Tak jak zapowiadałem, stworzyłem CSa. Nie jest jeszcze w 100% skończony, bo mam wątpliwości do kilku rzeczy. Konsultowałem się ze sporą liczbą osób - opinie były bardzo różne

Założeniem głównym jest to, że WFB jest ogólnie dobrze skonstruowaną grą. Każda armia ma pewne wady i zalety. Jedne są lepsze inne gorsze i nic tego nie zmieni. Natomiast to co psuje moim zdaniem WFB to pojedyncze buraki w zasadach w poszczególnych podręcznikach. Są to rzeczy, które powszechnie budzą odrazę, są uważane za niezbalansowane oraz są tak kijowo zapisane w zasadach, że LS musi się nad nimi biedzić.
Mój pomysł polega na zostawienu WFB takim jaki jest, a jedynie wywaleniu totalnych idiotyzmów psujących zabawę.
Oczywiście tym samym ingerujemy w zasady i kompozycję armii. Ale tylko trochę. W zaledwie kilku pojedynczych przypadkach, które są najbardziej rażące. Nie zmieniamy całej kompozycji wszystkich armii jak to jest w CSie Euro i w sumie WFB pozostaje prawie taki sam jak jest.
No to lecimy.
EMPIRE
war altar - zajmuje 2 sloty hero
steam tank - 0-1
1 slot specjal nie przeznaczony na armaty
BRETONNIA
max 2 oddziały pegazów
max 3 oddziały errantów w Errantry War
O&G
Pipes of Doom - tylko na Night Goblin Big Bossie/Warbossie
VC
Drakenhof Banner - regeneracja nie działa na sypanie
Fell Baty wskrzeszane po 1 ranie
rzeczy wątpliwe, na które na razie nie mam dobrego pomysłu:
re-cast
wind od undeath
helm of commandment
WE
treeman 0-1
HODA nie może odpalać BSB
HE
Dragon Armour chroni tylko przed magią ognia i zionięciami. nie chroni od katapult, bolców, armat, ataków smoka czy kogokolwiek innego z płonącą bronią.
Star Dragon - zjada slot rare
DWARFS
wystawienie kowadła powoduje że organki stają się wyborem 0-1
CHD
Earthshaker 0-1
jeden slot specjal nie poświęcony na maszyny
CHAOS
Golden Eye of Tzeentch - nie można brać na smoka
LIZARDMEN
max 60 skinków
slann 2 generacji - 3 sloty hero
DE, OK, BoCH, TK
bez zmian
SKAVEN
latarka 0-1
jeden slot hero poświęcony na herosa niemagującego
max 12 jezzaili
max 3 ratlingi
Jeśli ktoś będzie chciał wiedzieć, czemu coś zdecydowałem ograniczyć a się tego nie domyśla, to niech da znać

Zapraszam do dyskusji i konstruktywnej krytyki. Mam nadzieję, że komuś się mój pomysł spodoba

Pozdrawiam!