VC na 2k

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Querhill
Powergamer Rozpiskowy

VC na 2k

Post autor: Querhill »

Ostatnio podczas jakiejś wyjątkowo interesującej lekcji, po przeczytaniu opisów zeszłoedycyjnych bitew Nekromanci vs. Bretonnia, wymyśliłem rozpiskę opartą na magii.

Vampire Lord @ 440 pts
General, + Magic Level
Master of the Black Arts, Dark Acolyte, Lord of the Dead
Flayed Hauberk, Book of Arkhan, Wristbands of Black Gold

Vampire @ 200 pts
Crown of the Damned, Enchanted Shield

Vampire @ 200 pts
Rod of Flaming Death, Talisman of the Lycni

Necromancer @ 210 pts
3 Spells, 2x Dispel Scroll, Corpse Cart

10 Ghouls @ 80 pts
10 Ghouls @ 80 pts
10 Ghouls @ 80 pts

20 Grave Guards @ 299 pts
Seneshal, Standard Bearer, Royal Standard of Strigos

20 Grave Guards @ 297 pts
Standard Bearer, Banner of the Barrows

7 Grave Guards @ 116 pts
Seneshal, Great Weapon

Total Army Cost: 2002 pts
Models in Army: 81
Power Dice: 11 (13)
Dispel Dice: 7

Taktyka jest następująca: Ukryć się w lasku, albo jakoś, żeby mnie nie wystrzelali...w pierwszym szeregu stoją ghoule, potem GG, za nimi Corpse Cart z Nekromantą i Wampir-biegacz. Nie wiem tylko gdzie wsadzić generała i drugiego wampirka. Tymczasem atakować nadchodzące oddziały czarami, wskrzeszać zombie i inne, a kiedy już dojdą do tego lasu, zaatakować ich GG...

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Może warto wziąć Summon Ghouls zamiast Lord of the Dead? Zauważ, że nie masz ani jednego oddziału szkieletów. Poza tym, dawanie głupoty kolesiowi z Ld 7 jest... głupie :). A tak na poważnie - będziesz musiał go cały czas niańczyć generałem.

Querhill
Powergamer Rozpiskowy

Racja...to był drobny błąd...a co do tej głupoty...tak właściwie to i tak generał chyba stanie gdzieś z tyłu...

Awatar użytkownika
Etyś
Wałkarz

Post autor: Etyś »

fajnie ale niewiem czy potrzeba ci aż 4 bohaterów...
według mnie fajnie by było gdyby pojawiły sie wilczki, bo to zawsze jest przydatne...
co do przedmioytów to nic nie powiem bo nie znam rzadnego xD

Awatar użytkownika
Toll
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Toll »

zamiast jednego regimentu 10 ghuli daj szkielety.
W jeden z regimentów z ghulami daj goscia, ktory pozwoli im marszowac przed bitwa i bedzie ich podnosil ponad norme na 3+
10 ghuli zostanie szybko wystrzelanych z armat / balist i jako oddzial bedzie niewiele znaczyc
Zamiast necromancera daj wight lorda jako sztandar armii i wsadz go w regiment zaciężny (duzy).

Querhill
Powergamer Rozpiskowy

Przedmioty...
Lord ma +2 kości do rzucania czaru, +1 poziom magiczny, wskrzeszanie ghouli, save na 2+ i ward na 3+ strzelanie i popychaczka
Pierwszy wampir ma +1 poziom magiczny, save na 2+ i ward na 4+ oraz głupota
drugi wampir ma różczkę z magicznym pociskiem, save na 3+ i jest biegaczem...a nekromanty nie chcę wywalać bo ten ASF z Corpse Carta mi się przyda...

Awatar użytkownika
Etyś
Wałkarz

Post autor: Etyś »

Toll pisze: 10 ghuli zostanie szybko wystrzelanych z armat / balist i jako oddzial bedzie niewiele znaczyc
wydaje mi się,że oprócz prób oflankowania to po to oni są... mają sciągać ogień wroga z mocniejszych oddziałów albo je zasłaniać. (moje domysły)

co do magii to naprawde mocna... ale wilczki można by wrzucić... np. zamiast 1 dziesiątki ghuli xD

co do corpse carta, nie zawsze warto pokładć w nim nadzieje, a raczej jego 6" asf. według mnie przeciwnik właśnie bezie starał sie albo zniczy wóz, albo rozproszyć bound, bo atak 20 gg z asf nie jest raczej miły. a oprucz tego 6" to naprawde niewiele

Querhill
Powergamer Rozpiskowy

Domysły są dobre :P Niestety muszę mieć przynajmniej 3 regimenty piechoty w corach, a na wilczki już nie starczyło punktów. Co do Corpse Carta...będzie zasłonięty przez mur GG więc przeciwnik może próbować się dostać do niego, ale będzie ciężko, a co do rozpraszania...musiałby mięc naprawdę niezłą obronę magiczną, bo oprócz zaklęć mam jeszcze 3 boundy, no ale i tak zanim tak zagram, to muszę jeszcze trochę Gravów nakupować bo mi brakuje do takiej rozpy

ODPOWIEDZ