Żargon, spolszczenia, kwestia polskich tłumaczeń

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

RB już wcześniej był tłumaczony. W jakiejś takiej dziwnej wersji kieszonkowej ale był.

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

ale nie rozprzestrzenił się tłumaczeniem na army booki, w których jest najwięcej nazw których się używa.

i powiem tak - można się uśmiechnąć słysząc polską nazwę, można się roześmiać na głos, ale jak ktoś mówi, że słysząc taką nazwę ma zamiar się spakować i zignorować przeciwnika, tylko dlatego, że on nie mówi tym samym językiem, to to jakaś wiocha jest...

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Wiocha. Masz racje.

Co nie zmienia faktu, że posługiwanie sie inną terminologią niż ogólnie przyjęta (w tym polskojęzycznymi określeniami) powoduję pewne komplikacje w porozumiewaniu sie w czasie gry. Dlatego uważam, że powinno sie dążyć do ujednolicania terminologii a nie odwrotnie. Żeby grało się sprawniej, szybciej i przyjemniej. A gra jest anglojęzyczna i to jest język dla niej "urzędowy"

Samym tłumaczeniom nie mówię nie, ale błędem polskiego wydawcy było tłumaczenie nazw jednostek, zasad specjalnych itp. Albo przynajmniej powinni zostawić oryginalne nazwy chociażby w nawiasach, żeby nowy gracz mógł się z tymi nazwami zapoznać i używać ich w czasie gry na turnieju (ba może nawet ktos by przez to do słownika zajrzał?).

Wiem w czym był problem - chociażby w konieczności pozostawienia oryginalnej długości literówki, szaty graficznej, układu strony itp, ale to był właśnie błąd. Stąd nazwy niejednokrotnie były tłumaczone tak żeby "się zmieściły", a nie żeby "było lepiej".

Ogólnie na plus dla polskiej edycji jest możliwość rozpowszechnienia tego hobby (zaznaczam słowo "możliwość"), na minus jest cała reszta.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Popieram Grzeska.
czasem az warto zadeklarowac strzal z gleby-laaa-gleby, dla samego wyrazu twarzy przeciwnika, ktoremu cale zycie i fanatycznie wazne hobby sie bezczesci w ten sposob ;)

@Christos:
oczywiscie i Ty masz racje. poziom tlumaczen (szczegolnie nazwy zasad i ich 'nieprzetlumaczalnosc' dla osoby znajacej biegle polski i angielski) i ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia.
Ale nie mow mi prosze, ze z rodakiem sie nie zrozumiesz, tylko dla tego ze jego harcownicy sa uparci dzieki wykupieniu irytujacych siecioplotek.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Do dziś nie wiem czym jest "niezłomność" ;)

A tak poważnie - oczywiście, że sie dogadam, ale o zgrozo szybciej z kimś kto używa zwrotów angielskich (choćby spolszczonych) niż z czysto polskimi zwrotami.

Może kwestia przyzwyczajenia. Ale ja nie chcę sie odzwyczajać.

Lord MC
Wałkarz

Post autor: Lord MC »

Wg mnie spolszczenia powinny być robione przez kogoś znającego to hobby, a wtedy nie miałbym nic przeciw nim. Przecież nikt (no dobra, prawie nikt) nie powie mi, że nie wie, że wojownicy to warriors. Chyba proces tłumaczenia z angielskiego na polski w mózgu gracza nie trwa dłużej niż 1 sekundę.
No ale jeśli jest tak jak jest (tzn śmiać sie chce jak sie słyszy niektóre nazwy) to raczej ci co mają polskie podręczniki powinni się nauczyć angielskich nazw. A slang i tak po paru bitwach opanują.

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

możemy godzinami bić pianę, a język i tak zrobi wszystko po swojemu, bo jak świat światem, to nikomu jeszcze nie udało się zmusić języka do posłuszeństwa. poczekajmy, aż życie wszystko zweryfikuje, a tymczasem wypada być dwujęzycznym, co jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło...
Obrazek

Awatar użytkownika
Mikusz
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Mikusz »

Rozumiem, że zaznajomionego czym jest warhammer. Bo ważne jest, żeby przetłumaczył, co to za przedmiot (jednostka), a nie użył żargonu. Jednak pisanie, pisaniem, ale hobby jest coraz bardziej powszechne i tłumaczyć trzeba, i na odwrót.

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Panowie malkontenci o czym mowa? Podczas bitwy, nawet turniejowej, można się spokojnie dogadać w rozsądnym czasie.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Wg mnie spolszczenia powinny być robione przez kogoś znającego to hobby,
A wydaje Ci się że kto je robił?
Bo akurat tak się składa, ze robili je ludzie znający się na hobby.
Zabierz się sam za tłumaczenie i zobacz, jakie potworki Ci powychodzą.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Artemis pisze:Mi się najbardziej podoba:
- kociaki
- uszatki
- chamki
- koksy
- nocniki
- pitka
hmm... czy mógłbyś to przetłumaczyć? Bo chyba nie wszystko rozumiem :oops:
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Jankiel pisze:
Wg mnie spolszczenia powinny być robione przez kogoś znającego to hobby,
A wydaje Ci się że kto je robił?
Bo akurat tak się składa, ze robili je ludzie znający się na hobby.
Zabierz się sam za tłumaczenie i zobacz, jakie potworki Ci powychodzą.
Ale zawsze mozna nie tlumaczyc nazw wlasnych albo pozostawic im angielskie brzmienie.

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Yudokuno pisze:
Artemis pisze:Mi się najbardziej podoba:
- kociaki
- uszatki
- chamki
- koksy
- nocniki
- pitka
hmm... czy mógłbyś to przetłumaczyć? Bo chyba nie wszystko rozumiem :oops:
- lwy HE ? tu nie jestem pewien
- Ushabti
- Hammerers lub Chameleon Skinks
- Kroxigors
- Night Goblins
- Pit of Shades
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Kotki to White Lioni u HE... :wink: W sumie lion chariot moze byc kocim chariotem... :wink: :)
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Bison
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Bison »

Heh mnie się podobają następujące określenia
- krasie / krasule
- lizaki
- bretka
- mroczniaki (propozycja dla fanów M jak miłość - mroczki :D)
- chaośnicy (kto to kuźwa wymyślił?)
- rękawiczka

Chyba nic, ponad to co zostało zapisane nie przychodzi mi już do głowy.

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

u nas sie jeszcze mowie mgr inzynier na master inzyniera :D

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Eee tam technikum elektryczne lepsze :P

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Nie wiem jak gdzie indziej, ale u nas funkcjonuje nazwa "paluszki" (razem z gestem jak z reklamy Twixa) na szósty czar z małego Waaagh! :)

Awatar użytkownika
Mithril
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Mithril »

Większość mi znanych nazw już inni wymienili ale np. Rambo (ala Rambo Gun) - czyli ratling popatrzcie tylko jacy napakowani są ci obsługanci
Obrazek
Dworzec, Gliwice. Mithril: Hej, Młody czy tutaj gwałcą?? Młody: Nie! Dzisiaj jest wtorek:)

Awatar użytkownika
Cresus
Mudżahedin

Post autor: Cresus »

Ja zwykłem mówić o delfinach(DE) i pedałach( :wink: )
a jak już się za głośno gdzieś powie, że trza WuDe kupić, to już w ogóle jest ciekawie :wink:
z tego co pamiętam: furgony- kawaleria saurusów, tak?
i moje ulubione czyli frytki alas missfire :twisted:
Obrazek
SZARŻAAA!!!
new steggie has super huge multi fire high strength big blowguns

ODPOWIEDZ