Kosowo
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Kosowo
az dziwi mnie ze jeszcze nikt tego tematu tutaj nie zalozyl... wchodze wlasnie na WP i widze taki oto sondaz... http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 973321.635
i powiem szczerze ze nieco mnie zdziwil jego wynik... a Wy popieracie uznanie niepodleglosci Kosowa?
i powiem szczerze ze nieco mnie zdziwil jego wynik... a Wy popieracie uznanie niepodleglosci Kosowa?
Dobry temat
Nie popieram i dla mnie to jest czysty idiotyzm.,,Nic o nas bez nas'' a jednak w tych czasach jest to możliwe.Szkoda mi Serbów i to że zabrali im Kosovo której jest dla nich niczym Wielkopolska dla nas ,a Prisztina niczym Gniezno.
Kosovo je Sbrija!!! i 100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!

Nie popieram i dla mnie to jest czysty idiotyzm.,,Nic o nas bez nas'' a jednak w tych czasach jest to możliwe.Szkoda mi Serbów i to że zabrali im Kosovo której jest dla nich niczym Wielkopolska dla nas ,a Prisztina niczym Gniezno.
Kosovo je Sbrija!!! i 100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!
To samo chciałem napisać. Może bez tego błagam i że tutaj ni ma warunków.Fanatyk pisze:Blagam, nie tutaj. Na NG masz dużą dyskusję. Tutaj nie ma warunków.
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
<moderator płacze>
Znów mi każecie się flejmem zajmować. Ja już czuję swąd palonego mięsa!
Co do mnie, jestem przeciw. A co do większości głosów "za", to mam niestety wyrobione zdanie, z powodu dzisiejszych zajęć. Babka zapytała grupę, czy jest za niepodległością Kosowa. Pyta jedną dziewczynę: Za? Za. A czemu?
"A... no w sumie to nie znam się na historii Kosowa... ale mówią że to dobrze, to chyba powinniśmy uznać".
Większość odpowiedzi była podobna. "Jesteśmy za, bo wszyscy są za, chociaż my nie wiemy, czemu". Ale moja grupa to temat na oddzielną dyskusję
Nie mówię, że wszyscy "za" są tacy, ale niestety - jak widać zdarzają się.
Sądzę jednak, że Polska niestety uzna Kosowo. Szkoda.
Znów mi każecie się flejmem zajmować. Ja już czuję swąd palonego mięsa!

Co do mnie, jestem przeciw. A co do większości głosów "za", to mam niestety wyrobione zdanie, z powodu dzisiejszych zajęć. Babka zapytała grupę, czy jest za niepodległością Kosowa. Pyta jedną dziewczynę: Za? Za. A czemu?
"A... no w sumie to nie znam się na historii Kosowa... ale mówią że to dobrze, to chyba powinniśmy uznać".
Większość odpowiedzi była podobna. "Jesteśmy za, bo wszyscy są za, chociaż my nie wiemy, czemu". Ale moja grupa to temat na oddzielną dyskusję

Nie mówię, że wszyscy "za" są tacy, ale niestety - jak widać zdarzają się.
Sądzę jednak, że Polska niestety uzna Kosowo. Szkoda.
Fanatyk pisze, że niema warunków, ja mówiłem, że są.Taraś pisze:Jakich warunków ci potrzeba?Ja jestem ciekaw co inni ludzie ze środowiska mają do powiedzenia na ten tematWarunki?Jeśli naprawdę ich nie ma to usuwajcie.
Na tym forum dyskusje polityczne nie działają. Po prostu. Na NG jest inaczej. Ale gadajcie.Taraś pisze:Jakich warunków ci potrzeba?Ja jestem ciekaw co inni ludzie ze środowiska mają do powiedzenia na ten tematWarunki?Jeśli naprawdę ich nie ma to usuwajcie.
Uzna, i bardzo dobrze!
Krótka lekcja n.t. demografii Kosowa:
Albańczycy = 92%
Serbowie = 5,3%
Nie widzę powodu, dla którego 5-procentowa mniejszość ma dyktować prawa 92 procentom pozostałej ludności Kosowa.
Serbia rości sobie prawa do tych ziem z powodów historycznych - faktem jest że tereny te przez kilkaset lat w średniowieczu należały do Serbii.
Tylko, że w takim razie wszyscy, którzy przytaczają ten argument powinni tym samym opowiedzieć się za oddaniem Niemcom województwa warmińsko-mazurskiego (Prusy).
Z żyjącej tam ludności 1,4% to mniejszość niemiecka. Zatem niech te 1,4% rządzi resztą, przecież tak było przez setki lat w średniowieczu.
Krótka lekcja n.t. demografii Kosowa:
Albańczycy = 92%
Serbowie = 5,3%
Nie widzę powodu, dla którego 5-procentowa mniejszość ma dyktować prawa 92 procentom pozostałej ludności Kosowa.
Serbia rości sobie prawa do tych ziem z powodów historycznych - faktem jest że tereny te przez kilkaset lat w średniowieczu należały do Serbii.
Tylko, że w takim razie wszyscy, którzy przytaczają ten argument powinni tym samym opowiedzieć się za oddaniem Niemcom województwa warmińsko-mazurskiego (Prusy).
Z żyjącej tam ludności 1,4% to mniejszość niemiecka. Zatem niech te 1,4% rządzi resztą, przecież tak było przez setki lat w średniowieczu.

