Raporty z pola bitwy

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

Raporty z pola bitwy

Post autor: kis1 »

Dziś miałem okazję rozegrać na zasadach miecza o dwóch ostrzach bitewkę na 1k. Oto co stworzyłem :

Goblin Wielki Szefu : Margot, Talizman (5+ magicznej ochrony), wilk, lekka zbroja, tarcza
Szaman Nocnych Goblinów : drugi poziom, zwój rozproszenia

2 x 30 Nocnych Goblinów : siatki, grupa dowodzenia
2 x 23 Nocne Gobliny : krótkie łuki, 2 fanatyków , 1 fanatyk
5 Jeźdźców na pająkach : muzyk
2 Dzidomioty
1 Głazocisk
2 Drezyny snotlingów

Przeciwko (Bretonia, errantry war):
Damselka : zwój rozproszenia
BSB : 2+ zbroi z przerzutem
2 x 6 Giermków : grupa dowodzenia
8 Rycerzy królestwa
20 Chłopów : grupa dowodzenia
10 Chłopów z łukami : czempion, harcownicy
Trybusz

Czary wylosowałem stopę i szóstkę, więc wziąłem stopę i pocisk. W zasadzie magia nie była jakaś dominująca, bo i jak miała być na jednym magu, ale stopą zdjąłem 2 czy 3 giermków i tyleż samo rycerzy królestwa oraz 6 łuczników.

Strzelanie było u mnie zabójcze, zwłaszcza, że z głazociska ostatnio dobrze mierze, dzidomioty największy wyczyn to zdjęcie BSB, który był luzem.

Po raz kolejny nie zaszkodziło mi wzięcie 2 drezyn, polecam :)

Zaszalałem z siatkami , bo na 4 razy kiedy ich używałem rzuciłem 4 razy jedynki :]

Podsumowując bitwę miałem trochę farta, czyli byłem "nad statystyczny" jeśli chodzi o ilość ubijanych rycerzy, miałem też "pod statystyczne" momenty, ale było ich zdecydowanie mniej. Wynik 19:1 dla mnie :)

Rewanż bez rewelacji, bo zaryzykowałem nie modląc się, więc całe super 20:0 na mnie zostało nabite :]
Obrazek

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Z raportu bitewnego to to raczej niewiele ma poza rozpiskami ;). Opisy poszczególnych tur by się przydały.
Niemniej brawa za chęci i gratulacje za wynik :)

Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

Post autor: kis1 »

Lunn pisze:Z raportu bitewnego to to raczej niewiele ma poza rozpiskami ;). Opisy poszczególnych tur by się przydały.
Niemniej brawa za chęci i gratulacje za wynik :)
Ojjj , bo to nie tak miało wogóle być :P

Poza tym ja chciałem zrobić porządny raporcik, ale usłyszałem od brata : "Nie rób zdjęć, w wekend sobie porobisz, bo wekend już zrobie stół" (w zasadzie mojemu bratu odbiło i zerwał matę ze stołu skręcił dwa i teraz znowu mamy 72 x 48).

Na początku zamierzałem wrzucić to do forum rozpisek, ale tam by mi znowu jęczeli, że ja się chwalę wynikami, a nie rozpiską :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

W takim razie rispekt. I z niecierpliwością czekam na raporcik, i życzę powodzenia Wam obu ;).

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

No Bossowie, co z wami - relacje relacje pisać. Na turnieje jeżdzicie a nic napisać nie umiecie.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

dobra na jakims forum opisalem relacje z SW7:
rozpa->
1 Black Orc Warboss @ 265 Pts
General; Heavy Armour
Sword of Might [10]
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
Enchanted Shield [15]
Effigy of Mork [35]
1 Boar

1 Black Orc Big Boss @ 175 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Martog's Best Basha [15]
Warboss Um's Best Big Boss At [30]
1 Boar

1 Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Nibbla's Itty Ring [20]
Dispel Scroll [25]

1 Night Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Magic Mushrooms [10]
Horn of Ugrok [40]

5 Goblin Spider Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Shield; Musician

5 Goblin Wolf Riders @ 71 Pts
Spear; Light Armour; Musician

28 Night Goblins @ 156 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Fanatic

25 Orc Big 'Uns @ 330 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician; Boss
Morks Spirit Totem [50]

2x25 Orc Boyz @ 180 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician; Boss

