CompScore by Furion

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Asassello pisze:a ja znów porusze sprawe HE, gdyz wydaje mi sie ze 2 z ograniczen bardziej (za bardzo) wpływaja na HE niz na inne armie.
a ja znow odpowiem, ze ten CS nie jest zadjustoany do HE ;-) jeszcze.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Furion pisze:
Asassello pisze:a ja znów porusze sprawe HE, gdyz wydaje mi sie ze 2 z ograniczen bardziej (za bardzo) wpływaja na HE niz na inne armie.
a ja znow odpowiem, ze ten CS nie jest zadjustoany do HE ;-) jeszcze.
jesli tak to sorry..ale czytam ten temat wybiorczo (18 stron w 2-3 dni - kto za tym nadarzy).

to przy okazji dopasowywania do HE prosze uwzglednic moje propozycje.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Post autor: Moczul »

Ja to się Furion zastanawiam czy ktoś Ci płaci za forsowanie tego Cs, np. takie GW albo inny dystrybutor figurek... Mam złożone Demony a w nich bohaterów za 1400 pts i dwa takie same rare . Teraz Ty ze swoim CS wysyłasz mnie do sklepu żebym wydał kilka stówek na brakujące 1000 pts. A w zasadzie więcej bo będę musiał zmienić core na horrory, których wcześniej nie miałem żeby nadal mieć jakąś ochronę antymagiczną...

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Przemyslalem sprawe HE.
Asassello pisze: - HE z 4 slotami rare i tylko 2 dostepnymi jednostkami sa pokrzywdzone
Tu racja. Kazdy rare HE powinny moc dublowac.
Asassello pisze: - HE maja 6 slotów, ten zakaz nie jest moze jakis niszczacy army lista (jak ten powyzej) ale bardzo utrudnia skladanie rozpisek - zbyt duza roznorodnosc niszczy jakakolwiek koncepcje armii.

Z kolei tu nie mogę się zgodzic. Poswiecilem temu zagadnieniu kilka minut myslenia nad AB. Jaka koncepcje niszczy ten CS?

Chcesz miec armie piechotną?
2x spearman
2x swormasters
Whitelions
Phoenix guard
plus support - kawaleria (3), rydwany(2), bolce(2).

Chcesz kawaleryjska?
2x luki
2x Dragon Princes
1x Silver
1x Ellyrian
Lion Rydwan
Tiranoc rydwan
2x orzel
2x bolce
I jakis smok, czy cos.

Przy takiej ilosci dostepnych Speciali HE sa wlasnie w lepszej sytuacji niż inne armie, a nie gorszej.
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Moczul pisze:Ja to się Furion zastanawiam czy ktoś Ci płaci za forsowanie tego Cs, np. takie GW albo inny dystrybutor figurek... Mam złożone Demony a w nich bohaterów za 1400 pts i dwa takie same rare . Teraz Ty ze swoim CS wysyłasz mnie do sklepu żebym wydał kilka stówek na brakujące 1000 pts. A w zasadzie więcej bo będę musiał zmienić core na horrory, których wcześniej nie miałem żeby nadal mieć jakąś ochronę antymagiczną...
Moczul, sorry, ale to nie jest żaden argument. Żaden.

Nikt nie kaze Ci tez kupować nowych figurek. Nie bedziesz po prostu gral na turniejach, gdzie CS bedzie obowiazkowy, albo nie bedziesz mial punktow na turniejach, gdzie CS bedzie dodatkowo nagradzany.

Simple.
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

@ bless, co do tych slotow special to wlasnie ten CS zabija roznorodnosc u HE.

podałes armie kawaleryjską - całkiem ladnie wchodzi w ten CS - jest urozmaicona, ale tylko wewnetrznie.. bo kazdy inny gracz ktory bedzie chciał wziac kawaleryjska armie HE wezmie dokladnie to samo co ja (moga wystapic male zmiany typu DP zamienia sie na SH lub rydwany), ale nadal beda w obiegu te same jednostki i to zazwyczaj w tej samej konfiguracji (trafnie podanej przez Ciebie).

