o dżizas, 3 potężne i szybkie oddziały uderzeniowe to mało? Przy ograniczonym strzelaniu i magii przeciwnika? A ile armii wystawia więcej dużych oddziałów aż takich hard-hitterów o_O ?Paffeu pisze:
bretonia też mi się niezbyt widzi- tylko 3 duże lance na te punkty to za mało.
CompScore by Furion
To propozycja demonów (zakładając, że BT zabiera Rare'a):
DL 2250 pts
BloodThirster - 540 pts
Firestorm Blade, Axe of Khorne, Spell Breaker, Armour of Khorne
Herald of Tzeentch - 160 pts
Spell Breaker, Winged Horror
20 Pink Horrors of Tzeentch - 285 pts
FCG (Icon of Sorcery)
20 Pink Horrors of Tzeentch - 279 pts
Champion, Standard (Icon of Sorcery)
10 Daemonettes of Slaanesh - 120 pts
5 Furies - 60 pts
5 Furies - 60 pts
5 Furies - 60 pts
5 Seekers of slaanesh - 157 pts
Standard (Siren Standard)
5 Flesh Hounds of Khorne - 175 pts
5 Flamers of Tzeentch - 175 pts
Total Cost: 2246 pts
Power Dice: 8, Dispel Dice: 5, 2xDispel Scroll
Models in Army: 87
CS nie uchroni przed standaryzacją rozpisek.
DL 2250 pts
BloodThirster - 540 pts
Firestorm Blade, Axe of Khorne, Spell Breaker, Armour of Khorne
Herald of Tzeentch - 160 pts
Spell Breaker, Winged Horror
20 Pink Horrors of Tzeentch - 285 pts
FCG (Icon of Sorcery)
20 Pink Horrors of Tzeentch - 279 pts
Champion, Standard (Icon of Sorcery)
10 Daemonettes of Slaanesh - 120 pts
5 Furies - 60 pts
5 Furies - 60 pts
5 Furies - 60 pts
5 Seekers of slaanesh - 157 pts
Standard (Siren Standard)
5 Flamers of Tzeentch - 175 pts
Total Cost: 2246 pts
Power Dice: 8, Dispel Dice: 5, 2xDispel Scroll
Models in Army: 87
CS nie uchroni przed standaryzacją rozpisek.
Kacper, swietna robota !
Dzieki tym przykladom rozpisek widac, ze da sie.
Cyel, nie wciskaj bretoncom na sile MaA. To i tak lsitek figowy. Nie jest celem tego CS robienie z kogos na sile klimaciarza. Patrz zalozenia Furiona.
B_sk , nie musisz brac BigUnow. Wez jednych zwyklych boyzow i jednych savage. Sorki, ale udowodnilem Ci, ze mozesz piechoty wziac wiecej, niz jestes w stanie przetrawic punktowo. W samych tylko corach. Nie jest argumentem, ze ten CS jest zly, bo nie moge wziac naraz 3 x nocniki i 3 x orc boyz. Ten argument wydaje sie wrecz nieco... absurdalny.
Dzieki tym przykladom rozpisek widac, ze da sie.
Nie musza. Cos za cos. Kada armia z czegos rezygnuje. Zreszta na sile chyba zdolasz wcisnac ten banner? Kosztem....Paffeu pisze:rozpiska lizaków niegrywalna, slann z tg MUSZĄ mieć feara.
także slann drugiej generacji odpada niestety.
Cyel, nie wciskaj bretoncom na sile MaA. To i tak lsitek figowy. Nie jest celem tego CS robienie z kogos na sile klimaciarza. Patrz zalozenia Furiona.
B_sk , nie musisz brac BigUnow. Wez jednych zwyklych boyzow i jednych savage. Sorki, ale udowodnilem Ci, ze mozesz piechoty wziac wiecej, niz jestes w stanie przetrawic punktowo. W samych tylko corach. Nie jest argumentem, ze ten CS jest zly, bo nie moge wziac naraz 3 x nocniki i 3 x orc boyz. Ten argument wydaje sie wrecz nieco... absurdalny.
