Taktyki i początki gry Tomb Kings

Tomb Kings

Moderator: Shino

Zablokowany
gloot
Pseudoklimaciarz

Post autor: gloot »

Mam pytanie.
Sklejam właśnie batalion i zastanawiam się jak najkorzystniej skleić go zakładając , ze chce grac defensywnie. W batalionie znajduje się 32 łuki na 32 szkiele i 8 kawalerii. Jak to skleić? 32 łuczników, 8 heavy kawy czy 8 light 16łuczników i 16 warriorów?
z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

szkielety sklej z lukami ,a kawalerie to albo z lukami albo dokup 7 i wystawiaj klocek 15 H.kawy .
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Krzysiek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Krzysiek »

szczurek pisze:szkielety sklej z lukami ,a kawalerie to albo z lukami albo dokup 7 i wystawiaj klocek 15 H.kawy .
Nic dodac nic ujac

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

szkielety to trudno powiedziec. imo 16-2 z lukami jak najbardziej wystarczy. reszte mozesz skleic z hw&sh bo tez swojerobia i daja rade.

Tg sa uzywalni w szczegolnych rozpiskach i na razie bym ich nie bral. Choc jak juz dojdziesz to tego co i jak wyglada w tej armii moga sie stac bardzo spolegliwym i uzytecznym dodatkiem do armii (najlepiej wlasnie jak sie gra z hlp) ale nie bierz ic wiecej jak 23-24

Zacznij grac takze bez cascetu, gdyz nie da sie nim nic zrobic zdobrym przeciwnikiem.

co do kawalerii to sam nie posiadam lekkiej gdyz nie podoba mi sie idea lekkiej kawy bez sily przebicia, flee i marszu ale nie jest tragiczna. Osobiscie na twoim miejscu wzialbym sie za ciezka jazde.

dokup sobie na razie jednego skorpiona bo jeden to za malo do tego nie masz najlepszej jednostki tk czyli swarmow. A w blisterze jest akurat tyle ile nnajlepej wystawiac czyli 2 :D

no i jakakolwiek katapulte powonienes sobie dokupic bo jest przydatna w zasadzie kazdej rozpie tk.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Jak coś to mogę jednego oryginalnego swarma sprzedać(sam gram na 3 i jeden mi jest zbędny.

A co do rad wcześniejszych.Całkowicie się z nimi zgadzam.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Hero_Lord
Chuck Norris

Post autor: Hero_Lord »

Bo ja za bardzo grać nie umiem magią, czy opyla się kupić dwa gianty i robić rozróbę ? a i ps czy gianty dojdą wogle do tych karasi i czy mają z nimi szanse... i jak giantci się sprawdzają przeciw errantą, realmom i questingom?

Szymek
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Szymek »

Do krasi nie masz praktycznie szans dojść gigantami, chyba że będzie strasznie przegięty, sprzyjający teren. A nawet jeśli dojdą do walki to mają naprawde nieduże szanse na złamanie jakiegoś klocuszka: trafiają na 4 i ranią na 2 + nieprzerwane ataki, które w tym wypadku nie zadużo zdziałają. Pozdr

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Jak wyjdziesz gigantem pod maszyny/strzelców to nei dojdzie. Jak poczekasz w krzakakch aż wykopki/cariony zjedzą maszyny to dojdzie napewno i ładnie kroić będzie (no tylko nie licz na łamanie pełnych klocków od przodu, ale to norma przy BG).
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Magneto
Plankton

Post autor: Magneto »

Witam,
Mam ten sam problem z batalionem. Jestem jego szczęśliwym posiadaczem, ale zastanawiam się jak go złożyć. Moje pytanka:

1. 32 szkielety można podzielić na 16 łuczników (bez CG) i 16 warriorów hw/shd. Ale czy 16 warriorów ma sens? Czy lepiej wszystko złożyć na łuczników? Szczerze mówiąc grając VC, szkielety z zestawem hw/shd nieźle się spisywały ale nie mam pojęcia jak to jest u TK :)

2. Jak złożyc kawę? Heavy czy light? Większość osób uważa (z tego co przeczytałem), że ciężka kawaleria jest dobra jedynie w liczbie 15. W battalionie jest ich tylko 8...Więc może lepiej złożyć na lekką, ale jak możecie to napiszcie do czego ona się przydaje, bo jak na fasta bez marszu czarno to widzę.

3. Czy Licz na koniku do czegoś się nada? Czy jest sens umiesczać go w klocku np. owej 8 lekkiej kawalerii, czy może ma galopować solo?

