Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Gobo pisze: dura lex sed lex
Lub innymi słowy - ustawowe bezprawie
Obrazek

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Gobo gramy zgodnie z AB , a nie z RB zastanów sie zanim coś napiszesz .... a nalepiej zanim zaczniesz pisać o zasadach do danej armii to kup sobie jej książke . :lol2: Pisze o da oczywiście .
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

mam AB do HE ;) z reszta juz niewazne... sprawa sie wyjasnila..

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Nie jestem pewien, czy we właściwym temacie, bo to nie do końca będzie wylewanie pomyj ;)

Na LS toczy się obecnie dyskusja n/t nowych demonów.

Między innymi poruszona została kwestia czy gift będący bronią ręczną może być traktowana jako druga broń ręczna na potrzeby zasady "fighting with two hand weapons".

Swego czasu pytałem o analogiczną sprawę - czy pojedyńczy pistolet może być podobnie traktowany (tutaj).

Nie widziałem kwestii pistoletu rozwiązanej ani w uściśleniach ani w FAQ, zatem - skoro sprawa jest w zasadzie ponownie rozpatrywana - czy LS mogłoby się i do tego odnieść?

Pozdrawiam
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie. jako bronie licza sie dopiero brace of hand weapons

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Dzięki za szybką odpowiedź.

Możesz wskazać źródło? Na podstawie odpowiedzi Gava, czy na podstawie zapisu z rulebooka przy brace of pistols?

Pytam, bo:
a) w rulebooku nie ma informacji, że tylko dwa pistolety (a nie np. jeden + bazowy hand weapon) korzystają z zasady walki dwiema brońmi,
b) odpowiedź Gava jest w najlepszym wypadku nieoficjalna (i niekonsekwentna).

Poza tym w temacie demonów sugerujesz, że uznanie giftów za zwykłe przedmioty - a w konsekwencji giftu broni za hand weapon - powinno skutkować możliwością korzystania z zasady walki dwiema brońmi. Skoro tak, to dlaczego pistolet, który przecież "count as hand weapon" w połączeniu z bazowym hand weaponem nie może z niej korzystać? Z resztą z uwagi na Twoją argumentację właśnie wrzuciłem tutaj pytanie o pistolet.

Pozdrawiam
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

na podstawie RB

w 7 ed. zniknął zapisek, że pistolet to additional hand weapon. Teraz posiadając dwa (brace of pistols) pistolety ma się taką możliwość- wszystko czarne na białym

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Nie pomyje i żale (bo prace dobre, i dobrze że są - dzień bez wazeliny to dzień stracony ;) ), tylko na szybko komentarz do tego co przed chwilą przeczytałem, bo samego mnie to nurtuje.
Barbarossa, na zlustrowanym pisze: 12) jaka podstawke powinni miec heraldzi demoniczni na daemonic mountach odpowiednich?
Barbarossa stawiałbym na 40x40
Wg mnie to powinno zależeć od danego Heralda: palanquin taka podstawka jak Epidemius (chyba 50 x 50, nie miałem jeszcze styczności), juggernaut jak ... inne juggery :), steed of Slaanesh jak steedy seekerek (to ten sam stwór) i pozostaje tylko dysk, na którego nie ma "oficjalnego" w tej chwili modelu (heralda jeszcze nie ma do demonów, a z listy Chaosu dysk jako taki zniknął, zastąpiony demonic steedem), ale dotychczas był 50 x 50. Choć 40 x 40 brzmi ciekawie. ;)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

10) Jaka podstawke powinien miec hellsteed?
a) 25x50
b) 40x40
c) 50x50
a) 25x50 Barbarossa jest normalnym jednowowundowym mountem, tyle, że lata
Shino: C
Malal C

Pogięło was?
Zmieńcie to, ale już.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

dlatego, ze? jakies konkretne przeslania ku temu, ze mialo by byc inaczej?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Shino pisze:dlatego, ze? jakies konkretne przeslania ku temu, ze mialo by byc inaczej?
Słuchaj.
Jest dokładny opis Helsteeda – jest to najtmera. Tylko, że ma skrzydła.
Najtmera ma podstawkę 25x50. Koniec.

Koncepcji z tyłka wziętego ujednolicania podstawek w ramach którego najtmera ma mieć podstawkę 50x50 bo jest to spójne z jakąś „koncepcją” – nie mogę bez używania słów powszechnie uważanych za obraźliwe komentować.
LS wolno wszystko – również narażać się na śmieszność.
Kiedyś turlałem się ze śmiechu i wciągałem smoki z powrotem za stół.
Teraz mogę wstawić pegaza DE na podstawkę 50x50 i sławić mądrość LS, która od piłowania podstawki 40x40 mnie zwolniła.
Keep up the good work.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

jest dokladny opis chaos warriora, ze jest to czlowiek tylko zmutowany chaosu.. dlaczego ma 25x25?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Shino pisze:
jest dokladny opis chaos warriora, ze jest to czlowiek tylko zmutowany chaosu.. dlaczego ma 25x25?
Przestań.

Wiesz dobrze jaki jest dokładny opis Helsteeda - "Exactly as".

Więc nie pisz fluffowych pierdół w stylu "A pegaz to przecież konik ze skrzydłami, więc czemu nie 25x50" - że niby taka jest moja argumentacja.
To znaczy - jak chcesz sobie tak rozmawiać - to rozmawiaj.
Nie ze mną.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

Jacku twoj brak wiary w LS jest zastanawiajacy :). Specjalne steedy sa na duzych podstawkach i tyle. Ja tez moge sie przyczepic ze dysk zostal opisane w AB razem ze skrimerami jako jeden z ich rodzajow a te maja mniejsze podstawki niz te proponowane ale afery nie robie :P

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Wydaje mi się, że wielkość podstawki winged nightmara nic nie zmieni bo i tak do oddziałów wchodzić nie może, szkoda tylko ludzi którzy już go na 25x50 zrobili :|
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

A to moze jak juz przy tym jestescie, to zmiencie podstawki pod pegazami i great eaglem. IMO glupie, ze hellsteed ma wieksza podstawke niz great eagle czy pegaz. Przydalby sie nam taki ogolnopolski base chart, nawet moge go przygotowac, do odwolania sie w dowolnych okolicznosciach. Wiele rzeczy jest tak porozrzucane, ze nie wiadomo, gdzie tego szukac.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Imo ma 25x50 ponieważ... przy palaquinie, juggerze i dysku masz adnotacje, ze sa na wiekszych podstawkach.... przy hellsteadzie nie masz
Release the Przemcio!

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

A mi się instyktownie wydaje że powinno być 40x40. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, by flying monster (bo nim jest chyba hellsteed wg zasad) miał zwykła kawaleryjska podstawke, tak być nie powinno. Z drugiej strony 50x50 to zdecydowanie za dużo dla takiego małego syfka. Najbliżej mu chyba do pegazów itp jednostek umiejscowionych na 40x40, więc to powinna być prawidłowa odpowiedź.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Jak Assur. Chociaz to wylacznie analogia i opinia, ale nie da sie zrobic tego w zaden inny sposob, bo nie jest tez nigdzie opisane. Trust the force.

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Oczywistością było, ze dziadostwo sobie siedzi na 25x50. Dopóki temat nie zawitał tu...
Obrazek

Zablokowany