z tego co mi sie wydaje to CS ma spowodowac odejscie od pewnych standardów.. a jak widac w wypadku HE mozliwosc ulozenia oryginalnej rozpiski jest trudna, bo ogranczenia sa bardzo rygorystyczne.

jak sie przyjrzec rozpiska HE, to od wyjscia nowego podrecznika prawie nie powstaja potworki typu 4-5 rydwanów czy tez 6 ciezkich kawalerii.. armie HE prawie zawsze sa urozmaicone jesli chodzi o sloty special..

w armiach gdzie sa 4 sloty ograniczenie max jedno zdublowanie powoduje ze na stole pojawiaja sie 3 rozne jednostki.. u HE gdzie tych slotów jest 6 to samo ograniczenie wymusza wziecie 5 róznych jednostek, ktore nie zawsze ze wspolgraja. HE i tak placa spora cene za mozliwosc wziecia wiekszej ilosci special tym ze maja bardzo ograniczone cory.

dlatego mysle ze w wypadku HE wieksze zroznicowanie na stołach zostanie spowodowane mozliwoscia dublowania niz jego zakazem.

HE maja calkiem dobrego AB, przy ktorym zadko powstaja armie na jedno kopyto (jedynym przypadkiem armii na jedno kopyto jest chyba 6x DP, ale to jest juz eliminowane przez zakaz triplowania).
jedyne przegiecia powstaja w sekcji bohaterów (co kazdy prezentowany CS jakos reguluje),
IMO sekcja special powinna byc jak najmniej naruszona by nie spowodowac pojawienia sie ataku klonów rozpisek.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

bless pisze:
Moczul pisze:Ja to się Furion zastanawiam czy ktoś Ci płaci za forsowanie tego Cs, np. takie GW albo inny dystrybutor figurek... Mam złożone Demony a w nich bohaterów za 1400 pts i dwa takie same rare . Teraz Ty ze swoim CS wysyłasz mnie do sklepu żebym wydał kilka stówek na brakujące 1000 pts. A w zasadzie więcej bo będę musiał zmienić core na horrory, których wcześniej nie miałem żeby nadal mieć jakąś ochronę antymagiczną...
Moczul, sorry, ale to nie jest żaden argument. Żaden.

Nikt nie kaze Ci tez kupować nowych figurek. Nie bedziesz po prostu gral na turniejach, gdzie CS bedzie obowiazkowy, albo nie bedziesz mial punktow na turniejach, gdzie CS bedzie dodatkowo nagradzany.

Simple.
Czyli obaj z Furionem zachowujecie sie jak GW na GT albo grasz naszymi modelami albo nie grasz wcale... Oni robią to dla kasy, jaka jest wasza motywacja??

Oto moja rozpiska na 2250

1 Great Unclean One @ 635 Pts
3lv.
gifty 100

1 Herald of Nurgle @ 340 Pts
Battle Standard Bearer
Banner of Hellfire [100]
Staff of Nurgle [50]
1 Palanquin of Nurgle @ [50] Pts

2 Herald of Nurgle @ 215 Pts
Staff of Nurgle [50]
1 Palanquin of Nurgle

3 x11 Plaguebearers of Nurgle @ 144 Pts
Standard
2 x 5 Furies @ 60 Pts
3 Beasts of Nurgle @ 300 Pts

Casting Pool: 5
Dispel Pool: 4
Models in Army: 52
Total Army Cost: 2245

Wymyśl mi proszę rozpiskę na czystym Nurglu na ten CS

Nie wiem czy zamierzeniem Furiona było obcięcie takich przegiętych rozpisek czy wyszło mu to przypadkiem. Ale jeśli przy okazji wprowadzenia tego CS mamy stracić możliwość grania armiami tematycznymi czy też klimatycznymi to ja jestem PRZECIW!

