Na poniżej 2k to ja jestem w stanie wygrać łódzkiego lokala ogrami więc to jest raczej średni materiał poglądowy.Piotr3K pisze:@Barbarossa
Racja, ja też nie widze jeszcze przegięcia niesamowitego w tych nowych armiach. Z VC jeszcze nie grałem, a z demonami dwa razy i na poniżej 2k nie są takie straszne.
Nowe LIMITED - dyskusja
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
A licky boom boom down!!!
To nawet nie tak...chciałbym żeby w ogóle bywały takie turnieje :] Bo np u mnie w Wawie turnieje bez ograniczeń są tak średnio co dwa tygodnie. A na taki z dobrymi balansującymi ograniczeniami albo comp scorem czekam od paru lat :]Piotr3K pisze:Cyel, dla Ciebie ważna jest tylko gra i to aby wszystkie armie miały równe zasady. Chcesz aby ogry stając naprzeciwko empire, czy dwarfów nie jęczały że remis to max co mogą zrobić.
Ja traktuję turnieje jak imprezę sportową wyłaniającą najlepszego gracza, stąd moje dążenie do równowagi. A po za tym pozwalającą stoczyć 5 bitew z których każda liczy się jako wydarzenie samo w sobie a nie tylko ułamek ostatecznego wyniku. Rozumiem że inni lubią grać inaczej. Ale chciałbym by istniała dla nich alternatywa.
Barbarossa tylko nie do lodówki !!!
Super że takie tematy ruszyły.
Mimo wszystko jestem zdziwiony reakcjami co po niektórych.
Barbarossa proponuje utwotrzyć altarnatywne zasady limited, które byłyby bazą dla organizatorów turniejów którzy myslą lub chcą zrobić turniej na pewnych ograniczeniach by w ten sposób wypromować turniej czy poprostu nieco odświeżyć gre turniejową w tym i tym miejscu, czy też sprawdzić poprostu czy graczom będzie się ciekawiej i lepiej na takie ograniczenia grało.
Na lokalach istnieje masa ograniczeń. Chociażby na najbliższej parówce w Warszawie mamy do 2 bohaterów na armie w tym jeden bohater nie może czarować. W innych obcina się speciale itd. Czy ktoś się na to burzy - otóż nie.
Dla organizatorów takie alternatywne zasady limited stworzone przez doświadczonych graczy czy też LS, spięte i dopracowe, są znacznym ułatwieniem do organizacji turnieju z zamysłem wprowadzenia takich a takich ograniczeń.
Z takich zasad skorzystają również gracze grający nawet towarzysko.
Również grupa graczy w tej i tej miejscowości chcąca odświeżyć swoją gre turniejową będzie miała na tacy podane ciekawe rozwiązanie. Wystarczy tylko wziaść i skorzystać.
Gracze którzy lubią grać "standardami" nadal sobie będą mogli pograć na standardów bo raczej takich turniejów nie zabraknie.
Coż zatem jest złego w tej inicjatywie.
P.S. Barb nie zniechęcaj się i dzięki za utworzenie takiego wątku . Dobrze, że przynajmniej coś się rusza.
Super że takie tematy ruszyły.
Mimo wszystko jestem zdziwiony reakcjami co po niektórych.
Barbarossa proponuje utwotrzyć altarnatywne zasady limited, które byłyby bazą dla organizatorów turniejów którzy myslą lub chcą zrobić turniej na pewnych ograniczeniach by w ten sposób wypromować turniej czy poprostu nieco odświeżyć gre turniejową w tym i tym miejscu, czy też sprawdzić poprostu czy graczom będzie się ciekawiej i lepiej na takie ograniczenia grało.
Na lokalach istnieje masa ograniczeń. Chociażby na najbliższej parówce w Warszawie mamy do 2 bohaterów na armie w tym jeden bohater nie może czarować. W innych obcina się speciale itd. Czy ktoś się na to burzy - otóż nie.
Dla organizatorów takie alternatywne zasady limited stworzone przez doświadczonych graczy czy też LS, spięte i dopracowe, są znacznym ułatwieniem do organizacji turnieju z zamysłem wprowadzenia takich a takich ograniczeń.