Ktoś tam zauważył, że PowerStony i dodatkowe kości nie powinny wliczać się do limitu. Może to dobre rozwiązanie? w końcu za PS się płaci, właśnie po to, żeby zaskoczyć przeciwnika w fazie magii... powinny dawać dodatkowego kopa - bo inaczej całkowicie wymrą...
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Przeciwnika nic nie zaskoczy gdy się gra na jawne rozpiski(bueee).
Więc jak PS może kogoś zaskoczyć jak przeciwnik wie że ten czarodziej go ma akurat.
Więc jak PS może kogoś zaskoczyć jak przeciwnik wie że ten czarodziej go ma akurat.
Ja tam nic nikomu nie wciskam,napisałem przecież,że to moje subiektywne odczucie. Jak pisałem wcześniej, darowałbym sobie w ogóle dalsze zmiany,do czasu przetestowania na kilku turniejach. Bo tak to zawsze ktoś będzie miał coś jeszcze do dorzucenia, dodania, zmienienia, skrytykowania itd.bless pisze: Cyel, nie wciskaj bretoncom na sile MaA. To i tak lsitek figowy. Nie jest celem tego CS robienie z kogos na sile klimaciarza. Patrz zalozenia Furiona.
do rozważenia.grzech76 pisze:Ktoś tam zauważył, że PowerStony i dodatkowe kości nie powinny wliczać się do limitu. Może to dobre rozwiązanie? w końcu za PS się płaci, właśnie po to, żeby zaskoczyć przeciwnika w fazie magii... powinny dawać dodatkowego kopa - bo inaczej całkowicie wymrą...
@Shino
git. wlasnie wykazales, ze definicja nie zgadza sie tym co autor mial na mysli. postaram sie zaraz napisac cos lepszego.
@!Paffeu
Slan MUSI miec feara.
nic nie musi. znam n ludzi, ktorzy graja bez feara. to ze Ty uzywasz... to nie znaczy ze kazdy musi.
zreszta, jak chcesz, nie widze zadnych przeciwskazan co by go wystawic.
nie takie jest jego zalozenie.Izo pisze:CS nie uchroni przed standaryzacją rozpisek.
Rzeczywiście nie trzeba lordom dodatkowo utrudniać wzięcia takich mountów jak: orły, pegazy, gryfy/hipogryfy, demonic mounty... a można to ograniczyć do montów typu smok. Sprawa do wglądu.
Jeśli chodzi o cory pewnym wyjściem jest tylko ograniczenie corów w zakresie ciężkiej kawalerii. Aczkolwiek to do końca nie będzie sprawiedliwe (mimo wszytsko pozostałbym przy schemacie 3+2+1). Jeśli nie przejdzie to nich przynajmniej ograniczenie dla ciężkiej kawy zostanie.
Treba też obmyślić formułę zgrabnie opisującą jaki core podobnego typu może się powtarzać albo raczej zaliczny jest do innego typu, bo widzę, że sporo graczy wciąż o to się dopytuje np. w przypadku skinków (celowo o nich piszę) mamy taką kombinacje: 3xskinki z dmuchawkami, 3xskinki z oszczepami, 1xskinki scouci z oszczepami, 1xskinki scouci z dmuchawkami, co daje nam łącznie 8 regimentów skinków. Tego typu kombinacji będzie więcej dlatego trzeba będzie ten punkt mocno doprecyzować. Postaram się może coś wykminić w tym punkcie
A to moja rozpa WE (na 2000 nie ma treekinów)
1 * Alter Highborn @ 279 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Shield
Helm of the Hunt [20]
Gwytherc's Horn [15]
Annoyance of Netlings [25]
Stone of the Crystal Mere [30]
1 * Alter Noble @ 136 Pts
Hail of Doom Arrow [30]
1 Noble @ 140 Pts
Battle Standard
Hunter's Talon [25]
Pageant of Skrikes [25]
1 Spellsinger @ 175 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
6 Wild Riders @ 199 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician
War Banner [25]
4 Warhawk Riders @ 160 Pts
Spear; Longbow
4 Treekin @ 260 Pts
7 Wardancers @ 133 Pts
Wardancer Weapons; Musician
1 Great Eagle @ 50 Pts
1 Treeman @ 285 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 63
Total Army Cost: 2249
Jeśli chodzi o cory pewnym wyjściem jest tylko ograniczenie corów w zakresie ciężkiej kawalerii. Aczkolwiek to do końca nie będzie sprawiedliwe (mimo wszytsko pozostałbym przy schemacie 3+2+1). Jeśli nie przejdzie to nich przynajmniej ograniczenie dla ciężkiej kawy zostanie.
