Mengil Manhides Manflayers

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
Laska
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Laska »

ej mam takie pytanie czy MMF maja poison jak strzelaja z kuszy czy tylko w walce wrecz??

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

Post autor: Vincent »

mają na wszystkich broniach

Laska
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Laska »

jeszcze mam jedno pytanie czy poison jest magicznym atakiem??

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

nie jest magicznym atakiem, chyba że ma wyszczególnione jak w skavenach :P

Awatar użytkownika
DukeKris
Plewa

Post autor: DukeKris »

Roman Lord of the Druchii pisze:w takim razie i tak nie mogą gonić
Mengil i jego oddział nie goni wroga, stoją w miejscu by pożywić się ciałami pokonanych. Za każdy złamany oddział lub wycięty co do nogi Mengil i jego ekipa zarabiają dodatkowe punkty zwycięstwa.

Ekipa nie jest zła posiada ma całkiem ciekawe wyposażenie: powtarzalne kusze, broń ręczną i broń dwuręczną, sztandar - zrobiony ze skóry brata Mengila xD ach ta rodzinna rywalizacja :D - dzięki któremu są uznawani za zwiadowców. Dzięki sztandarowi przeciwnik dostaje minusy do trafienia z dystansu. Manflyerzy noszą ciężką zbroję co jest bardzo fajną sprawą :) bo wytrzymałość mają iście elficką xD.

ajpinus
Chuck Norris

Post autor: ajpinus »

MMM to najlepsza piechota w grze, warta jak najbardziej swojej ceny.
Nie istnieja bez obrony magicznej, gdyz kazdy magic missle jest dla nich potwornie niebezieczny. Dlatego jak sie ich bierze to niezbedny jest caddy z 2 scrolami i seal na ktoryms z bohaterow.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Ja ich wystawiam i w CHD, i w Kulcie slaanesza, a ostatnio parowo w armi skavenów, oddział kultowy, wart swojej ceny zarówno w pts jak i pln :) POLECAM

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

czy DE mogą wystawiać manflayersów w rare??

Awatar użytkownika
Mikusz
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Mikusz »

Niestety napisane jest: można wystawiać jako specjala w DE i w DoW, a także w innych armiach oprócz Bretki, HE, WE, krasi, jako rar.
Można przez to rozumieć, że wystawiani są tylko jako special.

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

For Hire: Any Warhammer army other than Bretonnians,
High Elves, Wood Elves and Dwarfs may hire Mengil’s
Manflayers, as a Rare unit choice. Dogs of War and Dark Elf
armies (including any Dark Elf variant armies, such as the
Cult of Slaanesh) may choose Mengil’s Manflayers as a
Special unit choice.
to jest tak sformułowane dlatego nie jestem pewien

Awatar użytkownika
Mikusz
Kontakt:

Tym 'may choose' sugerowałbym się jako, że jeśli chcesz wystawić to wystawiaj. I tylko jako 'special choice'.

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

ale jest napisane:
Any Warhammer army other than Bretonnians,
High Elves, Wood Elves and Dwarfs may hire Mengil’s
Manflayers, as a Rare unit choice.
więc dla mnie wynika że DE też mogą

Awatar użytkownika
Mikusz
Kontakt:

No to do takich zawiłości trzeba prosić kogoś, kto zna angielski we wszystkich wariantach. Lub kogoś kto miał już z czymś takim do czynienia.
Dodatkowo w DoW-ach nie obowiązywałyby sloty (wg twojej interpretacji), oprócz core. I następny przykład rydwany u TK. Dlatego zwracam się do użytkowników tego forum o przetłumaczenie 'may choose' i 'may hire'. Jeśli oznacza to mogą nająć i mogą wybrać, to twoja wersja jest jak najbardziej na miejscu.

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

Mikusz pisze:Jeśli oznacza to mogą nająć i mogą wybrać, to twoja wersja jest jak najbardziej na miejscu.
owszem właśnie to oznacza.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

No tak, ale na logikę rzecz biorąc to było by bez sensu, gdyż albo dana jednostka jest w slotach rare albo special. Więc według mnie te armie które moga wystawiać MMF wystawiają ich w rare a my i DoW wystawiamy w specjalach. Jesli można był by sobie wystawić jednostka według własnego widzimisię raz w jednych raz w drugich slotach to była by to niedorzeczność.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Mikusz
Kontakt:

No i jest problem. Przez to, że zabrakło miejsca, panowie z GW nie napisali zielone jest zielone, a czerwone - czerwone i wg tego można by brać Mengilów w rarach.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Czy Wam się nigdy nie znudzi naginanie zasad?
Jeżeli pierwsza część mówi o tym, jaki slot zajmują w armiach, a potem podaje wyjątki w postaci DoW i DE, wskazując inne sloty, to chyba nalezałoby uznać to za wiążące. Nie ma jednostki, która możnaby wystawiać w zależności od chęci w różnych slotach. Jeżeliby miała się pojawić, to zostałoby to wyraźnie zaznaczone, w stylu:
"Dogs of War and Dark Elf
armies (including any Dark Elf variant armies, such as the
Cult of Slaanesh) may choose Mengil’s Manflayers as a
Special or Rare unit choice."

Dopatrywanie się znaczącej róznicy w hire i choose jest drobnym nadużyciem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Bison

Post autor: Bison »

Amen Jankielu

Mikusz nie ma problemu ... 'may' w tym wypadku oznacza jeśli chcesz to masz prawo tylko w taki sposób (bo przecież nikt nie każe Ci wystawiać MMM w każdej rozpisce).

Awatar użytkownika
Mikusz
Kontakt:

W końcu znależli się ludzie, którzy się znają. :wink: No i ja właśnie nie wyszukiwałem się różnicy w 'hire' i 'choose', tylko szedłem tokiem myślenia pytającego. Mam nadzieję, że teraz wszyscy zrozumieją.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Muszę się pochwalić, że dzięki Kubie Paraszczakowi stałem się szczęśliwym posiadaczem 10 mengili z 3 edycji.

Mam wielką nadzieję, że pojawią się nowym kodeksie, jako oddział do wzięcia, bez herosa i sztandarowego.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