Materiały do modelarstwa
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Materiały do modelarstwa
Jakich materiałów używacie do jakich rzeczy ?
Gdzie można kupić piasek pod podstawki albo pędzelki do malowania?
Co jest lepsze, styropian z Castoramy czy z Practicera?
Wypowiadajcie się
Gdzie można kupić piasek pod podstawki albo pędzelki do malowania?
Co jest lepsze, styropian z Castoramy czy z Practicera?
Wypowiadajcie się
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, o 21:06 przez Fanatyk, łącznie zmieniany 1 raz.
@Fanatyk
wydaje mi sie ,ze to bardziej nabijanie sobie postow niz ..........
ale niech bedzie wypowiem sie
piasek to oczywiscie z piaskownicy (zero kosztu) tylko pamietaj zeby go przegotowac (wrzucasz na gotujaca sie wode i gotujesz z minute ,dwie) potem czekasz az wyschnie (mozna walnac w pojemniku na kaloryfer) i juz mozna uzywac
Pedzelki to w kazdym plastycznym sklepie (dobre i tanie) .
Styropian to chyba nie ma roznicy gdzie .W koncu styropian to styropian
wydaje mi sie ,ze to bardziej nabijanie sobie postow niz ..........
ale niech bedzie wypowiem sie
piasek to oczywiscie z piaskownicy (zero kosztu) tylko pamietaj zeby go przegotowac (wrzucasz na gotujaca sie wode i gotujesz z minute ,dwie) potem czekasz az wyschnie (mozna walnac w pojemniku na kaloryfer) i juz mozna uzywac
Pedzelki to w kazdym plastycznym sklepie (dobre i tanie) .
Styropian to chyba nie ma roznicy gdzie .W koncu styropian to styropian
To, to, to, ja systematycznie okradam mojego zółwia i nie żałuję. Piasek jest drobniutki, czysty i sypki. Czego chcieć więcej? W kwesti styropianu to się zgodzę, jeśli już rozmawiać to o producentach, a nie o tych, którzy go sprzedają.Szczurza Jucha pisze:Takie tematy to na Nową Gildię...
A fajny jest piasek do akwariów. Taki drobny i nie brudny, myć nie trzeba. A dość drobny.
-
- Chuck Norris
Osobiście jako "piasku" używam mieszanki piasku, kaszy i bardzo drobnych kamieni i ich odłamków, fajnie to wychodzi bo taka posypka ma różną fakturę
jak jeszcze chodzicie, niewazne do jakiej szkoły warto odwiedzić sale geogaficzną ostatnio znalzłem tam w słoiczku paisek, na słoiczku pisało: PIASEK Z SAHARY :d . Nie wiem czy on jest z tej pustyni ale na pewno jest inny niż wszystkie, dosć czerwony i bardzo sypki, ogólnie świetny, wiec warto tam zajrzeć i sobie troszke "porzyczyć"
styropiany sa rozne.. troche w nich grzebalem robiac makiety dla wlasnego uzytku (glownie gorki, ruinki i mury zamku)..
najlepiej brac ten najtwardszy i odpowiednio go wycinac.. duzy ostry noz czy tez pila (- bardzo smieciace :/) . ale co sprytniejszi maja przecinarke , ktora napewno nie sprawi ze sie styropian rozsypie (domowa wersja przecinarki to zasilacz 12V lub 24V np od kolejki elektrycznej oraz gruby drut, ktory bedziemy wypalac to co chcemy - tylko drut musi miec spory opor - zeby zasilacz sie nie spalil )
jednak furore u mnie zrobil STYRODUR (tak to sie pisze? bo juz nie pamietam.. moze styrodyr).. taka twardsza i trwalsza odmiana styropianu - osobiscie polecam, jesli robicie cos co chcecie by wygladalo b. ladnie i bylo trwale.
najlepiej brac ten najtwardszy i odpowiednio go wycinac.. duzy ostry noz czy tez pila (- bardzo smieciace :/) . ale co sprytniejszi maja przecinarke , ktora napewno nie sprawi ze sie styropian rozsypie (domowa wersja przecinarki to zasilacz 12V lub 24V np od kolejki elektrycznej oraz gruby drut, ktory bedziemy wypalac to co chcemy - tylko drut musi miec spory opor - zeby zasilacz sie nie spalil )
jednak furore u mnie zrobil STYRODUR (tak to sie pisze? bo juz nie pamietam.. moze styrodyr).. taka twardsza i trwalsza odmiana styropianu - osobiscie polecam, jesli robicie cos co chcecie by wygladalo b. ladnie i bylo trwale.
Styrodur jest świetny. Najlepszy wybór jeśli chodzi o budowę makiet, dioram itp. rzeczy. Jest jednak droższy od zwykłego styropianu.Asassello pisze: jednak furore u mnie zrobil STYRODUR (tak to sie pisze? bo juz nie pamietam.. moze styrodyr).. taka twardsza i trwalsza odmiana styropianu - osobiscie polecam, jesli robicie cos co chcecie by wygladalo b. ladnie i bylo trwale.
Jeśli chodzi o piasek, to też używam tego ogólnie dostępnego - z piaskownicy.
Do podstawek używam też korka - świetnie imituje skałki.
Co do pędzelków to bardzo dobre są Rembrandty. Dobra cena, świetna jakość. Pędzelki GW są beznadziejne, za bardzo chłoną wodę i nie trzymają szpicu.
Piasek - z piaskownicy of course .
A właśnie widziałem jeszcze korek na podstawkach - fajnie wygląda, jak skałki. Mój kolega próbował też z gipsową płytką. Zrobił ją, potem połamał i też jak skałki wyglądały.
A właśnie widziałem jeszcze korek na podstawkach - fajnie wygląda, jak skałki. Mój kolega próbował też z gipsową płytką. Zrobił ją, potem połamał i też jak skałki wyglądały.
Piasek akwariowy - 2kg za 3 zl , a nie trzeba czyscic od roznych syfow.
Do skalek dobry jest korek - choc nie uzywalem , a takze styrodur ( zostalo mi duzo scinek po tym jak makiety dla klubu robilem)
Jako imitacje wody uzywam water effectu czeskiego - wali jak diabli ale efekty b.ladne
Do skalek dobry jest korek - choc nie uzywalem , a takze styrodur ( zostalo mi duzo scinek po tym jak makiety dla klubu robilem)
Jako imitacje wody uzywam water effectu czeskiego - wali jak diabli ale efekty b.ladne
Mój kolega jakiś tani klej kupił i był efekt podobny do water effectu .