Ogry 1650

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Maciek P.
Falubaz

Ogry 1650

Post autor: Maciek P. »

No i w końcu udało się Ogry doprowadzić do jako-takiego stanu, i zadebiutują na mastrze :)
Rozpiska podobna do wcześniej prezentowanych, jednak zdecydowałem się odejść od magii, bowiem jest przereklamowana (owszem, może skrzywdzić, ale niezbyt często to wychodzi).
Postawiłem na brutalną siłę bohaterów, bo to jedyne co Ogry mają naprawdę dobre:

Bruiser (+1T, Przerzut psychologii, handguns, dwurak)
Bruiser (BSB, +3Str, Ward 5+, przerzut warda, Look-out-gnoblar)
Butcher (2x DS)
8 Gnoblar Trappers
20 Gnoblars
20 Gnoblars
3 Ogre Bulls
3 Ogre Bulls
3 Iron Guts + Runemaw Banner, Look-out-gnoblar (przerzut czaru na inny oddział na 2+)
2 Leadbelchers
Scraplauncha
Scraplauncha
Ludożerca + handguns

Testowałem w paru bitwach, większośc sromotnie przegrywając :D Nie zrażam się jednak, bo wiem, że coś tym ugrać można, jak się trochę pogimnastykuje. Na turnieju będe miał większą motywacje ;)

Z armiami ofensywnymi nie powinno być źle. Bohaterowie niszczą system....S7, S8...T5, T6...każdy po 4 rany....to naprawdę potężna siła, którą mam zamiat skutecznie wykorzystać.
Owszem, brak mi static CR, ale jakoś to nadrobię (BSB).

No i Scraplaunche..mam nadzieje, że się spiszą. W dotychczasowych testach zawsze stawały na wysokości zadania. Twarde (T5, W5, Sv4+), nie uciekają jak jeden model z oddziału zginie, nie jest je tak łatwo zabić czymś, co nie ma S7, a i z tych rzeczy groźne naprawdę są tylko działa/katapulty, mają fajne strzelanie i kopa w HTH (szarża z impaktami i US5).

Z trzonu armi to jeszcze chyba Ironguci mogą zawalczyć bez wsparcia. Reszta corów to mięso, które ma zasłaniać, ginąć i zdobywać teren po swoich trupach.

No i lekkie wspracie strzeleckie (2x handguny i Leadbelchers), tak, żeby żadna lekka kawaleria nie czuła się bezpieczenie wchodząc na moje flanki.

Z magii zrezygnowałem, bo się nie sprawdza. I tak, z jednym magiem mam 4 czary na 3+...wystarczy, żeby pogrozić armiom z 1 caddym.
A jak miałem 2 rzeźników, to wróg wpuszczał buffy, żeby je rozproszyć w swojej turze kiedy mu to było potrzebne. Wole 4A S7 których się nie da rozproszyć ;>

Oczywiście, z armiami strzelającymi szans zbyt dużych (żadnych? :D ) nie mam, ale co tam....pewnie paru niedoceniająych Ogre Power! zarozumialców pokaram ;)

Loki
Chuck Norris

Post autor: Loki »

Gnoblary sa wspaniałe :D Razem z Ogrami jak wpadna do CC sa juz całkiem przydatne :D

Strasznie pozytywne masz nastawienie do Gry ogrami oby tak dalej :D

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Loki chciałbym zauważyć , że rzadko się zadaza ze będą w cc z ogrami . 4" to żadna rewelacja . A rozpa spoko , choć ja bym nie brał gorga . Lepiej jeszcze dwójeczka leadbelchersów . Ale kto jak chce . Reszta rozpy mi się podoba . Powodzenia :DD

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Tak patrzę na tę rozpę... i autentycznie nie chcialbym z nią grać swoim chaosem ;) Znaczy, musialbym omijac obu bruiserow, bo naprawdę bolą, chłopaki, oddać tez solidnie potrafią...

Maciek P.
Falubaz

_SkaVen_ pisze: A rozpa spoko , choć ja bym nie brał gorga . Lepiej jeszcze dwójeczka leadbelchersów . Ale kto jak chce .
Heh...2 leadbelchrerów się nie zmieści, bo już mam 3 specjale, a Ludożerca to Maneater a nie Gorger :)

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

generał(pierwszy heros) ma głupotę? tego nie napisałeś żeby nie zapeszać?

ja na ten format rozpe przedstawiałem już dwukrotnie chyba,

rozpa ma potencjał ale nie grałem jeszcze takim zestawieniem/

Powodzenia Maćku!

Maciek P.
Falubaz

Kedziorson pisze:generał(pierwszy heros) ma głupotę? tego nie napisałeś żeby nie zapeszać?
No ma głupotę oczywiście, ale również Jade Lion, a więc przerzut Ld na 8. Nie powinno być źle. Głupota z przerzutem już tak nie boli, ale brać ją bez przerztu to...głupota :D

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

tylko że jak zrobisz flee, to tracisz ten przerzut...

ogólnie rozpiska ciekawa:-) ale ze scrap bym zrezygnował na rzecz ironów z war bannerem i dodatkowego maneatera... powinno wejść, ale to zupełnie inna rozpiska wtedy jest:-P

scrapy niektóre armie banalnie wyciągają... niestety...

Maciek P.
Falubaz

Następny test za mną
Radosne w dupe od WE Oskara nie zmniejsza mojego optymizmu :)
Śmieciara wybuchająca w 1 turze, radosne błędy 5-latka...na turnieju tak - mam nadzieje - nie będzie, i w końcu wyjdzie, jakie te Ogry przegięte :D

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

ja na ten format wziąłbym dużego rinoxa za sztandarem i war bannerem..+ha+If oczywiście...

boltów dużo nie ma....armaty da się omijać...a taki kolos może sam łamać coponiektóre klocki

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

a nie ma zadnego 'biegacza'? IMO coś skoksowanego z 7 mv będzie moglo trzymać niektore oddziały z daleka ;) [moze dlatego tak mowie ze ta glupota mnie nie przekonuje:P]
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Maciek P.
Falubaz

I po Lublinie.
Scraplaunche, jako jedne z nielicznych jednostek, dawały radę.
Tutaj krótki raport:
http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=186023#186023

ODPOWIEDZ