12 Savage Boyz @ 140 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Choppa; Warpaint; Musician; Boss

1 Rock Lobber @ 75 Pts
Bully

2x1 Spear Chukka @ 35 Pts

2x9 Squig Hoppers @ 135 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

4 Trolls @ 160 Pts

a teraz krotki opis bojow

1)challange z ogrami-Reaper
generalnie pare tur szachow...pozniej ladnie skontrowalem
w zasadzie po 2 turach walk nic nie zostalo na stole
win of the game->squigi....wyczyscily wiekszosc oddzialow bullsow i ledow
lose->brak
20:0

2) drugi stol z Jankolem-DE
kiurfa czemu o 1 ture za malo?o 1 wiecej na Ld...i jakby ci kusznicy byli o 1-2" blizej warriorow czyli pare rzutow innych i byloby 15:5 dla Jankola lub dla mnie
generalnie po szachach wyszlo 11:9 dla Jankola
czyli tak jak przewidzialem-trzeba bylo isc na piwo
tak jak wspominalem-obic sie nie dam a remis pachnial jak rzadko
win&lose-w zasadzie brak...
ale trzeba przyznac ze 4T na orcasach i regeneracja na trollach jest calkiem fajna

3)3ci stol z Reykiem i TK
udalo mi sie zaczac,sgromadzilem wiekszosc armii na 1 skrzydle
wyciolem w swojej 2turze licza...pozniej jedne rydwany rozwalily sie o ruiny...
pozniej cos stanelo(zawsze tak jest )
pozniej przeprowadzilem ryzykowna akcje-w wyniku jej stracilem generala
jakby sie udala to sadze ze bylaby dosyc efektowne zwyciestwo a tak wyszlo 11:9
win of the game->savage...chlopaki ubili grubo ponad 600pkt
lose->bo BSB...efektowne wydymanie warbossa(prawie jak intryga w HE)...chlopak nie ma po co do wioski wracac

generalnie fajne gry...ave dla przeciwnikow
zgrzytow brak
troche doopy dalem grajac(gra z TK to juz bylo mistrzostwo bezmyslnosci-dobrze ze przeciwnik nie wykorzystal czesci potkniec)co przelozylo sie na generalny wynik-40pkt z bitew...jakies bonusy i wyszlo 46pkt
5/30

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

ładnie, ładnie orki w pierwszej 5! :D calkiem fajna rozpiska, tylo troche drogawy ten klocek big unsow... do jakich zadan go uzywasz? bo tak troche szkoda go do jakies lepszej walki dawac bo straci ten szereg, dwa i kosteczki dispela.... 8)

PSz
Falubaz

Gratulacje Quas:) i dzięki za relacje.

Siłą rzeczy trza Cię nazwać " Największym Wodza Księstw Granicznych". Pamiętaj Wielka Wodza że inni wodza też chcą być najlepsza i najsilniejsza wodza.

quas
Niszczyciel Światów

r0m pisze:ładnie, ładnie orki w pierwszej 5! :D calkiem fajna rozpiska, tylo troche drogawy ten klocek big unsow... do jakich zadan go uzywasz? bo tak troche szkoda go do jakies lepszej walki dawac bo straci ten szereg, dwa i kosteczki dispela.... 8)
z bitew bylem 3 :oops: ale pozniej na malowaniu itd oddalem pkty i spadlem
bywa

a powiem ci ze oni rzadko walcza...sa w centrum armii albo chronia ta lzejsza flanke
jak dochodzi do walki-to fajnie...zwykle przeciwnik lapie cala moja armie wiec czary moga juz wchodzic
w swojej turze mam +1PD
i ja oddaje magia(raczej spell typu fix it)...albo szamani juz nie zyja

w zasadzie mam ten oddzial bo czasami bardzo mi sie przydaje cos z 4WS...do tego maja 5S w pierwszej turze
no i tylko oni moga nosic ten sztandar->choc ostatnio zastanawiam sie czy nie dawac go dla bsb-wtedy mam naprawde sporo pktow (150)

strzelanie-jak sie chce to mozna go przez 2-3 tury zaslaniac(fasty,trolle,hopki,reszta piechoty)...a w walce juz nie sa odstrzeliwani
zreszta-przez pierwsze 2-3 tury(iedy sa w miare cali)uzywam tylko DD...w kolejnej turze zurzywam na cos naprawde waznego DS

lokata-trzyma jakis tam poziom...ktory mam nadzieje bedzie wzrastal a nie podlegal inwolucji :twisted:

