MASTER BLASTER 24-25.05.2008 Gorzów Wlkp.

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Ja rok temu grałem na zasadach Euro na MB i zajalem bodaje siodme miejsce :) A majac 0 scrolli trafilem w pierwszej turze na Book of hoeth+3magów, a w drugiej turze na seera na dzwonie+3 elektrykow.
Zeby by smieszni obie te bitwy udało sie wygrac minorem :)
Reprezentanci i kandydaci zdecydowanie powinni pocwiczyc na te zasady. Ja sie na MB w tym roku niestety nie zjawie czego zajebiscie zaluje, ale termin wypada w drugą majówke i generalnie chujnia
Pozdro

Wojcieszyn
Plankton

Post autor: Wojcieszyn »

Co do MB :-) bede mogl sie z kims zabrac samochodem z wawy ?:) oferuje bardzo dlugiego bata :p i CB radio :D

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

1. Ponawiam prośbę ;-)
Furion pisze:Szmajo tudziez sedzio od malowania - czy moglibyscie napisac dokladny system oceniania malowania? co, za co i ile?
2. jako, że temat jest bardzo powiązany pozwolę sobie zalinkować:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=9688

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Ekipa Krakowska jak wraca ?.
Bo bede chciał sie z wami zabrac. 17.15 zaczyna sie podroz przez pól polski trwajaca miliard godzin, rozumiem ze jak nie samochodami to tak własnie wracacie ;)
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Jesli moge cos zasugerowac (a pozwalam sobie na to pamietajac poparcie Gorzowiakow dla tej akurat ideii), zeby uproscic ocene malowania.

Jak w temacie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 5582#81214

A w skrocie:

Ja postuluje dokonanie calkowitej zmiany:
- Rezygnacja z "Najlepszego Hobbysty Turnieju". Ewentualnie przyznawanie takiego tytulu na zasadzie glosowania uczestnikow turnieju, a nie przez sedziow.
- Rezygnacja z oceny rozpisek. Rozpiski maja byc z Army Buildera, lub w innej formie, ale schludne i czytelne. Najlepiej, jesli rozpiski sa wysylane do organizatorow, przez nich sprawdzane, drukowane i oddane graczom, jako jedyne legalne na turnieju. NIE dla wszelkich ozdobnych, nieczytelnych rozpisek.
- Rezygnacja z punktow za przygotowanie do turnieju (kostki, miarki, templejty). Każdy to po prostu powinien miec dla swojego dobra.
- Max. 2 pkt za wczesniejsze przyslanie rozpiski organizatorowi.
- Test wiedzy wedlug uznania organizatorow, ale nie wiecej niz 15pkt.

Co do oceny malowania, to jak napisalem w temacie poswieconym Wielkiemu Draconowi:

[quote="w temacie "Wielki Dracon" bless"]

(z ocena malowania)Zawsze sa kontrowersje a mimo to nikt nic z tym nie robi.
Sztuka jest nieszacowalna. Sztuke powinno sie zostawic dla przyjemnosci artystow. Nie powinno byc dla niej miejsca na turniejach. Mowie to jako posiadacz jednej z ladniejszych armii w Polsce w pelni swiadom tego, jak czesto moje wysokie miejsca na imprezach zalezaly od "WOW-ów", czy innych "ocen klimatu". Uwazam, ze subiektywne oceny sedziow nie pasuja do ideii turnieju, na ktorym najwazniejsza jest rozgrywka taktyczna. Wydaje mi sie, ze w tej kwestii, podobnie jak przy pkt za wczesniejsze zgloszenie rozpy, odeszlismy od ideii, jaka przyswiecala zasadzie oceniania pomalowania armii. Od zawsze chodzilo o to, bysmy mogli sie cieszyc grą pomalowanymi zolnierzykami. Armie niezłożone i niepomalowane wygladaja zle i utrudniaja zidentyfikowanie wrogich regimentow. Aby zapobiec pojawianiu sie takich armii na turniejach wytarczy wprowadzic obowiazek pomalowania armii (i konsekwentnie go przestrzegac). Potem mozna ewentualnie dokonac rozroznienia armii na 3 klasy i nagrodzic tych, ktorzy sie wysili bardziej niz na 3 kolory. Ale to tez nie powinno generowac takiej ilosci punktow, jak do tej pory, i powinno byc uproszczone.

0 pkt za 3 kolory
5 pkt za armie pomalowana słabo, ale jednolicie. Tabletop.
10 pkt za armie pomalowane starannie. Wszystko co ponad Tabletop.

Powyszego rozroznienia latwo dokonac nawet ludziom nie znajacym sie na malowaniu. Te roznice po prostu widac golym okiem. Ta ilosc punktow jest znaczaca, ale nie przesadza o miejscu w turnieju. Kazdego stac na te minimum 5pkt. To juz wystarczy chciec, nie trzeba byc mega artysta.

