VC 2350 na turniej

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

VC 2350 na turniej

Post autor: koral »

Vampire lord - 420
dreadlance
crown of damned
red fury
darc acolyte
nightmare

vampire - 185
lord of death
dispell
dispell

vampire - 208
darc acolyte
dispell
dispell
nightmare

wight king - 225
bsb
drakenhoff banner

skeleton warriors x 10

skeleton warriors x 10

zombie x 20
muzyk

grave guard x 24
fcg
war banner

black guard x 8
fcg
royal standard of strigos

cairn wraiths x 5

vargulf

power pool: 8, dispell pool: 5, 77 modeli

lord z autohitem i red fury dajacym mu dodatkowy atak (autohit) za kazda rane jest sam wstanie nabic 6-7 ran. siedzi w oddziale BK razem z kolejnym wampirem. oddzial ma hate wiec sa dosc skuteczni w walce. dodatkowo oba vampiry to magowie wiec mozna dowskrzeszac ewentualne ubytki
pieszy wampir idzie w klocku gg wraz z bsb. po bokach ma 2 dziesiatki szkieletow i stara sie dowskrzesic co ture 3d6 szkieletow
reszta ma spelniac zadania wg sytuacji na stole

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

koral pisze: Vampire lord - 420
dreadlance
crown of damned
red fury
darc acolyte
nightmare
Glupota na generale ? Nie zdasz w najwazniejszym momencie. Zawsze tak jest.
koral pisze: vampire - 185
lord of death
dispell
dispell
Slabo widze to wskrzeszanie 3D6 szkieletow. Jak zamierzasz dysponowac kosci powera? Lord uzywa 3 swoich. Ten wamp uzywa 2 swoich i 2 bazowych? A nastepny wamp tylko swoich dwoch? Nawet na 4 kosciach nie widze 3 udanych wskrzeszen szkieletow co ture.
koral pisze: wight king - 225
bsb
drakenhoff banner
Warto doinwestowac w tego konika z bardingiem, zeby chlopak mial save na 2+. Nawet jesli gosc ma stac w piechocie. Zawsze jest bezpieczniejszy a duzo to nie kosztuje.

koral pisze: skeleton warriors x 10

skeleton warriors x 10
Skoro zamierzasz powiekszac oddzialy, to warto poszukac 40 pkt na FCG do tych klocuszkow.
koral pisze:zombie x 20
muzyk
nie warto brac drewna do lasu. Zombie latwo wyczarowac, wiec szkoda na nie punktow. Lepiej juz wziac maly odzial ghouli.
koral pisze: black guard x 8
fcg
BK z dwoma wampirami w srodku to lakomy kasek. Nie boisz sie, ze ktos wykorzysta tego hate'a zeby Cie wyprowadzic w pole i wtedy zrobic kanapke?
koral pisze:
cairn wraiths x 5
Polecam upgrade Banshee. Naprawde czesto bardzo pomaga.
Obrazek

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

bless pisze:
koral pisze: Vampire lord - 420
dreadlance
crown of damned
red fury
darc acolyte
nightmare
Glupota na generale ? Nie zdasz w najwazniejszym momencie. Zawsze tak jest.
zaryzykuje, poki co jeszcze nigdy glupota na Ld 10 mnie nie zawiodla. wiem ze to dosc ryzykowne ale czasem tak trzeba

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

bless pisze:
koral pisze: vampire - 185
lord of death
dispell
dispell
Slabo widze to wskrzeszanie 3D6 szkieletow. Jak zamierzasz dysponowac kosci powera? Lord uzywa 3 swoich. Ten wamp uzywa 2 swoich i 2 bazowych? A nastepny wamp tylko swoich dwoch? Nawet na 4 kosciach nie widze 3 udanych wskrzeszen szkieletow co ture.
ma lord of death wiec bedzie wskrzeszal na 3+, nie twierdze ze bedzie zawsze wychodzilo ale warto zaryzykowac bo przy dobrych rzutach (5,6) przeciwnik moze albo wpuscic albo urzyc 2 kosci na rozproszenie. a sam wampir bedzie urzywal swojej 1 kosci + 2 z podstawki. jak mozna zauwazyc nie jest to rospiska stricte czarujaca

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

bless pisze:
koral pisze: wight king - 225
bsb
drakenhoff banner
Warto doinwestowac w tego konika z bardingiem, zeby chlopak mial save na 2+. Nawet jesli gosc ma stac w piechocie. Zawsze jest bezpieczniejszy a duzo to nie kosztuje.
myslalem o tym ale jednak wole miec dwa pelnowartosciowe oddzialy do walki czyli gg z regenka (duzo trudniej to zniszczyc niz kawalerie) i kawalerie ze wsparciem vampirow a wight sam sie doskonale broni, ma o 1 Wo wiecej niz wampir no i T5 a w CC AS 3+ (od tej edycji mozna miec przeciez i banner i shield w reku ;) )

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

bless pisze:
koral pisze: skeleton warriors x 10

skeleton warriors x 10
Skoro zamierzasz powiekszac oddzialy, to warto poszukac 40 pkt na FCG do tych klocuszkow.
podzielam po czesci twoje watpliwosci co do wskrzeszania wiec wole nie dawac przeciwnikowi dodatkowych darmowych 100 pkt za stracone bannery ;)

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

bless pisze:
koral pisze:zombie x 20
muzyk
nie warto brac drewna do lasu. Zombie latwo wyczarowac, wiec szkoda na nie punktow. Lepiej juz wziac maly odzial ghouli.
moze i nie warto jednak mam tylko 8 PD wiec na wszystko mi kosci nie starczy a duzo latwiej zrobic duzy oddzial zombie majac podstawe 20 niz zaczynajac od 0

