Farbki

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Farbki

Post autor: wrogu »

Ostatnio malowalem sobie farbkami GW i wydaje mi sie ze strasznie sie swieca niektore kolory. (fiolet dla przykladu).

Jak jest z farbkami z valleylo (czy jakkolwiek sie to pisze) albo z p3? Jak jest z ich matowoscia, kryciem i czy warto wydac kupec kasy na zmiane palety z GW na val/p3 a jesli tak to na ktore z nich?

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

P3 swieca sie okrutnie. Mnie przeszkadza to troche w malowaniu, bo pracuje przy nisko opuszczonej lampie. Ale, ale... od czego sa matowe lakiery? ;)

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Bede musial sie przekonac do lakierow. Do tej proy zawsze efekt byl odwrotny od zamierzonego. Jak lakierujesz to jedna czy kilka warst matowego lakieru? (w sprayu nie uzywalem bo to plew, tylko ze sloiczka)

Do tej pory probowalem matowe kolorki uzyskiwac zaciemniajac farby czarnym firmy 'renesans' - taki akryl z plastycznego..efekt calkiem znosny. Musze skolowac bialy i potestowac z rozjasnianiem.

Eksperymenty z lakierem to osobna historia. Ale tym tez sie zajme:D

Rapta
Kretozord

Mi wystarczy jedna warstwa matowego lakieru, ale oczywiscie nie produkcji GW. Bardzo dobrym sposobem na matowienie jest przejechanie powierzchni mocno rozwodniona farba - praktycznie sama woda.

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

jedna warstwa Matowego KRYLONU w sprayu. To wlasnie nanoszenie pedzlem lakieru jest jak to napisales "plew" :)

Rapta
Kretozord

ARBAL pisze:To wlasnie nanoszenie pedzlem lakieru jest jak to napisales "plew" :)
Czyzby? WIdocznie jestem plewa i sie nie znam...

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

Ja najwyraźniej też ;)
Tak prawdę mówiąc - wątpię, czy da się otrzymać sprayem taki mat, jak normalnym, pędzelkowym lakierem. Pomijając fakt, że sprayem jedziesz po wszystkim, a IMO np. metalliki pociągnięte matowym lakierem źle wyglądają.
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

Maluje figurki juz ponad15 lat i nigdy nie uzyskalem lepszego matu niz po spreyu firmy Krylon (Matte Finish 1311), a uzywalem wielu specyfików wierzcie mi.

Pokrywanie miniaturki lakierem za pomoca pedzla ma taka wade ze czasem mozna zetrzec w ten sposob, przy nakladaniu ciensze warstwy farby w miejscah kilkustoponiowych rozjasnien lub cieniowan. np....

Ja preferuje porostu ten sposob... łatwiej i szybciej chyba pokryc cala figurke matowym lakierem w spreyu a potem jesli juz chcecie pokryc pedzlem elementy, ktore maja sie blyszczec za pomoca pedzla.

Moja wypowiedź nie miala na celu obrażanie tu nikogo a jedynie odpowedz na pytanie... :)

spokojniej panowie...

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Jak rozcieńczyć farbki ? Bo kilka moich farbek trochę się zgęściło.

Awatar użytkownika
Kajthek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kajthek »

Ciepła woda :)
Obrazek
"Tu się nie gra, tu się nie hałasuje..."
"Boom De Ah Dah"

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

W jakiej proporcji/ilości ? i jak rozumiem mam wmieszać :P

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jarlaxle17 pisze:W jakiej proporcji/ilości ? i jak rozumiem mam wmieszać :P
lejesz troszke.. mieszasz.. patrzysz czy juz ma dobra konsystencje.. jesli nie, to znów troszke dolewasz.. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kajthek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kajthek »

Tylko uważaj, żeby nie przesadzić :)
Obrazek
"Tu się nie gra, tu się nie hałasuje..."
"Boom De Ah Dah"

Awatar użytkownika
Żużel
Wałkarz

Post autor: Żużel »

Mam problem z jedną farbką P3, mianowicie Khador Red Base. Kupiłem ją jakiś miesiąc temu i od razu wypróbowałem - kryła świetnie. Teraz ma z tym wyraźny problem. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy ten kolor zwyczajnie tak ma, należy ją rozwodnić, czy też trafiłem na bubel bądź pomalowanie równo gładkiej powierzchni to sztuka, której hobbysta z krótkim (jakoś jednorocznym) stażem nie jest w stanie jeszcze pojąć :wink:

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Też mam ta farbę i też odnosze czasami takie samo dziwne uczucie, ale nie umiem tego w racjonalny sopsób wytłumaczyć jak to się dzieje :wink:

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

Trzeba mocno potrzasnąc, powinno tochę pomóc. Farby P3 po jakimś czasie się "segmentują" na różne składniki. Jeśli nie o to chodzi to nie wiem :P

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Wymieszać i wytrząsnąć. To normalne, że jeśli słoiczek stoi, to pigment opada i na górze zbiera się więcej medium.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Żużel
Wałkarz

Post autor: Żużel »

W sumie to każdą farbkę przed użyciem wytrząsam, choć może za słabo się starałem :-] teraz zaserwuję jej prawdziwy rollercoaster ]:->

ODPOWIEDZ