Czary obszarowe a MR

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Czary obszarowe a MR

Post autor: Kołata »

Czy z MR można dispelować czary obszarowe, tzn działające na kilka unitów? Np storm of kronos, fog of death czy jakieś tam inne (troche ich jest)?

W szczególności czy można w ten sposób dispelować Horn of Urgok?

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

moja odpowiedz juz znasz
IMO jak najbardziej tak...jako ze czar obszarowy dziala tez na oddzial z MR

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

jesli czar działa na jakiś oddział to dostaje on MR -> nie ważne czy działa też na 1500 innych oddziałów.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

A jak to sie ma do komety?
Bo taki oddział z MR może oberwac, no ale kometa ma inne działanie niż reszta czarów?

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

MR nie działa na czary obszarowe... jednostki, które są objęte działaniem czaru określamy dopiero po jego udanym rzuceniu.

quas
Niszczyciel Światów

a jakis cytat?

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

quas pisze:a jakis cytat?
aktualne uściślenia pisze: "najpierw decydujemy czy rozpraszamy czar, a później mierzymy zasięg tego czaru"
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Zox pisze:
aktualne uściślenia pisze: "najpierw decydujemy czy rozpraszamy czar, a później mierzymy zasięg tego czaru"
IMO przy obszarówkach, najpierw mówisz ile kości z puli bierzesz do dispella, później sprawdzasz czy coś w zasięgu ma MR, dokładasz sobie do łapki do zadeklarowanych kostek, kostki z MR i dopiera wtedy rzucasz.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

A czy sytuacja nie jest czasem taka, jak z Light Of Death ("otwarcie" Casket of Souls), czyli bierze się pod uwagę najwyższy MR spośród wszystkich jednostek pod wpływem?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Charki pisze: sprawdzasz czy coś w zasięgu
Sprawdza się już przy wpuszczeniu.

IMO nie można, musi być konkretnie w ten oddział
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

sprawa jest taka - jezeli przy rzucaniu wiadomo ze oddzial z MR oberwie to mamy kostki - kometa nie wiadomo czy spadnie od razu to nie dostajesz i juz

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Tu się zgadzam, nie ma takiej opcji żeby można było MR przeciwko komecie użyć.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

A skąd wiadomo?
Obrazek

Silverman
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Silverman »

A jak jest z MR i takimi zaklęciami jak Flara z lighta, czy też Crown od Taidron z Shadow (hity dla wszystkich unitów w zasięgu 12")?

Dopiero jak zaklęcie zostanie rzucone, można sprawdzić czy jest zasięg do unita z MR (po dispelowaniu).
Jeśli jest zasięg, wówczas zaklęcie "affects the magically resistant model", co powinno umożliwiać korzystanie z MR (tylko, że jest po fakcie).

Do tego jednego oddziału mierzymy zasięg przed dispelowaniem?

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

These can eighter be used on thier own against any spell targeted against the unit, or in combination with dispel dice from wizards or other source

MR - rule book

wg mnie wyzej wymienione obszarowki nie targetuja :D kometa tez spada na ziemie i to ziemie sie targetuje

quas
Niszczyciel Światów

ale podejdzmy do czarow indywidualnie
np.
horn-pole dzialania czaru-pole bitwy...czyli kazdy oddzial na polu bitwy jest "targetowany"
podobnie-kaszkiet z TK...jak jednostka z MR widzi kaszkiet to mozna uzyc jej MR
kometa-zaden oddzial nie jest wybranym celem

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

czyli w zasadzie horn pod takim względem możemy nie zaliczać do zasięgówek

kometa i 12" zasięgówki od maga nie można używać MR, right?
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

war2bone pisze:
These can eighter be used on thier own against any spell targeted against the unit, or in combination with dispel dice from wizards or other source

MR - rule book

wg mnie wyzej wymienione obszarowki nie targetuja :D kometa tez spada na ziemie i to ziemie sie targetuje
hmm zasada sie zmienila a wiec nie ma mr od obszarowek (kometa, cascet, howler wind, horn itd.)

wczesniej bylo:
[...]when trying to dispel each spell that affects the magically resistant creature.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

jest slowo target unit

ani cascet ani komenta nie "targetuje" celu tylko dziala globalnie, lub obszarowo zawsze bylem przeciw glupiej inerpretacji ze na cascet dziala MR oddzialu ktory go widzi lol

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Robson, zgadzam się, ale niestety wyszły Chronicles (które przy okazji zabrały naszym herosom double move - kretynizm do kwadratu) i się popsuło :?

ODPOWIEDZ