Mengil Manhides Manflayers
Moderator: Yudokuno
Mengil i jego oddział nie goni wroga, stoją w miejscu by pożywić się ciałami pokonanych. Za każdy złamany oddział lub wycięty co do nogi Mengil i jego ekipa zarabiają dodatkowe punkty zwycięstwa.Roman Lord of the Druchii pisze:w takim razie i tak nie mogą gonić
Ekipa nie jest zła posiada ma całkiem ciekawe wyposażenie: powtarzalne kusze, broń ręczną i broń dwuręczną, sztandar - zrobiony ze skóry brata Mengila xD ach ta rodzinna rywalizacja

MMM to najlepsza piechota w grze, warta jak najbardziej swojej ceny.
Nie istnieja bez obrony magicznej, gdyz kazdy magic missle jest dla nich potwornie niebezieczny. Dlatego jak sie ich bierze to niezbedny jest caddy z 2 scrolami i seal na ktoryms z bohaterow.
Nie istnieja bez obrony magicznej, gdyz kazdy magic missle jest dla nich potwornie niebezieczny. Dlatego jak sie ich bierze to niezbedny jest caddy z 2 scrolami i seal na ktoryms z bohaterow.
Niestety napisane jest: można wystawiać jako specjala w DE i w DoW, a także w innych armiach oprócz Bretki, HE, WE, krasi, jako rar.
Można przez to rozumieć, że wystawiani są tylko jako special.
Można przez to rozumieć, że wystawiani są tylko jako special.
to jest tak sformułowane dlatego nie jestem pewienFor Hire: Any Warhammer army other than Bretonnians,
High Elves, Wood Elves and Dwarfs may hire Mengil’s
Manflayers, as a Rare unit choice. Dogs of War and Dark Elf
armies (including any Dark Elf variant armies, such as the
Cult of Slaanesh) may choose Mengil’s Manflayers as a
Special unit choice.
Tym 'may choose' sugerowałbym się jako, że jeśli chcesz wystawić to wystawiaj. I tylko jako 'special choice'.
No to do takich zawiłości trzeba prosić kogoś, kto zna angielski we wszystkich wariantach. Lub kogoś kto miał już z czymś takim do czynienia.
Dodatkowo w DoW-ach nie obowiązywałyby sloty (wg twojej interpretacji), oprócz core. I następny przykład rydwany u TK. Dlatego zwracam się do użytkowników tego forum o przetłumaczenie 'may choose' i 'may hire'. Jeśli oznacza to mogą nająć i mogą wybrać, to twoja wersja jest jak najbardziej na miejscu.
Dodatkowo w DoW-ach nie obowiązywałyby sloty (wg twojej interpretacji), oprócz core. I następny przykład rydwany u TK. Dlatego zwracam się do użytkowników tego forum o przetłumaczenie 'may choose' i 'may hire'. Jeśli oznacza to mogą nająć i mogą wybrać, to twoja wersja jest jak najbardziej na miejscu.
No tak, ale na logikę rzecz biorąc to było by bez sensu, gdyż albo dana jednostka jest w slotach rare albo special. Więc według mnie te armie które moga wystawiać MMF wystawiają ich w rare a my i DoW wystawiamy w specjalach. Jesli można był by sobie wystawić jednostka według własnego widzimisię raz w jednych raz w drugich slotach to była by to niedorzeczność.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
No i jest problem. Przez to, że zabrakło miejsca, panowie z GW nie napisali zielone jest zielone, a czerwone - czerwone i wg tego można by brać Mengilów w rarach.
Czy Wam się nigdy nie znudzi naginanie zasad?
Jeżeli pierwsza część mówi o tym, jaki slot zajmują w armiach, a potem podaje wyjątki w postaci DoW i DE, wskazując inne sloty, to chyba nalezałoby uznać to za wiążące. Nie ma jednostki, która możnaby wystawiać w zależności od chęci w różnych slotach. Jeżeliby miała się pojawić, to zostałoby to wyraźnie zaznaczone, w stylu:
"Dogs of War and Dark Elf
Special or Rare unit choice."
Dopatrywanie się znaczącej róznicy w hire i choose jest drobnym nadużyciem.
Jeżeli pierwsza część mówi o tym, jaki slot zajmują w armiach, a potem podaje wyjątki w postaci DoW i DE, wskazując inne sloty, to chyba nalezałoby uznać to za wiążące. Nie ma jednostki, która możnaby wystawiać w zależności od chęci w różnych slotach. Jeżeliby miała się pojawić, to zostałoby to wyraźnie zaznaczone, w stylu:
"Dogs of War and Dark Elf
Special or Rare unit choice."
Dopatrywanie się znaczącej róznicy w hire i choose jest drobnym nadużyciem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
W końcu znależli się ludzie, którzy się znają.
No i ja właśnie nie wyszukiwałem się różnicy w 'hire' i 'choose', tylko szedłem tokiem myślenia pytającego. Mam nadzieję, że teraz wszyscy zrozumieją.

Muszę się pochwalić, że dzięki Kubie Paraszczakowi stałem się szczęśliwym posiadaczem 10 mengili z 3 edycji.
Mam wielką nadzieję, że pojawią się nowym kodeksie, jako oddział do wzięcia, bez herosa i sztandarowego.
Mam wielką nadzieję, że pojawią się nowym kodeksie, jako oddział do wzięcia, bez herosa i sztandarowego.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.