Treba też obmyślić formułę zgrabnie opisującą jaki core podobnego typu może się powtarzać albo raczej zaliczny jest do innego typu, bo widzę, że sporo graczy wciąż o to się dopytuje np. w przypadku skinków (celowo o nich piszę) mamy taką kombinacje: 3xskinki z dmuchawkami, 3xskinki z oszczepami, 1xskinki scouci z oszczepami, 1xskinki scouci z dmuchawkami, co daje nam łącznie 8 regimentów skinków. Tego typu kombinacji będzie więcej dlatego trzeba będzie ten punkt mocno doprecyzować. Postaram się może coś wykminić w tym punkcie
A to moja rozpa WE (na 2000 nie ma treekinów)
1 * Alter Highborn @ 279 Pts
Helm of the Hunt [20]
Gwytherc's Horn [15]
Annoyance of Netlings [25]
Stone of the Crystal Mere [30]
1 * Alter Noble @ 136 Pts
Hail of Doom Arrow [30]
1 Noble @ 140 Pts
Battle Standard
Hunter's Talon [25]
Pageant of Skrikes [25]
1 Spellsinger @ 175 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
6 Wild Riders @ 199 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician
War Banner [25]
4 Warhawk Riders @ 160 Pts
Spear; Longbow
4 Treekin @ 260 Pts
7 Wardancers @ 133 Pts
Wardancer Weapons; Musician
1 Great Eagle @ 50 Pts
1 Treeman @ 285 Pts
Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3
Models in Army: 63
Total Army Cost: 2249
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2008, o 16:52 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko, że ja mam ponad setkę boyzów z czego jakoś tak 70-80 pomalowanych i 5 dzikusów,z których nijak nie stworzę oddziału i nie łapię dlaczego armia oparta na boyzach ma być niewystawialna. Chciałbym, żeby mi ktoś wytłumaczył z której strony ograniczenie orkowej albo ogrowej piechoty wpływa na odpowiednie zbalansowanie armii bo tego po prostu nie łapię. Nie słyszałem jeszcze nigdy nikogo twierdzącego, że Orc Boyzi/HE Spearmeni/DE Warriorzy/Imperialni Swordsmeni/Man at Armsi/Clanraci/Dwarficcy Wariorzy/szkielety czy jakikolwiek oddział core'owej piechoty niszczy równowagę, jest przegięty, czy wymaga zbalansowania. Wręcz przeciwnie duża część graczy olewa piechotę kompletnie, więc po jaką cholerę ją ograniczać?bless pisze:B_sk , nie musisz brac BigUnow. Wez jednych zwyklych boyzow i jednych savage. Sorki, ale udowodnilem Ci, ze mozesz piechoty wziac wiecej, niz jestes w stanie przetrawic punktowo. W samych tylko corach. Nie jest argumentem, ze ten CS jest zly, bo nie moge wziac naraz 3 x nocniki i 3 x orc boyz. Ten argument wydaje sie wrecz nieco... absurdalny.
Tym bardziej, że nijak nie wpłynie to na pojawienie się większej ilości piechoty na stołach, a zadziała wręcz przeciwnie.
