstawić pegaza DE na podstawkę 50x50 i sławić mądrość LS, która od piłowania podstawki 40x40 mnie zwolniła.
Keep up the good work.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Przestań.Shino pisze:jest dokladny opis chaos warriora, ze jest to czlowiek tylko zmutowany chaosu.. dlaczego ma 25x25?Jest dokładny opis Helsteeda – jest to najtmera. Tylko, że ma skrzydła.
Wiesz dobrze jaki jest dokładny opis Helsteeda - "Exactly as".
Więc nie pisz fluffowych pierdół w stylu "A pegaz to przecież konik ze skrzydłami, więc czemu nie 25x50" - że niby taka jest moja argumentacja.
To znaczy - jak chcesz sobie tak rozmawiać - to rozmawiaj.
Nie ze mną.
Jacku twoj brak wiary w LS jest zastanawiajacy . Specjalne steedy sa na duzych podstawkach i tyle. Ja tez moge sie przyczepic ze dysk zostal opisane w AB razem ze skrimerami jako jeden z ich rodzajow a te maja mniejsze podstawki niz te proponowane ale afery nie robie
-
- Kretozord
Wydaje mi się, że wielkość podstawki winged nightmara nic nie zmieni bo i tak do oddziałów wchodzić nie może, szkoda tylko ludzi którzy już go na 25x50 zrobili
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
- swieta_barbara
- habydysz
A to moze jak juz przy tym jestescie, to zmiencie podstawki pod pegazami i great eaglem. IMO glupie, ze hellsteed ma wieksza podstawke niz great eagle czy pegaz. Przydalby sie nam taki ogolnopolski base chart, nawet moge go przygotowac, do odwolania sie w dowolnych okolicznosciach. Wiele rzeczy jest tak porozrzucane, ze nie wiadomo, gdzie tego szukac.
A mi się instyktownie wydaje że powinno być 40x40. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, by flying monster (bo nim jest chyba hellsteed wg zasad) miał zwykła kawaleryjska podstawke, tak być nie powinno. Z drugiej strony 50x50 to zdecydowanie za dużo dla takiego małego syfka. Najbliżej mu chyba do pegazów itp jednostek umiejscowionych na 40x40, więc to powinna być prawidłowa odpowiedź.
- swieta_barbara
- habydysz
Jak Assur. Chociaz to wylacznie analogia i opinia, ale nie da sie zrobic tego w zaden inny sposob, bo nie jest tez nigdzie opisane. Trust the force.