Materiały do modelarstwa

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Materiały do modelarstwa

Post autor: Fanatyk »

Jakich materiałów używacie do jakich rzeczy ?

Gdzie można kupić piasek pod podstawki albo pędzelki do malowania?

Co jest lepsze, styropian z Castoramy czy z Practicera?

Wypowiadajcie się :wink:
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, o 21:06 przez Fanatyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

Fanatyk pisze: Gdzie można kupić piasek?
Ty kupujesz piasek? :) Ja najczęściej biorę z jakiejś budowy, ew. piaskownicy.

Temat chyba trochę za ogólny.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Czy ja wiem? Zresztą, zobaczymy co i jak.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Takie tematy to na Nową Gildię... ;)
A fajny jest piasek do akwariów. Taki drobny i nie brudny, myć nie trzeba. A dość drobny.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

@Fanatyk
wydaje mi sie ,ze to bardziej nabijanie sobie postow niz ..........
ale niech bedzie wypowiem sie :wink:
piasek to oczywiscie z piaskownicy (zero kosztu) tylko pamietaj zeby go przegotowac (wrzucasz na gotujaca sie wode i gotujesz z minute ,dwie) potem czekasz az wyschnie (mozna walnac w pojemniku na kaloryfer) i juz mozna uzywac :D
Pedzelki to w kazdym plastycznym sklepie (dobre i tanie) .
Styropian to chyba nie ma roznicy gdzie .W koncu styropian to styropian ;) :D

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Fajnie by było, żeby nie było różnicy pomiędzy styropianami. Jak kiedyś jeden chciałem pociąć to w ostateczności więcej zostało go porozwalanego na podłodze niż wyciętego (a to był spory kawałek ;) )

Awatar użytkownika
Khazad
Warzywo

Post autor: Khazad »

Szczurza Jucha pisze:Takie tematy to na Nową Gildię... ;)
A fajny jest piasek do akwariów. Taki drobny i nie brudny, myć nie trzeba. A dość drobny.
To, to, to, ja systematycznie okradam mojego zółwia i nie żałuję. Piasek jest drobniutki, czysty i sypki. Czego chcieć więcej? W kwesti styropianu to się zgodzę, jeśli już rozmawiać to o producentach, a nie o tych, którzy go sprzedają.

Lord Andre
Chuck Norris

Post autor: Lord Andre »

Osobiście jako "piasku" używam mieszanki piasku, kaszy i bardzo drobnych kamieni i ich odłamków, fajnie to wychodzi bo taka posypka ma różną fakturę

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

jak jeszcze chodzicie, niewazne do jakiej szkoły warto odwiedzić sale geogaficzną ;) ostatnio znalzłem tam w słoiczku paisek, na słoiczku pisało: PIASEK Z SAHARY :d . Nie wiem czy on jest z tej pustyni ale na pewno jest inny niż wszystkie, dosć czerwony i bardzo sypki, ogólnie świetny, wiec warto tam zajrzeć i sobie troszke "porzyczyć" ;)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

styropiany sa rozne.. troche w nich grzebalem robiac makiety dla wlasnego uzytku (glownie gorki, ruinki i mury zamku)..

najlepiej brac ten najtwardszy i odpowiednio go wycinac.. duzy ostry noz czy tez pila (- bardzo smieciace :/) . ale co sprytniejszi maja przecinarke , ktora napewno nie sprawi ze sie styropian rozsypie (domowa wersja przecinarki to zasilacz 12V lub 24V np od kolejki elektrycznej oraz gruby drut, ktory bedziemy wypalac to co chcemy - tylko drut musi miec spory opor - zeby zasilacz sie nie spalil :) )

jednak furore u mnie zrobil STYRODUR (tak to sie pisze? bo juz nie pamietam.. moze styrodyr).. taka twardsza i trwalsza odmiana styropianu - osobiscie polecam, jesli robicie cos co chcecie by wygladalo b. ladnie i bylo trwale.
Obrazek

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

A jeśli chodzi o pędzelki... Jak byłem w Polsce, to malowałem pędzelkami Kolibry i bardzo dobrze je wspominam. Od kiedy siedzę w Anglii, kupuje Perkinsy. GW można sobie darować - zdecydowanie za duże. Z ich oferty przydatny jest jedynie drybrush.

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Asassello pisze: jednak furore u mnie zrobil STYRODUR (tak to sie pisze? bo juz nie pamietam.. moze styrodyr).. taka twardsza i trwalsza odmiana styropianu - osobiscie polecam, jesli robicie cos co chcecie by wygladalo b. ladnie i bylo trwale.
Styrodur jest świetny. Najlepszy wybór jeśli chodzi o budowę makiet, dioram itp. rzeczy. Jest jednak droższy od zwykłego styropianu.

Jeśli chodzi o piasek, to też używam tego ogólnie dostępnego - z piaskownicy.
Do podstawek używam też korka - świetnie imituje skałki.

Co do pędzelków to bardzo dobre są Rembrandty. Dobra cena, świetna jakość. Pędzelki GW są beznadziejne, za bardzo chłoną wodę i nie trzymają szpicu.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Piasek - z piaskownicy of course :) .
A właśnie widziałem jeszcze korek na podstawkach - fajnie wygląda, jak skałki. Mój kolega próbował też z gipsową płytką. Zrobił ją, potem połamał i też jak skałki wyglądały.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Piasek akwariowy - 2kg za 3 zl , a nie trzeba czyscic od roznych syfow.
Do skalek dobry jest korek - choc nie uzywalem , a takze styrodur ( zostalo mi duzo scinek po tym jak makiety dla klubu robilem)
Jako imitacje wody uzywam water effectu czeskiego - wali jak diabli ale efekty b.ladne :)

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Mój kolega jakiś tani klej kupił i był efekt podobny do water effectu :D.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

ODPOWIEDZ