Alternatywny CS by Remo
Przeczytaj może mój temat od początku a także pierwsze strony w temacie Furiona. Definicja przegiętości jestr trudna do uściślenia. Tzw. przegięcia sa tylko jednym z powodów wymyślania CS-ów. Chodzi jeszcze o to by nie powtarzały się schematy i ta gra dawała jakąś radość.Podyahoo pisze:Jak będę miał chwilę, to się zastanowię nad jakąś propozycją rozpiski. Tylko co znaczy przegięta rozpiska? Jeżeli tworzę rozpiskę to znam jej słabe strony. Może nie nadaję się na powergamer'a, skoro nie potrafie stworzyć rozpiski bez słabych punktów
Lord chaosu na smoku nie jest przegięty, dwa steam tanki też nie. Oni są przegięci dopiero wtedy gdy nie ma za ich wziecie żadnycvh restrykcji w reszcie armii. Tzn. przegięciem i totalną żenuą jest sytuacja w której wzięcie 2 ST nie przeszkadza bynajmniej we wzięciu jeszcze 4 cannonów i tylóż czarodzieji. Nie mniej jeśli ktoś kocha steamtanka to czemu zabraniać mu go wziąć?
Z chęcią zagram bitwę z dywizjonem pancernym z ciekawości - bo np., mój przeciwnik ma na punkcie uzbrojenia świra no ale niestety Mikołaj nie przyniósł mu Bitwy o McRagge tylko Skullpassa więc zbiera Imperium :p
Ale nie uwierzę że nagle większość graczy imperium to miłośnicy czołgów i artylerii.
Usiądź i zrób taką rozpiskę, której spotkanie po raz trzeci na tym samym turnieju przyprawiłoby Cię o ciężkie wymioty. (sorry za dosłowność ale tak można określić moje podejście do ataku klonów). Pozdrawiam.
Probowalem wedlug Twojej logiki ograniczyc wampiry i sie nie da. Dlaczego?
Glownym ogranicznikiem dla wampirow jest ograniczenie herosow, ale Ty zakladasz inna filozofie, ze jak czegos wezmie sie wiecej to na inne bedzie mniej. Tutaj sie to nie sprawdza. Jesli zalozyly Twoje standardowe 50% na bohaterow to juz jest rzeznia, do tego klocek BK i gwarantuje Ci ze mozna sie zmiescic ze specialami w 20% i w 15% z Rarami i miec rzeznicka rozpiske ta armia. Dlatego ze problem tkwi w herosach. Tylko przelamujac Twoj tok myslenia i zakladajac inne ograniczenia mozna to skrocic ale wtedy mozna sie spytac - dlaczego inne armie moga full wypas wystawic bohaterow a ja nie? Dla mnie jedyne dwa sensowne ograniczenia dotyczace tej armii sa takie: max 33% w herosach i minimum 20% w Core. Samo ograniczenie Core chociaz troche polepsza sprawe nie daje pelnej satysfakcji bez ciecia bohaterow bo wtedy tnie sie tylko jednego varghulfa i oslabia jednego z bohaterow i dalej masz mega mocna rozpiske na 2k, a im blizej do 2,5k tym gorzej bo sytuacja znowu by wrocila do starego schematu. Te dwa warunki bardzo balansuja rozgrywke i takie powinny zostac przyjete.
Glownym ogranicznikiem dla wampirow jest ograniczenie herosow, ale Ty zakladasz inna filozofie, ze jak czegos wezmie sie wiecej to na inne bedzie mniej. Tutaj sie to nie sprawdza. Jesli zalozyly Twoje standardowe 50% na bohaterow to juz jest rzeznia, do tego klocek BK i gwarantuje Ci ze mozna sie zmiescic ze specialami w 20% i w 15% z Rarami i miec rzeznicka rozpiske ta armia. Dlatego ze problem tkwi w herosach. Tylko przelamujac Twoj tok myslenia i zakladajac inne ograniczenia mozna to skrocic ale wtedy mozna sie spytac - dlaczego inne armie moga full wypas wystawic bohaterow a ja nie? Dla mnie jedyne dwa sensowne ograniczenia dotyczace tej armii sa takie: max 33% w herosach i minimum 20% w Core. Samo ograniczenie Core chociaz troche polepsza sprawe nie daje pelnej satysfakcji bez ciecia bohaterow bo wtedy tnie sie tylko jednego varghulfa i oslabia jednego z bohaterow i dalej masz mega mocna rozpiske na 2k, a im blizej do 2,5k tym gorzej bo sytuacja znowu by wrocila do starego schematu. Te dwa warunki bardzo balansuja rozgrywke i takie powinny zostac przyjete.
