Jeśli chodzi o kwestię testów ld i geberała to masz rację, tylko reszta musi się poprostu otrząsnąć z szoku że tak jest i przyjąć to do wiadomości.Barbarossa pisze:
Czuję się taki samotny w swym rozumieniu zasad. I jednocześnie tak bardzo przekonany, że mam rację
Niestety jeśli chodzi o Helm of Commandment to nie działa to tak samo...
Bo tak jak wspomniany ld używany przez jednostkę do testów "był na generale" o tyle już WS jest "na jednostce" i jest czynnie używany podczas CC a nie pod koniec tury do testu. Jednostka porównując swój WS z WS przeciwnika używa WS Wampira, i jeśli ten WS = 4 dzięki obniżeniu o 3 z przedmiotu to niestety taki WS ma jednostka.
Porównując oba przykłady:
1. Nieważne ile mam obniżonego ld - do testu paniki używam ld generała, ale do break test'u używam ld generała pomniejszonego o wynik walki bo wynik walki oddziałuje na mnie a nie na generała.
Czyli: Sięgam po ld generała, który gdzieś tam stoi i nie działają na niego akurat minusy
2. Do CC używam WS Wampira ale jest on pomniejszony (np. o połowę z jakiejś tam zasady) bo to pomniejszenie oddziaływuje już na mnie - nie na Wampira.
Czyli: Wampir puszcza w świat swój WS ale tam już działają na niego modyfikatory, na które Wampir nie ma wpływu.
Czy takie rozwiązanie satysfakcjonuje obie strony?