Rosjan mordujących Czeczenów na setki też popierasz jako "naszych Słowiańskich braci" (ort. oryg.)?Taraś pisze:Kosovo je Sbrija!!! i 100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!
Niepodległość dla Kosova - tak, może kiedyś, stopniowo przez coraz większą autonomię. Nigdy w sposób, w jaki zostało to wykonane - za pomocą bezczelnej proklamacji bez żadnego uzgodnienia z krajem "nadrzędnym". To tak jakby Niemcy nagle przyjechali do Gdańska w ilości tysiąca osób, rozłożyli śpiwory na rynku i proklamowali niepodległość Niemieckiej Republiki Danziga.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
O, też świetny pomysł. I spróbowałbyś nie poprzeć Wyspiarskiej Rzeczpospolitej Polskiej...

Mówimy chyba o Serbach którym bezprawnie zabrano rodowite tereny ich ojczyzny.A nie o Rosjanach tępiących Czeczenów nie?Słowianie zawsze będą braćmiTomash pisze:Rosjan mordujących Czeczenów na setki też popierasz jako "naszych Słowiańskich braci" (ort. oryg.)?Taraś pisze:Kosovo je Sbrija!!! i 100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!

Nie poparł bymTomash pisze:O, też świetny pomysł. I spróbowałbyś nie poprzeć Wyspiarskiej Rzeczpospolitej Polskiej...

Nie chciał bym tutaj analizować twojego rozumowania, zatem tylko poproszę o podanie faktów tego rzekomego, nagłego "zalania" Kosowa przez Albańczyków. Bo z twojej wypowiedzi wynika, ze Serbowie byli tam pierwsi, czyli ze jesteś lepiej poinformowany od najwybitniejszych historyków, którzy dotąd sie spierają o to, który lud pierwszy zasiedlił Kosowo.Taraś pisze:Hmmm to zalewajmy dalej Irlandię imigrantami byśmy byli większością i włączymy ją do Polskiświetne masz rozumowanie...

Co do Irlandii (północnej) to nikt nie musi tam jechać, już mi jej szkoda, tak jak Szkocji, kanadyjskiego Quebec i paru innych małych państw podbitych i od setek lat okupowanych przez Anglie.
Rosjanie to dla nas bardziej bracia Słowianie niż Serbowie.
Poczytaj sobie o zbrodniarzach wojennych z czasów wojen po rozpadzie Jugosławii - może zastanowisz się dwa razy zanim znowu wyskoczysz z argumentem "braterskości".
@Esco: no bez jaj z tymi historykami, podawanie w wątpliwość tego, że Kosovo zostało najpierw przez Serbów zasiedlone to chyba domena zaplecza intelektualnego kosowskich nacjonalistów i nikogo więcej.
Jasne, że kosowarzy stanowią ponad 90% ludności tamtych terenów. Jasne, że powinni cieszyć się autonomią, być może nawet powoli napierać ku niepodległości - zwłaszcza że rozwój Unii Europejskiej i tak będzie zacierał granice, a kraje będą się różniły po prostu mieszkającą tam nacją, językiem i kulturą.
Ale, kurna, nie tak. Są po prostu niepoważni
Poczytaj sobie o zbrodniarzach wojennych z czasów wojen po rozpadzie Jugosławii - może zastanowisz się dwa razy zanim znowu wyskoczysz z argumentem "braterskości".
@Esco: no bez jaj z tymi historykami, podawanie w wątpliwość tego, że Kosovo zostało najpierw przez Serbów zasiedlone to chyba domena zaplecza intelektualnego kosowskich nacjonalistów i nikogo więcej.
Jasne, że kosowarzy stanowią ponad 90% ludności tamtych terenów. Jasne, że powinni cieszyć się autonomią, być może nawet powoli napierać ku niepodległości - zwłaszcza że rozwój Unii Europejskiej i tak będzie zacierał granice, a kraje będą się różniły po prostu mieszkającą tam nacją, językiem i kulturą.
Ale, kurna, nie tak. Są po prostu niepoważni

Tomash, a jaki kraj uzyskał niepodległość "stopniowo"?
Nie ma i nie było nigdy czegos takiego, odkąd ludzkość sięga pamięcią
Bo to jest niemożliwe. Oczywiscie mozna by zrobić publiczne referendum w Kosowie - ale 92% by powiedziało na "TAK" i wyszło by na to samo 
EDIT: Nie no ok, czasami Anglia dawała niepodległość jakiemuś państwu kolonialnemu. Ale nie mówimy o Karaibach, Afryce ani Oceanii tylko o Europie

EDIT: Nie no ok, czasami Anglia dawała niepodległość jakiemuś państwu kolonialnemu. Ale nie mówimy o Karaibach, Afryce ani Oceanii tylko o Europie