Pytania o DL - kwestie do uściślenia

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

W polskim RB piszę mniej więcej tak, że jak coś nie jest tarczą lub hełmem to nie możesz tego nosić razem z niemagicznym pancerzem, w ang. jest jakoś inaczej?
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

trikk pisze:Analogicznie do Hauberka zrobiłbym tak, że Giftowe armoury łączą się tylko z juggerem (ew magicznym stuffem bez 'armour' w nazwie, biorąc na logikę)
jak najbardziej sie z tym zgadzam... dodalbym, ze mozna miec tez jeden rodzaj broni. W torment bladzie jest napisane, ze jest to hand weapon mimo bycia giftem... wydaje mi sie, ze to samo mozna przyjac dla innych broni magicznych :)

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

żeby nie było. Upieram się przy tym by magiczne pancerze traktowane były jako coś, czego nie da się z czymś połączyć, bo coś zastępują. Dajmy na to, bloody hauberka uznano za płytówę, nie można go połączyć z H.A czy z L.A z czym się w pełni zgadzam. Przydałoby się tylko konsekwentnie tego trzymać i podobnie uznać armour of khorne... za właśnie jakieś "coś"w w stylu H.A...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Morrok pisze:żeby nie było. Upieram się przy tym by magiczne pancerze traktowane były jako coś, czego nie da się z czymś połączyć, bo coś zastępują. Dajmy na to, bloody hauberka uznano za płytówę, nie można go połączyć z H.A czy z L.A z czym się w pełni zgadzam. Przydałoby się tylko konsekwentnie tego trzymać i podobnie uznać armour of khorne... za właśnie jakieś "coś"w w stylu H.A...
To że zastępuje jakieś inne pancerze wydaje się rozsądnym rozwiązaniem. A co z łączeniem i "kombinowaniem" sava ?? na mój gust jeśli nie ma o tym wzmianki to nie można, bo co innego, jak coś dodaje +ileś tam do sava (jak np. Quetzl), a co innego jak coś daje jakiegoś sava.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Scimitar pisze:na mój gust jeśli nie ma o tym wzmianki to nie można, bo co innego, jak coś dodaje +ileś tam do sava (jak np. Quetzl), a co innego jak coś daje jakiegoś sava.
no wiec Armour of Khorne daje save na 3+ natomiast jugger dodaje ci +3 do sava.. nie widze problemu, nawet idac twoim tokiem rozumowania :wink:

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Zgadzam się z thurionem natomiast nie wydaje mi się że w zamyśle twórców miało by się kumulować z HA thirstera

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Gogol pisze:Zgadzam się z thurionem natomiast nie wydaje mi się że w zamyśle twórców miało by się kumulować z HA thirstera
z tym napewno nie
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

jugger daje aż +3 save'a? W każdym bądź razie co do save'a z mounta nie ma wątpliwości, podwyższa armour of khorne

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Post autor: Moczul »

Dobra ja nadal nie dostrzegam tej subtelnej różnicy między HA a Juggernautem....
Ale z innej beczki, czy Herald Tzeentcha z Master of Sorcery będzie znał wszystkie czaty z Lore o Tzeentch jeśli tak owy wybierze?? No i czy sceamersy z chariotu maja Slashing Attack?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

1) tak

2) IMO nie nie maja w zasadach specjalnych slashing attacks

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

jesli faktycznie nie ma zasady slashing attacks przy rydwanie to podobnie jak to bylo w DL sceamersytego ataku nie moga wykonac.

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Shino pisze:1) tak
bzdura :twisted:
herald tzeentcha ani nikt inny nie moze wybrac z Master of Sorcery lora tzeentcha - umiejetnosc ta dotyczy jedynie lorow z rulebooka.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Moczul pisze:Dobra ja nadal nie dostrzegam tej subtelnej różnicy między HA a Juggernautem....
Koń daje Ci +1 do sejwa. Koń oladrowany (według Sienkiewicza, polskiego tłumacza warhammerów i całej reszty ignorantów - "w kropierzu") daje Ci +2 do sejwa. Superpancerny koń zwany juggernautem daje Ci +4 do sejwa. Znaczy, jeśli nawet jeździsz na nim nago, masz za samego "konia" 3+.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

tomash jugger daje +3 do asv i da je ci z bomby 4+ asv :)

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Tomash pisze:
Moczul pisze:Dobra ja nadal nie dostrzegam tej subtelnej różnicy między HA a Juggernautem....
Koń daje Ci +1 do sejwa. Koń oladrowany (według Sienkiewicza, polskiego tłumacza warhammerów i całej reszty ignorantów - "w kropierzu") daje Ci +2 do sejwa. Superpancerny koń zwany juggernautem daje Ci +4 do sejwa. Znaczy, jeśli nawet jeździsz na nim nago, masz za samego "konia" 3+.

Chodziło mi o to, że kilka osób uważa, że Armour o Khorne łączy sie z Juggernautem ale już z HA u Bloodzia nie. I dlatego nie potrafię wychwycić tej subtelnej różnicy...

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

ataman pisze:
herald tzeentcha ani nikt inny nie moze wybrac z Master of Sorcery lora tzeentcha - umiejetnosc ta dotyczy jedynie lorow z rulebooka.
Jakieś argumenty??

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ataman pisze:
nie. nie masz, ze must choose tylko may choose instead. Wynika z tego, ze moge nie wybierac innego lore'a zamiast teczowego
Superpancerny koń zwany juggernautem daje Ci +4 do sejwa. Znaczy, jeśli nawet jeździsz na nim nago, masz za samego "konia" 3+.
gwoli scislosci daje +3 i masz 4+ save ;)
Chodziło mi o to, że kilka osób uważa, że Armour o Khorne łączy sie z Juggernautem ale już z HA u Bloodzia nie. I dlatego nie potrafię wychwycić tej subtelnej różnicy...
armour of khorne mozna uznac jak nazwa wskazuje jako armour... juggera juz nie ;)

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Shino pisze: nie. nie masz, ze must choose tylko may choose instead. Wynika z tego, ze moge nie wybierac innego lore'a zamiast teczowego
no dobra, pospieszylem sie :P
pardon me

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Moczul pisze:Chodziło mi o to, że kilka osób uważa, że Armour o Khorne łączy sie z Juggernautem ale już z HA u Bloodzia nie. I dlatego nie potrafię wychwycić tej subtelnej różnicy...
Bo wychodzą z założenia, że Armour of Khorne i Heavy Armour to zbroje więc dwóch na raz nosić się nie da, a z drugiej strony Jugger jest substytutem konia, a konie się na siebie nie zakłada, a co najwyżej na nim siada czemu zbroja jakoś specjalnie nie przeszkadza. :wink:
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

IMHO Wasze eksplanacje nie mają żadnego umocowania w zasadach, nigdzie nie jest napisane, że Armour of Khorne jest zbroją(LA, HA, FPL, CHA) lub zastępuje zbroję, czy że nie może być łączona z innym savem.
Idąc waszym tokiem rozumowania trzeba by zabronić łączenia Firestorm Blade z Axe of Khorne, Etherblade z Torment Blade czy w końcu flaila GUO z Balesword.

Gdyby taka była intencja autora na pewno wspomniał by o tym...

ODPOWIEDZ