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Moczul co sie spinasz robią sobie chłopaki rózne Cs-y , ciekawe tylko ,który zrobi turniej na własnych zasadach .;)
Jak na razie nie widze chętnych , co innego na euro CS .
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Oskar pisze:Moczul co sie spinasz robią sobie chłopaki rózne Cs-y , ciekawe tylko ,który zrobi turniej na własnych zasadach .;)
Jak na razie nie widze chętnych , co innego na euro CS .
W sumie racja :) Ale mają chłopaki fantazję trzeba im przyznać :wink:

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Jak CSy się dopnie na ostatni guzik, potestuje też, następnie zamieści oficjalnie w jakimś dobrym miejscu/stronie/forum to wtedy ruszy akcja robienia turnieji pod dany CS. Furion, Barb, Remo i inni osoby to nie GW. Zanim bedą chcieli to potestowac na turniejach najpierw postarają sie wyłapać wszytskie bugi, zasięgnąć opiniii na zagranicznych forach chcąc poznać zdanie kolegów ze wschodu/zachodu itd.

Zatem nie ma pośpiechu, a i ciśnienia też nie ma za dużego.

Aczkolwiek można już rozmawiać z organizatorami turniejów aby rozważyli i zaplanowali w przyblizeniu termin/okres zrobienia turniejów na CSie, narazie nieważne jakim (to się wybierze kiedy już CSy będą już gotowe aby potestować je na turniejach.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Tez mi sie wydaje, ze bless jest nieco zbyt rygorystyczny jesli chodzi o nowe HE - wedlug mnie przynajmniej 2 razy nowe HE powinny moc zdublowac sloty special. Co do rare, to zgadzam sie, ze powinny miec mozliwosc dublowania go. Zreszta w HE i tak nie boje sie potworkow - moim zdaniem jest to armia dobrze zbalansowana, wiec nic dziwnego, ze ten CS nie tnie jej tak jak innych armii.

Moczul: wydaje mi sie, ze wystawienie rozpiski o jakiej mowisz nie jest mozliwy na nowy CS, chyba ze wystawisz naprawde ogromne regimenty PB. Nikt nie mowil, ze bedzie sprawiedliwie i choc Twoja rozpa nie jest jakas przegieta, chetnie poswiece jej wizje dla uzyskania efektow w pozostalych armiach.

Furion: jak rozumiem dla Ciebie nie ma roznicy czy gra sie na 2500, 2800, czy 2250 - limit bohaterow dla kazdego z tych formatow wynosi 720pts? Jesli tak, to nie zamierzam protestowac, ale wydaje mi sie, ze uzaleznienie go (procentowe) od rozmiaru bitwy jest rozsadnym pomyslem.

Jeszcze co do uzaleznienia zjadania slota rare od ilosci Wo - 5 to naprawde optymalna cyferka. 1 wiecej i nie cieloby to GD, 1 mniej i cieloby to gryfy (kto ostatnio widzial gryfa albo mantysie? no kto?). Troche mi zal wiwerny, ktorej nieopatrznie wlepili 5 rane, a nie zrobili z niej jakiegos mocnego potwora, ale chetnie z niej zrezygnuje, zeby przyciac innych smieciarzy.

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Jako gracz he wypowiem się na temat cs dla mojej armii.
Co do rare wszyscy się chyba zgadzamy,nie można dać 3x tego samego.
Co do speciali,wydaje mi się że spec slotów powstało min z tego względu że każdy rydwan zajmuje jeden z nich.Do tego jeszcze w tych jednostkach mamy śmiecie jak ellyrianie czy piątki White lionów,których zdarza się w niektórych rospiskach brać 2x. Tak więc na te pkt na który jest stworzony ten cs powinno być możliwość brania 2x po 2x ten sam Spec.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

w o&g i najprawdopodobniej de tez beda po jednym na slot wiec to nie o to chodzilo z tymi slotami special

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

rozumiem, że lordowie którzy już zjadają slota rare (slann, treeman ancient), nie będą zjadać jeszcze jednego?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Paffeu pisze:rozumiem, że lordowie którzy już zjadają slota rare (slann, treeman ancient), nie będą zjadać jeszcze jednego?
tak, taka jest idea (za wyjatkiem Greater Daemons 0 nie wiem jak to wyglada w nowych zasadach; jak nic nie zjadaja, to maja zjadac) szukam odpowiedniego zapisu.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

wyglada to tak, ze tylko u ciebie maja zjadac ;)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

swieta_barbara pisze: Furion: jak rozumiem dla Ciebie nie ma roznicy czy gra sie na 2500, 2800, czy 2250 - limit bohaterow dla kazdego z tych formatow wynosi 720pts? Jesli tak, to nie zamierzam protestowac, ale wydaje mi sie, ze uzaleznienie go (procentowe) od rozmiaru bitwy jest rozsadnym pomyslem.
o ile 720 jest ok na 2250 czy ewentualnie na 2500, to juz nie jest ok na 2800.