Z takich zasad skorzystają również gracze grający nawet towarzysko.
Również grupa graczy w tej i tej miejscowości chcąca odświeżyć swoją gre turniejową będzie miała na tacy podane ciekawe rozwiązanie. Wystarczy tylko wziaść i skorzystać.
Gracze którzy lubią grać "standardami" nadal sobie będą mogli pograć na standardów bo raczej takich turniejów nie zabraknie.
Coż zatem jest złego w tej inicjatywie.
P.S. Barb nie zniechęcaj się i dzięki za utworzenie takiego wątku . Dobrze, że przynajmniej coś się rusza.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Tak jak mówi Kal-Torak. Nie zniechęcaj się.
Masz mój łuk...
Masz mój łuk...
Myślę, że tu nie chodzi o same VC i DL - czy wypaczają czy nie. Jak wiadomo Barbarossa gra VC i pisze z punktu widzenia gracza VC bo na tej armii sie zna. Nie pisze, że Imerium na 2 czołgach, altarze i 4 dzialach wypaczają rozgrywkę, bo zasadniczo nimi nie gra.
Jednak z drugiej strony widać okrzeplą na turniajach wojne standardów. Ograniczenia natomiast bardzo często są dodawane dodatkowo do turniejów limited obcinajace sloty herosów czy speciali etc.
Chodzi raczej o takie skondensowane i dopracowane zasady ograniczające. Te moim zdaniem powinny powstać dużo wcześniej, zanim wyszły VC.
To, że będą niczego złego nie przyniesie, ale sporo osób już łamało sobie mózgi na dopracowaniu ciekawych "ograniczeń".
Niech zatem będą do wykorzystania i już, niezaleznie od DL, VC, WE czy czegokolwiek.
Jednak z drugiej strony widać okrzeplą na turniajach wojne standardów. Ograniczenia natomiast bardzo często są dodawane dodatkowo do turniejów limited obcinajace sloty herosów czy speciali etc.
Chodzi raczej o takie skondensowane i dopracowane zasady ograniczające. Te moim zdaniem powinny powstać dużo wcześniej, zanim wyszły VC.
To, że będą niczego złego nie przyniesie, ale sporo osób już łamało sobie mózgi na dopracowaniu ciekawych "ograniczeń".
Niech zatem będą do wykorzystania i już, niezaleznie od DL, VC, WE czy czegokolwiek.
obostrzenia jakies powinny sie pojawic;GW wydaje podreczniki
one nie sa stworzone do turniejow a na serie pojedynczych bitew
wiec w zasadzie chce zagrac w zgodzie z AB i RB i przed kazda bitwa miec prawo do zmiany rozpy
czy to rozwiazanie?
IMO nie
metodologii ograniczen jest kilka:
1)jak w 5ed. wykaz przedmiotow ktore byly banowane na turniej/zmieniano ich dzialnie
2)obostrzebnia slotow
3)obostrzenia pktowe(co ciekawe w 5ed. byl procent pktow wydawany na np maszyny czy tez bohaterow)
w chwili obecnej zatacza sie kolo-> od herohammera poprzez ciekawe walki oddzialami po herohammera wersja II
nie podoba mi sie taka sytuacja
one nie sa stworzone do turniejow a na serie pojedynczych bitew
wiec w zasadzie chce zagrac w zgodzie z AB i RB i przed kazda bitwa miec prawo do zmiany rozpy
czy to rozwiazanie?
IMO nie
metodologii ograniczen jest kilka:
1)jak w 5ed. wykaz przedmiotow ktore byly banowane na turniej/zmieniano ich dzialnie
2)obostrzebnia slotow
3)obostrzenia pktowe(co ciekawe w 5ed. byl procent pktow wydawany na np maszyny czy tez bohaterow)
w chwili obecnej zatacza sie kolo-> od herohammera poprzez ciekawe walki oddzialami po herohammera wersja II
nie podoba mi sie taka sytuacja
dzieki ze mi o tym przypomniałes, bo to moze calkiem fajnie zadziałac.. - nie trzeba przeciez odgornie okreslac ile max moga kosztowac herosi w armii.. mozna wyznaczac to na podstawie wielkosci armii.. np herosi to max 40% punktów (na 2k to 800 pkt, na 2250- 900, na 2,5k - 1000) [te 40% wziete zupelnie z sufitu, chodzi głownie o idee) - dzieki temu wieksze bitwy miały by wiecej herosówquas pisze: 3)obostrzenia pktowe(co ciekawe w 5ed. byl procent pktow wydawany na np maszyny czy tez bohaterow)
mozna sprobowac isc w to dalej (maszyny - 25%, skirmish, itp), ale powoduje to duzo liczenia (nie kazdy lubi procenty )...
