Goblinscy fanatycy i ich wesoly ruch

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

Post autor: kis1 »

Czemu mówicie, że artykuł, w którym Autor zasad do O&G omawia zmiany w stosunku do poprzedniej edycji to "pierdzenie" i rzeczy "niezgodne z zasadami" ? Wiem, że się czasem trafiają nie poprawnie złożone rozpiski, ale wypowiedź autora zasad zwłaszcza w odniesieniu do treści całego artykułu to dziwne.

Jeśli chodzi o siatki to Shino doskonale wiesz, że jest to przejęzyczenie autora, a poza tym sprawa jest jasno opisana w podręczniku, więc akurat to jest naprawdę czepianie się.

Nie wspomnę, że pomysł ze strzałką lub przerzucaniem hita jest równie nie poparty zasadami (a nawet bardziej, bo wynika jedynie z waszej interpretacji, a "nasz" jest poparty słowami autora podręcznika).

Szkoda, że to co określają osoby na LS jest w 100% słuszne, a ich interpretacja jest dużo lepsza niż samego autora zasad, który pogląd na tę sprawę ma jasną. Kiedy ostatnio odkryłem tą "zasadę" sądziłem, że sprawa jest prosta, bo pisze to autor, bo pisze to w artykule o zmianach, a nie jest to jakiś tam luźny tekst przy okazji jakiegoś battle reporta. Nie sądziłem, że będzie to dla kogokolwiek problem.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

kis1 pisze: Nie sądziłem, że będzie to dla kogokolwiek problem.
dla Ciebie to jest problem i dla inych graczy, którzy doszukują się czegoś na siłę.

Jeżeli do AB O&G nie wyjdzie żaden FAQ poprawiający ruch owych fanatyków (a taki FAQ wyszedł, tyle ze nic nie wspomnieli o ruchu fanoli), to już po ptokach i WD można użyć w klozecie

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

kis1 pisze: Jeśli chodzi o siatki to Shino doskonale wiesz, że jest to przejęzyczenie autora, a poza tym sprawa jest jasno opisana w podręczniku, więc akurat to jest naprawdę czepianie się.
A więc siatki to "przejęzyczenie", natomiast hit na scatterze już nie?
Ciekawe...

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Chodzi o to, że jest to motyw wzięty totalnie z kosmosu, strzałeczka na hicie wydaje się w pełni naturalnym rozwiązaniem. A czemu koleś tak napisał? Być może materiał był gotowy przed ostatecznym drukiem, ale wycieli ten zapis w ostatnich playtestach, albo podczas pisania artykułu już zapomniał czy w wersji 0.6 czy ostatecznej 1.0 taka zasada była.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

M.T. pisze:
kis1 pisze: Jeśli chodzi o siatki to Shino doskonale wiesz, że jest to przejęzyczenie autora, a poza tym sprawa jest jasno opisana w podręczniku, więc akurat to jest naprawdę czepianie się.
A więc siatki to "przejęzyczenie", natomiast hit na scatterze już nie?
Ciekawe...
Tak, niezwykle ciekawe nieprawdaż ??
Zwłaszcza, że o siatkach jest dokładnie napisane jak w podręczniku, a jeśli dla Ciebie zapis o hicie jest przejęzyczeniem to fajnie. Co innego jest pomylić słowo turn z phase, a co innego jest zamiast nie powiedzieć nic powiedzieć całe zdanie. To rzeczywiście musiało być przejęzyczenie

Co do wycięcia po ostatnich playtestach, możliwe, że tak było, ale nie dowiemy się tego raczej nigdy, chyba, że da się zadać pytanie gw w tej sprawie inaczej niż przez telefon :)

Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

Zapytałem Szamana czy mógłby ustalić, powiedział , że strzałka na Hicie, więc chyba przerabiał już tą kwestię ;)

Awatar użytkownika
Napoleon
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Napoleon »

odnoszę wrażenie że po FAQ by GW - uściślanie jakichkolwiek zasad z WD jest delikatnie mówiąc nierozsądne. Zwłaszcza ze art jest raczej przekrojowy....

Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

Luz napisałem do Szamana , odpisał , że strzałka, szkoda, że nie powiedział czemu ten typek tak napisał ... :)

I tak będę dalej uważał , że powinno się wybierać ;p

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

ehhh - @
bo raczej kontakt z kims kompetentniejszym by wypadalo nawiazac jesli chcemy to potwierdzac ta info/zglosic koniecznosc zFAQowania

Pzdr

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

nie podniecalbym sie tak bardzo

ad nie:
wiele razy pokazowe bitwy mialy z kosmosu kompozycje czy dziwne zasady

ad tak:
zmiana charakteru fanatyka-teraz jest on modelem nalezacycm do gracza OnG(stad mozna go popchnac czarem i nie mozna go stuknac wlasnymi lucznikami/czarem)

i jak dla mnie takowa zmiana nie wplynelaby na przebieg gry pod warunkiem ze najpierw rzucaloby sie scatterem a dopiero pozniej 2d6 na odleglosc