Z drugiej strony, nie zgadzam sie na rozwiazanie procentowe - komplikuje system; 720 pasuje od 2k do 2,5k

Nie widzialem jeszcze turnieju na 2800 :-)

Szypul
Mudżahedin

Post autor: Szypul »

imho za bardzo się spinacie z tymi ograniczeniami ilości tych samych core'ów i speciali. Core'y to jednostki często występujące w armiach - max 3 takie same (wtedy max skinków to 60 z czego 30 w scoucie, albo max 3 ratlingi). speciale rzadziej - max 2 takie same. Rare - 1. Nie prościej? Tak naprawde to zazwyczaj 1 core, czy special/rare jest przegiety w danej armii i Twój Cs Furionie przycina resztę mozliwych do wystawienia jednostek bo i tak sie będzie brało najlepsze jednostki w multi sloty. Przecież chodzi o to żeby nie było 4 dział czy 4 scorpów, które i tak będą po dwa, dlaczego więc przycinać pistollersów??... Zbyt duży rygor spowoduje że każda armia będzie musiała wyglądac tak samo a to fe jest.
pzdr

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Szypul pisze:Core'y to jednostki często występujące w armiach - max 3 takie same (wtedy max skinków to 60 z czego 30 w scoucie, albo max 3 ratlingi).
zapis ktor proponujesz powoduje, ze dalej WE maja tyle draid, GG i GR ile maja, a bretonnia ystawai w Core'ach 6 minilanc.

zly zapis.
Szypul pisze: speciale rzadziej - max 2 takie same.
nie. albo 2 oddzialy jezzaili, albo 2 oddzialy wykopywaczek. tak dla przykladu.
Rare - 1. Nie prościej?
a jak jest?
Tak naprawde to zazwyczaj 1 core, czy special/rare jest przegiety w danej armii i Twój Cs Furionie przycina resztę mozliwych do wystawienia jednostek bo i tak sie będzie brało najlepsze jednostki w multi sloty.
ze niby teraz sie nie bierze najlepszych jednostek??

odsylam do zalozen CS....
Przecież chodzi o to żeby nie było 4 dział czy 4 scorpów, które i tak będą po dwa, dlaczego więc przycinać pistollersów??...
odpowiedni przyklad zawarlem powyzej.
Zbyt duży rygor spowoduje że każda armia będzie musiała wyglądac tak samo a to fe jest.
pzdr
eh... never-ending story...

ze niby teraz kazde imperium jest inne? :roll:

na podobne Twojemu pytania odpowiedzialem w tym temacie juz co najmniej kilka razy ;-)

pozraiwam
Furion

Szypul
Mudżahedin

Post autor: Szypul »

Furion pisze:zapis ktor proponujesz powoduje, ze dalej WE maja tyle draid, GG i GR ile maja, a bretonnia ystawai w Core'ach 6 minilanc.
ale nie mają 2 treemanów czy 3-4 oddziałów WR.
drudzy mają 3 lance bo jest Twój zapis o 3 kawach core'owych.
Furion pisze:nie. albo 2 oddzialy jezzaili, albo 2 oddzialy wykopywaczek. tak dla przykladu.
ale mają 1 latarę, max 3 ratlingi i ograniczenie w magii. to co, wszystko im zabrać?? szczury nie mają kawalerii to muszą troche postrzelać, powykopywać się taka ich uroda

No bo tu nasuwa się pytanie czy chodzi o udupienie dokumentne każdej armii czy o zwalczenie wynaturzeń w stylu 4*4

Zablokowany