mozna ewentualnie pomyslec o czyms takim jako ograniczenia na jakiegos lokala.
pozdrawiam
jestem calkowice za.
Gram WE ale jakos moge sie obyc bez BSB z HoDA, 2 drzewcow czy morza driad... i calkiem znosnie mi idze
comp ktory proponuje Barb jest bardzo fajny. na EURO byl b. podobny i fajnie dzialal... caly czas byly mocne armie ale mialo sie wieksze szanse na rownozedne granie z nimi...
jestem na tak...
Gram WE ale jakos moge sie obyc bez BSB z HoDA, 2 drzewcow czy morza driad... i calkiem znosnie mi idze
comp ktory proponuje Barb jest bardzo fajny. na EURO byl b. podobny i fajnie dzialal... caly czas byly mocne armie ale mialo sie wieksze szanse na rownozedne granie z nimi...
jestem na tak...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Ja również skłaniam się ku jakiemuś ograniczeniu, mam tylko wątpliwości co do jego formy... Bardziej chyba podoba mi się propozycja Barba, ale pomysł Assasello też jest ciekawy.
Hmmm ... jak będziecie robić EuroComp to nie zapominajcie, że jeszcze kilka armii ma wyjść, więc może pojawić się problem z tymi nowymi armiami.
Ogólnie pomysł dobry, ale z jednej strony bretka może naupychać max herosów, a z drugiej poważnie ją się ogranicza, ze względu na małą liczbę jednostek i jednostek piechoty.
Do tego O&G będzie chyba trudniej zrobić grywalną rozpiskę, która będzie trzymać klimat (np. tylko gobliny).
Poza tym moja ulubiona kombinacja (lord na smoku + beast master na mantysi) przekracza punkty o 24 :/
Ogólnie pomysł dobry, ale z jednej strony bretka może naupychać max herosów, a z drugiej poważnie ją się ogranicza, ze względu na małą liczbę jednostek i jednostek piechoty.
Do tego O&G będzie chyba trudniej zrobić grywalną rozpiskę, która będzie trzymać klimat (np. tylko gobliny).
Poza tym moja ulubiona kombinacja (lord na smoku + beast master na mantysi) przekracza punkty o 24 :/
- swieta_barbara
- habydysz
Fantastycznie, ze to ruszyliscie. Wedlug mnie propozycja Zbyszka jest dobrze przemyslana i ma szanse odniesc dobre wyniki. Postaram sie ograc nowy comp score do konca kwietnia, to bede mogl wiecej sie wypowiedziec. Pozdrawiam.
ps. tak, tez mysle, ze procenty to dobry plan, ktory moglby funkcjonowac razem z euroograniczeniami:
lords & heroes: 0-40%
core: 25%+
special: 0-50%
rare: 0-25%
Cos w ten desen, trzeba to jeszcze dopracowac jesli chodzi o wlasciwe wartosci.
pps. na "nie" wypowiedzialo sie tu pare autorytetow - ale prosze Was, nie usilujcie zakrzyczec Zbyszka, dlatego, ze podal cos pod dyskusje. To, ze sprawa ma jakis oddzwiek pozytywny, swiadczy o tym, ze obostrzenia sa dla niektorych istotna sprawa. Zawsze mozna zdecydowac sie nie jechac na turniej z ograniczeniami Barba.
ps. tak, tez mysle, ze procenty to dobry plan, ktory moglby funkcjonowac razem z euroograniczeniami:
lords & heroes: 0-40%
core: 25%+
special: 0-50%
rare: 0-25%
Cos w ten desen, trzeba to jeszcze dopracowac jesli chodzi o wlasciwe wartosci.