[/quote]
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Zgadzam się z Blessem w prawie 100% - uważam jedynie, że ocena malowania powinna być 0-5-7.

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

Wojcieszyn pisze:a dla mnie Szmajson by sie cos znalazlo ?:D
Się znajdzie :)
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Furion pisze:Zgadzam się z Blessem w prawie 100% - uważam jedynie, że ocena malowania powinna być 0-5-7.

Już jakiś czas temu ( a nawet mozna powiedzieć, że dawno to było) prowadziłem batalie o wyeliminowanie lub chociaz zredukowanie oceny malowania. Jakoś tak osamotniony wtedy się czułem.

Gdzieście chłopaki wtedy byli?

P.S. Czy słowo "gdzieście" nie istnieje w j. polskim?? ;)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Christos pisze: Już jakiś czas temu ( a nawet mozna powiedzieć, że dawno to było) prowadziłem batalie o wyeliminowanie lub chociaz zredukowanie oceny malowania. Jakoś tak osamotniony wtedy się czułem.

:shock: :shock: :shock:

gdziekiedyktojak?????

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Furion pisze:
Christos pisze: Już jakiś czas temu ( a nawet mozna powiedzieć, że dawno to było) prowadziłem batalie o wyeliminowanie lub chociaz zredukowanie oceny malowania. Jakoś tak osamotniony wtedy się czułem.

:shock: :shock: :shock:

gdziekiedyktojak?????

O dzizas. Kupę czasu temu. Na NG lub starym BP. Nie pamiętam dokładnie. To jeden z moich i rafa sztandarowych tematów ;)

Wprawdzie głównie chodziło o nieocenianie armii malowanych przez kogoś innego niż grający nią gracz, ale rozwinęło sie na całość idei oceny malowania.

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Uzywamy systemu oceniania, który sprawdził się od paru masterów.
IMHO ocena ma być zalezna od sędziego, a nie ustalona z góry.

Zawsze znajdzie sie ktoś niezadowolony.. jaki to nie bylby system oceniania.

Nie mówie że wasz pomysł jest zły, zawsze możecie go wypróbowac na masterze, którego będziecie organizatorami :D :P ;)

Furon, ty się ucz a nie generujesz posty :P
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Szkoda. Choc ja na tym akurat nie strace... 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

bless pisze:Szkoda. Choc ja na tym akurat nie strace... 8)
No włąsnie :D

Poza tym jak mamy większą skale to łatwiej przyjmowac nam łapówki za dodatkowe punkty :P bo tak to odrazu bylby przeskok o +5p a tak +1 czy +2 :P eheheh ;)

Legenda:
+1p = +0,5L %

Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Szmajson pisze: Legenda:
+1p = +0,5L %
ale wypijasz na miejscu ;)
Szkoda. Choc ja na tym akurat nie strace...
jeszcze twoja armia tam nie dojechala :twisted:

@szmaja zamiescisz w koncu liste zgloszonych?

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Shino pisze:
Szmajson pisze: Legenda:
+1p = +0,5L %
ale wypijasz na miejscu ;)
Szkoda. Choc ja na tym akurat nie strace...
jeszcze twoja armia tam nie dojechala :twisted:

@szmaja zamiescisz w koncu liste zgloszonych?
Aż tak twardy ne jestem, chyba że przyjedzie JJ i będzie Moim supportem :D

Spoko jutro zrobie :D Nie mam mocy już :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Po przeanalizowaniu wszystkich plusów dodatnich i wszystkich plusów ujemnych okazało się że dodatnich jest więcej. W związku z tym 1/2 składu FKCC (w osobach rafa i Christosa) zgłasza chęć uczestnictwa w turnieju ;)

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Git :D

Zachecam do wyslania zgloszen, liste zgloszonych postaram sie wrucc jutro.

Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

rozumiem ze armia Mortali na MB dzialac bedzie tak jak sugeruje LS? czyli normalnie skladamy wg HoCh wliczajac HoChowe demony + Boch + Helka, bez zadnego negowania demonow z booka HoCh?

tak w ramach upewnienia sie :) walcze o czas na ten turniej to wole wiedziec czy warto :P

pzdr

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

thurion pisze: wole wiedziec czy warto :P
warto :D

sadze ze nie ma problemu by MB byl ostatnm turniejem na ktorym mozna uzyc HoCH.

Obrazek

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Skoro mowa o ocenie hobbystycznej, to mam pytanko. Podstawki muszą być zrobione? Jeśli tak, to mógłby ktoś rozpisać za co jakie punkty? Bo kończę malować armię żeby móc do Gorzowa pojechać, a nie wiem czy wyrobię się z podstawkami.

ODPOWIEDZ