Zauwazylem tez pewien nonsens w Twoich zalozeniach poniewaz niektore armie ( w zasadzie wiekszosc) nie jest wstanie nawet wlozyc 50% w bohaterow - no chyba ze graja na mniej niz 1000 pkt, dlatego te ograniczenia sa niepotrzebne bo sa i tak nie do przekroczenia. Przyznasz ze raczej malo gra sie na mniej niz 1000 pkt ?
Niewiele to da, bo dalej tnie tylko jednego varga, bo witch king BSB nie jest wampirem. Eterycy to nie problem az taki. Moim zdaniem ograniczanie punktow na herosow i zakaz dublowania rara rozwiazuje bardzo duzo problemow typu herohammer czy dwa czolgi, 3 drzewa itd stad CS Furiona bazujacy na Euro wydaje mi sie duzo lepszy, przynajmniej dopoki w tym CSie dopuszcza sie 50% na bohaterow i znowu widze Tzeencha na smoku i helke w jednej rozpisce
Nie no, 33% na bohaterów w wampirach ?? Wybacz, ale na 2000 w tym nawet nie zmieści się pieszy lord i nekrus na upgrade'owanym corpse cart. 33% to 660pt, a taki zestaw kosztuje 675pt. Chyba, że zaczniemy komplikować CS motywami typu, CC jako mount dla nekromanty nie liczy się do jego punktów, albo zróbmy 34% żeby jednak się takich dwóch bohaterów zmieściło. Albo powiedzmy graczom VC, że nie mogą wystawić w pełni wyposażonych bohaterów, bo i tak są przegięci
Nie tędy droga
Bardziej byłbym skłonny pomyśleć nad propozycją Trikka. Jednak 50% to chyba za dużo. Starczy na lorda, BSB z Drakenhof'em i 4 Blood'ów z czempionem. Natomiast 45% skutecznie eliminuje zarówno taką opcję, jak i lord, bsb i varghulf No chyba, że ktoś puści bsb bez vampiric powers. Wtedy varghulf się zmieści.
45% dość skutecznie eliminuje blood knight'ów skombinowanych z bsb+Drakenhoff. Co do eteryków, nie mam pomysłu...
Ograniczenie rare do 25% spowoduje, że można będzie wystawić 10 Wraiths bez Banshee, albo 9 z Banshee. Jak ktoś do tego dorzuci 3 podstawki Hostów (więcej ciężko, bo nie samymi eterykami wampir żyje) to armia nie będzie jakaś przegięta. Ale może się mylę...
EDIT: Jakoś pominąłem opcję Wighta bsb muszę jeszcze pokombinować.
Mam pytanie, jak wygląda kwestia ognistych ataków w armiach poza Krasnoludami i Demonami? Chodzi o ataki z siłą 4 lub większą (wyłączając ziejące ogniem smoki oczywiście).
Nie tędy droga
Bardziej byłbym skłonny pomyśleć nad propozycją Trikka. Jednak 50% to chyba za dużo. Starczy na lorda, BSB z Drakenhof'em i 4 Blood'ów z czempionem. Natomiast 45% skutecznie eliminuje zarówno taką opcję, jak i lord, bsb i varghulf No chyba, że ktoś puści bsb bez vampiric powers. Wtedy varghulf się zmieści.
45% dość skutecznie eliminuje blood knight'ów skombinowanych z bsb+Drakenhoff. Co do eteryków, nie mam pomysłu...
Ograniczenie rare do 25% spowoduje, że można będzie wystawić 10 Wraiths bez Banshee, albo 9 z Banshee. Jak ktoś do tego dorzuci 3 podstawki Hostów (więcej ciężko, bo nie samymi eterykami wampir żyje) to armia nie będzie jakaś przegięta. Ale może się mylę...