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

MUKER pisze:Chodzi o to, że jest to motyw wzięty totalnie z kosmosu, strzałeczka na hicie wydaje się w pełni naturalnym rozwiązaniem. A czemu koleś tak napisał? Być może materiał był gotowy przed ostatecznym drukiem, ale wycieli ten zapis w ostatnich playtestach, albo podczas pisania artykułu już zapomniał czy w wersji 0.6 czy ostatecznej 1.0 taka zasada była.
Też mi się wydaje że tak było. Nic nie jest takie jak się wydaje. Sam pracuję w dużej firmie i wiem co jest "wewnątrz" a co jest dla publiki.
Autor został zapewnie poproszony o to by kończąc prace nad AB napisał jakiś tekst do WD w którym robi wywiad sam ze sobą (bo przecież najlepiej wie o co siebie zapytać) ;) i ma się tam podniecać nową armią i zasadami. AB przygotował, tekst wysłał, po miesiącu ktoś tam coś pozmieniał i zmieniony AB był gotowy. Po następnym pół roku podniecania się w WD że prace nad Orkami trwają (jasne) książkę wydano ale o tekście zapomniano i tak to wyszło. ;)
To są oczywiście tylko moje domysły ale mogło tak być.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Shino: mozesz mi powiedziec czym rozni sie zasada z WD od chociazby armylista z WD nad ktorym LS zaczela dzielnie obradowac? Rzuc okiem, o tu: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=9808 jesli by Cie pamietac zawodzila

Nie rozumiem tej dyskryminacji ii tyle

Pzdr

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

TruePunk pisze:Shino: mozesz mi powiedziec czym rozni sie zasada z WD od chociazby armylista z WD nad ktorym LS zaczela dzielnie obradowac? Rzuc okiem, o tu: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=9808 jesli by Cie pamietac zawodzila

Pzdr
Heh…

JJ wzdycha ciężko i nalewa drugą kawę…
Po pierwsze – LS obraduje bez przymiotników.
Bądź łaskaw nie dorzucać do pieca słówkami typu „dzielnie”, bo niedługo paliwa zabraknie.
Jeśli każda wypowiedź na LS ma być pretekstem do flejmu – będą tam widoczne same głosowania.
Po drugie – naczelną zasadą LS jest – umożliwić w miarę bezproblemowe granie na turniejach.
Dla mnie osobiście mało istotne jest to jakie zasady są „naprawdę” – ważne żeby wszyscy grali „tak samo”.
W grze plastikowymi żołnierzykami – „Praktyka jest Królową Prawdy”.
Jak od tysiącleci, pokolenia „ruszają fanola na strzałce” – to niech dalej ruszają.
Status tej uwagi z WD jest mocno wątpliwy – z powodów które wiele osób tu wymieniło.
Dzięki za pokazanie problemu, lecz co do rozstrzygnięcia o jakie prosiłeś…

„Nie ma Sprawiedliwości – jest tylko Lista Sędziowska”.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

nie ma zadnej innej wykladni nt ruchu fanatyka przy hicie - wiec ta jest najlepsza, czyz nie?
Taka interpretacja otwiera skaveńskim graczom nowe możliwości. Przy strzale w losowym kierunku po wyrzuceniu hita gracz może sobie sam wybrać kierunek losowego strzału.

A poważnie, gdyby po wyrzuceniu hita fanatyk miał się ruszać w kierunku wybranym przez gracza, to napisaliby to w booku. To zbyt istotna rzecz, by zostawiać ją niedopowiedzianą ("a po cholerę będziemy to pisać, przecież wszyscy wiedzą, że hit oznacza ruch w wybranym kierunku"). Ten artykuł to swobodna twórczość panów z GW, jaka wielokrotnie zdarzała się na łamach WD (np. pół roku po premierze bretki autor artykułu zachwalał zalety blessingu, gyż dzięki niemu każda maszyna strzela na 4+).

Nic nowego
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

TruePunk pisze:Shino: mozesz mi powiedziec czym rozni sie zasada z WD od chociazby armylista z WD nad ktorym LS zaczela dzielnie obradowac?
ana prawde nie widzisz roznicy miedzy tekstem zrodlowym do gry a wywiadem z tworca gry? bo chyba sopbie tu zartujesz. wywiad nie jest zadna wykladnia. inaczej wampiry moga brac na kasztelanie co chca, maja zwiekszony limit przedmiotow (tylko nie wiem do ilu 150?) i TK na male puynkty nie musza brac liczki. WD nie jest wykladnia zasad. Teksty zrodlowe erratujace zasady wprost (kiedys cos takiego bylo) tudziez army listy w wd to innas prawa... jesli tego nie widzisz to przykro mi
jakiej dyskryminacji? Oo nawet Szaman (przedstawiciel gw w polsce jakby nie bylo) ci odpowiedzial zeby nie brac tego wd na powaznie a ty upacie kombinujesz jak kon pod gore :/

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

ja proszę... - @
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
kis1
Mudżahedin

Oj ja rozumiem , że w WD zdarzały się dziwactwa, ale nam chodzi (chyba) o to, że to jest artykuł opisujący zmiany między edycjami i dlatego uważamy, że tak w zamyśle miał działać Fanatyk po tym HIT-ie :)

A co do odpowiedzi Szamana, to akurat on wynikała nie z jakiejś głębokiej analizy tego co gdzie jest napisane, tylko dlatego, że on tak zawsze grał to tak mi odpowiedział :)

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

W zamyśle castellan miał biegać z cursed bookiem, ale nie może. Więc teraz trzeba zgadnąć, gdzie jest błąd.... :roll:
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

no już, już... - @
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

i koniec tematu - @

@Jedy:
argumentacja zacna, wystarczajaca w mym odczuciu do zakonczenia kwestii.
jedyne co - wciaz uwazam ze wywiad z autorem w WD wcale nie powinien byc traktowany jako pieprzenie szalonego clowna (w chwili kiedy nie stoi w sprzecznosci z zasadami - a tutaj nie stoi jedynie uscisla kwestie nieopisana), w chwili kiedy drukowany w tej samej gazecie armylist jest uznawany za jakby oficjalne stanowisko GW.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