pps. na "nie" wypowiedzialo sie tu pare autorytetow - ale prosze Was, nie usilujcie zakrzyczec Zbyszka, dlatego, ze podal cos pod dyskusje. To, ze sprawa ma jakis oddzwiek pozytywny, swiadczy o tym, ze obostrzenia sa dla niektorych istotna sprawa. Zawsze mozna zdecydowac sie nie jechac na turniej z ograniczeniami Barba.
tylko o ile dobrze pamiętam to czy te procenty w 5 ed nie były czasem różne dla każdej armii tzn grałem lizakami i pamiętam że było 0 % na war machiny nie wiem czy dwarfom by się to spodobało
osobiście jak ograniczenia to konkretnie dla armii nie ogólnikowo - bo ogólnikowe ograniczenia to teraz mamy made by GW
osobiście jak ograniczenia to konkretnie dla armii nie ogólnikowo - bo ogólnikowe ograniczenia to teraz mamy made by GW
Rozwiązanie z procentami brzmi super. Tym bardziej, że procenty mogą na siebie "zachodzić" (sumować się do >100%). Czyli np. maksimum 40% pkt. na jednostki special, 20% na jednostki rare, 60% pkt. na kawalerię, 20% na skirmish itp. itd.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
wręcz przeciwnie, mam czasami dosyć przegięć mojej armii i sobie pogrywam orkami, a za dobrego gracza się nie uważam.Jak większość miłośników pg rozpisek zapewne uważasz sie, Kołku, za dobrego gracza.
Ograniczenie procentowe wcale nie jest głupie bo można w rozpisce zmieścić wszystko i jeszcze trochę z tym że w wersji bardziej zbalansowanej, ale ograniczenia procentowe powinny dotyczyć każdej armii z osobna, załózmy że damy w bitwie na 2k 41% na rary, wtedy jestem w imperium w stanie wziąść jeden czołg i hellke, czyli opcje bardziej zbalansowaną, bo wykorzystuje dwa różne sloty a jak He dało by sie 41% to przeciwnik miał by 4 bolce i już balansu by nie było(to 41% to liczba czysto teoretyczna)dzieki ze mi o tym przypomniałes, bo to moze calkiem fajnie zadziałac.. - nie trzeba przeciez odgornie okreslac ile max moga kosztowac herosi w armii.. mozna wyznaczac to na podstawie wielkosci armii.. np herosi to max 40% punktów (na 2k to 800 pkt, na 2250- 900, na 2,5k - 1000) [te 40% wziete zupelnie z sufitu, chodzi głownie o idee) - dzieki temu wieksze bitwy miały by wiecej herosów Smile
mozna sprobowac isc w to dalej (maszyny - 25%, skirmish, itp), ale powoduje to duzo liczenia (nie kazdy lubi procenty Smile )...
mozna ewentualnie pomyslec o czyms takim jako ograniczenia na jakiegos lokala.
- swieta_barbara
- habydysz
Jakbys mial 41% na rary w bitwie na 2k to bys mial 800 pts na nie, wiec tak czy inaczej nie ma balansu. Poza tym przypominam, ze obostrzenia procentowe wchodza rownlolegle ze standardem Barba, tj. na 2k+ max 1 (he: 2) identyczny rare.
mówiłem że to 41% to sobie tak strzeliłem, jeżeli do restrykcji procentowej dojdzie zakaz ileś krotnego powtarzania danej jednostki to wtedy mamy bardzo ładnie i przejrzyście zrobione ograniczenia, + odemnie dodał bym jeszcze jakiś limit na magiczne przedmioty i było by wszystko jak nalezy
jako dlugoletni gracz 5 ed powiem ci ze mogli miec i 100% na maszynywar2bone pisze:tylko o ile dobrze pamiętam to czy te procenty w 5 ed nie były czasem różne dla każdej armii tzn grałem lizakami i pamiętam że było 0 % na war machiny nie wiem czy dwarfom by się to spodobało
tylko co z tego?
nie mieli ani jednej i mieli zasade specjalna ze nie moga miec ally(tak samo jak bretonce)