EDIT: Jakoś pominąłem opcję Wighta bsb muszę jeszcze pokombinować.
Mam pytanie, jak wygląda kwestia ognistych ataków w armiach poza Krasnoludami i Demonami? Chodzi o ataki z siłą 4 lub większą (wyłączając ziejące ogniem smoki oczywiście).
A kto Ci kaze wystawiac Lorda upakowanego jak swinia za 455 pkt? Do tego mi bajki opowiadasz ze nekro na CC sie nie zmiesci, ciekawe jakim cudem, czyzby kosztowal wiecej niz 205 pkt? Znowu full wypas z dodatkowymi zakleciami? Prosze Cie, ale spokojnie mozna wystawic lorda+dowolnego bohatera, wystarczy nie wykorzystywac maxa punktow jakie mozna wydac na przedmioty i moce. Dwoch bohaterow zmiesci sie zawsze, a jak wystawisz np. lorda za 350 pkt (np. bez dodatkowego levelu magicznego i bez 55 pkt z przedmiotow/mocy) to juz masz nawet na dwa dodatkowe wampiry po np. 155 pkt kazdy - tylko nie mow ze sie nie da, bo spokojnie mozna wystawic kombinacje flayed+avatar lub flayed+SoM+Biegacz bez mocy i sie miescisz w limicie, ewentualnie goly Caster z Master of Black Arts. To takie dziwne myslenie ze jak mozemy wydac 100 pkt to wydajmy wszystkie, jak jest 200 to tez na maxa itd.
Nie no spoko, da się. Goły necro jest wypas i wymiata. W sumie czaruje rewelacyjnie swoją jedną kostką. A popychaczka jest zła i nie wolno jej brać. Szkoda na nią punktów. Lorda też można w sumie obciąć. Aura, wszystkie czary z loru i dokrzesanie szkieletów to za dużo. W zasadzie nie muszę opierać strategii na czarach, więc mogę losować. Duża ilość szkieletów też mi nie potrzebna. Outnumber nie jest stworzony do wygrywania. Ba, można w ogóle nie czarować, bo ta armia bez magii sobie radzi bardzo dobrze. To nic, że jedynym magiem rzucającym na trzech (lub więcej) kościach jest lord. Można grać bez tego wszystkiego.
Ale ja nie chcę. Dla mnie wampiry bez wsparcia magii to nie wampiry. Od 6ed armia stała się jeszcze bardziej magiczna. Ma genialną magię i chcę to wykorzystać. Nekromanta ma tylko nekromantyczne czary, a wampir bez upgrade'ów też nic lepszego nie rzuci ze swoją jedną wygenerowaną kostką.
Wampiry nie tylko wygrywają Black czy Blood Knight'ami. Ja preferuję dwóch wypasionych bohaterów niż 3-4 przeciętnych.
Przegięciem jest 4 bohaterów uzbrojonych po zęby, a nie dwóch. Ale nie mi to osądzać.
Przepraszam za nieco sarkastyczny wydźwięk mojej wypowiedzi, ale w CS chodzi o zróżnicowanie na stołach. Zabronisz mi wypaść lorda, to sobie nie poradzi używając szkieletów i zombiech. Będzie zmuszony do użycia czegoś cięższego... będzie ZMUSZONY...
Mi nikt nie każe pakować lorda, mi się zabrania to robić.
Ale ja nie chcę. Dla mnie wampiry bez wsparcia magii to nie wampiry. Od 6ed armia stała się jeszcze bardziej magiczna. Ma genialną magię i chcę to wykorzystać. Nekromanta ma tylko nekromantyczne czary, a wampir bez upgrade'ów też nic lepszego nie rzuci ze swoją jedną wygenerowaną kostką.
Wampiry nie tylko wygrywają Black czy Blood Knight'ami. Ja preferuję dwóch wypasionych bohaterów niż 3-4 przeciętnych.
Przegięciem jest 4 bohaterów uzbrojonych po zęby, a nie dwóch. Ale nie mi to osądzać.
