Farbki
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Farbki
Ostatnio malowalem sobie farbkami GW i wydaje mi sie ze strasznie sie swieca niektore kolory. (fiolet dla przykladu).
Jak jest z farbkami z valleylo (czy jakkolwiek sie to pisze) albo z p3? Jak jest z ich matowoscia, kryciem i czy warto wydac kupec kasy na zmiane palety z GW na val/p3 a jesli tak to na ktore z nich?
Jak jest z farbkami z valleylo (czy jakkolwiek sie to pisze) albo z p3? Jak jest z ich matowoscia, kryciem i czy warto wydac kupec kasy na zmiane palety z GW na val/p3 a jesli tak to na ktore z nich?
Bede musial sie przekonac do lakierow. Do tej proy zawsze efekt byl odwrotny od zamierzonego. Jak lakierujesz to jedna czy kilka warst matowego lakieru? (w sprayu nie uzywalem bo to plew, tylko ze sloiczka)
Do tej pory probowalem matowe kolorki uzyskiwac zaciemniajac farby czarnym firmy 'renesans' - taki akryl z plastycznego..efekt calkiem znosny. Musze skolowac bialy i potestowac z rozjasnianiem.
Eksperymenty z lakierem to osobna historia. Ale tym tez sie zajme:D
Do tej pory probowalem matowe kolorki uzyskiwac zaciemniajac farby czarnym firmy 'renesans' - taki akryl z plastycznego..efekt calkiem znosny. Musze skolowac bialy i potestowac z rozjasnianiem.
Eksperymenty z lakierem to osobna historia. Ale tym tez sie zajme:D
Ja najwyraźniej też
Tak prawdę mówiąc - wątpię, czy da się otrzymać sprayem taki mat, jak normalnym, pędzelkowym lakierem. Pomijając fakt, że sprayem jedziesz po wszystkim, a IMO np. metalliki pociągnięte matowym lakierem źle wyglądają.
Tak prawdę mówiąc - wątpię, czy da się otrzymać sprayem taki mat, jak normalnym, pędzelkowym lakierem. Pomijając fakt, że sprayem jedziesz po wszystkim, a IMO np. metalliki pociągnięte matowym lakierem źle wyglądają.
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
Maluje figurki juz ponad15 lat i nigdy nie uzyskalem lepszego matu niz po spreyu firmy Krylon (Matte Finish 1311), a uzywalem wielu specyfików wierzcie mi.
Pokrywanie miniaturki lakierem za pomoca pedzla ma taka wade ze czasem mozna zetrzec w ten sposob, przy nakladaniu ciensze warstwy farby w miejscah kilkustoponiowych rozjasnien lub cieniowan. np....
Ja preferuje porostu ten sposob... łatwiej i szybciej chyba pokryc cala figurke matowym lakierem w spreyu a potem jesli juz chcecie pokryc pedzlem elementy, ktore maja sie blyszczec za pomoca pedzla.
Moja wypowiedź nie miala na celu obrażanie tu nikogo a jedynie odpowedz na pytanie...
spokojniej panowie...
Pokrywanie miniaturki lakierem za pomoca pedzla ma taka wade ze czasem mozna zetrzec w ten sposob, przy nakladaniu ciensze warstwy farby w miejscah kilkustoponiowych rozjasnien lub cieniowan. np....
Ja preferuje porostu ten sposob... łatwiej i szybciej chyba pokryc cala figurke matowym lakierem w spreyu a potem jesli juz chcecie pokryc pedzlem elementy, ktore maja sie blyszczec za pomoca pedzla.
Moja wypowiedź nie miala na celu obrażanie tu nikogo a jedynie odpowedz na pytanie...
spokojniej panowie...
Ciepła woda
lejesz troszke.. mieszasz.. patrzysz czy juz ma dobra konsystencje.. jesli nie, to znów troszke dolewasz..jarlaxle17 pisze:W jakiej proporcji/ilości ? i jak rozumiem mam wmieszać
Tylko uważaj, żeby nie przesadzić
Mam problem z jedną farbką P3, mianowicie Khador Red Base. Kupiłem ją jakiś miesiąc temu i od razu wypróbowałem - kryła świetnie. Teraz ma z tym wyraźny problem. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy ten kolor zwyczajnie tak ma, należy ją rozwodnić, czy też trafiłem na bubel bądź pomalowanie równo gładkiej powierzchni to sztuka, której hobbysta z krótkim (jakoś jednorocznym) stażem nie jest w stanie jeszcze pojąć
Też mam ta farbę i też odnosze czasami takie samo dziwne uczucie, ale nie umiem tego w racjonalny sopsób wytłumaczyć jak to się dzieje
Wymieszać i wytrząsnąć. To normalne, że jeśli słoiczek stoi, to pigment opada i na górze zbiera się więcej medium.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl