Czary obszarowe a MR
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Czary obszarowe a MR
Czy z MR można dispelować czary obszarowe, tzn działające na kilka unitów? Np storm of kronos, fog of death czy jakieś tam inne (troche ich jest)?
W szczególności czy można w ten sposób dispelować Horn of Urgok?
W szczególności czy można w ten sposób dispelować Horn of Urgok?
jesli czar działa na jakiś oddział to dostaje on MR -> nie ważne czy działa też na 1500 innych oddziałów.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
quas pisze:a jakis cytat?
aktualne uściślenia pisze: "najpierw decydujemy czy rozpraszamy czar, a później mierzymy zasięg tego czaru"
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
IMO przy obszarówkach, najpierw mówisz ile kości z puli bierzesz do dispella, później sprawdzasz czy coś w zasięgu ma MR, dokładasz sobie do łapki do zadeklarowanych kostek, kostki z MR i dopiera wtedy rzucasz.Zox pisze:aktualne uściślenia pisze: "najpierw decydujemy czy rozpraszamy czar, a później mierzymy zasięg tego czaru"
A czy sytuacja nie jest czasem taka, jak z Light Of Death ("otwarcie" Casket of Souls), czyli bierze się pod uwagę najwyższy MR spośród wszystkich jednostek pod wpływem?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Sprawdza się już przy wpuszczeniu.Charki pisze: sprawdzasz czy coś w zasięgu
IMO nie można, musi być konkretnie w ten oddział
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
Tu się zgadzam, nie ma takiej opcji żeby można było MR przeciwko komecie użyć.
A jak jest z MR i takimi zaklęciami jak Flara z lighta, czy też Crown od Taidron z Shadow (hity dla wszystkich unitów w zasięgu 12")?
Dopiero jak zaklęcie zostanie rzucone, można sprawdzić czy jest zasięg do unita z MR (po dispelowaniu).
Jeśli jest zasięg, wówczas zaklęcie "affects the magically resistant model", co powinno umożliwiać korzystanie z MR (tylko, że jest po fakcie).
Do tego jednego oddziału mierzymy zasięg przed dispelowaniem?
Dopiero jak zaklęcie zostanie rzucone, można sprawdzić czy jest zasięg do unita z MR (po dispelowaniu).
Jeśli jest zasięg, wówczas zaklęcie "affects the magically resistant model", co powinno umożliwiać korzystanie z MR (tylko, że jest po fakcie).
Do tego jednego oddziału mierzymy zasięg przed dispelowaniem?
These can eighter be used on thier own against any spell targeted against the unit, or in combination with dispel dice from wizards or other source
MR - rule book
wg mnie wyzej wymienione obszarowki nie targetuja kometa tez spada na ziemie i to ziemie sie targetuje
ale podejdzmy do czarow indywidualnie
np.
horn-pole dzialania czaru-pole bitwy...czyli kazdy oddzial na polu bitwy jest "targetowany"
podobnie-kaszkiet z TK...jak jednostka z MR widzi kaszkiet to mozna uzyc jej MR
kometa-zaden oddzial nie jest wybranym celem
np.
horn-pole dzialania czaru-pole bitwy...czyli kazdy oddzial na polu bitwy jest "targetowany"
podobnie-kaszkiet z TK...jak jednostka z MR widzi kaszkiet to mozna uzyc jej MR
kometa-zaden oddzial nie jest wybranym celem
czyli w zasadzie horn pod takim względem możemy nie zaliczać do zasięgówek
kometa i 12" zasięgówki od maga nie można używać MR, right?
kometa i 12" zasięgówki od maga nie można używać MR, right?
hmm zasada sie zmienila a wiec nie ma mr od obszarowek (kometa, cascet, howler wind, horn itd.)war2bone pisze:These can eighter be used on thier own against any spell targeted against the unit, or in combination with dispel dice from wizards or other source
MR - rule book
wg mnie wyzej wymienione obszarowki nie targetuja kometa tez spada na ziemie i to ziemie sie targetuje
wczesniej bylo:
[...]when trying to dispel each spell that affects the magically resistant creature.
Robson, zgadzam się, ale niestety wyszły Chronicles (które przy okazji zabrały naszym herosom double move - kretynizm do kwadratu) i się popsuło