Bo jak ja mam na siłę do rozpy wciskać Big'Unsów albo dokupić sobie dzikusów za dwie stówy to wolę się wystawić na kawalerii, monsterach i elicie. Bo skoro ograniczenie maszyn i magii powoduje, że tą elitą o wiele łatwiej dojść do walki to po co się gimnastykować i na siłę tworzyć klimatyczną rozpiskę. A akurat elity to u mnie w szafce w przeciwieństwie do dzikusów nie zabraknie, a że z core'ów będę miał wtedy same fasty to pewnie ożywczo wpłynie na balans rozgrywki.
A licky boom boom down!!!
też wolę niejawne, ale nawet w jawnych, płaci się za tego PS by choć na chwilę mieć kopa w fazie magii, czyli przewagę w jakimś krytycznym momencie.Murmandamus pisze:Przeciwnika nic nie zaskoczy gdy się gra na jawne rozpiski(bueee).
ale to już mi najmniej przeszkadza i jeżeli idzie o mnie to może być tak jak jest.
ostatni raz odpowiadam na Twoje pytanie.b_sk pisze: Tylko, że ja mam ponad setkę boyzów z czego jakoś tak 70-80 pomalowanych i 5 dzikusów,z których nijak nie stworzę oddziału i nie łapię dlaczego armia oparta na boyzach ma być niewystawialna. Chciałbym, żeby mi ktoś wytłumaczył z której strony ograniczenie orkowej albo ogrowej piechoty wpływa na odpowiednie zbalansowanie armii bo tego po prostu nie łapię.
nastepnym razem je zignoruje, bo jestes slepy na argumenty i to nie jest moj problem. co wiecej, nastepnym razem moge sie juz zdenerwowac... nie zebys sie mial bac, tylko ostrzegam, ze to do zygania nudne odpowiadanie na te same pytania irytuje mnie co raz bardzej.
Apeluje, zebys przeczytal ten post, zalozenia, ten post, CS i jeszcze raz CS.
3x orc boyz
1x savage boyz
1x orc boyz big uns
2x wilki
1x pajaki
jak wystawiasz tylko na 2250, to git. a to same cory, z czego 5*20=100 orkow, tak na oko.
wiecej na slepe pytania nie odpowiadam...
Dobra ja też już nie mam siły, przyjmijmy po prostu, że mnie ten comp score nie leży i tyle.
A licky boom boom down!!!
Ale trochę mniej ofensywnie, chłopaki. Nie daję żółtej kartki, ale znormalnieć proszę.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
I ty chciałeś tak o CS na KZ rozmawiać? LOL!Furion pisze:
ostatni raz odpowiadam na Twoje pytanie.
nastepnym razem je zignoruje, bo jestes slepy na argumenty i to nie jest moj problem. co wiecej, nastepnym razem moge sie juz zdenerwowac... nie zebys sie mial bac, tylko ostrzegam, ze to do zygania nudne odpowiadanie na te same pytania irytuje mnie co raz bardzej.
Apeluje, zebys przeczytal ten post, zalozenia, ten post, CS i jeszcze raz CS.
wiecej na slepe pytania nie odpowiadam...
Tak to niedługo będziesz rozmawiał sam ze sobą i to nie dlatego, że "zła władza" cię ścignie, tylko, że mało kogo przekonasz do takiej rozmowy.
Tzn.. Są tacy którzy to ubóstwiają, ale myślę, że mało wniosą do meritum dyskusji.
Ograniczenia corowej, rankowej, nie strzelającej piechoty do 3 regimentów ... z nikąd... Bezcelowe.
Tego w ETC AR nie ma, bo i po co?.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
To co napisales nie jest prawda. Mozesz miec bardzo duzo regimentow rankowej, niestrzelajacej piechoty, ale juz nie:Jedy Knight pisze: Ograniczenia corowej, rankowej, nie strzelającej piechoty do 3 regimentów ... z nikąd... Bezcelowe.