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

Post autor: badyl »

nudze sie w pracy to drapne raport maly, turniej na 2200pkt z mozliwoscia sojusznika do 200pkt (sojusznik to slot special z innej armii, ale zajmuje u nas slot rare), armie opisuje z pamieci, wiec moga byc kosmetyczne bledy

BO Warboss, ha, shield, boar, mortog, effigy, buty
BO BSB, boar, totem, ha
Orc shaman, 2lvl, itty ring, staff +1dispela
NG shaman, 2lvl, 2x scroll

20 Boyz, tarcze, FCG
23 Boyz, tarcze, FCG
25 NG, muzyk, fanatyk
29 NG, muzuk, sztandar, sieci, fanatyk
5 wilkow, spears
5 pajakow

18 BO, sztandar, muzyk, tarcze
2x8 hopperow
2 balisty

doom diver
5 gutter runners, poison, tunnel team (mozna bylo wziac sojusznika)

z bitew piate miejsce, w sumie z malowaniem 3 (bo mialem najwiecej ze wszystkich pkt za armie:)
na poczatek przegrana 15-5 z wampami, glownie przez stracenie klocka boysow z BSB, duchy natlukly im mase ran;/ nikt sie nie spodziewal, troche bym zmniejszyl wymier porazki prawdopodobnie, jednak na skutek burdelu organizacyjnego kazano mi przerwac bitwe bo czas sie skonczyl...
druga bitwa z lizakami na slanie i 2klockami saurosow, w sumie ta jak sie nie lubie lizakow, to na widok klockow sie ucieszylem, zwlaszcza ze mialem pierwsza ture, wynik 3197-500 mowi sam za siebie, od czasow Ved. chyba nikogo tak nie pocisnalem, w pierwszej turze tylko slann z pociskow mi prawie oddzial anihilowal, bylem pod wrazeniem rzutow przeciwnika, do tego po oblanej animozji boss jeszcze kilku chuopakow zabil w nastepnej turze i musial przesiasc sie do innego oddzialu, kanapka na temple guardow zabila 15 z 16 przeciwnikow, ostatni koles ustal zywy za to przez 2 kolejne tury walki;/
ostatnia bitwa znowu z wampami, nawet na tym samym stole, tym razem remis, boysi z BSB znowu wtopili, co drastycznie zmniejszylo mi obrone magiczna, ale za do gobbosy rzucily insane courage i uratowaly sytuacje!! ostati raz dalem BO +D6 do szarzy bo albo tego nie uzywam albo rzucam 1 i zamiast szarzowac na giganta to on na mnie, na szczescie mnie podniosl, pierwszego schowal do kieszeni a drugi wbil mu rane, ostatnia, wczesniej squigi go zmeczyly;] bitwa wyjatkowo wymagajaca umyslowo byla, kombinowania na masy bylo:)
milo sie gralo, przemyslenie takie, ze 1 oddzial sojusznikow to nawet ciekawa sprawa, tunnelingi bardzo mi sie podobaly, jednak jak jedne wampy mialy jezzaile i dzialo a drugie giganta i scorpiona to juz przesada, za bardzo psuje to klimat
pierwszy raz zawiodl mnie doom diver, nic nie zabil w calej grze, cela mialem dobrego, ale jak za kazdym razem znosilo o 10cali to nawet korekcja lotu nie pomoze, co zrobic, na poprzednim turze nabil ladne kilkaset punktow i dostal zadyszki:))

pozdr

quas
Niszczyciel Światów

mala potyczka z chaosem:
duzy mag(undiv),mag-nurgl,mag-undiv,exalted champion(na butach)
2x20maruderow(z flailem,z gw)fast,rycerze,rycerze(chosen nurgla),rydwan,furie,spawn,herd,nurglingi,2xpieski

moja rozpa:

http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=21215#21215

maly stol(48")...sprawilo ze przednia linie stanowili swinie+trolle...za nimi boyzi
po lewej flance-pajaczki,na prawej-wilczki,za nimi nocniki...obok pomidorki
doom diver na gorce...klopa miedzy oddzialami boyzow...i chukki na flankach