4.Dopełnienie armii to raczej 2xskorpiony, cariony, rydwany, katapulta i moze TG. Do defensu to chyba pasuje?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Jose
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Jose »

odnosnie batalionu to autor pierwszego postu na tej stronie zadaje to samo pytanie i zaraz jest odpowiedz... trudno sie wysilic i pogrzebac w temacie jak widze... ale dlatego on ma taki podtemat :lol:
www.for2players.pl

The truth is usually just an excuse for a lack of imagination.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Lekka kawaleria jest dobra w kolumnie z czampionem w liczbie 7 lub gdy do niej wlatuje prince/król.

A liczki to generalnie tylko na koniach.

No chyba, że grasz z 5 domkami na stole:)

Awatar użytkownika
Hero_Lord
Chuck Norris

Tomb King = czytałem że może latać, w army booku nic nie piszę albo nie doczytałem fragmentu.. a jak ma latać to za ile pkt??
Giant = czytałem coś o DoW giant co to jest???
o co chodzi z scorpionem i swarmami = mogą się wykopąć gdzie chce?? i co trza zrobić żeby się wykopały i jak scorpion może być z generałem to generał się zakopuje??

noob pytania ale trza zacząć grać :)

Awatar użytkownika
Venirr

Post autor: Venirr »

Tomb King może kupić sobie Cloak of the Dunes za 20 pts. i mieć wtedy latanie (magiczny przedmiot)
wykopki działają tak: przy rozstawianiu armii stawiasz markery tam, gdzie chcesz, żeby się wykopało... potem od drugiej rundy rzucasz na każdy marker co turę... w drugiej wykopuje się na 4+, w trzeciej na 3+ itd.
jak coś się wykopie, to rzucasz artyleryjską i scatterem... taki rozrzut... na hit'a oczywiście scopr/swarm wykopuje się gdzie trza, na missfire już prawie na pewno go nie masz

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Trzeba czytać podręcznik i księge armii to problemy się rozwiążą.

Król by latał musi mieć cloak of dunes za 20 pkt.
Gigant=źle czytałeś.Tomb kingi maja swojego giganta ze swoimi specjalnymi zasadami.

Skorpiony i swarmy=wykopują się tam gdzie pokażesz pod koniec rozstawiania armii(wystawiasz znaczniki za kazdego skorpiona i swarmy).By sie wykopały trzeba rzucic kostką za każdy model.
Od 2 tury na 4+,3 tura 3+,4 2+,w 5 turze wychodzą automatycznie.
Nie można rezygnować z wykopania.

Tego ostatniego nie zrozumiałem jak to skorpion z generałem?
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Hero_Lord
Chuck Norris

własnie też nie zrozumiałem, a o co chodzi z missfire? ja dopiero zaczynam ;) wybrałem trudną armie ale grać można się nauczyć a armia ma świetny klimat

a i ps. Czym ja mam zaznaczyć gdzie chce je wykopać??

Awatar użytkownika
Krzysiek

Post autor: Krzysiek »

Na specjalnej kostce scatter (altyleryjska) Masz taki symbol BUM to jest misfire

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Krzysiek pisze:Na specjalnej kostce scatter (altyleryjska) Masz taki symbol BUM to jest misfire
Scatter dice to nie to samo co artillery dice, nie wprowadzajcie w błąd.
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
Hero_Lord
Chuck Norris

a żeby się wykopać to ??czym mam to zaznaczyć i jeśli zrzucę tego missfire to co?

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Jak się zdecydowałeś na tę armię to kup AB bo bez tego krucho.

W skrócie:
nie musisz oczywiście zakopywać oddziałów z tą umiejętnością, ale możesz (u nas przyjęło się, że przed rostawieniem decydujesz, co kopie, a co nie)
przed rozpoczeciem bitwy wybierasz miejsce, gdzie dane coś ma się wykopać
od drugiej tury rzucasz kostką i jak wyjdzie to sięwykopujesz, jak nie to próbujesz w następnej
jak wyszedł rzucasz scatterem i artyleryjską:
missfire - rzucasz na specjalną tabelę co się dzieje
nie missfire - wykopuje się tam gdzie chciałeś, albo lekko zniesie (jak przy strzelaniu z katapulty)

Co do giganta to możes brać:
Bone Giant - wybór z podręcznika + inne opcje uzbrojenia z White Dwarfa
DoW Giant - zwykły gigant jak u orków brany jako DoW
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

czym chcesz ja są osoby co kładą monety ja kłade widelce dla swarmów a dal skorponow wbijam noże w stól to jest mój marker .. widzialem osoby które kładly kawalek kielbasy a an drugi marker kostke margaryny.. wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej

Zablokowany