8x 10 driad
4x 25 clanratow i 4 x 21 slavow
10x 10 skinkow
8 x 6 errantow
ITD. POza tym mozesz piechoty brac, ile wlezie. Jestes w stanie to zrobic bez najmniejszego wysilku.
EDIT: Bartek , narzekal, ze nie moze wstawic 100 orc boyz. Udowodnilem mu, ze moze to zrobic bez najmniejszego wysilku. Powiem wiecej - latwosc kreacji przerasta jego mozliwosci figurkowe i punktowe. Mimo to Bartek czuje sie skrzywdzony. Co ja na to moge poradzic?
napisz to jeszcze raz, bo połaczyłes 2 wypowiedzi i wyszedł chaos.Furion pisze:
HERO:
- Lordowie: Jeżeli Lord dosiada czegoś innego niż: Warhorse (lub opowiednik) albo Pegaz (lub odpowiednik: Orzeł, Hellsteed i wszystko to co ma US<5, podstawkę ma 40x40 i zasadę specjalną "fly") to traktujemy go jakby zajmował dodatkowy slot Rare. Rzeczy typu Kowadło również traktujemy, jakby ktoś ich dosiadał.
- Danego typu herosa nie można wystawić więcej niż dwa razy.
Przykład 1: Armia Imperium ma 3 Battle Wizardów, każdy poziom magii 2...
jak podajesz przykład, to niech on bedzie zgodny z wczesniejszymi zalozeniami CSPrzykład 2: Armia Imperium ma 3 Battle Wizardów, każdy poziom magii 2
To tak kwestie techniczne.
700p to za mało na bohaterach
750p byłoby rozsadzniejsze - nie wszyscy maja tanich herosow/lordow
git. nie przeszkadza mi to.Jedy Knight pisze:I ty chciałeś tak o CS na KZ rozmawiać? LOL!
Tak to niedługo będziesz rozmawiał sam ze sobą i to nie dlatego, że "zła władza" cię ścignie, tylko, że mało kogo przekonasz do takiej rozmowy.
Tzn.. Są tacy którzy to ubóstwiają, ale myślę, że mało wniosą do meritum dyskusji.
przeszkadza mi natomiast, ze ktos pisze, ze "tak nie mozna sie wystawic" a po tym, jak wykazuje mu blad dalej uparcie powtarza ta sama wypowiedz.
nie mowia tutaj tylko o b_sk.
nie widzialem jeszcze na stole 4 oddzialow takiej samej, rankowej nie strzelajacej piechoty. w niczym to nie wadzi.Ograniczenia corowej, rankowej, nie strzelającej piechoty do 3 regimentów ... z nikąd... Bezcelowe.
dzieki, poprawiezafael pisze:napisz to jeszcze raz, bo połaczyłes 2 wypowiedzi i wyszedł chaos.Furion pisze: HERO:
- Lordowie: Jeżeli Lord dosiada czegoś innego niż: Warhorse (lub opowiednik) albo Pegaz (lub odpowiednik: Orzeł, Hellsteed i wszystko to co ma US<5, podstawkę ma 40x40 i zasadę specjalną "fly") to traktujemy go jakby zajmował dodatkowy slot Rare. Rzeczy typu Kowadło również traktujemy, jakby ktoś ich dosiadał.
chodzilo o idee.. ale masz racje. poprawiezafael pisze:- Danego typu herosa nie można wystawić więcej niż dwa razy.Przykład 1: Armia Imperium ma 3 Battle Wizardów, każdy poziom magii 2...jak podajesz przykład, to niech on bedzie zgodny z wczesniejszymi zalozeniami CSPrzykład 2: Armia Imperium ma 3 Battle Wizardów, każdy poziom magii 2
nie za malo, tylko malo, ew bardzo malo...700p to za mało na bohaterach
wlasnie o to chodzi, zeby nie wszyscy mogli wystawic lorda na smoku i 2 cadych...750p byłoby rozsadzniejsze - nie wszyscy maja tanich herosow/lordow