tura1
przeciwnik podszedl do przodu...cos chcial poczarowac (2xczar mu nie wyszedl...jeden rozproszylem-7DD jest calkiem calkiem)
armia rwala sie do przodu-kupe oddzialow zaliczyly 6na animozji...tylko pomidorki sie glupio lampily
czary-extra...miscast pozbawil mnie stopy na goblinie(zostalo mu male pierdniecie)...orcas probowal rzucic duza stope na PS(DS przeciwnika)
strzelanie-klopa panikuje oddzial maruderow z malym.magiem,DD skosil 4/5chosenow :twisted:
wilczki anihilowaly pierwszy oddzial psow

tura 2
szarza rydwanu na trolle...sie zlamal w koncu a trolle wpadaja z overruna na maruderow z magiem nurgla
magikowanie dalej nie idzie-2czary rozproszone z kostek i uzyty DS
savage z animozji ida do przodu i wjezdzaja na rycerzy undiv z maglordem (dostawiaja sie od flanki tylko w tego rycerzyka...ale zlapal wszystko na 2+AS i regeneracje...widac 16atakow z S5 bylo za malo :cry: )
doom diver ubija ostatniego chosena...klope znioslo i zabilo mi trolla
trolle sie lamia i sa zdeptani
orc shaman rzucil fist na maruderow...ale zlapane na DD
wspomne jeszcze od chuki ktora sciagnela spawna

tura3
miscast na mag lordzie-ranka 8)
maruderzy przerobili pomidorki na ketchup...wpadaja z overruna w big unsow
szarza herda na nocniki...siatki zdzialaly cuda-remis
fast z flailem wpada od boku na savage(nie zadaja rany)
mag lord nie zadaje rany w savage...ja z 16atakow wbijam mu 2...co z wczesniejszym miscastem zaowocowalo pieknym zejsciem

bsb z oddzialem boyzow wpada na fasta (caly combat wygrywam jakos o 7)
waagh z generala sprawia ze wpadam na maruderow od flanki(ci juz walcza z big unsami)...wygrywam CR o 7 ale oczy weza u przeciwnika
po drodze jakos furie rozwalaja DD...a z 2d6S4 schodzi chukka i 2 zalogantow
herd zbiera flanke od wilczkow-zlamany na cacy

tura4
szarza maruderow na bok boyzow z gieniem...lacznie wtapiaja o chyba 6-7
furie rozwalaja klopke i chukke...i to ost oddzial chaosu na stole
z overruna wpadaja w swinki...zabijaja jakos 2 i same ostatecznie schodza

wynik...masakra od przodu

wnioski->jak sie pomysli to mozna zlozyc ciekawa rozpe chaosu z magami...a przede wszystkim bez smoka
tylko nurgl jest kiepawy...na dzien dzisiejszy jak grac to albo undiv. albo korniszon

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

nuda w robocie cd;]
turniej na 2000pkt, bez magicznych przedmiotow i max 4lvl magow

BO Warboss, ha, swinia, tarcza
BO big boss, ha, spear, tarcza, rydwan
Goblin Shaman, 2lvl, rydwan
Goblin Shaman, 2lvl, rydwan
2x5 Wolf Riders, spears, muzyk
23 Orc Boyz, FCG, tarcze
2x8 Squig Hoppers
2xChucka
20 BO, FCG, tarcze
2x gigant

alternatywne zasadym alternatywna rozpa, na maga kacu;]

1 bitwa vs HE, bolce, łucznicy, 5 rydwanow, duzy mag, heros na orle, bsb, jakas kawaleria, remis,
ogolnie na stole zostal orzel, 3 bolce, lucznicy a u mnie heros i szman, obaj juz bez rydwanow
smieszna gra, z racji na swoj stan niewiele pamietam, rzucilem 3x stope z irresistible force, a przeciwnik pit of shades zjadl mi jednym strzalem polowe BO:)

