Ogry na turniejach

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Ja ostatnio nie biore w ogóle magów z tego względu , ze się nie przydają .
A na następny ligowy jade z czymś takim :

Ogre Kingdoms Army 1500

Bruiser
General ; HA ; GW ; look-gnoblar
Wyrdstone Necklace [20]
Imię + 1 Mv

Hunter
2 x Sabertusk
Greypack Belt [35]
Imię + 1 T , stupid [10]

8 Gnobalrs Traper

8 Gnoblar traper

4 ironguts
Standard ;
ragbanner[35]
musican

4 Ironguts
Standard
musican

4 Ogre bulls
Light armour : ogre club ; iron fist

1 Scrapaluncha

1 Scrapaluncha

Total Cost : 1499 Pts .

Oczywiście mój główny kloc jest , czyli 4 Ironguts z rag bannerem . Uwieżcie mi każdy się tego boi . ;)
Katapulty są , bo są dobre i już . Bruiser zmieniony na biegacza ale tu się zastanowię czy dam go obok Huntera czy w klocku . Ale w sumie 4 Irongutsów poradzi sobie ze wszystkimi . Ale tu będę miał ciężki orzech do zgryzienia bo Bruiser sam ;/ Hunter . Hunter . No cóż , nie grałem nigdy na katapultach bo uważałem , że są do bani , a tu okazały się dobrym specjalem . Wypróbuje go na turnieju . Ma tafa 6 , stupid to nic przy 9 LD , balistę ma , myślę , ze się przyda . No i te jego chodzenie po lesie ;) Już treeman nie będzie taki bezpieczny ;) Move or fire niby go udupia ale on u mnie nie będzie musiał strzelać ;)

Nikomu nie każe grać tą rozpą bo wiem jakie macie poglądy na Huntera , nie którzy na katapulty . I prosiłbym nie pisać mi zmień to zmień tamto . Ewentualnie jak jakiś błąd zrobiłem to proszę mi napisać :P
PozdrO

A Bogins jak już tak koniecznie chcesz tych butcherów to wejs jednego z dwoma scrolami . Przynajmniej ja tak brałem , ale w sumie i tak się nie przydawał bo nikt na magii nei grał . A zresztą magia na ogry nie jest taka mocna . Grubasy i tak dojdą .

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

jak chciałeś tak na temat twoje jarmii nie powiem - ale w stosunku do magii dwa zdania albo i więcej.
Magia na ogry jest standardowo taka sama jak na wszystkie inne armie :) - takie moje zdanie. Jedynie szkoły magii są gorsze lub lepsze.
Przykładowo magia slaanesha, skavenków - piorunki, albo nawet zwykłe pociski 2k6 s4 zbierają swoje żniwo, standardowo w liczbie jednego ogra na turę więc kłopot jest. Wskrzeszenia robie też na nas wrażenie o ruchach jednostek - wagh vanhel czy inkantacja nie wspomnę. Sądzę więc że ten jeden magik właśnie ze scrollami musi być.
Poza tym: jesli my mamy maga 2 poziomu to posiadamy 4 kości mocy, czyli w ciagu 3 tur = 12 a to oznacza ze wyszło nam 8 czarów na jednej kości, albo w praktyce 5 czarów po dwie kości. przeciwnik za każdym razem musi kminić czy ta wpuszczona panika, 2k6 s2 no save go zaboli czy nie. Naturalnei czym więcej wróg ma magów tym lepiej idzie mu rozpraszanie tych naszych czarów.
Ja też sądzę że ogólnie rzecz biorąc to nasza magia jest średnia - chodzi przede wszystkim o zasięg czarów. Mag musi byc po prostu w walce tudzież w regimencie na który chce rzucić zaklęcie by mieć w ogóle na to szanse. Gdzieś tam schowany w lesie nic nie zdziała.

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

Post autor: Reaper »

badzmy szczerzy , naszego maga nie trzeba kitrac po lasach :D on ma sam z siebie staty porownywalne lub lepsze od wiekszosci herosow :D wystarczy dac mu jakas smyralke i jazda z koksem ;]

Janiszek
Masakrator

BOGINS ja mówię , że magia na ogry w sumie nie jest super bo mamy pare oddziałów . I przeciwnik ma kłopot który uderzyć .Po co bić 4 ironów z rag bannerem ? Jak lepiej walnać 3 gołych bullsów . No ale wtedy ci ironi dojdą . I dlatego tu jest taki problem armii magicznych . A jak masz jeszcze butchera ze scrolami to 3/4 armi dojdzie.