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

bless pisze:
koral pisze: black guard x 8
fcg
BK z dwoma wampirami w srodku to lakomy kasek. Nie boisz sie, ze ktos wykorzysta tego hate'a zeby Cie wyprowadzic w pole i wtedy zrobic kanapke?
hate to jeszcze nie frenzy przeciez nie musze wszarzowywac w jakies podejrzane miesce

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

bless pisze:
koral pisze:
cairn wraiths x 5
Polecam upgrade Banshee. Naprawde czesto bardzo pomaga.
banshee jest silana jak sa 2 kolo siebie a ponadto przetestowalem w ostatnich 10 biwach ze 5 wrathow robi rzeznie i wole nie tracic 2 atakow z sila 5 na korzysc (dobrego) krzyku bo na turniejach zawsze okazuje sie ze gram przeciw krasiom lub zawsze genek jest w zasiegu i krzyk okazuje sie byc malo skuteczny lub (jak zauwazyles wczesniej) rzut nie pojdzie wtedy kiedy nie trzeba. pozatym...brak punktow :(

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

:shock: Nie mogles napisac tego wszystkiego w jednym poscie...?
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Devil Kacper
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Devil Kacper »

Owszem, hate to nie frenzy, ale o ile się nie myle, to oddziały z hatem MUSZA gonic przxeciwnika, co moze sie podobnie skonczyc jak w przypadku frenzy.

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

Celedor11 pisze::shock: Nie mogles napisac tego wszystkiego w jednym poscie...?
wiem, gupio wyszlo :(

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

Devil Kacper pisze:Owszem, hate to nie frenzy, ale o ile się nie myle, to oddziały z hatem MUSZA gonic przxeciwnika, co moze sie podobnie skonczyc jak w przypadku frenzy.
musza gonic to prawda ale nie musza szarzowac wiec jak sytuacja bedzie podejrzana to w przeciwienstwie do frenzy nie musze jechac a odnosnie poscigu. mysle ze jak bede scigal przeciwnika to dojade do konca stolu lub za niego chyba ze z jakiegos powodu bede stal i czekal az przeciwnik przyjdzie do mnie (ale to sytuacja ktorej raczej nie przewiduje) :)

Szymek
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Szymek »

koral pisze:
Celedor11 pisze::shock: Nie mogles napisac tego wszystkiego w jednym poscie...?
wiem, gupio wyszlo :(
To dlaczego dalej piszesz tak samo :shock: ??? Co do rozpiski to imho słaba, nie widze w ogóle tych gołych 10 szkieletów....

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

rozwazam zamiane jednego vampira na scouta z terrorem:
zamiast:

vampire - 208
darc acolyte
dispell
dispell
nightmare

wstawie:

vampire - 200
hunter in the dark
supernatural horror
flayed hauberk
dispell scroll

ponadto zdejme jednegoo GG oraz muzyka GG i wstawie do rozpiski jednego BK. zamiana da mi kolejna opcje do wykorzystania w postaci scouta\terrorysty ktory moze siac ferment na tylach wroga lub moge dopiac go do ktoregos z oddzialow pieszych. ponadto wypinam jednego hero z oddzialu BK co powoduje ze w przypadku zlego obrotu sytuacji strace mniej punktow. mysle ze strata 1 scrolla i jednego PD nie jest w tej sytuacji mocno bolesna

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Nie inwestowalbym w szkielety, w tej edycji wypadaja dosyc blado.

Zawsze mozesz zabrac dyszki ghulli ktore mozesz wskrzeszac tak samo dobrze a jest jeszcze ghulkin.

Bohaterowie tacy sobie sredni, zwykle jak skladam herosow to robie po polowie klepaczy z lataniem/ bieganiem i magow ktorzy i tak stoja wycofani z tylu. Takie laczenie maga z wojownikiem jest takim sobie wyjsciem. IMO.

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

w sumie tylko lorda mozna nazwac mago-wojownikiem 8)
reszta to zwykli wojownicy. nie lubie trzymac bohaterow z tylu szczegolnie ze w tej edycji ci "magowie" sa calkiem skutecznymi wojownikami. ghuli nie wystawiam bo...ich nie mam a ponadto mimo wszystko wole szkielety, niestety nie starczylo mi pkt na wlocznie bo to idealna opcja dla szkieletow (nowe szkielety sa duzo lepsze od zeszloedycyjnych: te same staty, lepiej wyposazeni, tansi i moga miec magiczny banner), w ghulach brakuje mi sztandaru.
sredni bohaterowie? moze nosiciel scrolli :)
lord sam sie moze przebijac. lanca z autohitem, potem rani na 2+ (najczescie) i wchodzi red fury czyli najczesciej kolejne 3 autohity z sila 7 wiec jako wojownik radzi sobie niezle. ponadto AS na 3+ i Ward na 4+ ponadto mag 3lvl. testuje go od 6-7 bitew i zawsze robi ostre kuku niezaleznie czy to piechota czy to kawaleria
wight jest idelanym bsb- T5, 3W i killing blow

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Jeśli już robisz scouta-terroryste, to zamiast dispell scrolla daj mu talisman of lycni i słomke. Zawsze sobie pobiega, a trzy ataki z S 6 to już coś :).

Awatar użytkownika
koral
Mudżahedin

Matis99 pisze:Jeśli już robisz scouta-terroryste, to zamiast dispell scrolla daj mu talisman of lycni i słomke. Zawsze sobie pobiega, a trzy ataki z S 6 to już coś :).
wiem, to super opcja ale obawiam sie grac na turnieju tylko z 2 scrollami :(.

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

lepszy biegacz to talisman + sword of battle 4 ataki s 5 więcej szkód narobią do tego infinite hatred by być pewnym hitów efekt skaut do niszczenia maszyn
Obrazek

ODPOWIEDZ