O overrunach i wpadaniu w bok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

trikk pisze:P.S. Skoro część osób twierdzi, ze EiTW nie jest szarza, to czy to oznacza, ze nie musze maksymalizować modeli w combacie, bo "wjedzam tam, gdzie zetknę się z wrogiem"? Dlaczego mozna robic reakcje?
A ja mam wrażenie, że części osób nie chce się nawet doczytać rulebooka, i po prostu kłucą się dla zasady "moje na wierzchu"

- jedziesz prosto, bo tak jest napisane
- maksymalizujesz jak wpadniesz, bo tak jest napisane
- robisz niektóre reakcje, bo tak jest napisane
- nie skręcasz w strefy, bo nie ma tego napisanego

Zasada jest dosyć prosta, jasna i łatwa, i robienie dodatkowych karkołomnych zapisów po prostu nie jest ihmo potrzebne.

Nie rozumiem co wam tak zalezy na czymś bardziej skomplikowanym

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Maćku, owszem masz rację. Jest o reakcjach, jest o maksymalizacji...
Ale wszedzie masz odnosniki do normalnych szarz...
"[...] since pursuit into fresh enemy is treated as a new charge [...]"
"[...] may only respond to the CHARGE by holding or fleeing [...]"
"[...] they don`t have to make a psychology test to CHARGE them[...]
Nie masz natomiast zapisu "w przeciwieństwie do normalnych szarz, wpadasz w strefe, do ktorej dojedziesz, a nie w tę, w której znajdujesz sie na początku ruchu".

Nie chodzi mi tez o coś bardziej skomplikowanego, a coś bardziej Rulebookowego...

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

moze trzeba troche realistycznie na to popatrzec? biegniesz po linni prostej to nie znaczy po łuku? ;)

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

To, ze biegniesz po prostej nie ma nic wspolnego z szarza Gobo, tylko z samym gonieniem, które wymusza ruch po prostej...
Natomiast przeciez robisz wheele do maksymalizacji, wiec jednak mozna jechać po łuku...

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

to wezmy inna sytuacje... masz model nie latajacy...smoka zostawiamy na polce... powiedzmy bohater an koniu, rzucil na poscig 9 cali i wpada w ten rydwan, obok stoja minoski (brak przejscia) obok nich tez w minimalniej odleglosci stoi herd, a nim kolejne minoski... no i bohaterowi na objechanie tego potrzeba z 25 cali... to jak to rozpatrzec? przefrunie nat tymi oddziałami pomimo braku skrzydel? czy szarza bedzie uznana ze niemozliwa?

ODPOWIEDZ