Przepraszam za nieco sarkastyczny wydźwięk mojej wypowiedzi, ale w CS chodzi o zróżnicowanie na stołach. Zabronisz mi wypaść lorda, to sobie nie poradzi używając szkieletów i zombiech. Będzie zmuszony do użycia czegoś cięższego... będzie ZMUSZONY...
Mi nikt nie każe pakować lorda, mi się zabrania to robić.
Mozna spokojnie zlozyc czarujacego lorda takiego jakiego piszesz wcale nie wydajac na niego 455 pkt, poprostu wtedy juz slabo nadaje sie do walki wrecz. Oczywiscie nikt Ci nie zabrania dac mu wszystkiego co sie tylko da, ale plakanie ze nie wystawisz lorda i necro bo zabraklo Ci 15 pkt bo dales necrosowi znajomosc popychaczki jest smieszne, nie powiesz mi ze nie dasz rady obciac tych 15 pkt na wampirze i wystawic go za 440 pkt i wtedy juz necros za 220 na CC tez sie zmiesci. Chciec to moc, i nie powiesz mi ze wtedy nie bedziesz mial swoich dwoch full wypas bohaterow. Argumentacja ze szkieletami jest nie do przyjecia, czy te ograniczenia zabraniaja Ci wystawic duzo szkieletow? Zdaje sie ze W Core jest minimum 20% a nie maximum co? Nie dowskrzeszasz ich sobie wiecej majac 8-9 kosci na ture? Jakos starymi wampirami gralo sie taka iloscia na standardzie i dawalo rade. I cale oburzenie o jakies marne 15 pkt na bohaterach ktore Ci zabraklo?
Witam. Dzięki za pomoc przy wampirach. Spróbujemy coś razem wykombinować. Moja propozycja:Morgon82 pisze:Probowalem wedlug Twojej logiki ograniczyc wampiry i sie nie da. Dlaczego?
Glownym ogranicznikiem dla wampirow jest ograniczenie herosow, ale Ty zakladasz inna filozofie, ze jak czegos wezmie sie wiecej to na inne bedzie mniej. Tutaj sie to nie sprawdza. Jesli zalozyly Twoje standardowe 50% na bohaterow to juz jest rzeznia, do tego klocek BK i gwarantuje Ci ze mozna sie zmiescic ze specialami w 20% i w 15% z Rarami i miec rzeznicka rozpiske ta armia. Dlatego ze problem tkwi w herosach.
up to 50% Heroes
up to 50% "Vampire" units (including heroes)
25%+ Core units
I wygląda to tak: 2000 - weźmiesz lorda (450) + biegacza (200) i dwa Varghulfy (350) i to koniec wampirów - żadnych Blood Knightów. Zostaje ok 250 na WK BSB z wiadomo czym i ok 100 na nekrusia ze scrollami. po dodaniu 3 x 20 zombich zostaje 400 punktów wedle życzenia. Można oczywiście zamiast Varghulfów wziąć klocek Bloodk Knightów - nie ma przeszkód
p.s. po chwili zastanowienia dodałem 25%+ w corach - chociaż dużo to nie zmienia bo ghoule, zombie i wilki to standard no ale zawsze coś
edit: Teraz zobaczyłem że pomysł 50% w "Wampirach" podał wcześniej Trikk (i tak trzymać, o to chodzi)
25% to 500 pkt na 2k. Do tego jakis 1000 w bohaterach, zostaje 500 pkt na BK i Varghulfa, troche malo, moze faktycznie nie da sie tego juz wystawic, tzn albo rezygnuje sie z wampira albo z Varghulfa. Wiesz co, moim zdaniem sam warunek 25% Core zalatwia sprawe, ale tylko na 2k. Bo na 2,5k nadal mozna wziasc zarowno wampira jak i Varghulfa i rozpiska rozni sie od obecnej tylko tym ze jest jeden Varghulf mniej. Natomiast pozostale dwa warunki kasuja tylko jednego Varghulfa ale nie zmieniaja nic ponadto.
Nie skupiaj sie tak na Blood Dragonach, bo to bohaterowie i Varghulfy sa najbardziej wygiete w tej armii.
Nie skupiaj sie tak na Blood Dragonach, bo to bohaterowie i Varghulfy sa najbardziej wygiete w tej armii.