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

Post autor: Reaper »

oj watpie , ja jak gram OnG na magii to zawsze bije po tych odzdzialach ktore moga mi cos zrobic u ogrow sa to bohaterowie, ironsi , 2+ maneaterow ew scraplauncha , a bulle odbijam night goblinami bez wysilku ... ale przed tem je oslabiam maszynkami troche albo kaskiem magii ew. wysylam na nie kawalerie savage ktoramiazdzy ogry od przodu i ironsow i bulle

P.S. mowisz ze masz pare odzdzialow ? a inne armie maja 2x wiecej wystawien i tam jakos sie nie wachaja ? ogry bola 3 rzeczy silna magia ofensywna , slabiutki save, mocny ostrzal a po za tym niszcza :D

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Odświeżę trochę temat, bo byłem na WI z ogrami w sojuszu z w miarę dobrze magującymi O&G. Wielkiej niespodzianki nie było, skończyliśmy blisko końca, ale to głównie wina generałów a nie armii pod nimi :lol2: :cry: .

Graliśmy z krasiami+leśniakami, wampirsami+lizakami, wampirsami+bestiami i krasiami+chosem. Wyniki to 8-12, 10-10, 0-21 i 10-10.
Generalnie to ogry sobie jakoś radzą, nie jest tak źle. Nie ma za bardzo odpowiedzi na smoka i naprawdę silną magię, ale poza tym da się uszczknąć jakieś punkty.
Bardzo dobrze sprawdziły się te same jednostki co zwykle: Tyran, Rzeźnicy, czwórka Żelazobrzuchów ze Sztandarkiem Bitewnym i para Pożeraczy. Reszta jako-tako, ale już nigdy chyba nie wezmę dwójek Ołowiomiotaczy. Trójkę może tak, ale dwójki robią tylko podwójne kupy. Parki pożeraczy są ekstra, zawsze coś zdziałają. Pojedyńczego można przetrzymać albo mieć pecha w rzutach, ale dwójka na pewno wpłynie na grę a to tylko 150 pkt.

Maciek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

"Oczywiście mój główny kloc jest , czyli 4 Ironguts z rag bannerem . Uwieżcie mi każdy się tego boi . "

:D

nie boję się takiego klocka...jak pofarcisz, fakt, boli...tylko że raczej nie dochodzisz do mnie w pełnym składzie..

a magia, np skaveńskie pociski, jeśli nie masz własnych magów, to pomłóci Tobie ogry. a wtedy nie będziesz miał czym klocków rozmontowac

Janiszek
Masakrator

sorry ale skavenów to ja się nie boję . Jest to jedna z 3 armii którą nie raz pokonałem .i nie grałem z nowicjuszami.

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

właśnie turnieje... kto się do mnie wybiera z ogrami na Mastera Blastera ??:D

Awatar użytkownika
Qbazss
Wałkarz

Post autor: Qbazss »

ja ciągle za młody jestem, żeby sobie samotnie pojechać :? A do tego moja armia rozwija się w tak dynamicznym tępie, że od ferii z 16 ogrów pomalowałem 4,5... To pół to heros, którego nie długo skończe, a do tego żyje w ciągłym stresie o oceny, bo jeszcze do dziś z religii groziło mi 2 :P Ale sie wyrobiłem i może nawet 6 wyciągne.
To tyle spamu, wyżaliłem się Wam, dziękuje.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Mi idzie dobrze ze skavenami jak mam: brace of handguns przeciwko ratlingom, 2 śmieciarki na kloce, 3 rzeźników z 4 skrolami i 2 gorgery.

Czyli generalnie dobrze mi idzie bo zawsze to mam;]

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Kedziorson pisze:właśnie turnieje... kto się do mnie wybiera z ogrami na Mastera Blastera ??:D
Dywizja Pancerna: Ironguts by Bogins wyrusza na pewno, chyba że nie zdąży się pomalować. Dzisiaj na pewno cisnę kolejnych ironków fortressem, chociaż w 5 kolorów by było :), moze potem bejca. Pożeracza zamówione, dojdą w następnym tygodniu.

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Bogins, Maćku P.
macie może pożyczyć na MB scrape i huntera ?
byłbym wdzięczny :D

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

O huntera wystawiasz?

Z czym?

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Kedziorson pisze:Bogins, Maćku P.
macie może pożyczyć na MB scrape i huntera ?
byłbym wdzięczny :D
Sorki, obie Sracplaunche i Hunter są przeiwdziane w perwszej linii ognia. Przyjadą ze mną, ale zagrają w mojej drużynie

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

spoko :D:D

chciałem huntera z siege breakerem walnąć i czymś jeszcze jeżeli to legalne...a tak zagram na 3 magach i tyrku :D

Bogins ??FiFi?? pożyczycie scrape ?

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

mam dwóch hunterów obu w rozpie, brak katapult.

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

Kedziorson pisze:spoko :D:D

chciałem huntera z siege breakerem walnąć
Hunter nie ma dostępu do normalnych great weaponów i wydaje mi się, że nie może też brać magicznych.. Co prawda nie ma na siegebreakerze napisane, że nie może go hunter użyć, ale to omijanie tego, to raczej wałek ;)

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Zakaz brania magicznych odpowiedników niemagicznego sprzętu dotyczy tylko zbroi.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Romek
Chuck Norris

Post autor: Romek »

za wyjatkiem helmow :)

ODPOWIEDZ