2 bitwa, 20:0 z innymi zielonymi (podobne do moich tylko general na rydwanie i bsb na swini, zamiast gigantow 2x nocniki, dzialo i DD), mimo tego, ze w pierwszej turze zapomnialem o magii i ruszeniu kilku oddzialow najwieksze zwycieztwo na turnieju, przeciwnik zrobil sporo bledow, ale kostki go wybitnie nie kochalo, wiec nie mial nic do powiedzenia:)) ja za ty mialem 2 popychaczki, a ogolnie wychodzilo mi wszystko co chcialem, z bolcow jak nie mialem w co strzelac to pociagnalem w dzialo, 1 trafienie, w dzialo, zranione, 3 rany... hehe, respect!! glowny blad przeciwnika to to, ze tak sie ustawil, ze ciagle uciekal po swoich oddzialach, co przy moich 2 terrorystach bylo duzym bledem

3 bitwa, 2:18 vs bretonia, kilka lanc, trebusz, 2x pegazy i jakies tam scierwa, zaczelo sie ladnie, genral na pegazie w szarzy zabil mi 2 squigi, jak oddalem to zrobilem overkilla na pegazie i typa zagonilem, z kolei lanca z damselka nie zdala terroru w szarzy na giganta:))
niestety ani czary trafianie z balist mi wybitnie nie szlo, co przy ...no comment... modleniu sie przeciwnika nic dobrego nie wrozy, nie mialem co zrobic z pegazami i to glowny powod dla ktorego przegralem, mocne sa i tyle:)) z ciekawszych rzeczy, champion knigtow w szarzy daje challenge mojemy bossowi w piechocie i idzie do piachu, a z drugiej strony 5 jołmenów wbija 4rany szarzujac na giganta!! aua

ogolnie 6 miejsce na 20 osob, moze byc

gralo sie milo na turnieju, choc moj stan po poprzednim wieczorze nie byl ciekawy, taki lajf...
pozdr

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Brawo, brawo! :) Ja też ostatnio byłem 6, tyle że na 1500. I też miałem 2 magów na rydwanach i BO na rydwanie. Tylko bardziej defensywna rozpa (ta na Lublin). Jak ci sie sprawuja magowie na chariotach?

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

gratulacje! 6 miejsce, ladnie ladnie :)
mam to smamo pytanie co do magow-rydwanowcow. ja uzywalem tylko w opcji iz wsadzam am 1lv maga scrollownika, coby mi on cos robil a nie tylko 2 scrolle wypuscil i 1 kostke dał. ale w takiej badz co badz ofensywnej magicznie opcji(2 magow, 2lv) nie wiem jak to dziala. :D

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

w tym formacie magowie mocno na plus, mam rydwany ktore normalnie ciezko wcisnac, pokrojona magia, wiec zycia troszke wiecej maja
jesli chodzi o ich walory czarujace to wlasnie przez format ich wystawilem, max 4levele magii i bez przedmiotow oznacza, ze przynajmniej 1 porzadny czar (o ile takowy wylosuje) bedzie mi na ture wchodzic i tak tez bylo
najgorzej wypadli z bretonnia, duzy pocisk ich nie robi, a maly nie ma zasiegu jesli nie chce sie byc szarzowanym przez pegazy, sam rydwan na bretke tez jest zbednym wynalazkiem
ogolnie wyszli mocno na plus, ale gdyby oprocz nich nie bylo gigantow, to szybko by schodzili, a tak shooting jakos sie rozchodzil to tu, to tam, na turniej bez ograniczen raczej mniej grywalni by byli, na pewno szkoda by wtedy punktow na 2lvl
pozdr

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Za to mają jedną super zaletę. Nie ma problemów z animozją 8)

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

i US5, ale to akurat za czesto w praktyce sie nie przydaje

co do animozji, to zawsze sie ciesze jak ktos mi 1 wilka ustrzeli, nie ma ma paniki w tym momencie i oddzial sie prewniejszy z miejsca robi;]

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

US 5 się przydaje :) Ostatnio dzięki temu wyparowały 4 furie które mi wpadły w ten rydwan :D A z mniej fartownych akcji to zbrejkowałem Marcinowi Galochowi na DMP od boku oddział blunderbussów z lordem tym samym przegrywając tylko 14:6 :D

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

fakt na latacze itp male oddzialy taki US robi roznice, jednak jesli chodzi o szarze z boku to w practyce rzadko sie udaje, ale oczywiscie opcaj super i jak juz czasem wyjdzie to voila!!;]

PSz
Falubaz

Link do relacji z małego turnieju moich małych zielonych.

http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?p=76513#76513

ODPOWIEDZ